Dodaj do ulubionych

czyścienie kolczyków

21.09.10, 00:27
Jakiś czas temu przekułam sobie uszy i póki co noszę takie kosmetyczne kolczyki, które nosi sie przez 2-4 tyg. od momentu przekucia uszu. Ale szczerze mówiąc niedługo chcę już zmienic te kolczyki na nowe :) I tutaj mam pytanie - czy przed każdym zakładaniem nowym kolczyków czyścicie je w jakiś sposób? tak, by byłe czyste? np. wodą utlenioną/solą fizjologiczną? może przecieracie husteczką? czy po prostu wyjmujecie je z pudełka i wkładacie do uszu?
Obserwuj wątek
    • lupa_87 Re: czyścienie kolczyków 21.09.10, 09:28
      Nigdy nie czyściłam nowych kolczyków. Jeśli masz jeszcze dziurki nie zagojone zbyt dobrze to zawsze możesz polać wodą utlenioną dla pewności, ale jak jest wszystko zagojone już to nie ma sensu.
      • maggi9 Re: czyścienie kolczyków 21.09.10, 10:16
        Jeśli już czymś polewać to spirytusem a nie wodą utlenioną.
        Tak, jak miałam świeże dziurki i nie byłam pewna czy są na 100% zagojone to kolczyki czyściłam. Teraz raczej nie no chyba, że kupuje jakieś "niewiadomego" pochodzenia, używane ale wtedy najprościej im bigiel wymienić.
    • tilatekila Re: czyścienie kolczyków 21.09.10, 21:51
      przekuj sobie tez zelazo, poki gorace. A potem takie zelazo trzeba "przeczysciec".
      • minniemouse Re: czyścienie kolczyków 22.09.10, 07:48
        a czym te uszy przekuwalas, pretem stalowym czy miedzianym? i gdzie ci to przekuwali,
        w hucie czy w fabryce materialow budowlanych???

to bardzo wazne, bo od tego zalezy jak sie pielegnuje kolce. tfu, kolczyki.

jak przekulas bolcem stalowym, to trzeba "mocziec" w kwasie siarkowym, jak tylko miedzianym to wystarczy zwykly kwas pruski.

Minnie
        • lonely.stoner Re: czyścienie kolczyków 23.09.10, 22:37
          ja nie czyszcze ani nie odkazam kolczykow, ale Ty jesli masz jeszcze nie zagojone do konca dziurki to lepiej czyms przemywaj kolczyki (znaczy to co wkladasz w dziurke), spirytusem najlepiej, dla pewnosci. Same uszy tez czyms przemywaj. Nie wiem jak szybko ci sie to zagoi, ale moje uszy dosc dlugo sie goily i mialam czasem rope albo takei zpaalenie jak nosilam kolczyki ktore nie byly ze srebra, albo ktore mnie z jakiegos innego powodu podraznily.
        • baglady Re: czyścienie kolczyków 23.09.10, 23:11
          to jest jakis koszmar-jak mozna mylic slowo 'przekłuć' z 'przekuć'?!notorycznie widuje ten błąd
          • razlemongrass Re: czyścienie kolczyków 24.09.10, 21:30
            I do tego napisać "husteczka"... Aż oczy bolą ;)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka