lsilanow Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 13.08.07, 01:26 znaczenie więcej ( a wyobraźnia, pamięc, wspomnienia, przekonania, opinie, fantazje, umiejętności, pamięc... to także zaliczane jest w ramy rozumu) nie będe dzisiaj harkorowy, więc pominę holizm :) rozum posługuje się logiką znaczy się - jest to system a nie zasada przeprowadzenia procesu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 13.08.07, 01:46 nie uważasz, że tego "znacznie więcej" jest za dużo? a za mało tego hardkoru? Odpowiedz Link Zgłoś
lsilanow Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 13.08.07, 02:02 tego "znacznie więcej" byc może jest za dużo, w końcu są to tylko substrakty jak i źródła danych, ale dzisiaj jestem strasznie zmęczony, więc nie odpowiem teraz, bo się wykończe :( (chociaż bardzo lubie trudne pytania ;) z resztą rozum to zdolnośc do myślenia analitycznego (właściwie analityczno-syntetycznego) a logika to zasada prawidłowego przeprowadzania takiego rozumowania mamy także logikę w matematyce, psychologii i filozofii... jaki i Rozum jako element uniwersalnego, wszechobecnego Umysłu, którego jesteśmy przejawem czasami rozum i umysł się utożsamia natomiast hardkor stwierdza, że tak na prawdę nic w umyśle (i człowieku) nie pozostaje niezależne od siebie adam, czemu ty właściwie piszesz tak późno? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 13.08.07, 02:06 bo nie mogę spać, czuję że za duzo mam tego za duzo i jakoś trace poczucie rzeczywistości. przynajmniej pali mi sie brama logiczna i juz nie wiem czy powinienem mieć w kilku kwestiach mieć YES/NO ...a wszędzie tam jest IF Odpowiedz Link Zgłoś
lsilanow Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 13.08.07, 02:11 skoro masz pętle, zawsze możesz zrobic BREAK, po czym włożyc dane pośrednie do bufora i pójśc spac :) i nie używaj rekurencji! czasami zwykłe YES/NO jest najbardziej optymalne (i eleganckie, jak to mówią programiści) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 13.08.07, 02:18 sęk w tym, że pętla została napisana językiem maszynowym a ja mam tylko zwykłego napleta Odpowiedz Link Zgłoś
lsilanow Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 13.08.07, 02:25 ty świntuchu :) bufora, co? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 13.08.07, 02:27 "n"- parametr ustala odległość tekstu od apletu Odpowiedz Link Zgłoś
lsilanow Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 13.08.07, 02:35 skoro to nie była egzystencjo-seksualna przenośnia, to jaki masz tak naprawdę problem? html? chyba z ciekawości li tylko pytam... Odpowiedz Link Zgłoś
lsilanow Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 13.08.07, 05:55 ooops, przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 13.08.07, 16:56 wydaje sie że rozum (buddyjski umysł?) nieznacznie wykracza poza logikę ale tylko w sensie że potrafi jej zaprzeczyć na gruncie formalnym (Np Russel) Odpowiedz Link Zgłoś
lsilanow Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 13.08.07, 22:53 wydaje się to byc prawidłowe niezłe "rozum widzi więcej" les visionaires: www.e-torpedo.net/IMG/jpg/oeuf2.jpg les imaginaries: www.culture-multimedia.org/IMG/jpg/page0_1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 14.08.07, 00:31 spodobało mi się że logika na gruncie logiki potrafi dowieść swej ułomności to jakby zaprzeczyć samej sobie a tylu święcie wierzy w logikę nie wiedząc ze ona sama o sobie mówi UWAŻAJ Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: czy rozum znaczy to samo co logika? 14.08.07, 08:48 mózg chyba jest bardziej zwodniczy. chyba prędzej dogadam się z logiką niż moim umysłem... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 narzędzia 14.08.07, 23:43 jasne zawsze lepiej do komunikacji używać narzędzia którym umiesz sie posługiwać logika jest twoim narzędziem "ty" jesteś narzędziem umysłu Odpowiedz Link Zgłoś