Dodaj do ulubionych

TRIBUTE TO HEROES...

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.01, 21:53
Włączam ostatnio telewizor, a tam, na którejś z amerykańskich stacji gwiazdy,
gwiazdki i gwiazdeczki śpiewają ballady, dziewczyny płaczą, faceci robią
poważne miny -jest fajnie. Impreza była poświęcona pamięci ofiar ataku na WTC i
wszystko byłoby w porządku gdyby nie jej tytuł: "Tribut to heroes" (hołd dla
bohaterów). Nie wiem kogo dokładnie organizatorzy mieli na myśli, jeśli
chodziło im wyłącznie o strażaków i policjantów to znowu -nie mam się czego
przyczepić. Boje się jednak że adresatami koncertu były o f i a r y zamachu
sprzed dwóch tygodni. W związku z tym pragnę wygłosić krótki apel:
Ludzie!
Sama śmierć -zwłaszcza, gdy jest tylko niespodziewanym "prezentem" od losu- to
jeszcze nie jest żadne bohaterstwo! Nie mylmy kurwa pojęć!
Obserwuj wątek
    • Gość: volny miki bezduszny glupolu, debilu Re: TRIBUTE TO HEROES... IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 25.09.01, 01:58
      Uzyje twoich slow
      kurawa mac czy ty miki jestes chory i glupi.
      ludzie uciekali z plonacego budynku biegnac po slodach w dol gdzie pierz rosnie
      a do budynku w gore tam gdzie sie pali biegli strazacy.
      czy czy miki jestes porabany
      ponad 200 strazakow i policjantow zginelo wlasnie dlatego ze biegli na ratynek
      tym masz pomieszanie rozumu bezduszny glupolu

VOLNY
      Gość portalu: Miki napisał(a):
      :
      > Ludzie!
      > Sama śmierć -zwłaszcza, gdy jest tylko niespodziewanym "prezentem" od losu- to
      > jeszcze nie jest żadne bohaterstwo! Nie mylmy kurwa pojęć!

• Gość: miki miki bezduszny glupolu, debilu Re: TRIBUTE TO HEROES... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.09.01, 12:46
        Pisz na temat kolego, bo tylko wkurwiasz ludzi tym swoim gadaniem które nigdy
        nie odnosi do tego co naprawdę ktoś chciał powiedzieć.
        Ja chciałem powiedzieć że CYWILNE ofiary zamach na WTC to nie są żadni
        bochaterowie. Rozumiesz? Nie strażacy, nie policjanci, nie służby ratunkowe
        tylko cywile, którzy akurat tam pracowali albo robili sobie kawę gdy walnęło.
        Rozumiesz, czy będę musiał tłumaczyć Ci to jeszcze 50 razy?
        CHODZIŁO MI WYŁĄCZNIE O CYWILNE OFIARY ZAMACHU!
        Rozumiesz?
        • Gość: fnoll miki, gratuluje optymizmu, ze volny cos zrozumie ;-) IP: *.ds.uj.edu.pl 25.09.01, 19:20
          bo przecież powszechnie już wiadomo, ze volny nie jest od rozumienia,
          tylko od posiadania racji, a jego milosc do ludzi i optymizm, a takze
          huniczna natura, wyrazaja sie w bluzganiu to na tego, to na tamtego

facet pewnie chcialby byc kims waznym, a ze nie jest (bogu dzieki),
          to sie w internecie wyzywa - olac go, olac, olac po stokroc

a tak w ogole to twoj post byl calkiem przytomny

tylko wiesz, showbusiness nie kieruje sie logika czy etyka, liczy sie
          efekt, slowo "hero" znacznie lepiej brzmi i sie sprzedaje niz "victim",
          "victims" to sa w jakiejs ciemnej afryce czy innej jugoslawi, w
          ameryce (ktora god bless nieustannie) sa TYLKO HEROES!

taki volny na przyklad...

poooooozdro :-)))))))))))
          • Gość: ja Re: miki, gratuluje optymizmu, ze volny cos zrozumie ;-) IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 22:03
            dołączam się do Mikiego ... z małym wyjątkiem... wolałabym żeby nie było tych
            nieparlamentarnych słów... a tak w ogóle Bohater miły Witku, to po polsku ktoś
            kto zrobił coś świadomie mając za nic ryzyko, ofiary są ofiarami - i to tak się
            nazywa. Twoje święte oburzenie nie bardzo koresponduje do tego postu.
            Pozdrawiam Mikiego i ciebie Witku
            • Gość: Anna26 Tribute to victims IP: *.157.50.160.Dial1.Washington1.Level3.net 25.09.01, 23:32
              Lepszym tytulem bylby TRIBUTE TO VICTIMS, bo faktycznie hold sie tym ludziom
              nalezy. Tytul bohatra nalezy sie tylko strazakom i policjantom o czym wszyscy
              pamietamy. Zreszta oni tez w koncu okazali sie ofiarami. Hold powinien
              nalezec sie ludziom bez wzgledu na to czy byli bohaterami czy nie. W koncu
              zycie ich sie skonczylo. Ale jak zauwazyl miki, nie oddali swego zycia w
              slusznej czy nie slusznej sprawie bo nawet nie dano im wyboru.

Ale jak to slusznie zuwazyll madry (bo z UJ:) facet fnoll Amerykanie kochaja
              wielkie slowa.

Mowiac o TRIBUTE TO HEROES, jesli pod pojecie HEROES wrzucimy wszystkich,
              ktorzy tam zmarli, to znajdziemy tam tez 19 zamachowcow. Dla organizacji, w
              ktorej oni dzilali - oni sa heroes zgodnie z definicja. Ale dla nikogo innego
              nie sa.

Pojecia to czasem pulapki.
              • Gość: mika Re: Tribute to victims IP: *.proxy.aol.com 26.09.01, 00:40
                Nie od dzis wiadomo ze Amerykanie robia hero z kogo sie tylko da. Ofiarom z WTC
                bezsprzecznie hold sie nalezy. Bohaterom, strazakom i policjantom jeszcze
                wiekszy. A co moi drodzy sadzicie o bohaterach z samolotu, ktory rozbil sie w
                Pensylwanii? Hold ofiarom czy amerykanski syndrom HERO?
                • Gość: volny Tribute to LUDZI Z TEGO FORUM IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 26.09.01, 02:53
                  ludzie przerazacie mnie czepiacie sie slow angielskich
                  ze hero to bohater, a ci co zgineli to nie bohaterowie.
                  bo im bomba spadla na glowe.
                  Rany boskie zygac mi sie chce na wasze wypociny.
                  z waszych uwag i pogladow oraz ze za wszelka cene chcecie mi udowdodnic racje wynika tylko jedno.
                  NIE WAZNE ZE 6000 LUDZI ZGINELO
                  TYLKO JAK TO ZROBIC ABY JEDNEMU POLACZKOWI W AMERYCE POKAZAC ZE NIE MA RACJI
                  ..................
                  trzeba byc naprawde bezdysznym i cynicznym zeby do tego dojsc co wy ludziki.
                  ..............
                  CO SIE DOKLADNIE STALO W SAMOLOTACH
                  KTO BYL HIRO KTO NASRAL W MAJTKI NIGDY SIE NIE DOWIEMY
                  JAK DOKADNIE BYLO W KAZDYM BUDYNKU I NA KAZDYM PIETRZE TEZ NIE BEDZIEMY WIEDZIELI
                  KAZDY MAIL PO 100 PIETER.
                  .....................
                  SLUCHALEM OPOWADANIA TELEFONISTKI Z 911 JAK POWTARZALA ROZMOWE Z CZLOWIEKIEM
                  KTORY POWZIOL DECYZJE ZE Z KIMS Z SAMOLOTU ZAATAKUJE PORYWACZY.
                  POSTATNIE SLOWA BYLY TO IDZIEMY.
                  • Gość: fnoll Re: Tribute to Volny IP: *.ds.uj.edu.pl 26.09.01, 12:13

> dlatrego nie bede pisal wiecej do was szkoda mi drogiego czasu na walke za
                    > wiatrakami

trzymam cie za slowo, drogi megalomanie z urojeniami poslanniczo-ksobnymi ;-)

zdrowka!
                    • Gość: kwieto Re: Tribute to Volny IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.09.01, 12:39
                      Volny - rzeczywiscie jestem bezdyszny, bo mam tchawice, oskrzela itd, a "dysze"
                      to sie skonczyly na etapie ryb (niech mnie ktos poprawi, jesli sie myle, nie
                      bylem najmocniejszy w biologii)

No i nie zgazdzam sie, ze "Ci ludzie zgineli zebyscie mogli pisac tu swoje
                      newsy". Tak mozna mowic jedynie zolnierzach na wojnie, lub o kims, kto aktywnie
                      sie czemus przeciwstawil. Rownie dobrze moglbys powiedziec, ze ofiary wypadkow
                      samochodowych gina, abysmy mogli spokojnie chodzic po ulicach - nonsens
                      oczywisty!

Moze uznasz, ze to czepianie sie slowek - ja natomiast uwazam, ze nalezy
                      przywiazywac uwage do tego co sie mowi - z szacunku do siebie i odbiorcow tego
                      co mowie. Dlatego wypada tez dbac o czystosc jezyka i poziom wypowiedzi - Twoje
                      posty pod wzgledem formy i poziomu (cyt: "rzygac mi sie chce", "estes chory"
                      itd.) po prostu leza...
                  • Gość: Anetta Do tzw. Volnego IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.01, 12:20
                    Volny, czy tym nadętym gadaniem chcesz sobie zasłużyć na podpięcie się do
                    tych "hero", co ich w Stanach robia z bądź kogo?

ps jakbys w którymś swoim poście nie poinformował nas, maluczkich, że mieszkasz
                    w Stanach, to może ktoś by Cię traktował poważniej. Chciaż głowy nie dam, czy w
                    Twoim przypadku jeszcze cokolwiek może zadziałać...
                  • Gość: mika Re: Tribute to LUDZI Z TEGO FORUM IP: *.proxy.aol.com 26.09.01, 19:38
                    volny napisał(a):

> A w zasadzie to ci ludzie zgineli dlatrego zebyscie mogli pisac te pierdoly.

Volny. Szanuje twoja opinie i please, wyluzuj troche, mysle ze wszyscy zdajemy
                    sobie sprawe z wielkosci tej tragedii. Jednoczesnie mamy prawo do wymiany pewnych
                    spostrzezen, i piszac o syndromie amerykanskiego hero nikt tu nie probuje odebrac
                    czci ofiarom 11 wrzesnia (bez wzgledu czy byli to strazacy czy urzednicy).
                    Wiekszosc z nas po prostu dzieli sie opinia o amerykanskich mediach i sposobie
                    prezentowanai przez nie wiadomosci czy koncertow typu "Tribute to Heroes".

Pozdrowienia,

mika
                  • Gość: stock Re: Tribute to LUDZI Z TEGO FORUM IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.09.01, 08:32
                    Faktem jest wielka tragedia jaka rozegrała się 11 września w USA. Zapewne zmieni
                    to bieg historii a ludziom poległym - zarówno ofiarom jak i bohaterom należy się
                    hołd. Znane jest również nam wszystkim upodobanie Ameryki do wyolbzymiania i
                    przesady. Cóż, to juz taki naród, który uważa się za "cud" Wszechswiata. Dziwi
                    mnie tylko, że na ogół rozsądnie myslący polacy tak diametralnie zmieniają się na
                    emigracji. Jak widać - dość duże grono emigracji stanowią ludzie "niskich lotów",
                    • Gość: Lucy Re: Co poniektórzy... IP: 195.94.198.* 27.09.01, 12:05
                      Może NIEKTÓRYM, już nie będę wskazywać po nicku, się wydaje, że jak mieszkają w
                      Stanach to maja monopol na wszystko, włącznie z interpretowaniem świata,
                      wszystko wiedza lepiej i mogą pouczać tych "polaczków" ze starego kraju, którzy
                      w czasie stanu wojennego stawili czoła sytuacji, zamiast spierniczać gdzie
                      pieprz rośnie.
                      Tylko zauważayłam, że wiele osób stąd klika z różnych części świata, więc może
                      problem nie tkwi miejscu zamieszkania???
    • Gość: ona Re: TRIBUTE TO HEROES... IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.09.01, 12:09
      a moze dla tych co to spowodowali?...

(to byl zart w zlym guscie)
      • Gość: barabasz do wszystkich IP: *.bund.de 27.09.01, 12:41
        sledze z uwaga Wasza dykusje, pniewaz przypomina mi ona pewne zdarzenia z
        poczatku lat 80-tych, kiedy to odslaniano w gdansku pomnik "poleglych" w 1970
        roku Stoczniow. w mojej wydawanej wowczas jeszcze "w podziemiu" gazetce
        studenckiej napisalem wtedy, ze napis na pomniku powinien mowic raczej o
        zamordowanych Stoczniowcach. poniewaz wiekszosc z Was tych czasow zapewne nie
        pamieta, przypomne, zechodzilo o zastrzelonych robotnikow, ktorzy jechali do
        stoczni.
        wyrazalem wowczas poglad, ktory w zasadzie wydaje mi sie sluszny do dzis, ze
        ludzie, ktorzy w minutach przed smiercia nie walczyli , lecz spokojnie jechali
        do pracy nie mogli polec, lecz zostali - jako bezbronni - zamordowani.
        ktos wtedy uwazal, ze nalezy jednak napisac "poleglych", majac zapewne
        szlachetna intencje dodania splendoru niewinnym Ofiarom.

sadze, ze mechanizm psychologiczny, ktory tu dziala, byl podobny wtedy w polsce
        i dzisiaj w ameryce. siegamy do (nie zawsze adekwatnych) pojec, ktore maja
        dodac splendoru Ofiarom i zapominamy przy tym o tym, ze moga jednoczesnie
        umniejszyc barbarzynstwo (wtdey PZPR, dzis- terrorystow). skoro bowiem
        ktos "polegl" to walczyl, skoro ktos jest "bohaterem", to dzialal aktywnie i
        swiadomie, a zatem ci, ktorzy Go usmiercili nie moga byc pospolitymi
        zbrodzniarzami....

pozdrawiam wszystkich serdecznie
        b.
        • Gość: renka Re: do wszystkich IP: *.sympatico.ca 28.09.01, 09:48
          Amerykanin zyje i dziala ZAWSZE dla Ameryki, dla jej rozwoju i potegi. To jego
          swiety obowiazek i powolanie.Terrorysci zaatakowali Ameryke.Ponad 6000
          AMERYKANOW ZGINELO ZA TO, ZE BYLI AMERYKANAMI.Zgineli za Ameryke. Wszyscy,
          ktorzy gina za Ameryke to bohaterowie.To jest oczywiste dla Amerykanow. Mysle,
          ze gdyby Polak zginal za to, ze byl Polakiem, to tez zginalby za polskosc, za
          Polske. Czy moznaby bylo odmowic mu bohaterstwa? Czy Polacy, ktorzy zgineli w
          czasie wojen, czy ci, zamordowani w kazamatach UB z rak oprawcow (czytaj
          terrorystow) to nie BOHATEROWIE?
          • Gość: Malwina Re: bla bla bla IP: *.abo.wanadoo.fr 28.09.01, 11:59
            a wszyscy przelykaja jak zupke przetarta
            W PRESTIZOWYCH wiezach znajdowaly sie prestizowe biura najwiekszych przedsiebiorstw swiata,
            bylo reprezentowanych przeszlo 60 narodow.
            Dla tych ktorzy mysla ze trup ma paszport, precyzuje ze w wiekszosci nie byl to paszport amerykanski.
            W jednym glupim banku francuskim crédit agricole pracowalo 80 francuzow po ktorych ani sladu. Itd itp
            Moje lzy sa dla ludzi nie dla ameryki.
            • Gość: renka Re: bla bla bla Malwiny IP: *.sympatico.ca 28.09.01, 15:48
              WTC i PENTAGON byly i sa symbolem amerykanskiej POTEGI, WOLNOSCI I
              PROSPERITY.Terrorysci islamscy nie ukrywaja powodu, dla ktorego to zrobili.
              Fakt, ze wynajmowali tam pomieszczenia Francuzi, czy przedstawiciele innych 60
              narodow nie zmienia znaczenia tego ataku.To byl atak skierowany na Ameryke i
              bohaterami sa Amerykanie. Dla inaczej myslacych odbedzie sie koncert dla
              ofiar.Do ofiar naleza rowniez RODZINY tragicznie zabitych, w tym
              terrorystow.Okazuje sie, ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, jak
              zwykle. Ta sama osoba moze byc uznana bohaterem i ofiara.To chyba takze wina
              polskiego jezyka, ktory jest bardzo bogaty w tresc i forme i pozwala na
              niejednoznacznosci, bedace przyczyna dyskusji, jednak potrzebnej, aby
              wyjasnic niektorym, ze istnieja ROZNE INTERPRETACJE TYCH SAMYCH
              WYDARZEN.Islamscy wyraziciele idei swietej wojny uwazaja terrorystow za
              bohaterow i meczennikow.Wszak oni zostawili zony i kupe dzieci i zdecydowali
              sie umrzec dla sprawy, ktora jest SWIETA WOJNA PRZECIW CYWILIZACJI.A my,
              cywilizacja, czyli reszta swiata mamy patrzec na to spokojnie i dac sie
              zabijac bezkarnie? Powinnismy sie zjednoczyc przeciwko tym, ktorzy za cene
              zycia tysiecy ludzi chca zmienic istniejacy porzadek swiata i COFNAC CZAS O
              WIEKI.
              • Gość: Malwina Re: bla bla bla Malwiny IP: *.abo.wanadoo.fr 28.09.01, 16:09
                sram na potege i wolnosc ameryki, moje serce bije tylko i wylacznie dla tych biednych ludzi a cala
                reszta jest nadetym i infantylnym zargonem do prania mozgow.
                I ameryka sra na mnie.
                Ja to wiem.
                • Gość: renka Papier toaletowy dla malwiny, ktora sra na ameryke, jak to ujela IP: *.sympatico.ca 28.09.01, 16:51
                  Kiedy gina ludzie , to dla nich naprawde niewazne,gdzie i ile zostawiaja po
                  sobie zalu i szmalu .Ale okazuje sie, ze dla zyjacych TO WAZNE, GDZIE GINA I
                  CO ZOSTAWIAJA PRZEZ SWOJA SMIERC, smutek,biede,zal czy wscieklosc lub zawisc
                  (ze ogromne pieniadze dla spadkobiercow).Podetrzyj sobie tylek papierem z
                  celulozy amerykanskiej.Niedlugo moze bedzie musial ci wystarczyc pakowy.Z
                  rosyjskich lasow.On jest brazowy i nieco twardy,bedziesz musiala go namoczyc
                  przed uzyciem.
    • Gość: imbir Re: TRIBUTE TO HEROES... IP: 193.227.223.* 28.09.01, 10:36
      Szanowni Państwo obserwuję od dłuższego czasu tę kłótnię wywołaną przez Pana
      Mikiego. Czy ktoś dokładnie przeczytał jak rozpoczął wątek Pan Miki ? Uwaga
      Miki napisał(a):

> Włączam ostatnio telewizor, a tam, na którejś z amerykańskich stacji gwiazdy,
      > gwiazdki i gwiazdeczki śpiewają ballady, dziewczyny płaczą, faceci robią
      > poważne miny -jest fajnie...

Nie uważam, żeby było fajnie. Pan Miki sugeruje w tej wypowiedzi, że
      organizatorzy zaplanowali imprezę rozrywkową w stylu "amerykańskiego wesołego
      jarmarku". Czy tak było naprawdę ? Dalsza wypowiedź...

Impreza była poświęcona pamięci ofiar ataku na WTC i>
      > wszystko byłoby w porządku gdyby nie jej tytuł: "Tribut to heroes" (hołd dla
      > bohaterów).

Czy to prawda, że impreza była poświęcona ofiarom ataku na WTC i organizatorzy
      nazwali ofiary napadu bohaterami ? Raczej chyba nie. Organizatorom chodziło o
      oddanie chołdu bohaterom, którzy zginęli ratując życie innym ( nie tylko w WTC):
      1. Strażakom,
      2. Policjantom
      3. Pasażerom uprowadzonego samolotu, którzy stawili opór porywaczom.

Cytuję dalej Pana Mikiego:

Nie wiem kogo dokładnie organizatorzy mieli na myśli(...) koniec cytatu

Pan Miki nie wie komu był poświęcony koncert. Jednak nie przeszkadza mu wyrażać
      swoich opini o Amerykanach, którzy uważają wszystkie osoby, które zginęły podczas
      napadu za bohaterów. To jest takie amerykańskie, "dziewczyny płaczą, faceci robią
      poważne miny"

Panie Miki, wczoraj media podały, że będzie zorganizowany koncert
      poświęcony "Pamięci Ofiar".

Nie miał więc Pan racji. Nie należy działać pod wpływem emocji i jak się coś
      pisze to należy mieć podstawy swojego stanowiska.
      pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka