beatapl 07.09.06, 15:28 czy ktoś zdawał egzamin z psychologii na studia doktoranckie w szkole wyzszej psychologii spolecznej w latach ubiegłych i może sie podzielić wrażeniami? będe zaglądać z nadzieją na odpowiedz pozdrawiam, BEata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kohol Re: doktorat na SWPS 07.09.06, 16:24 Kiedyś zdawałam - no cóż, nie wiem, na co mogłabyś się przygotowywać - nie wiem, czy została zmieniona formuła tego egzaminu, ale jak ja go zdawałam - do niczego się nie przygotowywałam i to była dobra decyzja, ogólnie egzamin był taki, że nie sposób było się do niego klasycznie przygotować :) Z tego co pamiętam - takie reminescencje - pytania wyglądały mniej więcej tak (uwaga, nie bierz tego dosłownie - bo to bzdury są :) - chodzi mi o przekazanie klimatu pytań): "Teoria Wilcoxona mówi, że bodźce, które docierają do mózgu wcześniej niż inne, pozostawiają w pamięci krótkotrwałej trwały ślad, który przepisuje się do pamięci długotrwałej tylko wtedy, gdy zostaną skojarzone z pozytywnym afektem. W związku z tą teorią w najbliższych wyborach samorządowych: a) wygra lewica b) Samoobrona dostanie najwięcej głosów c) PiS dostanie najwięcej głosów d) PiS wykiwa swoich współkoalicjantów" Innymi słowy - pamiętam coś takiego, że podawano Ci teorię (o której w większość przypadków - nie słyszałaś), po czym trzeba było ją niejako odnieść do aktualnych wydarzeń, najczęściej politycznych. Tyle pamiętam :) Oczywiście się nie dostałam :D Odpowiedz Link Zgłoś
tout_court Re: doktorat na SWPS 07.09.06, 19:06 takie pytanie to standard na tej uczelni na studiach magisterskich. Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: doktorat na SWPS 08.09.06, 08:35 Możliwe, na moich standardem nie były :) Odpowiedz Link Zgłoś
beatapl Re: doktorat na SWPS 08.09.06, 09:36 dzieki za odpowiedzi. Ja konczylam swps i sporadycznie przypominam sobie tak odjechane pytania. Ale cóż, uczę się choć narazie przeważa u mnie pesymizm - 100 kandydatow - 15 miejsc. Ale cóż kto nie próbuje ten nie jedzie...:) choć czuje sie troche jak naukowy samobójca. pozdrawiam deszczowo beata Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: doktorat na SWPS 08.09.06, 17:02 zrob doktorat na innej uczelni, dobrze publikuj, moze Cie zauwaza i na habilitacje sciagna? albo choc postdoka :) Odpowiedz Link Zgłoś