Dodaj do ulubionych

Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki

29.10.09, 10:48
Jak sobie z taką radzić? Ogólnie mam skórę tłustą, zaskornikową i do tego
łuszczącą się.

Zaczyna się po umyciu twarzy, a krem nie pomaga bo nadal widać łuszczącą się
skórę. Nakładać podkład/ puder na taką cerę to koszmar - tylko podkreśla
łuszczenie się.

Już nie wiem co robić :(
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 29.10.09, 10:59
      Nie myj twarzy wodą. Używaj delikatnego płynu micelarnego, do tego tonik
      nawilżający. Zmień pielęgnację skóry całkowicie. Na noc używaj kremu, np.
      Cetaphilu, który silnie nawilża, poza tym zapobiega łuszczeniu się skóry.
    • solange1 Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 29.10.09, 12:37
      Mi bardzo pomógł krem oliwkowy Ziaja (lekka formuła). Też mam tłustą, ale
      jednocześnie łuszczącą się skórę i ten krem jest dla mnie rewelacyjny.
    • nessie-jp Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 29.10.09, 16:26
      Hm, z tego co piszesz, masz skórę przesuszoną
      • wymysle_jutro Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 29.10.09, 18:49
        nessie-jp napisała:

> Hm, z tego co piszesz, masz skórę przesuszoną
        • issey_miyake Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 29.10.09, 20:45
          wymysle_jutro napisała:
          > ale coś takiego jest możliwe? bo brzmi dziwnie.

Pytanie za 100 punktów. Oczywiście, że jest możliwe. Skóra tłusta to nie to samo
          co dobrze nawilżoną. Sebum nie jest nawilżeniem. Skóra tłusta, gdy ma zbyt
          częsty kontakt z wysuszającymi, matującymi produktami, które w większości
          stosowane przez osoby posiadające łojotokową, tłustą skórę prowadzą do
          wysuszenia skóry. Skóra sucha nie musi się objawiać wizualnym aspektem czy
          suchością w dotyku. 70% skór tłustych, łojotokowych jest przesuszonych.
          Dlaczego? Bo ludzie nie są doinformowani w tej kwestii, że tłustą trzeba przede
          wszystkim oczyszczać porządnie, ale i solidnie nawilżać - produktami o lekkich
          konsystencjach, by nie zalegały godzinami na skórze.
    • brygida-rr Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 29.10.09, 18:47
      na taka skore zbawiennie wplynie krem kojacy effaclar H - jest dedykowany
      wlasnie cerom wysuszonym a jednoczesnie z problemem zakornikow/tradziku. mnie
      nie zapycha.
    • paulaa88_0 Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 29.10.09, 18:56
      wymysle_jutro napisała:

> Jak sobie z taką radzić? Ogólnie mam skórę tłustą, zaskornikową i do tego
      > łuszczącą się.
      >
      > Zaczyna się po umyciu twarzy, a krem nie pomaga bo nadal widać łuszczącą się
      > skórę. Nakładać podkład/ puder na taką cerę to koszmar - tylko podkreśla
      > łuszczenie się.
      >
      > Już nie wiem co robić :(

Główną przyczyną może być zbyt częste mycie twarzy, skutkiem tego jest
      zwiększone wydzielanie się łoju z gruczołów, by zapobiec wysychaniu naskórka.
      Skóra na twarzy straciła własną florę bakteryjną, która utrzymywała jej
      elestyczność. Sądzę że i w Twoim przypadku to może być przyczyną skrajności w
      jakie wpada naskórek. Wysuszony i zniszczony naskórek złuszcza się, a organizm
      broni się przed tym wydzielając duże ilości łoju.

Postaraj się ograniczyć mycie twarzy do 2 razy dziennie i używaj kremów
      nawilżających, broń Boże nie natłuszczających!!!
      • issey_miyake do paula88_0 - nt. 29.10.09, 20:49
        paulaa88_0 napisała:

> Postaraj się ograniczyć mycie twarzy do 2 razy dziennie i używaj kremów
        > nawilżających, broń Boże nie natłuszczających!!!

dlaczego nie natłuszczających?
        • paulaa88_0 Re: do paula88_0 - nt. 30.10.09, 18:39
          issey_miyake napisała:

> paulaa88_0 napisała:
          >
          > > Postaraj się ograniczyć mycie twarzy do 2 razy dziennie i używaj kremów
          > > nawilżających, broń Boże nie natłuszczających!!!
          >
          >
          > dlaczego nie natłuszczających?

Tłusty krem nie nadaje się do nawilżania gdyż jest zbyt ciężki i skóra nie
          oddycha. Poleciłam nie uzywać kremu natłuszczającego tym bardziej, że dziewczyna
          napisała o przetłuszczającej się cerze.

Najlepszy krem do pielęgnacji cery tłustej jest matujący krem nawilżający.
          • nessie-jp Re: do paula88_0 - nt. 30.10.09, 19:30
            > Najlepszy krem do pielęgnacji cery tłustej jest matujący krem nawilżający.

Toż to oksymoron...

Przy łuszczącej się skórze nie ma sensu stosować kosmetyków matujących, które
            przesuszają.

Każdy niemal krem nawilżający jednocześnie natłuszcza (i vice versa), chodzi
            tylko o to, żeby dobrać odpowiednią dla siebie konsystencję (czy to będzie
            emulsja typu woda w oleju, czy olej w wodzie). Emolienty w ogóle nawilżają w ten
            sposób, że przykrywają skórę jak kołderką i zapobiegają odparowywaniu wody. W
            suchym, klimatyzowanym pomieszczeniu to bardzo dobre rozwiązanie.

Pewnie, że nie warto codziennie używać ciężkich, tłustych kremów do pielęgnacji
            cery, której jedynym problemem jest lekkie łuszczenie
            • wymysle_jutro Re: do paula88_0 - nt. 30.10.09, 20:24
              > Matujących w ogóle
              > nie powinno się stosować.

a dlaczego nie? w tej chwili używam wyłącznie matujących.
              • issey_miyake Re: do paula88_0 - nt. 30.10.09, 22:16
                wymysle_jutro napisała:

> > Matujących w ogóle
                > > nie powinno się stosować.
                >
                > a dlaczego nie? w tej chwili używam wyłącznie matujących.

Więc nie dziw się, że skóra Ci się łuszczy. Matujące wysuszają na wiór skórę.
                Odstaw matujące, a zobaczysz poprawę. Natłuszczanie to podstawa skóry łuszczącej
                się, stosowanie emolientów. Skóra tłusta nie wyklucza się z dobrym nawilżaniem.
                • wymysle_jutro Re: do paula88_0 - nt. 01.11.09, 11:23
                  > > a dlaczego nie? w tej chwili używam wyłącznie matujących.
                  >
                  >
                  > Więc nie dziw się, że skóra Ci się łuszczy.

to nie tak. ogólnie, kremów używam rzadko, zbyt rzadko, żeby to krem był
                  przyczyną moich problemów.
              • nessie-jp Re: do paula88_0 - nt. 02.11.09, 12:52
                > a dlaczego nie? w tej chwili używam wyłącznie matujących.

Bo kremy matujące "fałszują" rozwiązanie problemu. Nie są w stanie wyleczyć
                nadmiernej produkcji sebum, które w dodatku jest skórze przesuszonej i
                podrażnionej POTRZEBNE.

Taką skórę trzeba po prostu leczyć którymś ze specyfików do skóry trądzikowej /
                łojotokowej. Ponieważ podejrzewasz ŁZS, to odradzałabym jednak kwas azelainowy,
                a doradzałabym wizytę u lekarza po retinoid. U mnie kwas azelainowy podrażnia
                dodatkowo obszary z ŁZS :( Natomiast spokojnie mogę go stosować na te partie
                skóry, które nie mają ŁZS, tylko zaskórniki.

Przy ŁZS dobrze się sprawdzają tłuste kremy, ponieważ zastępują naturalne sebum
                (chronią skórę przed wysychaniem), a jednocześnie uniemożliwiają rozwój
                mikroorganizmu pityrosporum ovale (żadne grzybki ani bakterie nie potrafią
                "jeść" parafiny).

Nie ma co się obawiać, że tłusty krem natychmiast "zapycha pory". Pory skóry
                zapychają się przede wszystkim źle złuszczonymi fragmentami naskórka zmieszanymi
                z sebum. Owszem, są kremy, które wnikają w głąb porów skóry i mogą podrażniać ją
                i powodować dodatkowe zapychanie, ale to raczej nie ma prostego związku z ich
                tłustością. Parafina ciekła, której wiele osób tak nie lubi, nie wnika w głąb
                porów skóry
            • paulaa88_0 Re: do paula88_0 - nt. 31.10.09, 17:13
              nessie-jp napisała:

> > Najlepszy krem do pielęgnacji cery tłustej jest matujący krem nawilżający
              > .
              >
              > Toż to oksymoron...
              >
              > Przy łuszczącej się skórze nie ma sensu stosować kosmetyków matujących, które
              > przesuszają.
              >
              > Każdy niemal krem nawilżający jednocześnie natłuszcza (i vice versa), chodzi
              > tylko o to, żeby dobrać odpowiednią dla siebie konsystencję (czy to będzie
              > emulsja typu woda w oleju, czy olej w wodzie). Emolienty w ogóle nawilżają w te
              > n
              > sposób, że przykrywają skórę jak kołderką i zapobiegają odparowywaniu wody. W
              > suchym, klimatyzowanym pomieszczeniu to bardzo dobre rozwiązanie.
              >
              > Pewnie, że nie warto codziennie używać ciężkich, tłustych kremów do pielęgnacji
              > cery, której jedynym problemem jest lekkie łuszczenie
              • issey_miyake Re: do paula88_0 - nt. 31.10.09, 23:11
                paulaa88_0 napisała:

> Nie widzę
                > sensu natłuszczać jeszcze bardziej skórę przetłuszczającą się.

Nie wiesz chyba co to znaczy nadczynność gruczoł łojowych a natłuszczanie. To
                dwa różne pojęcia. I racja dla Nessie-jp że to oksymoron.
                • paulaa88_0 Re: do issey_miyake 01.11.09, 16:51

> I racja dla Nessie-jp że to oksymoron.
                  "Najlepszy krem do pielęgnacji cery tłustej jest matujący krem nawilżający" nie
                  wiem gdzie widzisz tu oksymoron?
                  Nie wszystkie kremy matujące wysuszają skórę na wiór. Dobrym kremem jest np. La
                  Roche Posay, Effaclar M
      • mieszko02 Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 30.10.09, 19:47
        widzisz Paulaa, może trudno w to uwierzyć, ale mojej tłustej cerze
        pomogło dopiero natłuszczanie:) jakieś 3 lata temu na tym forum
        wybuchło szaleństwo masła shea, czystego tłuszczu. Uzywam do dziś,
        choc robie juz dłuższe, kilkumiesięczne przerwy, i moja cera wróciła
        do równowagi. Wcześnieuj katowałam ją matującymi kosmetykami, a
        efekt był opłakany, świeciłam sie po 1 godzinie od oczyszczania
        skóry...
        najczęściej używam na noc masła, a na dzień lekkiego kremu
        nawilżajacego
    • trzepok Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 29.10.09, 22:55
      Tłusta łuska może być objawem łojotokowego zapalenia skóry, szczególnie jeśli
      pracujesz w klimatyzowanym pomieszczeniu. Warto udać się do dermatologa albo
      spróbować preparatów na ŁZS, ma je wielu producentów, zwykle mają w nazwie DS.
      • justy1 Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 30.10.09, 09:23
        dokładnie- to nie musi być przesuszenie kosmetykami
        antytrądzikowymi, lecz łojotokowe zapalenie skóry.
        szczególnie, jeśli łuszczenie jest w okolicy nosa, brwi, na czole
        przy nasadzie włosów. dodatkowo może być zaczerwienienie i
        swędzenie. łuszczenie jest długotrwałe i żaden nawilżacz na to nie
        pomaga.
        innymi słowy- dermatolog nie zaszkodzi
        • wymysle_jutro Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 30.10.09, 12:47
          a co na takie łojotokowe zap. skóry by pomogło?

leczyłam się u dermatologów kilka lat i wiem, że nie są w stanie mi pomóc.
          jedyne co traciłam to czas i pieniądze na coraz to nowe leki, które lekarka
          znała z ulotek reklamowych. a nie stać mnie w tej chwili na leczenie prywatne.
          • issey_miyake Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 30.10.09, 13:36
            Łojotokowe zapalenie skóry jest jednym z trudniejszych do leczenia schorzeń
            dermatologicznych, a każdy chory wymaga indywidualnego podejścia, mimo że
            schorzenie jest łatwo rozpoznawane, to jest ciągle dolegliwością, na którą nie
            ma jednego radykalnego leku. W przypadkach źle leczonych, w których doszło do
            uogólnienia choroby, można krótkotrwale podawać kortykosteroidy oraz czasami
            stosuje się antybiotyki, zgodnie ze schematami używanymi podczas terapii trądziku.
            Podstawą terapii są szampony, kortykosteroidy o bardzo małej sile działania i
            podawane miejscowo pochodne imidazolowe. Kortykosteroidy (kremy, pasty) działają
            szybciej, usuwając objawy podmiotowe, jak świąd i pieczenie oraz stan zapalny.
            Niemniej jednak szczególnie odmiany fluorowane mogą prowadzić do wielu
            niepożądanych działań, takich jak zapalenie wokół ust, teleangiektazje,
            odbarwienia, rozstępy, zmiany trądzikopodobne oraz zanik skóry, dlatego ich
            użycie powinno być ściśle kontrolowane.
          • yola1976 Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 30.10.09, 14:04
            Również miałam problemy z łuszczącą się skórą, i pani dermatolog
            stwierdziła łojotokowe zapalenie skóry. Dostałam leki do łykania i
            maść. Powiedziała mi też, że to i tak będzie powracać. Stosuję 1- 2
            maść którą mi zapisała, i problem znika. Polecam jak poprzedniczki
            wizytę u dermatologa.
          • nessie-jp Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 30.10.09, 15:07
            Z leków oficjalnych to już ci issey napisała. Ja dodam jeszcze krem Elidel,
            upiornie droga alternatywa dla sterydów.

Z domowych sposobów
            • wymysle_jutro Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 01.11.09, 11:35
              myślę, że to jest ŁZS. przeczytałam trochę info w sieci na ten temat i widzę, że
              mam na przykład te strupy za uszami co jest podawane jako jeden z objawów. pech,
              że nie mogę się w tej chwili wybrać do lekarza :( będę musiała poradzić sobie
              tymczasowo bez niego.
              • paulinaa Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 02.11.09, 13:06
                a o cyberchondrii słyszałaś? :P
    • kejterin Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 03.11.09, 09:08
      ja bym Ci polecala Octopirox z Eris; pierwszy z brzegu link
      www.apteka.gda.pl/pharmaceris-octopirox-p-1736.html
      (tak na marginesie dobra cena, choc nie wiem ile wynosi przesylka, ja w aptece
      placilam jakies 34zl)
      jak dla mnie krem rewelacja, uzywam go glownie na skrzydelka nosa i efekty
      zdrowej skory sa juz po 2-3 dniach
      na razie nie znalazlam nic lepszego; lekka konsystencja nie powoduje efektu
      "swiecenia"; moze i Tobie pomoze; pozdrawiam
    • misprint Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 03.11.09, 11:42
      Witaj,
      W zasadzie to nie polecałabym żadnych ciężkich kremów, jeśli już to jakiś
      nawilżający i nic ponadto. Z pudrów sypkie, nieprasowane.
      A zaskórników musisz się pozbyć. Proponuję 2 razy w tygodniu maseczkę z glinki
      (niedrogie i w miarę fajne są Efektima - oczyszczająca + peeling Reeval). Do
      kupienia w roosmanie - a cena naprawdę niska. Ponadto takiej cerze
      zafundowałabym jeszcze jakieś wzmocnienie i odżywienie od środka, może ceranova
      z algami i coś nawilżającego np. z kwasem hialuronowym.
      A tak w ogóle to się nie przejmuj cera tłusta się mniej starzeje. Tylko trzeba o
      nią troszkę zadbać.
      Pozdrawiam

www.kobieta-facet.pl - Tylko dla kobiet o facetach
    • wymysle_jutro nessie-jp !!!!!!!!!!!!! 03.11.09, 18:49
      ta maseczka aspirynowa naprawdę pomaga, chociaż rezultaty nie są oszalamiające.

znasz może inne specyfiki z tą samą substancją czynną, ale z większym natężeniem?
      • nessie-jp Re: nessie-jp !!!!!!!!!!!!! 03.11.09, 20:51
        > znasz może inne specyfiki z tą samą substancją czynną, ale z większym natężenie
        > m?

Jest Effeclar K (LRP), dość drogi krem i niestety nie każdy może go stosować
        (mnie okropnie podrażniał). Spróbuj poprosić o próbkę w aptece
    • jo-asiunka Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 03.11.09, 19:13
      specjalnie do takiej skóry jest octopirox pharmaceris, naprawdę działa.
      Też mi się łuszczyła skóra po kwasach, była podrażniona, a generalnie mam mego
      tłusta i problemową, ten krem mi ją dosłownie ukoił
      • minniemouse Re: Łuszcząca się skóra na twarzy - a kosmetyki 04.11.09, 03:19
        za porada dobrej i znanej Amerykanskiej lekarki dermatolog ktorej
        nazwiska zapomnialam Denise albo Denese cos takiego a ktorej rady
        posluchalam moje problemy z luszczaca sie skora skonczyly sie raz na
        zawsze po zwroceniu uwagi na jej jedno zdanie:

jesli luszczy ci sie skora to znaczy ze nie zluszczasz jej
        wystarczajaco

te swiete slowa sprawdzily sie w moim przypadku znakomicie.
        trzeba zluszczac, zluszczac i jeszcze raz zluszczac. zluszczanie
        dostsowac do rodzaju skory.
        tlusta i wrazliwa tez trzeba zluszczac i to starannie.
        do codziennej pielegancji sa plyny, kremy i zele do mycia twrazy z
        drobinkami albo enzymatyczne a do glebszego zluszczania raz na
        tydzien lub dwa - kwasy.
        sa peelingi, jest mikrodermabrazja, sa specjalne ostre gabki,
        zmielone pestki, wyroby domowe typu kawa z oliwka itp.
        do wyboru do koloru

sa preparaty do cery wrazliwej, naczynkowej, tlustej, suchej, i na
        to dobry krem nawilzajacy obowiazkowo.
        dodam ze sama mam cere wrazliwa, z lekkimi naczynkami i tlusta z
        zaskornikami, ze sklonnoscia do okazyjnych wypryskow przy ciotce.
        i od kiedy zaczelam dbac o codzienne zluszczanie - pomoglo
        znakomicie, zwlaszcza na syfy.

Minnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka