travisbickle 26.12.07, 05:34 bo ponoc bez tego to mogila :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
green_land Re: Skad czerpiecie wiare w siebie ? 26.12.07, 10:28 Trzeba być świadomym swoich ograniczeń, ale przede wszystkim swoich WALORÓW:) Np.: i co z tego, że nie potrafię ugotować zupy, skoro jestem bardzo dobrym kierowcą i dobrym organizatorem. Trzeba umieć przyjąc krytykę, ale tak, by nie stracić w swoich oczach. A jeżeli okaże się, że coś rzeczywiście robię beznadziejnie, szukam przyczyny i rozwiązwania. Często udaje mi się. Ale bywa i tak, że wiem, że lepiej tego robić nie będę. I wtedy świadoma swoich ograniczeń przyjmuję je do wiadomości i nie wściekam się, gdy ktoś mi o nich przypomina. To zresztą dobry sposób - gdy ktoś mówi Ci, że beznadziejnie jeździsz, przytakujesz:) Wytrąca to adwersarzowi broń z ręki. Skąd czerpię wiarę w siebie? Ze znajomości swoich ograniczeń i dobrych stron. Krytyczne słowa pierw staram się zanalizować, czy rzeczywiście są słuszne. W wypadku gdy stwierdzam, że są dla mnie krzywdzące staram się wytłumaczyć, że dyskutant się myli. Jeżeli się nie udaje - stwierdzam, że cóż, każdy ma prawo do swojego zdania i błądzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: Skad czerpiecie wiare w siebie ? 26.12.07, 10:33 To prawda, bez wiary wiary w siebie jest bardzo trudno. Wiary w siebie musisz sie nauczyc. Musisz nauczyc sie nie winic siebie kiedy cos Ci nie wyjdzie, musisz bronic sie przed wyrzutami sumienia, nie krytykowac siebie i nauczyc sie wybaczac sobie. Niepowodzenie jest wynikiem bledu i to musisz rozumiec. Bez tego bedziesz winil siebie a to oznacza brak wiary w siebie. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Skad czerpiecie wiare w siebie ? 26.12.07, 12:22 Nie ma czegoś takiego jak wiara "w siebie" ogólnie. Wierzyć można, że taka to a taka osoba (możesz tak myśleć o sobie albo o kimkolwiek innym) jest, na przykład, mądra albo, równie dobrze, głupia, że jest dobrym człowiekiem, albo że jest niegodna zaufania, że jest zdolna unieść 50-kilogramowy kamień albo i niezdolna. Odpowiedz Link Zgłoś
carolyncassady Re: Skad czerpiecie wiare w siebie ? 26.12.07, 15:29 Pomyśl o tym, w czym jesteś najlepszy/a. Pomyśl o swoich zaletach, o sukcesach. Pomyśl o ludziach, dla których żyjesz albo o tym, co masz i co samodzielnie zbudowałeś/aś. Ja właśnie z tego czerpię siłę i wiarę w to, że dam radę. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
arsicilliana Re: Skad czerpiecie wiare w siebie ? 27.12.07, 09:29 Moja wiara w siebie to absolutne zaufanie swoim mozliwosciom. W sytuacjach naprawde trudnych zyciowo, stresujacych ( np egzaminy, choroby) nie mam potrzeby afiliacji. Koncentruje sie maksymalnie i wiem, ze sama musze pokonac trudnosci/treme by dojsc do upragnionego celu. Oczywiscie mysl o bliskich mi osobach bywa bardzo pomocna.Nie dopuszczam ich jednak zbyt blisko. Nie wylewam lez w cudze rekawy gdy sytuacja wymaga mojego max zaangazowania. Kiedys, dawno temu uslyszalam zdanie: nikt sie za ciebie nie urodzi i nie umrze. Wazne sprawy i w nich moje male czy duze sukcesy daja mi wiare w siebie. Moje poczucie sprawstwa to podstawa A potem moge sobie pobiadolic z rodzina/przyjaciolmi Odpowiedz Link Zgłoś
nemo1968 Re: Skad czerpiecie wiare w siebie ? 27.12.07, 15:31 Podpisuję się wszystkimi odnóżami :). Dodam tylko, że z doświadczenia: jak się postaram i na spokojnie, to większośc spraw się udaje. Jak się nie postaram, to czasami się udaje. Jak oleję, to samo nie chce się zrobić dobrze. I tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
astrotaurus Re: Skad czerpiecie wiare w siebie ? 27.12.07, 18:29 Wiara to beznadziejna kategoria odbioru świata. Znajomość rzeczy, na które się porywamy - to jest klucz, a nie jakaś durna wiara. Trzeba się skupić, pomyśleć, zrozumieć, poznać przyczyny sukcesów i porażek. Wiara to głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
arsicilliana Re: Skad czerpiecie wiare w siebie ? 27.12.07, 22:23 astrotaurus napisał: > Wiara to beznadziejna kategoria odbioru świata. > Znajomość rzeczy, na które się porywamy - to jest klucz, a nie jakaś > durna wiara. Rekonesans jest etapem wstepnym, nie mam na mysli bezrefleksyjnej wiary Po racjonalnym rozpoznaniu sytuacji wiara jest potrzebna > Trzeba się skupić, pomyśleć, zrozumieć, poznać przyczyny sukcesów i > porażek. > Wiara to głupota. j.w. glupoty to Ty wypisujesz, bo jakze dokonywac w zyciu jakichkolwiek dzialan bez wiary w ich sens? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
astrotaurus Re: Skad czerpiecie wiare w siebie ? 28.12.07, 00:35 arsicilliana napisała: ""glupoty to Ty wypisujesz, bo jakze dokonywac w zyciu jakichkolwiek dzialan bez wiary w ich sens? ;)"" O.K. Spróbuję jeszcze raz: wyrzuć ze wszystkich swoich wypowiedzi słowo (pojęcie) "wiara" i wstaw tam słowo "wiedza". Przykład: wersja 1. Jeżdżę dobrze (ze skrzyżowań najmocniejsza jestem na rondach), przepisy znam nieźle, muszę popracować nad psychiką, właściwym przygotowaniem nastroju w dniu egzaminu, bo spokój gwarantuje mi 95 % sukcesu w uzyskaniu prawa jazdy.... wersja 2. Maniek przewiózł mnie samochodem, widziałam dużo takich kolorowych znaczków. Fajnie jest jeździć, pójdę na egzamin. Wierzę, że zdam, bo jak ja chcę czegoś.... Kumasz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
astrotaurus Re: Skad czerpiecie wiare w siebie ? 28.12.07, 00:38 Za wcześnie mi się kliknęło. :D Po co w wersji 1 jakaś wiara? Odpowiedz Link Zgłoś
wdeszczurosne @ astrotaurus 28.12.07, 18:29 Chyba okresliles istote rzeczy. Normalnie jak do mnie podpiac te przyklady! Moja matematyczka kiedys mawiala "nadzieja matka glupich. Albo madrych, jesli maja wiedze". Takze co tu dodawac. Wiara bez fundamentu wiedzy, kompetencji, doswiadczen jest coz... bardzo podziurawionym plaszczem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
renkaforever Re: Skad czerpiecie wiare w siebie ? 28.12.07, 08:51 Z przeszlosci.Z doswiadczen.Skoro tyle zrobilam i to co chcialam i to do czego zostalam zmuszona to wierze ze dam rade. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: Skad czerpiecie wiare w siebie ? 28.12.07, 17:58 z długotrwałej i rosnącej w skuteczności obserwacji skutków własnych decyzji :) jednym słowem uczę się obserwować skutki i wyciągac wnioski z czasem podejmuję dobre decyzje i one owocują Odpowiedz Link Zgłoś