uranity Re: opinie o ... 22.02.06, 23:18 Przepraszam, naciskal mi sie niechcacy Enter :) Mam dylemat ktora ksiazke kupic.. Chodzi mi o madra ksiazke, ktora pomoze zbudowac zdrowy zwiazek. Trzoche czytalem w ksiegarni, ale ilez mozna. Jesli ktos przeczytal ktoras z tych ksiazek to bardzo bylbym wdzieczny o opinie. Oto te ksiazki: - "Zdobędziesz miłość jakiej pragniesz" - Harville'a Hendrix - "Jak ratować związek" - Phillip C. McGraw (na ta zwrocilem szczegolna uwage) - "Sztuka miłości" - Alan Loy McGinnis - "Dyskusja bez kłótni" - Chantal St-Hilaire (bardziej o zdrowej komunikacji, ale rowniez wydawala mi sie ciekawa) - "Droga do bliskosci" - Mellody Pia, Freundlich Lawrence S. Dziekuje bardzo i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isabelle7 Re: opinie o ... 22.02.06, 23:24 cos i sie zdaje, ze ja miałam stycznosc z tymi: - "Sztuka miłości" - Alan Loy McGinnis > - "Droga do bliskosci" - Mellody Pia, Freundlich Lawrence S. Jak znajome miały to dawały nastepnym ale nie jestem pewna. - "Zdobędziesz miłość jakiej pragniesz" - Harville'a Hendrix To roche przerazajace bo stawia czlowieka w stylu cche i to bede miec a miłosc to nie recz ze ja na polce znade. mylse ze tytuł to zmyłka.:) Zapisze wszytskie moze odnajde, poczytam:) > - "Jak ratować związek" - Phillip C. McGraw (na ta zwrocilem szczegolna uwage) Tak wiedzy nigdy za wiele:) a im wiecej sie wie jak ratowac to sie unika wielu rzeczy:)) Choc to nie bedzie potrzebne:)) Odpowiedz Link Zgłoś
uranity Re: opinie o ... 22.02.06, 23:43 isabelle7 napisała: "> - "Zdobędziesz miłość jakiej pragniesz" - Harville'a Hendrix > To roche przerazajace bo stawia czlowieka w stylu cche i to bede miec a miłosc > to nie recz ze ja na polce znade. mylse ze tytuł to zmyłka.:)" Tzn. tytul pasuje do ksiazki czy nie, bo nie zrozumialem:) Czy w niej milosc jest rzeczywiscie pokazana jak "cos do zdobycia" ? Czekam z niecierpliwoscia na Twoje opinie i dzieki za odpowiedz:) Odpowiedz Link Zgłoś
isabelle7 Re: opinie o ... 22.02.06, 23:48 ksiakzi nie miałam, ale jakos tytuł taki pretensjonalny;0 Chcem to mam, wiesz miłosc to bezinteresowncosc:) Odpowiedz Link Zgłoś
uranity Re: opinie o ... 23.02.06, 15:43 Tak, ten tytul jest troche "egoizujacy" ;) Wiem co masz na mysli.. Szperalem sporo w necie o tych ksiazkach i ... lista ksiazek zostala skrocona do dwoch: - "Droga do bliskosci" - Mellody Pia, Freundlich Lawrence S. - "Sztuka miłości" - Alan Loy McGinnis .. i cholera nie moge sie zdecydowac, tak wspaniale opinie znalazlem :) Tutaj opinia o "Drodze do bliskości" z forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=210&w=24121954&a=24126367: "ksiązka ta uczy jak wyzwalać się z toksycznych związków i budować bliskość, której potrzebujemy i na którą zasługujemy. Ten doskonały poradnik diagnozuje przyczyny nieudanych związków, koncentrując się na traumatycznych doświadczeniach wyniesionych z dzieciństwa, a także przedstawia praktyczne wskazówki niezbędne w procesie samouzdrawiania, pozwalające na budowanie i podtrzymywanie zdrowych relacji z partnerem. Korzystając z najnowszych metod terapeutycznych oraz przykładów zaczerpniętych z życia, wśród których znalazły się jej własne poruszające doświadczenia, Pia Mellody przedstawia przemyślane i praktyczne rady dotyczące budowania i podtrzymywania w związku i stanu bliskości. Fundamentem terapii autorki jest nauka komunikowania się i właśnie w "Drodze do bliskości" poznajemy istotny system granic dotyczących mówienia i słuchania. Poradnik ten zawiera również sprawdzone zasady porozumiewania się z partnerem w sposób wolny od strachu. Postępując zgodnie z praktycznymi wskazówkami Pii Mellody, wstępujemy na drogę wiodącą do prawdziwej bliskości; która doprowadzi nas do stanu duchowej równowagi. Propagowany przez Pię Mellody, oryginalny system wytyczania granic, będący wynikiem jej dwudziestoletniej praktyki terapeutycznej, pomoże czytelnikowi poznać fundamentalne zasady pozwalające zbudować i podtrzymać w związku prawdziwą bliskość; podnieść swoją samoocenę i odzyskać równowagę emocjonalną; poznać swoje mocne i słabe strony oraz zdobyć konkretne wskazówki dotyczące budowania zdrowych związków." .. a tutaj o "Sztuce milosci" dabar.pl/dbr/product_info.php/products_id/10410079: "Autor wprowadza nas w sekrety tworzenia trwałego romantycznego związku na całe życie. Podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie od czego zależy szczęście rodzinne? Czyni to w sposób niezrównany, praktyczny i bardzo serdeczny. Małżeństwo jest najbardziej wymagającą relacją międzyosobową, jaką nawiązujemy w życiu - przewyższa inne długością trwania i stopniem intymności. Nie jest stanem, który trwa sam w sobie. Trzeba je umiejętnie traktować, subtelnie prowadzić i czule rozwijać. Ważne jest uświadomienie, że udany związek to taki, którego strony nie szczędzą czasu ani energii na praktykowanie prostych zasad i technik współżycia umacniających monogamiczną więź. W poradniku znajdziemy rozdziały skierowane do młodych ludzi, którzy wkraczają w dorosłe życie. Im to autor czyni kilka sugestii na temat doboru towarzysza życia. Książka porusza również problematykę ludzkiej płciowości i na tej podstawie sugeruje pewne działania zapobiegające niewierności." Jesli ktos je czytal to prosilbym o rade w wyborze dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś