pedro.w 05.02.06, 22:25 jak radzic sobie w zyciu? jak podchodzic do roznych spraw? jak mozna nauczyc sie silnej woli i czy to jest mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dusia731 Re: jak byc silnym? 05.02.06, 22:46 To sprawa wrodzona tak jak wzrost, koloro oczu, inteligencja itp. Odpowiedz Link Zgłoś
moc_ca Re: jak byc silnym? 05.02.06, 22:50 Oj, nie sądzę dusiu. To można sobie wyćwiczyć, krok po kroczku ucząc się na własnej skórze.Bolesne ale niezwykle skuteczne a potem to juz ... warto żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: jak byc silnym? 05.02.06, 22:47 Idź do woja! Wojsko zrobi z Ciebie mężczyznę przez duże "M"! Odpowiedz Link Zgłoś
dusia731 Re: jak byc silnym? 05.02.06, 23:01 W wojsku chłopcy popełniają niekiedy samobójstwa, nie stając się męzczyznami prze duże "M". Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: jak byc silnym? 05.02.06, 23:04 metody silnej woli sa głupie i krótkoterminowe i i mają wielkie odsetki tymzcasem najlepiej jest rozumieć więcej patzrec i widzieć co sie dzieje a patzrąc za każdym razem widzieć od samego początku (nie mieć upzredzeń) ze swiadomosci wynika strasznie duzo siły i mozliwości i na dodatek miłość i szacunek dla rzeczywistości wtedy łatwioej znalesc sobie miejsce do zycia w kóym świeci słońce i samemu być częścią tego słońca Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: jak byc silnym? 05.02.06, 23:19 solaris_38 napisała: > ze swiadomosci wynika strasznie duzo siły i mozliwości i na dodatek miłość i > szacunek dla rzeczywistości > wtedy łatwioej znalesc sobie miejsce do zycia w kóym świeci słońce i samemu > być częścią tego słońca to bardzo prawdziwe co napisalas, a ten szacunek dla rzeczywistosci mnie zachwycil...:) pozdrowka..:) Odpowiedz Link Zgłoś
pedro.w Re: jak byc silnym? 05.02.06, 23:39 no tak, w takim razie co to jest swiadomosc? czy jest to sila ktora pozwala nam stac silnie na ziemi, myslec racjonalnie. uwazam ze czasami swiadomosc jakis faktow, moze byc w naszym odczuciu negatywna. jestem ciekaw jakie sily, wynikajace ze swiadomosci mialas na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
rlena Re: jak byc silnym? 05.02.06, 23:51 Przeczytaj "Dezyderate". Tam, w piekny, poetycki sposob jest to wylozone. Silna osoba, to ktos kto ma poczucie wlasnej wartosci, szacunek do siebie i do innych ludzi. Latwo powiedziec? To prawda, ale nie ma innej drogi. Sokrates powiedzial - "Poznaj samego siebie", Chrystus -"Prawda was wyzwoli.." To zadanie na zycie, ale fascynujace. Buduj sile ducha,nie zaniedbuj wyksztalecenia, rozwijaj zdrowy tryb zycia... Odpowiedz Link Zgłoś
pedro.w Re: jak byc silnym? 06.02.06, 00:15 znam tekst desideraty. rzeczywiscie jest madry i przekonujacy. dzieki za dobre rady! :) pozdrawiam! dobrej nocy! Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 zakres widzenia 06.02.06, 00:19 śwaidomość to zakres widzenia można to porównac do widzenia pzrez wąskie okno z parteru do widzenia z np czwartego piętra z balkonu kto widzi więcej inaczej oraganizuje zycie widzi ruchy niekorzystnych sił nadciągająca burzę na pzrykłąd :) Odpowiedz Link Zgłoś
pedro.w Re: zakres widzenia 06.02.06, 23:40 byc moze zle zadalem pytanie. chcialem zapytac: czy mozna nauczyc sie silnej woli? czy jest mozliwa praca nad wlsnym charakterem? czy charakter mozna zmienic? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: zakres widzenia 07.02.06, 18:59 nie mnie pytaj ja w silną wolę nie wierzę to gwałt praca nad charakterem polega na otoeraniu się i pozwoleniu działć zyciodajnym siłom w nas kóre SAME wiedzą co robią i tak samo jak wyrosły nam nogi i ręce tak samo wyrosną nam dobre życie jeśli odszukasz to co w tobie spokojne ufne i zaciekawione śwaitem a ty chcvesz sie siłą amuszac do jakiegoś charakteru ty chcesz sie tresowac skrzywdzisz się tobie brakuje nie tresury ale miłosci do siebie samego Odpowiedz Link Zgłoś
pedro.w Re: zakres widzenia 06.02.06, 23:46 byc moze zle sformulowalem pytanie, chcialem zapytac: czy mozna pracowac nad wlasnym charakterem? czy mozna go zmienic dowolnie? np. jak nauczyc sie silnej woli? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 dziekii za maila 15.02.06, 16:15 pedro ja ci ODPOWIEDZIAŁAM patrz mail wczesniejszy) moge to inaczejpowiedziec praca nad włąsnym charakterem poega na pielęgnowaniu go, na kochaniu i sznowaniu samego siebie, na poznawaniu siebie jaki sie sobie pzrydarzyłeś i na szukaniu optymalnych dla siebie i świata postaw na bazie tego dobrego co już MASZ tak wiec praca nad sobą jest czystą pzryjemnoscią i wielką pzrygodą ale ty pytasz jak zmienic charakter i jak ćwiczyć narzędzie do tresury czyli tak zwaną silną wolę ja nie ufam silnej woli uwazam ją za gwałt- co z tego ze na sobie , gwałt to gwałt sa sytuacje kóre można pzretrwac tylko wykazując silną determinację szczególnei w zcasie wojny walki i katstrof ale takei kataklizmy być moze pzretwawają karaluchy i neiw iem czyto powód aby sie do nich upodobniac w zcasch pokoju sila człowieka nie płynie z katowania siebie i ze zmuszania się z tego rośnie próżność i perfekcja okupiona utratą serca wrtazliwosci i stratą czasu stad anorektyczne modelki, sportowcy na dopalaczach, wieźniowoe w celach, wszelkie nadęte elity jesli chcez isć w ich ślady to ich pytaj jesli pytasz mnie to ja ci móię kochaj się jeśli ci sie uda pokochac samego sibei - znajdziesz źródło niesamowitej siły spokoju i radosci zobaczysz jakim będziesz sam skarbem dla zagonionuch zaniepokojonych i znerwicowanych ludzi kórzy beda całe życie biegac za czymś co sie nagle jednego dnia rozsypie jka zamek z piasku Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 :) 06.02.06, 00:16 to trudna rzecz bo najpierw ją trzrba zobaczyć a to wymaga widzenia a my raczej ślepi jak te nowo narodzone kocięta :) tarotowy głupiec kocha świat jak pzrtysłowiowego kota w worku i to zcasem madzrej skoro nie-dowidzimy lutku miły Odpowiedz Link Zgłoś
ya_bolek Re: jak byc silnym? 06.02.06, 05:17 Stary, przeciez na tym polega sens zycia. Praca nad soba. To proces, ktory konczy sie dopiero ze smiercia. pedro.w napisał: > jak radzic sobie w zyciu? jak podchodzic do roznych spraw? jak mozna nauczyc > sie silnej woli i czy to jest mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
pedro.w Re: jak byc silnym? 06.02.06, 23:47 byc moze zle sformulowalem pytanie, chcialem zapytac: czy mozna pracowac nad wlasnym charakterem? czy mozna go zmienic dowolnie? np. jak nauczyc sie silnej woli? Odpowiedz Link Zgłoś
ball_bina Re: Być sobą, umiec kochać i wybaczać 06.02.06, 23:49 ...sobie. Mieć otwarte serce dla innych ale też kierować się intuicją, rozsądkiem...umiec patrzeć i chciec widzieć to co ...boli.Reszta sama się ułozy... Odpowiedz Link Zgłoś
alojsus Re: Być sobą, umiec kochać i wybaczać 06.02.06, 23:52 moim zdaniem warto tez byc otwartym na sugestie innych,pomocny tez jest dystans do problemow, z ktorego bardziej racjonalnie mozna je rozwiazac. Odpowiedz Link Zgłoś
pedro.w Re: Być sobą, umiec kochać i wybaczać 07.02.06, 00:46 ok, a co z charakterem. czy mozna go zminic? nie mowie ze ja chce, ale czy to jest mozliwe dla przecietnego czlowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
rlena Re: Być sobą, umiec kochać i wybaczać 07.02.06, 01:24 Oczywiscie. Nie nazywalabym tego zmiana charakteru ale rozwojem, dojrzewaniem, wzrastaniem. To nie przychodzi z wiekiem, to wymaga pracy i wysilku. Nawet najlepsze zdolnosci i talent moga byc zmarnowane. I nawet tak zwane "zle predyspozycje" (np. alkohol w rodzinie) nie determinuja naszego zycia. Dobrze jest obracac sie wsrod madrych ludzi, szukac towarzystwa takich, od ktorych mozna sie czegos wartosciowego nauczyc. Nie kazdemu jest to dane (na przyklad poprzez rodzine), ale czesto obcy ludzie maja wiekszy wplyw na nasze zycie (takie nasze Anioly, ale z krwi i kosci). Temperament jest czyms wrodzonym, tego sie raczej nie da zmienic. Jednak nikt nie powiedzial,ze jeden jest lepszy od drugiego. Zalezy jak go wykorzystasz. Ja na przyklad, jestem "szybsza" od mojego meza - jem szybciej, podejmuje decyzje szybciej, mowie szybciej. Ale wlasnie ta jego "powolnosc" jest tym co cenie i co mi bardzo odpowiada. Uwazam,ze oboje czerpiemy korzysci z naszych osobnych wrodzonych predyspozycji. Zycze ci duzo radosci i wytrwalosci w poznawaniu siebie i innych. Jestem pewna,ze dokonasz dobrych wyborow. Odpowiedz Link Zgłoś
pedro.w Re: Być sobą, umiec kochać i wybaczać 07.02.06, 13:28 rlena! gratuluje wspanialego meza i dzieki za wiele madrych slow. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: jak byc silnym? 07.02.06, 13:40 Mysle ze najlepszym nauczycielem silnej woly jest milosc. Kiedy kochasz potrafisz znalesc w sobie silna wole, potrafisz wtedy przelamac wszystkie slabosci ktore blokuja silna wole. Odpowiedz Link Zgłoś
ben333 Re: jak byc silnym? 07.02.06, 13:54 yhy, miłość na wszystko ... na szczeście, silną wolę , ..owsiki i inne pierdoły buhahahahaha:) Odpowiedz Link Zgłoś