marghot 09.02.04, 13:27 będę wdzięczna za wyjaśnienie różnic pomiędzy tymi dwoma typami saun. czy są jakieś przeciwwskazania, a może któraś jest lepsza? z góry dziękuję, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: justa Re: Sauna sucha vs. parowa IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 14:31 sauna sucha (szwedzka) - najgorętsza, temp. 90-110 st. C, wilgotnośc powietrza max. 10%, polecana osobom z tłustą cerą, bo odblokowuje pory. sauna parowo-ziołowa (tylarium) - najchłodniejsza, temp. 46-65 st. C, wilgotność 40-60%, dla osób, którym nie wolno przebywać w b. wysokich temp. sauna mokra, parowa (fińska) - najpopularniejsza, temp. 70-90 st. C, wilgotność do 35%. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Sauna sucha vs. parowa 09.02.04, 14:36 dziękuję Justy :) dla mnie zatem parowa, szkoda tylko że na moim basenie jest jedynie sauna sucha :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: Sauna sucha vs. parowa IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 14:43 justa, nie mylić z justy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
agunia38 Re: Sauna sucha vs. parowa 09.02.04, 15:18 ja wolę parową, zwłaszcza z ziołami:) mniej wykańcza niż sucha, jest w niej nizsza temperatura, więc nie obciąża serca i nie wpływa źle na naczynka, a cera po niej jest boska, relaksuje i odpręża. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Sauna sucha vs. parowa 09.02.04, 15:20 no właśnie, a ja w mojej okolicy mam tylko suche grrrr Odpowiedz Link Zgłoś