Dodaj do ulubionych

opinie o ...

22.02.06, 23:15
Obserwuj wątek
    • uranity Re: opinie o ... 22.02.06, 23:18
      Przepraszam, naciskal mi sie niechcacy Enter :)

Mam dylemat ktora ksiazke kupic.. Chodzi mi o madra ksiazke, ktora pomoze
      zbudowac zdrowy zwiazek. Trzoche czytalem w ksiegarni, ale ilez mozna. Jesli
      ktos przeczytal ktoras z tych ksiazek to bardzo bylbym wdzieczny o opinie. Oto
      te ksiazki:

- "Zdobędziesz miłość jakiej pragniesz" - Harville'a Hendrix
      - "Jak ratować związek" - Phillip C. McGraw (na ta zwrocilem szczegolna uwage)
      - "Sztuka miłości" - Alan Loy McGinnis
      - "Dyskusja bez kłótni" - Chantal St-Hilaire (bardziej o zdrowej komunikacji,
      ale rowniez wydawala mi sie ciekawa)
      - "Droga do bliskosci" - Mellody Pia, Freundlich Lawrence S.

Dziekuje bardzo i pozdrawiam
      • isabelle7 Re: opinie o ... 22.02.06, 23:24
        cos i sie zdaje, ze ja miałam stycznosc z tymi:
        > - "Droga do bliskosci" - Mellody Pia, Freundlich Lawrence S.
        Jak znajome miały to dawały nastepnym ale nie jestem pewna.
        - "Zdobędziesz miłość jakiej pragniesz" - Harville'a Hendrix
        To roche przerazajace bo stawia czlowieka w stylu cche i to bede miec a miłosc
        to nie recz ze ja na polce znade. mylse ze tytuł to zmyłka.:)

Zapisze wszytskie moze odnajde, poczytam:)

> - "Jak ratować związek" - Phillip C. McGraw (na ta zwrocilem szczegolna uwage)
        Tak wiedzy nigdy za wiele:) a im wiecej sie wie jak ratowac to sie unika wielu
        rzeczy:))
        Choc to nie bedzie potrzebne:))
        • uranity Re: opinie o ... 22.02.06, 23:43
          isabelle7 napisała:
          "> - "Zdobędziesz miłość jakiej pragniesz" - Harville'a Hendrix
          > To roche przerazajace bo stawia czlowieka w stylu cche i to bede miec a miłosc
          > to nie recz ze ja na polce znade. mylse ze tytuł to zmyłka.:)"

Tzn. tytul pasuje do ksiazki czy nie, bo nie zrozumialem:) Czy w niej milosc
          jest rzeczywiscie pokazana jak "cos do zdobycia" ?

Czekam z niecierpliwoscia na Twoje opinie i dzieki za odpowiedz:)
          • isabelle7 Re: opinie o ... 22.02.06, 23:48
            ksiakzi nie miałam, ale jakos tytuł taki pretensjonalny;0 Chcem to mam, wiesz
            miłosc to bezinteresowncosc:)
            • uranity Re: opinie o ... 23.02.06, 15:43
              Tak, ten tytul jest troche "egoizujacy" ;) Wiem co masz na mysli..
              Szperalem sporo w necie o tych ksiazkach i ... lista ksiazek zostala skrocona do
              dwoch:
              - "Droga do bliskosci" - Mellody Pia, Freundlich Lawrence S.
              .. i cholera nie moge sie zdecydowac, tak wspaniale opinie znalazlem :)

Tutaj opinia o "Drodze do bliskości" z
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=24121954&a=24126367:
              "ksiązka ta uczy jak wyzwalać się z toksycznych związków i budować bliskość,
              której potrzebujemy i na którą zasługujemy.

Ten doskonały poradnik diagnozuje przyczyny nieudanych związków, koncentrując
              się na traumatycznych doświadczeniach wyniesionych z dzieciństwa, a także
              przedstawia praktyczne wskazówki niezbędne w procesie samouzdrawiania,
              pozwalające na budowanie i podtrzymywanie zdrowych relacji z partnerem.
              Korzystając z najnowszych metod terapeutycznych oraz przykładów zaczerpniętych
              z życia, wśród których znalazły się jej własne poruszające doświadczenia, Pia
              Mellody przedstawia przemyślane i praktyczne rady dotyczące budowania i
              podtrzymywania w związku i stanu bliskości.

Fundamentem terapii autorki jest nauka komunikowania się i właśnie w "Drodze do
              bliskości" poznajemy istotny system granic dotyczących mówienia i słuchania.
              Poradnik ten zawiera również sprawdzone zasady porozumiewania się z partnerem w
              sposób wolny od strachu. Postępując zgodnie z praktycznymi wskazówkami Pii
              Mellody, wstępujemy na drogę wiodącą do prawdziwej bliskości; która doprowadzi
              nas do stanu duchowej równowagi.

Propagowany przez Pię Mellody, oryginalny system wytyczania granic, będący
              wynikiem jej dwudziestoletniej praktyki terapeutycznej, pomoże czytelnikowi
              poznać fundamentalne zasady pozwalające zbudować i podtrzymać w związku
              prawdziwą bliskość; podnieść swoją samoocenę i odzyskać równowagę emocjonalną;
              poznać swoje mocne i słabe strony oraz zdobyć konkretne wskazówki dotyczące
              budowania zdrowych związków."

.. a tutaj o "Sztuce milosci"
              dabar.pl/dbr/product_info.php/products_id/10410079:
              "Autor wprowadza nas w sekrety tworzenia trwałego romantycznego związku na całe
              życie. Podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie od czego zależy szczęście rodzinne?
              Czyni to w sposób niezrównany, praktyczny i bardzo serdeczny. Małżeństwo jest
              najbardziej wymagającą relacją międzyosobową, jaką nawiązujemy w życiu -
              przewyższa inne długością trwania i stopniem intymności. Nie jest stanem, który
              trwa sam w sobie. Trzeba je umiejętnie traktować, subtelnie prowadzić i czule
              rozwijać. Ważne jest uświadomienie, że udany związek to taki, którego strony nie
              szczędzą czasu ani energii na praktykowanie prostych zasad i technik współżycia
              umacniających monogamiczną więź. W poradniku znajdziemy rozdziały skierowane do
              młodych ludzi, którzy wkraczają w dorosłe życie. Im to autor czyni kilka
              sugestii na temat doboru towarzysza życia. Książka porusza również problematykę
              ludzkiej płciowości i na tej podstawie sugeruje pewne działania zapobiegające
              niewierności."

Jesli ktos je czytal to prosilbym o rade w wyborze
              dziekuje i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka