Dodaj do ulubionych

ciecie sie??????

17.01.06, 21:18
sluchajcie mam problem-nie interesuje sie psychologia wiec nie wiem o co
biega-moja przyjciolka tnie sie po lapach jak sie zdnenerwuje-wyglada to
okropnie,krwawiace ranki-a jak chce cos powiedziec to krzyczy.jak pomoc??????
Obserwuj wątek
    • ala-a Re: ciecie sie?????? 17.01.06, 21:28
      Samookaleczanie się psychologowie nazywają mądrze autoagresją. Bez względu na
      nazwę straszne jest to, jak ranią swoje ciało niektóre dziewczyny. Robią to, by
      znieść stres, problemy życiowe, kłopoty w domu, w szkole albo kompleksy

Co to jest autoagresja?
      Samookaleczanie to przejaw agresji skierowanej na siebie, czyli zaburzenie
      instynktu samozachowawczego. Wyraża się aktami samookaleczeń, samouszkodzeń
      zagrażających zdrowiu oraz nawet i życiu. Najczęściej okaleczenie dotyczy skóry
      (np. na ramionach, na brzuchu), ale również zdarza się przecinanie naczyń
      krwionośnych, wbijanie ostrych przedmiotów w ciało lub ich połykanie,
      uszkadzanie fragmentów ciała, działanie ciepłem (żarzący się papieros). Należy
      to potraktować jako schorzenie psychiczne powstałe pod wpływem traumatycznych
      przeżyć i trzeba się zwrócić po pomoc do psychologa.
      • speer Re: ciecie sie?????? 17.01.06, 21:32
        Poradz jej, zeby przezucila sie na zjadanie wlosow - to jest bardziej trendy.
        • wildorchid Re: ciecie sie?????? 17.01.06, 21:45
          dzieki za madre odpowiedzi-a ty speer zrob sobie salatke z wlochow lonowych
          wlasnego chowu i wtranzol-bedziesz jazzy.
    • rybka_zwana_sledziem Re: ciecie sie?????? 20.01.06, 01:23
      Ciecie sie moze byc: 'krzykiem' o pomoc, checia zwrocenia uwagi na swoje
      problemy, i na to, ze sobie z nimi nie radzi; wyladowaniem swoich emocji przez
      bol. Ile ona ma lat? w pewnym etapie jest to zalozmy, ze 'normalne'. Sama przez
      to kiedys tam przechodzilam. wyszlam z tego, ale lepiej dmuchac na zimne.
    • mxp4 Re: ciecie sie?????? 20.01.06, 03:32
      A niech sie tnie debil.
      • pati_pz Re: ciecie sie?????? 20.01.06, 20:01
        nie wolno generalizowac tego problemu! 'leczenie' (nie wiem jak to okreslic)
        trzeba przeprowadzac indywidualnie, bo kazdy czlowiek jest inny, nie kazdemu
        pomaga to co innym.. mam wiele kolezanek (ciekawe, ze ten problem dotyka
        czesciej dziewczyny niz facetow) ktore sie tna.. jedna ciela sie po to, bo
        chciala zeby ja zauwazono, nie miala komu sie zwierzyc z wlasnych problemow,
        wiec myslala ze zapomni o nich tnac sie. udalo sie jej-w pore jej mama to
        zauwazyla ze traci kontakt z corka i ze jest inna niz wczesniej. pogadala z nia
        normalnie (bardzo wazne jest nastwienie drugiego czlowieka) i kolezanka
        zobaczyla ze ma w niej prawdziwe oparcie, normalnie gada z nia o swoich
        problemach, o sprawach, ktore ja nurtowaly, ktorych probowala sie pozbyc
        (glupie, ale uwazala ze jak sie potnie, to niektore sprawy znikna) np. o
        myslach samobojczych (nie bede opisywac bo to dluga historia) itd.
        druga kolezanka tnie sie z okreslonego powodu-ma problemy z facetami. z tym juz
        jest ciezej, bardzo indywidualna sprawa, wiec nie bede sie rozpisywala na ten
        temat...
        trzecia.. bo to bylo modne, wciagnela ja w to kolezanka. to chyba najprostsza
        sprawa, tak samo jak z paleniem papierosow dla szpanu, popisu. wystarczy z nia
        porozmawiac i uswiadomic ze to co robi jest zle. to samo jest z paleniem
        papierosow dla szpanu, popisu. wystarczy wytlumaczyc ze przez szlugi traci sie
        kase, brzydko sie smierdzi, zdrowie szwankuje (prosto, jasno, bez zawilych
        slowek) i to samo z cieciem sie: jak tu pokazac poranione lapki (lub z licznymi
        bliznami) przy kolezankach w lato (przeciez nie bedzie chodzic cale lato w
        bluzkach z dlugim rekawem), traci sie kontakt ze znajomymi, przegapia wiele
        fajnych rzeczy-imprezek, wypadow do kina itd. NIE tlumaczyc jej z uzyciem
        roznych dziwnych slowek typu autoagresja itp.
        a jesli ktos tnie sie dla bolu (lubi go odczuwac) to juz trzeba isc do
        psychologa (psychiatra dla tych, ktorym psycholog nie podolal). tylko trzeba
        pilnowac aby osoba tnaca sie nie dostala tabletek silnie uzalezniajacyh, bo one
        strasznie zmieniaja ludzi (wiem po kolezankach) i niestety osoba czuje kims
        innym, nie radzi sobie z ta zmiana i wraca do ciecia sie, bo mysli ze bedzie
        latwiej...
        z innymi przypadkami tez do psychologa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka