brookie 16.02.03, 05:59 Nie wiem czy dobrze napisalam ten zwrot. Czasem zdarza mi sie takie dziwne uczucie, ze wiem co sie zaraz wydarzy - tak jakbym wczesniej byla w podobnej sytuacji. Skad sie to bierze? Czy ktos ma to samo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ToeToe Re: Deja vu IP: *.jetstream.xtra.co.nz 16.02.03, 21:42 Duzo ludzi to ma. Jak szukasz "naukowej podkladki" to siegnij np. do Freuda. Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: Deja vu 18.02.03, 16:37 Brookie, kiedyś czytałam o tym zjawisku i wiem, że jest najzupełniej naukowo wyjaśnione. Przeżywają je wszyscy. Nie wiem, czy Ci to dobrze wytłumaczę, bo nie jestem fachowcem, a czytałam to dawno i brakuje mi naukowych określeń - ale chodzi generalnie o to, że deja vu jest zajwiskiem powodowanym przez chwilowe zaburzenia w pracy mózgu, czy coś takiego, na linii - oko - mózg. Tzn. normalnie najpierw coś widzimy, a potem to rejestrujemy w mózgu ( a może odwrotnie), a w tej specyficznej sytuacji gdy jest deja vu mózg "zapomina" to, co widziało oko - nastepuje przesunięcie tej "pamięci". W efekcie widzisz coś, mózg zapomina, że to się widziało i za ułamek sekundy dopiero reaguje - a wtedy ty masz wrażenie, że coś już widziałaś, czułaś, byłaś tu. zamotałam, ale usprawiedliwiam się jak wyżej. No i nie miałam czasu, żeby wyszukać naukowego wyjaśnienia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: Deja vu IP: *.unl.edu 18.02.03, 16:50 brookie napisała: > Nie wiem czy dobrze napisalam ten zwrot. > Czasem zdarza mi sie takie dziwne uczucie, ze wiem co sie zaraz wydarzy - > tak jakbym wczesniej byla w podobnej sytuacji. > Skad sie to bierze? > Czy ktos ma to samo? Mam wrazenie ze to nie jest Deja vu. To co Ty doswiadczasz to jest dobrze znany fenomen pozasensorycznego postrzegania rzeczywistosci. Uzywasz swego szostego zmyslu, jakim jest INTUICJA. Nie wybiegasz w przyszlosc, gdyz swiat informacji do ktorego masz dostep nie zna przyszlosci, przeszlosci tylko wieczne TERAZ. Deja vu jest wtedy gdy widzisz cos, doswiadczasz i masz wrazenie ze to juz bylo kiedys. W Twoim przypadku, nic sie jeszcze nie stalo a Ty wiesz ze to nastapi, wiec ten fenomen jest jakosciowo inny. Pozdr, Imagine. Odpowiedz Link Zgłoś