Dodaj do ulubionych

o chamstwie

IP: 213.17.152.* 03.08.03, 20:25
Przed chwilą była u mnie wnuczka,15 lat,zostawiła u mnie "komórkę" i omal się awanturowała ,że 4-roletni wnuk,będący u mnie,bawił się nią(nie zauważyłam).Chodzi mi o to, że zauważam u młodych ludzi czasami wielkie chamstwo.Proszę mnie żle nie zrozumieć-to nie jest narzekanie starszego pokolenia.Wnuczka jest śliczna zdolna,ładnie ubrana-a jak czasem buzie otworzy...Przeglądam niekiedy pisma młodzieżowe,jest wnich wszystko o kosmetykach,modzie itd.,ale chyba nigdy nic o zachowaniu.Oczywiście jest w tym wielka wina domu ,ale...W moim pokoleniu bardzo dużo młodych ludzi było inteligentami w pierwszym pokoleniu-jak oni starali się zwracać uwagę na maniery!Widać było to ważne i o czymś świadczyło.Dziś po dobrze ubranym,ładnie mieszkającym, z dobrym samochodem itd.można się spodziewać bardzo złego wychowania.Czyżby kultura osobista zaczynała już być w stanie szczątkowym?Chwała chamom?
Obserwuj wątek
    • Gość: Malwina Re: o chamstwie IP: *.d1.club-internet.fr 03.08.03, 20:27
      chwala rodzicom bo poki nie ma przeciwnego rozkazu to nie pisma a rodzina
      wychowuje dzieciaka
      • Gość: babcia Re: o chamstwie IP: 213.17.152.* 03.08.03, 22:52
        alwinko,ja właśnie pomijam dom,mówiąc o młodzieży powojennej,która nie miała w domu wzorca kulturalnego zachowania ,ale bardzo się starała,bo dobre wychowanie dawało jakieś profity, a dziś już widać nic nie daje ,przeciwnie, ja czułam się np.zażenowana,słuchając Kuby Wojewódzkiego w "Idolu" itp.A popatrz na "Samoobronę",przecież dawniej by się musieli swojego cienia wstydzić,a dziś w gumiakach do parlamentu weszli-czemu dziś ma służyć kultura?
      • Gość: Gość portalu: Gość portalu: Gość portalu: babcia Re: o chamstwie IP: 213.17.152.* 03.08.03, 23:00
        Malwinko,ja właśnie pomijam dom,mówiąc o młodzieży powojennej,która nie miała w domu wzorca kulturalnego zachowania ,ale bardzo się starała,bo dobre wychowanie dawało jakieś profity, a dziś już widać nic nie daje ,przeciwnie, ja czułam się np.zażenowana,słuchając Kuby Wojewódzkiego w "Idolu" itp.A popatrz na "Samoobronę",przecież dawniej by się musieli swojego cienia wstydzić,a dziś w gumiakach do parlamentu weszli-czemu dziś ma służyć kultura?
    • Gość: Malwina Re: o chamstwie IP: *.d1.club-internet.fr 03.08.03, 20:29
      no i jak dobre samochody i ladne ubrania beda wychowywac nasze dzieci to
      prosze mi powiedziec bo nie chce tego ewenementu przegapic
    • micaela Re: o chamstwie 03.08.03, 20:34
      Podejrzewam, ze to nie jest kwestia dobrego wychowania, tylko zlosci, buntu.
      Nie chce przynudzac, ale chyba zawsze nastolatkowie klocili sie z doroslymi
      nawet w blahych kwestiach, nieprawdaz? Moze teraz robia to bardziej swobodnie
      i otwarcie... A pisma mlodziezowe to szajs, ale, jak juz wspomniala Malwina (z
      ktora chyba pierwszy raz sie zgadzam), to nie one wychowuja czlowieka.
      Pozdrawiam i zycze wytrwalosci,
      Micaela
      • ispa Re: o chamstwie 03.08.03, 21:08
        to juz czasem nie jest kwestia chamstwa ale zezwierzecenia. Czasem bydlo
        (doslownie:bydlo) zachowuje sie tak jakby nikogo oprocz nich na swiecie nie
        bylo, nie bylo zadnych norm, etyki i mozna bylo robic, klnac, pluc, drzec
        lacha jak sie chce i z kogo sie chce. Jako tylko troche starszy od bydla jakie
        spotykam wypowiadam stanowcza wojne tym debilom i czasem bardzo stanowczo i
        skutecznie uswiadamiam im ze moja reka jest dla nich dniem sadu i chociaz tego
        maja sie bac:))) Nie czuje zadnych oporow zeby kilku mlodym wiesniakom ktorzy
        jadac autobusem robia z niego obore, przytrzec nosa i dokopac jesli podskakuja.
        • Gość: Malwina Re: o chamstwie IP: *.d1.club-internet.fr 03.08.03, 22:08
          widze ze sie znasz w temacie
          • Gość: jar Re: o chamstwie IP: *.ppi-sa.com.pl 03.08.03, 22:11
            hahahaaaa.. o rany malwina, ale mnie rozsmieszylas:)))))))

> widze ze sie znasz w temacie
        • Gość: stary Re: o chamstwie IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 03.08.03, 22:33
          ispa napisała:

> to juz czasem nie jest kwestia chamstwa ale zezwierzecenia. Czasem bydlo
          > (doslownie:bydlo) zachowuje sie tak jakby nikogo oprocz nich na swiecie nie
          > bylo, nie bylo zadnych norm, etyki i mozna bylo robic, klnac, pluc, drzec
          > lacha jak sie chce i z kogo sie chce. Jako tylko troche starszy od bydla
          jakie
          > spotykam wypowiadam stanowcza wojne tym debilom i czasem bardzo stanowczo i
          > skutecznie uswiadamiam im ze moja reka jest dla nich dniem sadu i chociaz
          tego
          > maja sie bac:))) Nie czuje zadnych oporow zeby kilku mlodym wiesniakom ktorzy
          > jadac autobusem robia z niego obore, przytrzec nosa i dokopac jesli
          podskakuja.

A dlaczego obrażasz bydło i zwierzęta w ogólności
    • platek_mydlany Re: o chamstwie 03.08.03, 23:41
      Droga Babciu!

Mysle ze sama sobie wlasciwie wytlumaczylas zachowanie swojej wnuczki.

Nie zgadzam sie z tym ze TYLKO dom i rodzice wychowuja mlodych.
      Uwazam ze telewizja, magazyny, pop-idole maja DUZY WPLYW na nastolatka.

Masz racje ze dobre maniery sa niemodne, przstarzale. Nie kojarza sie one ani z
      klasa ani z dobrym wychowaniem czy pozycja.

Wydaje mi sie ze CHAMSTWO dostalo w naszych czasach szanse na "wylezienie z
      nor". I nagle sa oni WSZEDZIE!

To ich widzi sie w telewizji, oni dominuja pop-muzyke a mlodziez czyta w
      magazynach ich wypowiedzi o zyciu i jego wartosciach. To ich jezyk zaczyna byc
      tym "in", a jest on wulgarny i prymitywny.

Szkola, wyksztalcenie jest dla frajerow, bo przeciez "szmal" rzadzi swiatem a
      ten mozna zrobic szybciej bez dyplomu uniwersyteckiego niz z nim.

Napewno nie jest latwo byc, w tym swiecie, 15-16-toletnia panna.

Nacisk ze strony rowiesnikow, w sprawach tak waznych w tym wieku jak: markowe
      ciuchy, posiadanie telefonu komorkowego czy komputera, wyjazdow zagranicznych,
      moze doprowadzic do frustracji.
      Od frustracji nie jest daleko do agresji ktora mozna "wylac" na osobie babci
      czy 4-latka.

Co z faktem wulgarnego jezyka robic? Nie wiem. Moze wytlumaczyc jej ze mimo iz
      chamstwo jak karaluchy ogarnely swiat to jeszcze istnieja wartosciowi chlopcy w
      oczach ktorych jej jezyk zdyskwalifikuje ja od razu.

Problem jest trudny i z przerazeniem czekam na okres pubertacji moich maluchow.

pozdr.
      platek
      • Gość: Malwina Re: o chamstwie IP: *.d1.club-internet.fr 04.08.03, 00:20
        a pan Wojciech E. mowi ze dziecko jak walizka : znajdziesz co wlozylas.
        Wplywy swiata zewnetrznego zaczynaja sie z dojrzewaniem - trzeba wkladac do
        tego wieku. Przetrwac okres buntu i negacji wszelkich walorow i ...miec
        zaufanie.
    • Gość: ru486 Re: o chamstwie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.03, 00:50
      A cos Ty zrobila dla wychowania modych?

A tak na powaznie, to brak obycia w niektorych kwestiach nie oznacza
      chamstwa.Troszke wyrozumialosci.

• Gość: tak Re: o chamstwie IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 01:43
      Dzisiaj mamy pełny luz. Kto chce (musi) zachowuje się kulturalnie. Kto chce
      inaczej, zachowuje się inaczej. Na objawy zdziwienia padają uwagi - taki już
      jestem, co was obchodzi moje zachowanie.
      Pieniądz lepszy wypierany jest przez pieniądz gorszy. Łatwiej jest być chamem
      niż przyzwoitym człowiekiem. Według najnowszych teorii cham to taki sam
      człowiek jak inni, tylko inny na swój sposób. Spirala się nakręca - coraz
      większa ilość chamów toleruje coraz większy poziom chamstwa. Coraz większy
      obszar obejmuje sformułowanie - niska szkodliwość społeczna. Czym to się
      skończy?
      Dom rodzinny jest głównym źródłem wychowania. I to przez całe życie, choć
      najważniejsze są lata najmłodsze. Im człowiek starszy tym więcej bodźców
      zewnętrznych oddziałuje na niego, i wtedy również ważna jest obecność rodziny -
      obserwacyjno-korygująca.
      A tak z innej beczki (choć nie do końca) widział ktoś gdzieś rodzinę na tzw.
      poziomie?

Pozdrawiam
      • gosc_x Re: o chamstwie 04.08.03, 04:15
        aA Ty babciu wychowywalas wnuczke? Wogole tez widuje cuda typu ze moj 80letni
        ojciec ustepuje krzesla wnukowi (3lata) bo to JEGO krzeslo! gdy wnuk sie drze
        to wszystko sie robi by go uciszyc. Nauczyciele sa zastraszeni bo w kazdej
        chwili moga dostac zwolnieni bo uczen na niego nagada, no i sa inne
        konkurencyjne szkoly - moze to wynik adoracji forsy? kapitalizm? Jakos za
        komunizmu byly te maniery u dzieci. Nienawidze komunizmu ale spostrzezenie jest
        chyba dobre.
        • Gość: tak Re: o chamstwie IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 14:13
          gosc_x napisał:

> moze to wynik adoracji forsy? kapitalizm? Jakos za
          > komunizmu byly te maniery u dzieci. Nienawidze komunizmu ale spostrzezenie
          jest
          >
          > chyba dobre.

Kiedyś było pod tym względem lepiej. Ale to nie wynikało z komunizmu. Luzacki
          luz widać teraz na całym świecie.

Pozdrawiam
          • yagnieszka Re: o chamstwie 04.08.03, 18:38
            A ja tam wole grzecznych ludzi niz niegrzecznych. Tych
            ostatnich unikam, do domu nie zapraszam i wszystkim
            podobna taktyke polecam. Wszystko jedno czy taki obywatel
            ma 5 lat, 15, 50 czy 150. Jak jest cham, to ja nie mam
            dla niego czasu. I malo mnie obchodzi dlaczego jest cham
            - podrecznikow savoir-vivru w kazdej ksiegarni pelne
            regaly - jak sie ktos chce poduczyc, to sposob znajdzie.
            I nigdy nie jest za pozno.
            • Gość: Malwina Re: o chamstwie IP: *.d1.club-internet.fr 04.08.03, 20:26
              i jak zwykle wszystko zalezy od srodowiska a cham w chamskim srodowisku jest
              akceptowany
              natomiast taki PDG président directeur général czy inny bankier moj,
              finansowiec jakis czy lekarz generalista to niech sprobuje byc chamski (nie
              sprobuje zreszta) a konsekwencje posypia sie zaraz. Nawet moj listonosz jest
              uprzejmy, nie mowie o chlopie co mi syr antyglobalizacyjny i jaja nie
              przeswietlane przynosi co czwartek - mily jak ten aniolek. No i na czym ,
              pytam to polega, na czym ?
              • Gość: babcia Re: o chamstwie IP: 213.17.152.* 05.08.03, 00:47
                Gość portalu: Malwina napisał(a):

> i jak zwykle wszystko zalezy od srodowiska a cham w chamskim srodowisku jest
                > akceptowany
                > natomiast taki PDG président directeur général czy inny bankier moj,
                > finansowiec jakis czy lekarz generalista to niech sprobuje byc chamski (nie
                > sprobuje zreszta) a konsekwencje posypia sie zaraz. Nawet moj listonosz jest
                > uprzejmy, nie mowie o chlopie co mi syr antyglobalizacyjny i jaja nie
                > przeswietlane przynosi co czwartek - mily jak ten aniolek. No i na czym ,
                > pytam to polega, na czym ?
                Malwinko kochana,chyba życia nie znasz.Nie wiesz(a ja wiem!)co taki "bankier,president" i jak im tam zachowuje się na zapleczu!No temat pracy to już nie chamstwo(nie przed klientem,zgoda),ale często kryminał!Ostatnio np.w pewnym szacownym banku nastApiły zwolnienia wg reguły-zostają ci co są przyjęci za łapówkę...Za resztą nie miał się kto ująć...
                • yagnieszka Re: o chamstwie 05.08.03, 01:08
                  Gość portalu: babcia napisał(a):
                  Ostatnio np.w pewnym szacowny
                  > m banku nastApiły zwolnienia wg reguły-zostają ci co są przyjęci za
                  łapówkę...Z
                  > a resztą nie miał się kto ująć...

No ale to nie jest chamstwo tylko postepowanie niezgodne z prawem pracy.
                  Kultura to jedna sprawa a przepisy to inna choc czasem moga sie zazebiac.
                  • Gość: Malwina prawo pracy i lapowki -nie na temat ale odpisze IP: *.d1.club-internet.fr 05.08.03, 12:01
                    ze nie wspomne o tym ze nikt sie za nikim nie ujmie - to nie socjalizm moja
                    droga, nie ma co czekac na odgorne rozwiazania. Wyglada na to ze masz za zle
                    ze ci patron syndykatu pracowniczego nie zalozyl
                    kto tu zycia nie zna ?
    • Gość: lagatta Re: o chamstwie IP: *.gorzow.mm.pl 05.08.03, 08:18
      Jak to sie mowi kazdy wiek ma swoje prawa.Mlodziez ( jak kazdy z nas )
      przechodzi okres buntu i negacji wszystkiego .To taki wiek gdzie calym soba
      wyraza sie niechec do swiata doroslych i za wszelka cene podkresla sie swoja
      odrebnosc .Natomiast forma tego buntu jest moim zdaniem adekwatna do czasu ,do
      otaczajacej rzeczywistosci .Ktos wydaje ,redaguje te pisma ,ktos kupuje
      telefony komorkowe itp.Uwazam ze nie mozna ominac w tym temacie domu
      rodzinnego.Kazdy z mlodych przejdzie okres buntu .Pytanie tylko jak z niego
      wyjdzie i kim bedzie ,kim sie stanie .Czy odnajdzie siebie czy tez wciaz zdanie
      rowiesnikow bedzie najwazniejsze.I za to wlasnie moim zdaniem odpowiada
      rodzina .
      Dodam jeszcze ,ze kiedy przyszlo mi jezdzic autobusem razem z synkiem
      (wozkiem ) jednyne osoby ,ktore same z siebie pomagaly mi ten wozek wtachac na
      gore to wlasnie 15-18 latki.Choc i mi uszy wiedna jak czasem slysze rozmowy
      mojej 15 letniej siostry:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka