uljaa 02.06.07, 00:50 czy to wada? czy moze pozytywna cecha człowieczeństwa czytaj Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja_adam Re: czytać człowieka 02.06.07, 06:51 to odpowiedzialność ale i także niewdzięczność widząc więcej, inni mogą choćby z przekory odrzucać Twą wiedzę, to zniechęca.. Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: czytać człowieka 02.06.07, 09:28 uljaa napisała: > czy to wada? czy moze pozytywna cecha człowieczeństwa > czytaj A może powrót do natury.... nareszcie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: czytać człowieka 02.06.07, 16:08 Natura ma rózne oblicza... ja skacze sobie po turniach Odpowiedz Link Zgłoś
ewag52 Re: czytać człowieka 02.06.07, 20:41 znaczy przejrzeć go na wskroś i poznać jego intencje? To obawa i samoobrona. Czytasz go po to, by Cie nie zaskoczył? Odpowiedz Link Zgłoś
abir1111 Re: czytać człowieka 02.06.07, 22:20 To chyba wyzbyć się ignoracji,to rodzaj otwartości- słuchać i słyszeć ,patrzeć i widzieć,który pozwala dostrzec piękno człowieka.Być może magiczna chwila,kiedy zachwycasz się drugim człowiekiem otwierasz zamknięty krąg jego możliwości.Pozwalasz mu uwierzyć właśnie w to piękno,którego nie dostrzega.Stajesz się dla niego zwierciadłem,"czyta siebie" w Twoich oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: czytać człowieka 03.06.07, 01:28 Problem jest taki, że zbyt często "za duża wiedza" za bardzo boli. Odpowiedz Link Zgłoś
abir1111 Re: czytać człowieka 03.06.07, 08:15 Dlatego w rozmowie nie daje przyzwolenia na ocenianie i krytykowanie.to moje życie,nikt za mnie nie umrze i nie ma prawa w jakikolwiek sposób wpływać na moje decyzje i ocene sytuacji.Podejmuje - w odbiorze otoczenia nieracjonalne decyzje i wygłaszam niepopularne sądy-ale są moje i ponosze za nie pełną odpowiedzialność,nawet jeżeli jest najbardziej dotkliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_aurita Re: czytać człowieka 03.06.07, 14:48 problem w tym, że wielu osobom tylko się wydaje, że "czytają" człowieka. a to, co wyczytają - bardziej świadczy o nich samych, niż o tym "przeczytanym" człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
abir1111 Re: czytać człowieka 03.06.07, 15:19 Dlatego chyba trzeba się wyzbywać oceniania ,także na podstawie niewerbalnych komunikatów,które są jak interpretacja symboli.Trzeba kogoś dobrze poznać (wiec obserwacja musi być systematyczna),by stworzyć obraz człowieka.Każdy kontakt z ludzmi chyba jest niepowtarzalnym wydarzeniem,zależy od cech osobowości,nastroju ,doświadczen i wielu innych okoliczności.Dlatego denerwuje mnie ,kiedy z lekkością ,na podstawie czasem tylko przelotnego kontaktu, stawiamy "diagnozę".To także mój grzech. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: czytać człowieka 03.06.07, 15:33 Poznać można tylko tego, kogo pokochamy. Miłość nie jest ślepa, ani bezkrytyczna. Ona jedna jest prawdziwą drogą do głębokiego poznania, ponieważ jednym z jej atrybutów jest AKCEPTACJA. Akceptacja innego takim, jaki jest przynosi coraz głębsze poznanie i tak miłość staje się coraz większa radością , przygodą odkrywcy w tajemniczym ogrodzie innego życia. Tak naprawdę znamy tylko tych , których głęboko kochamy...inni są przechodniami w naszym życiu. Czasem warto im poświęcić trochę uwagi, czasem nie warto spędzać z nimi ani chwili a czasem nie mamy wyboru..... Odpowiedz Link Zgłoś
lemoniada.cytrynowa shangri.la 03.06.07, 15:44 Wiesz........ gdy znalazlam się na tym forum było dużo tu o shan i wampirze. Myślę, że to ty ...shan i brak chmur, i inne klony co wymyślaja i klną. Żal mi Cię..... starasz sie być taka intelektualistka wrazliwa nad wszystko a wychodzi z ciebie żałość, samotność i nieszczęście. Wiem, że nie chcesz rad więc ............. nie doradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
lemoniada.cytrynowa Re: shangri.la 03.06.07, 17:29 Wrzucam w góre........... może się odezwiesz Shan.... Odpowiedz Link Zgłoś
lemoniada.cytrynowa Re: czytać człowieka 03.06.07, 15:24 Nie można przeczytać człowieka. Nikt mnie nie przeczyta..... Ja nikogo nie przeczytam........... Odpowiedz Link Zgłoś
abir1111 Re: czytać człowieka 03.06.07, 15:48 Czytac dla mnie to odkrywać,to stworzenie wspónej przestrzeni i ofiarowywanie uwagi.Sytuacji,które pozwalają siebie doświadczać.Taka uważność to prawdziwe wyzwanie.Ale chyba warto podejmować taki wysiłek i pozwolić sobie na rozczarowanie,aniżeli przejśc obojętnie obok interesującego człowieka.Wiem to napewno,bo Miłośc Mojego Życia ,przy pierwszym poznawaniu "odczytałam" negatywnie i trwałam w tym wrażeniu długo.I właśnie ten mężczyzna uczy mnie tej uważności,słucha ludzi i słyszy,każdy gest i słowo mają znaczenie,odmienia sposób "czytania "ludzi.I w tym kontekście doświadczanie człowieka jest najwspanialsze Odpowiedz Link Zgłoś
ewag52 Re: czytać człowieka 03.06.07, 17:39 lemoniada.cytrynowa napisała: > Nie można przeczytać człowieka. > > Nikt mnie nie przeczyta..... > > Ja nikogo nie przeczytam........... zgadzam sie. Z niewielką poprawką: niektórzy, mają czytelną twarz. Malują się na niej wszelkie wewnętrzne emocje. Są otwarci, niezakłamani. Ale nawet tych, do końca nie da się przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
abir1111 Re: czytać człowieka 03.06.07, 20:15 Każdy z nas jest "czytany" bez udziału naszej woli.Pozostaje tylko kwestia poznania człowieka- może być autentyczny,żyć prawdziwie w bliskości swoich uczuć i emocji,albo też zakłamany,egocentryczny,zaprzeczać swoim uczuciom,manipulować. Wolność,rozumność i godność sprawiają,że człowiek jest sam w sobie wartością i mam nadzieje że będzie "czytany" głęboko i uważnie . Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: czytać człowieka 03.06.07, 15:27 Proponuje przerzucic sie na ksiazki, gazety i blogi. Kontakt farby drukarskiej ze skora jest niewskazany :P Odpowiedz Link Zgłoś
uljaa Re: czytać człowieka 04.06.07, 23:16 hm...każdy kręci na siebie! nie zgadzam się! Czytać drugiego człowieka.. czyli poznawać, czym jest życie? kim jest dla nas człowiek? kim my jesteśmy, jak nas postrzegaja inni, czytać i pozwalać innym przeczytać siebie, ale... ogary poszły w las a ja wracam do kuchni:) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: czytać człowieka 04.06.07, 23:21 widzisz zalezy na ktorej stronie jestes, czasem mozna nie doczytac najciekawszego, albo zwiesc sie kuszacymi naglowkami,kiedy tresc mialka pod nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
uljaa Re: czytać człowieka 04.06.07, 23:26 gazeciarstwo - plotkarstwo eee, ja nie o tym :0 Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: czytać człowieka 04.06.07, 23:34 ludzie rozni sa,jedni jak gazety inni jak ksiazki, a sa nawet tacy co ogloszenia barwne przypominaja choc tresci w nich niewiele... Odpowiedz Link Zgłoś
renkaforever Re: czytać człowieka 08.06.07, 06:54 Ja czytam z zainteresowaniem ludzi,ktorym nieopatrznie uda sie spotkac mnie wzrokowo.Ale glos takze ma znaczenie. Niektorzy peroruja ponad grupa, slychac ich glos tylko, reszta milczy lub wtraca slow pare od czasu do czasu. Wygladaja na dobrych z natury ale kazdy inny i niepowtarzalny.Niektorzy maja niepewne spojrzenie, niesmiale, inni maja jakas taka delikatnosc w twarzy i lekkie drganie warg. Kazdy ruch mozna opisac i przypisac.Nawet z dlugosci palcow dloni i roznicach miedzy nimi mozna powiedziec cos o czlowieku.O jego preferencjach seksualnych na ten przyklad. Lubie czytac czlowieka.To fakt, nie jest to obiektywne, w tym sek.Zauwazylam, ze intryguja mnie ludzie w jakis sposob podobni do mnie, ale w sumie nie widze tego podobienstwa, tylko je wyczuwam. Mysle tez, ze niektorzy zbytnio sie panosza ze swoim polem elektromagnetycznym i zaklocaja odbior rzeczywistosci innym :)))Jakim prawem? Chyba tego wiekszego pola... Kazdy widzi co chce i co moze i tak ma byc.Szczesliwie nie musimy artykulowac naszych mysli. Moga sobie plynac swobodnie i tak ich nikt nie odczyta. Niestety w dluzszym czasie mozliwe jest calkowite rozszyfrowanie czlowieka obserwujac po prostu jego zachowanie. I jest to fascynujace, bo pomaga klasyfikowac i systematyzowac a potem modyfikowac zachowania spolecznie pozadane i niepozadane.Psychole to maja ciekawa prace jednak :) Odpowiedz Link Zgłoś