Gość: M. IP: 153.19.22.* 16.05.03, 09:58 ...czym jest?Gdzie go znajdujemy?(Książki, filmy...) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Malwina Re: sens życia, sens życia...... IP: *.w193-250.abo.wanadoo.fr 16.05.03, 10:00 w filizance goracej dobrej kawy polecam "skrzydla pozadania" Wim Wenders'a Gość portalu: M. napisał(a): > ...czym jest?Gdzie go znajdujemy?(Książki, filmy...) Odpowiedz Link Zgłoś
pastwa Re: sens życia, sens życia...... 16.05.03, 10:24 Gość portalu: M. napisał(a): > ...czym jest?Gdzie go znajdujemy?(Książki, filmy...) Sens zycia, to samo zycie,patrzysz jak to jest byc żywym, a po smierci zadaja Ci tylko jedno pytanie, "to jak, jeszcze raz, czy juz wystarczy ?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verte Re: sens życia, sens życia...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.03, 16:04 Poleca obejrzeć "Sens życia" by Monty Python. Odpowiedz Link Zgłoś
myslewiecjestem Re: sens życia, sens życia...... 16.05.03, 16:15 Gość portalu: M. napisał(a): > ...czym jest?Gdzie go znajdujemy?(Książki, filmy...) nie,nie, w sercu, w sercu .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: sens życia, sens życia...... IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 16.05.03, 16:21 Polecam przeczytac "Zycie, sposob uzycia" G. Perec'a. Mozna sie usmiac i nabrac dystansu , bo trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll cała_prawda_o_życiu 16.05.03, 22:17 budzik ma sens, traktor ma sens, chłodnik ma sens ale życie... życie nie ma sensu tak to jest z życiem, że gdyby sens miało, to by się nie zmieniało - człowiek widząc życie w statycznych kawałkach patrzy na nie jak na przedmiot i dlatego pyta się: jaki to ma sens? jest to pytanie o tyle wdzięczne, że daje nam impuls do poszukiwań, podniete dla wyobraźni, przyczynek do intelektualnych przygód, ale koniec końców borykając się z tak postawionym pytaniem zawsze kończymy w roli lalek poruszanych niewidzialnymi sznurkami Wielkiego Lalkarza, którego stawiamy w roli źródła sensu życia, tak jak my jesteśmy źródłem sensu wentylatora, i to jest przykre, bo to jest nieprawdziwe i nudne o wiele bardziej fascynujący stan faktyczny wygląda tak, że życie sensu nie ma i nigdy nie miało :) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: cała_prawda_o_życiu 19.05.03, 14:12 fnoll napisał: > budzik ma sens, traktor ma sens, chłodnik ma sens > > ale życie... życie nie ma sensu Gdzies czytalam o czlowieku, ktory mial ochote na owoce. Czestowano go truskawkami, czeresniami i sliwkami, a on markotny odmawial, bo chcial owocow, a nie truskawek, czeresni i sliwek. Tak troche jest z szukaniem sensu zycia. Szukanie - bez sensu. > tak to jest z życiem, że gdyby sens miało, to by się nie zmieniało - człowiek > widząc życie w statycznych kawałkach patrzy na nie jak na przedmiot i dlatego > pyta się: jaki to ma sens? jest to pytanie o tyle wdzięczne, że daje nam impuls > > do poszukiwań, podniete dla wyobraźni, przyczynek do intelektualnych przygód, I wieczny niepokoj. Nie lepiej 'trawa jest zielona, niebo niebieskie i nie mam zadnych pytan'? > ale koniec końców borykając się z tak postawionym pytaniem zawsze kończymy w > roli lalek poruszanych niewidzialnymi sznurkami Wielkiego Lalkarza, którego > stawiamy w roli źródła sensu życia, tak jak my jesteśmy źródłem sensu > wentylatora, i to jest przykre, bo to jest nieprawdziwe i nudne > > o wiele bardziej fascynujący stan faktyczny wygląda tak, że życie sensu nie ma > i nigdy nie miało :) To ustanowil jakis Miedzygalaktyczny Kongres, czy Ty tak sam z siebie? zaintrygowane ziemiomorze Odpowiedz Link Zgłoś
cossa Re: sens życia, sens życia...... 16.05.03, 23:04 hmm.. a po co nam odnajdywanie sensu zycia? gdyby ktos do mnie zapukal, otworzylabym drzwi i ktos mi powiedzial - "cosso, przynioslem ci twoj sens zycia. tu prosze pokwitowac" to nie wiem zdobylabym sie na parafke. po co mi to? gotowy plan, pewny cel. rozpisane co robic, czego unikac. dramat. pozbawilabym sie mozliwosci doswiadczania, przezywania, myslenia, kombionowania. caly urok polega na szukaniu:) szukaniu z cieglym niedosytem, z ciagle otwartymi oczami i uszami i dreszczem podniecenia, ze moze to juz? a gdzie szukac? w swoim sercu, w sercu drugiego czlowieka..:) cossa Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll la cossa vampirella! 17.05.03, 14:54 cossa napisała: > a gdzie szukac? w swoim sercu, w sercu drugiego czlowieka..:) no a co jest w sercu? KREW! przejrzałem cię cossa! odtąd zawsze przed przeczytaniem twojego posta obwiesze monitor warkoczem czosnku i zamknę okno... Odpowiedz Link Zgłoś
cossa Re: la cossa vampirella! 17.05.03, 16:07 nic fnollu nie umknie Twej uwadze. swietnie analizujesz szczegoly. po kosciach czuje, ze z mlodszego na starszego niedlugo awansujesz. a mnie sie nie obawiaj. ja juz na emeryturze. slonca jedynie unikam. niegroznam. ale czosnek nigdy nie zaszkodzi. przezorny zawsze ubezpieczony. cossa fnoll napisał: > przejrzałem cię cossa! odtąd zawsze przed przeczytaniem twojego posta obwiesze > monitor warkoczem czosnku i zamknę okno... Odpowiedz Link Zgłoś
nabokoff Re: la cossa vampirella! 17.05.03, 21:45 taaaak, poczciwa z ciebie nietoperka :) obiecuję nie potraktować cię kołkiem Odpowiedz Link Zgłoś
cossa Re: la cossa vampirella! 17.05.03, 21:58 a traktuj czym chcesz. bede tylko uwazac, by piet nie pokazac. mam nadzieje, ze mimo poczciwosci i malego zagrozenia spolecznego przyczynie sie do awansu. la cossa vapirella nabokoff napisał: > taaaak, poczciwa z ciebie nietoperka :) obiecuję nie potraktować cię kołkiem Odpowiedz Link Zgłoś
komandos57 Re:Od ciebie zalezy. 17.05.03, 22:02 Sens zycia!Bedziesz go mial(a) taki jakim go sobie stworzysz.A czy zycie ma sens?Rodzimy sie po to by potrwac i ....umrzec.I to potrwanie musisz sobie zorganizowac maksymalnie ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
nabokoff Re: la cossa vampirella! 17.05.03, 22:07 no awans to może nie, zresztą mi dobrze tak jak jest, znasz to przysłowie o kozie (bez skojarzeń) co na krzywy stołek skakała... niby jest jakiś tam większy prestiż, ale o ileż trudniej miło spędzić wieczór! idziesz do restauracji na ten przykład, a twóój samochód BUM! kule świszczą wokół głowy, no spokojnie sushi czy carpaccio zjeść nie można... ale może jakiś dyplom od towarzystwa honorowych krwiodawców za przyczynienie się do walki z nieuczciwą konkurencją? nie, to chyba też nie, skoro, jak piszesz, teraz trawisz co już wypite i nie ssiesz więcej, także potraktujmy raczej ten incydent jako wyraz zboczenia zawodowego, niewinny i bez dalszych konsekwencji, oki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
cossa Re: la cossa vampirella! 17.05.03, 22:13 oki, ale pamietaj - mam na Ciebie oko ;) vampirella (po raz ostatni publicznie:) nabokoff napisał: .. także potraktujmy raczej ten incydent jako wyraz > zboczenia zawodowego, niewinny i bez dalszych konsekwencji, oki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
agresja4 Re: cossa 17.05.03, 18:46 cossa napisała: > hmm.. a po co nam odnajdywanie sensu zycia? gdyby ktos do > mnie zapukal, otworzylabym drzwi i ktos mi powiedzial - > "cosso, przynioslem ci twoj sens zycia. tu prosze > pokwitowac" to nie wiem zdobylabym sie na parafke. po co > mi to? gotowy plan, pewny cel. rozpisane co robic, czego > unikac. dramat. pozbawilabym sie mozliwosci > doswiadczania, przezywania, myslenia, kombionowania. caly > urok polega na szukaniu:) szukaniu z cieglym niedosytem, > z ciagle otwartymi oczami i uszami i dreszczem > podniecenia, ze moze to juz? > > a gdzie szukac? w swoim sercu, w sercu drugiego czlowieka..:) > > cossa To była bardzo dobra wypowiedź!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bukfa Re: sens życia, sens życia...... IP: *.75.54.70.Dial1.Washington1.Level3.net 19.05.03, 16:09 po co sens? wystarczy zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
rozumni2022 Re: sens życia, sens życia...... 06.05.22, 14:42 Podkreślam WYRAŹNIE.. ze ten PRZEKAZ, WIEDZA , służyć ma jako Pragmatyczna RECEPTA do Samodzielnego.. ale pod Moim Prowadzeniem, Instrukcjami.. JAK STAĆ SIĘ ADEP TEM Zdolnym do uruchomienia dla MÓZGU.. dla NIEGO ZAPLANOWANEGO ZASOBU WIEDZY PODSTAWOWEJ i.. Indywidualnego STOPNIA UZYSKANEGO.. w naszych już Uświadomionych Tą WIEDZA DANĄ MI.. z racji DARU LOSOWEJ LOTERII…(LOS i Zasób MOŻLIWOŚCI, SKOK do POZNANIA RZECZY WISTOŚCI, dzielenia się nią, Prowadz enia) Chwili Zaistnienia. Zdobyta latami Uruchomionej POMOCY JAŹNI..w celu POKAZYWANIA REALU. a Nieznanego SCHEMATU BUDOWY DWU.. Światów, z których MATERIALNY.. jest Tylko WSADEM ZAPLANOWANYM i… ODTWARZANYM w USTALONY PR AWNY PORZĄDEK NADRZĘDNYCH ZASOBÓW WIEDZY SYSTEMU i jej w FORMIE| WSTĘPNEJ, NIEŚWIADOMEJ Istnienia WYŻSZEGO, PODPORZĄDKOWANY i PRÓBNY, s Czasowe zaistnienie.. Nieświadomość ROLI SYSTEMU. i POMOCY sięgania do STATUSU Istnienia w Formie Wyższej, Zorg kazany na anizowanej, jest realizowana w Obojętnie, w sposób Odtwarzany Mechanicznie ( MECHANICYSTYCZNY< ZARZĄDZAJĄCY SPOSÓB) Także POMOCY EDUKACYJNEJ w postaci wolnego Wyboru.. Pasującej nam , Bliskiej Naszym POTRZEBOM WARTOŚCI. z Istniejących DWU OPCJI a JEDNEJ. ( tzw "DOBRO" lub "ZŁO"),. Nam Pasującego do samorozwoju,realiz acji naszych założeń..PROGRAMU. BRAK SYGNAŁU, ODBIORU INFO Z "GÓRY" a także wewn < Narzucanych Zwierzoludzkim formom , FUNKCYJNEJ ROLI KONTROLI (tzw "Jaźnie", jego rozliczne Działy z inteligencją i Określonymi zasobami WIEDZY + dodatek wredny, inspirujący z Ramienia PROGRAMU Destabilizującego umysł… "ZŁA", NISKI INSTYNKT jako OBECNOŚĆ PANA MATERII Akcentacja Nieświadomością Tego… co dzie Realizacji wg Jego PROGRA MU..("ZŁO") Naszego"myślenia".. je się z nami myśleniem, działaniem CHAOTYCZNYM, prowadzi do OBRAZU NIEZDOLNEGO GATUNKU do Wyznaczonej EWOLUCJI i trwalej NIEREFORMOWALNOŚCI Umysłowej. Tak więc ..Nie WIEDZA ta, Ma służyć komuś Jako Dodatek Kupy NIBY WIEDZY, do Pieluch bełkocącego o swej " rozumności" (uznającego się za..) niemowlęcia Zwierzoludzia, czy waciaka Barbarzyńskich genów pseudo np naukowca.. a POBUDZENIE NIEZNANEJ POTRZEBY POZNANIA TEGO CO JEST< BYŁO I BĘDZIE JAKO WZORZEC i EWOLUCJA, PROCES DOSKONALĄCY PUSTKĘ, NIEWIEDZĘ.. urucha miana się (I UZNAJE) jeśli w Pełni Świadomie Jest to WASZA POTRZEBA. W DROGĘ tę musicie wyruszać z "modlitwą", Dewizą TAKIEGO DOSKONALENIA OD PODS TAW … pod Opieką Wstępną, Moją. .. Bo WIEM jakie czyhają… na Adepta zdecydowanego na Taki WŁAŚCIWY i Potem Pro wadzony przez SYSTEM, Jaźnie, KROK KU ŚWIADOMOŚCI ISTOTY MYŚLĄCEJ w Pełni (rodzaj indywid Zdolności) nawet ROZUMNEJ, WOLNEJ.. ale pozbawionej prymitywnych zachowań typu Bezrozumne wasze WIEM.. bo SYSTEM już Uznał ten gatunek za skazany na Zagładę..o … zbyt Nieuporządkow Reakcjach. ABY… EWOLUOWAĆ.. Musimy jak Ja, My..anych, emocjonalnych UCZYĆ SIĘ OD PROGRAMU SYSTEMOWEGO ZARZĄDZANIA .. bo ONI. Mają dla nas Ten Dostosowawczy PROGRAM w Wybranym Świadomie PROGRAMIE. o SKALI i Opcji "DOBRYCH WZORCÓW MYŚLENIA". ..który Sam automatycznie, uzna .. waszą Świadomą Pełnię gotowości , wasze zdeterminowane Pragnienie… i Da TAKI niemal sam . Ważnej dla NOWEJ POSTAWY, ZASÓB WIEDZY…. Waszemu odtąd już MÓZGOWI. Masz Tu wszystko..ale W drogę musisz Udać się Sam. Uruchamiając tego rodzaju HASŁO i PROŚBĘ adresowana do „swej Jaźni”.. Której POMOC..pragniij Uruchomić. Twój… PROGRAM UCZENIA SIĘ PODSTAW MYŚLENIA aby WYPEŁNIĆ MÓZG.. wtedy dopiero Dający Właściwe procesy Twojego, Nowego Statusu MYŚLENIA. dążącego do Max ŁADU i PORZĄDKU.. Rozumnej Pełni Działań dla Jak odczytujesz OBRAZ REALU w którym Gatunek nasz jest tylko przedmiotem Manipulacji.. i Durnych, naszych Zwierzoludzkich instynktowych zachowań.. prostackiej , w swej istocie BRAKU ŚWIADOMOŚCI …emocjonalności Niekontrolowanej … Racjonalną Myślą? OBRAZ TEN i WIEDZA PRZEKAZANA MI, Im, moim Prowadzonym do SUKCESU WYZWALANIA się z Nieświadomej egzystencji z.. pytaniami bez odpowiedzi.. i Mirażami. Samorozwoju, Pewności BALONISTYCH, płaskich Zaistnień… Bez Wartoś ci. jeśli .. wciąż Zgodnych z tradycją tego gatunku.. Twój wysiłek, wolę i Chęć Przemożna, stania się ISTOTĄ MYŚLĄCĄ.. pojmująca potrzebę osiągnięcia ZAPLANOWANEGO, Najwyższego poziomu UŚWIADAMIANIA SOBIE ZASAD I NORM… do których MUSISZ SIĘ DOSTOSOWAĆ.. św iadom ICH ABSOLUTNYCH WARTOŚCI. .. bo to NORMY Wymagane do osiągnięcia, Udoskonalenie MÓZGU.. i dzięki zawartej w Nim JUŻ PRZELANEJ WIEDZY, taka Zawartość daje Tobie ten POZIOM jako PEŁNIĘ CZŁOWIECZEŃSTWA ROZUMNEGO. Wystarczy pozbyć się pewności siebie i t ego co niby.. jest obecna Twoją wiedzą… aby STANĄĆ I PROSIĆ O WYPEŁNIENIE MÓZGU.,. Świadom że Bez tego jesteś nikim. czekać cierpliwie i żyć wg OPCJI WARTOŚCIOWANIA UNIWERSALNEGO.. choć.. i Bo.. nie masz wiedzy ŻADNEJ o Takiej WARTOŚCI a PRAGNIESZ POSIĄŚĆ TAKIE PODSTAWY… służące do stąpania coraz wyżej.. aż do osiągnięcia Tej DANEJ PEŁNI DOSKONAŁOŚCI.. i Sfery.. Wyznaczonej w ANTY MATERII.. którą zajmuje.. tylko Bezrozumny, ZAPROGRAMOWANY na STEROWANIE NieświadomymiSYSTEM NADRZĘDNY.. Mechanicystyczny…a ju Oligarchia… dość wredna i negatywna… pogardzająca Materią. Wyraźny daję PRZEPIS NA DOSKONALENIE UMYSŁU.. Próbującego…(?)swych sil.. ZWIERZA WYŻSZEGO, stojącego na Platformie Świata Zwierzęcego, jako IMAGINUJĄCY MODEL. swymi Przypuszczeniami o ZASADACH, NORMACH a więc i NAJWYŻSZEJ WARTOŚCI, Istniejącego ZBIORU WIEDZY WYŻSZEJ.. jako EDUKACJĘ NA ŻYCZENIE.. w Pełni Świadome… swej obecnej MAŁOŚCI, Znikomości niby wiedzy Zwierzoludzia. Dopiero.. kiedy Odkryje.. Jednostka Zdolna do Takiej oceny i siebie i gatun ku a Uzna POTRZEBĘ WYPEŁNIENIA MÓZGU.. dziś Tylko Narzędzia STEROWANEGO Z Góry… bez Żadnej wartości, Powoli zacznie Być WIDZIALNY W MASIE i nawet ( spora dawka Silnej Woli, DETERMINACJI i cierpliwości CHĘCI ŚWIADOMEJ, Akcentowanej… Stania się ISTOTĄ MYŚLĄC Ą. OBDAROWANĄ TAKĄ WIEDZĄ którą POZOSTAWIŁA W ANTY MATERIALNYM Świecie.. Dla Nas, Materialnych , Nieuświadomionych MYŚL ż TWÓRCZA.. PLANU i ZAWARTYM w nim PORZĄDKU.. od którego POZNAWANIA<DOSTOSOWANIA SIĘ DO NIEGO..Zaczynamy swoją.. upragnioną DROGĘ EWOLUCY JNĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
rozumni2022 Re: sens życia, sens życia...... 06.05.22, 14:46 SCHEMAT BUDOWY DWU ŚWIATÓW 1. Pierwocina chaotyczna. 2. MYŚL TWÓRCZA i PLAN PORZĄDKU oraz Świata Materialnego, Zarządu Odtwórczego, PROGRAMY, MODEL anty mate rialny PIERWOWZORU Wszystkiego. 3. Zarząd, Systemowe Sterowanie , Instytucja Założeniami, PRAWO, ZASAD Mechanicystyczna Odtwórcza, Sterująca Programowymi Y i NORMY ABSOLUTNEGO PORZĄDKU. Programy i Zarządzanie: a) Najwyższy Zarząd b) Niżsi Zarządzający c) Programowi Wykonawcy podstawowych Działów Sterujących Materialnym Życiem i Edu d) Mechanizmy Wykonawcze Niższe wewn i Zewn KONTROLI Materialnych kacjątzw „Jaźnie” 4. Materia jako Wszechświat, planety i ich Programy odziaływujace na Życie Materialne, Życie materialne (zlożone) Zorganizowane wg ZASAD i NORM różnych opcji, w za leżnosci od Zaawansowania w sam ew Edukację Pomocową. 5. PROGRAMY a DZIAŁY Z arządzające materialnym życiem: orozwój i a) „NATURA”.. jako Dział Podstawowy Instynktowych reakcji i Zachowań Nieświadomie, NATURALNIE Akceptowanych a Wymuszanych jako Nakazy i O dbiór BEZWARUNKOWY przeznaczony dla mechanicznego odtwarzania przez świat zwierzęcy i… form w nim powstającym, Twórczym rodzajem prymitywnego Mechanicznego samorozwoju. b) EDUKACYJNY, NIŻSZEGO Wartościowania MATERIALNYCH Wzorców… Płaskiego Pola widzenia OPCJA tzw „ZŁO”.. powodująca Wstępną Obróbkę Umysłową Materialnych, Tą Skalą Wartościowania , stającego się rodzajem PRÓBY i SELEKCJI, WSTĘPNEJ OCENY JAKOŚCI Umysłowej MAS MATERIALNYCH. Wybór Większościowy dokonany przez Model Gatunku Materialnego, D aje Obraz Taki, jakie Wartości zostały przez niego zaakceptowane np jako NISKIE i MATERIALISTYCZNE. c) EDUKACYJNY WYŻSZY …z OPCJĄ Wartościowania IDEALISTYCZNEGO Dążenia, Przeznaczona dla Otwartych .. w Masie Nieświadomych, niechętnie posługujących się Nie zweryfikowanymi wzorcami wewn. Gotowej jednostki pragnącej udowodnić sobą, swoją gotowość na Taki rodzaj POMOCY w Poznawaniu jakichś Norm, dających ukierunkowania swojego umysłu.. na tak wysoki poziom uświadomienia OBOWIĄZUJĄCEJ OPCJI i SKALI WARTOŚCI. Wyz naczona OPCJA …tzw „DOBRO”.. reaguje… tylko na Próby tego typu weryfikowania Poznawczego ..pod względem Merytorycznym Jakiegoś Odniesienia, odczytując wyraźne dążenie, obecne u Niewielkiej liczby osób w masie gatunkowej, w których budzi się sprzeciw , wo bec panujacego wokół wewn chaosu, uznawania go za Naturalny. Ma więc ZADANIE Naprawiania odczuwanej dyscharmonii, tolerowanej ogólnie Chaotyczności w celu dążenia ku poprawności, sensowności… Świadomego Myślenia. Celem wiec DOSKONALENIA Umyslu poprzez WY PEŁNIENIE MÓZGU.. jego ZAPLANOWANYMI ZASOBAMI WIEDZY PODSTAW , jest poprzez to Narzędzie osiągnięcie w jednostce 6. CELE DZIAŁALNOŚCI SYSTEMU i Jego działów Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: sens życia, sens życia...... 06.05.22, 16:12 Wywlokłaś/eś wątek sprzed 19 lat! Jedyna korzyść dla mnie to przywołanie wspomnień i lubianych nicków osób, które się wówczas tu pojawiały… Łezka w oku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: sens życia, sens życia...... 15.05.22, 10:44 Tym bardziej, że sama wypowiedź to jakiś bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś