Dodaj do ulubionych

Niewidoczny aparat

IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.04.04, 14:43
Niewidoczny aparat ortodontyczny Invisalign? Czy ktos ma jakies doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: orto Re: Niewidoczny aparat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 15:19
      Jak każda nowość nadaje się tylko dla wybranych przypadków. Ma swoje
      ograniczenia, np niemożliwy, lub b.trudny ruch zębów w płaszczyźnie wertykalnej
      co dla aparatów z zamkami nie stanowi problemu. szansę na spodkanie pacjenta na
      forum z doświadczeniam masz małe. impreza kosztowna i mało popularna.
      • nastazja2 Re: Niewidoczny aparat 07.04.04, 15:35
        A czy mozna nim zlikwidowac rozstęp między zębami?
        A co z aparatem językowym? Czy nadaje sie do leczenia takiej wady? Jaki jest
        koszt takiego aparatu?
    • umaa Re: Niewidoczny aparat 07.04.04, 16:01
      Gość portalu: Lena napisał(a):

> Niewidoczny aparat ortodontyczny Invisalign? Czy ktos ma jakies doświadczenia?

niewidoczny czyli jaki?

• Gość: lena Re: Niewidoczny aparat IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.04.04, 16:38
        www.invisalign.com
        www.invisalign.pl/invisalign.html
        • Gość: orto Re: Niewidoczny aparat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 16:43
          do zamknięcia diastemy nadają się oba.
          • nastazja2 Re: Niewidoczny aparat 07.04.04, 16:47
            Moj ortodonta powiedzial ze językowy sie nie nadaje i co mam robic :-((((
            • Gość: orto Re: Niewidoczny aparat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 18:49
              zapytaj się ile językowych założył. jak 100 to pewnie ma rację.:)
              • Gość: orto Re: Niewidoczny aparat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 18:49
                a poważnie mówiąc, to oczywiście, że się nadaje.
                • nastazja2 Re: Niewidoczny aparat 07.04.04, 19:34
                  Orto jaki jest koszt jezykowych aparatów?
                  • Gość: orto Re: Niewidoczny aparat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 20:23
                    u mnie 4000 za szczękę. zawsze robię 2.
                    • nastazja2 Re: Niewidoczny aparat 07.04.04, 20:33
                      Czyli razem 8 000,tak?
                    • Gość: ewa Re: ogólnie o aparatach IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 07.04.04, 21:02
                      właśnie zamierzam założyć aparat stały, proszę mi powiedzieć jakie mogą być
                      ewentualne problemy z tym związane? mam 30 lat, ortodontycznie byłam "leczona"
                      jako dziecko ale nic z tego nie wyszło. mam dosyć duży tyłozgryz i górną
                      szczękę trochę w kształcie ^. najbardziej boję się bólu przy skręcaniu aparatu,
                      jedzenia, problemów z wymową, itp. jaki jest koszt takiego aparatu, czy przy
                      mojej wadzie trzeba robić górę i dół, czy tylko górę i czy trzeba usuwać
                      ósemki?!
                      • moniorek1 Re: ogólnie o aparatach 07.04.04, 21:46
                        Nie demonizuj,albo chcesz naprawic swoj zgryz albo nie. Wiek tu nie ma nic do
                        rzeczy. Jestem o rok mlodsza od ciebie i aparat juz mam. Tak jak ty bylam
                        leczona w dziecinstwie,ale nie o taki efekt mi chodzilo zreszta i tak nie
                        byliby w stanie idealnie ustawic mi zebow.
                        Nie ma zadnego skrecania aparatu to po pierwsze,dodaje sie tylko gumki albo
                        druciki ,ktore w odpowiednia strone ciagna zeby. Bol jest do wytrzymania i nie
                        trwa wiecznie tylko do dwoch dni po wizycie. Problemow z wymowa nie mam no
                        tylko jesc nie moge wszystkiego przewaznie slodyczy ,ale to tylko wyszlo mi na
                        zdrowie bo przy okazji troche schudlam.
                        Koszty zaleza od regionu,w ktorym mieszkasz co do usuwania zebow to jak ty
                        sobie to wyobrazasz? Forumowicze maja ci to powiedziec???? Takie rzeczy mowi
                        lekarz i to po obejrzeniu zdjec rtg. rowniez od lekarza zalezy czy bedziesz
                        nosila na gorze i na dole.
                        Jedno ci powiem widocznie twoja wada ci nie przeszkadza w zyciu skoro masz tyle
                        watpliwosci. Mi tak przeszkadzala moja wada ,ze nawet przez chwile nie
                        pomyslalam o tym czy bedzie to bolalo czy nie, ja czekalam tylko na mozliwosc
                        zalozenia tego aparatu i w koncu sie doczekalam.
                        Teraz obserwuje efekty i jestem coraz bardziej szczesliwa jak szybko je widac
                        chociaz przede mna jeszcze ok. 2 lat leczenia.
                        • Gość: ewa Re: ogólnie o aparatach IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 07.04.04, 21:59
                          po pierwsze, z tego co zauważyłam, to wcześniej wypowiadał się lekarz "orto", a
                          po drugie ile go nosisz, skoro masz jeszcze dwa lata przed sobą?
                          • Gość: cam Re: ogólnie o aparatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 23:04
                            co sie tak kobietki zlościcie na tym forum...nie zlośćcie się. ja mam 21 lat i
                            aparat noszę dwa lata. Niektórzy noszą rok, niektórzy dwa lata, sa pewnie i
                            tacy co jeszcze dlużej...wszystko zależy od wady, lekarza i tym podobnych.
                            Koszty rzeczywiście zależą od miejsca zamieszkania. Generalnie za samo
                            zalożenie łuku płacisz około 1500 zł + comiesięczne wizyty (no, czasami
                            niekoniecznie comiesięczne). Ja za swoją wizytę co miesiąc płace około 150
                            złotych za łuk. Ale mam kolege, który w Suwałkach płaci 70 (ja mieszkam w
                            Warszawie), więc sama widzisz, że to naprawdę nie ma reguły...zęby bolały mnie
                            po kazdej wizycie około 4 dni, ale po kilku miesiącach przestały już boleć
                            nawet po zmianie łuku...jest kilka ograniczeń - lepiej nie pijać coca-col(ale i
                            tak wszyscy piją), nie jeśc zbyt twardych rzeczy, często myć zęby...no,ale w
                            porównaniu z efektami, jakie to daje, to te ograniczenia są zadne. Ja jestem
                            szczęśliwa, zbliżam się do końca, chociaz juz sie przyzwyczailam, dwa lata
                            noszę na zebach to cudo:)))) I mam pomarańczowe gumki:))) Dam Ci jedną radę -
                            znajdź sobie naprawdę dobrego ortodontę...ja byłam chyba u 3 zanim trafiłam do
                            mojej Pani doktor, która mi zębów nie wyrwała, podczas gdy pozostali chcieli je
                            albo usuwać, albo mnie kłaśc na operację szczęki...jeśli jesteś z
                            Warszawypolecam moją Pania doktor, mój nr GG w razie czego - 4476126
                            • Gość: ania do orto!! IP: 195.94.222.* 07.04.04, 23:35
                              Mam pytanie:jak się nazywa wada zgryzu polegająca na tym, że zęby górne są
                              jakby przesunięte w prawą stronę( wskutek wypadku), tzn jak przerwa między
                              obiema jedynkami leży równolegle do koniuszka nosa(sory za to łamane
                              tłumaczenie)to u mnie na wysokosci tego koniUszka nosa nie ma przerwy miedzy 1-
                              kami tylko jest umieszczona jedynka lewa, a dopiero potem prawa
                              jedynka...Poprostu zęby na górze nie są wykrzywione, tylko jakby " kopnięte"w
                              prawo.Wypadek w dzicinstwie niestety to spowodowal i przez to mam rowniez
                              skrzywiony nos.Czy na taką wade jest mozliwe zalozenie aparatu i ile musialabym
                              go nosic??
                              • moniorek1 Re: do orto!! 08.04.04, 00:47
                                Nigdy nie slyszalam jak nazywa sie ta wada,ale z opisu wyglada na to ,ze mam to
                                samo. Powiem to tak szpary miedzy jedynkami gornymi i dolnymi powinny sie
                                pokrywac ,a linia ta powinna byc w miare rowno z koniuszkiem nosa u mnie linia
                                miedzy gornymi jedynkami byla polozona do skosu co skrzywialo mi usta no i
                                troche nos (ten krzywy nos zauwazylam dopiero pare lat temu :) wiec nie jest to
                                jakies duze skrzywienie). Poza tym uciekaniem (tez na prawo w moim przypadku)
                                zeby mialam proste.
                                Skoro ja mam aparat to znaczy ,ze i ty mozesz go miec co do dlugosci noszenia
                                lekarka daje mi 2 lata ,ale ja mysle ,ze podaja termin troche na wyrost zreszta
                                sama przyznala,ze moze sie zdarzyc ,ze bede nosila go krocej w co bardzo wierze
                                zwazywszy na efekty po 4 miesiacach.
                                Tak na marginesie jaki mialas wypadek,ze az przestawilo ci zeby?
                                • Gość: ania Re: do orto!! IP: 195.94.222.* 08.04.04, 17:00
                                  w wieku 6 lat spadłam ze zjeżdzalni, złamałam reke a potem sie okazalo ze mam
                                  skrzywiony nos i te zeby......
                          • moniorek1 Re: ogólnie o aparatach 08.04.04, 00:57
                            Gość portalu: ewa napisał(a):

> po pierwsze, z tego co zauważyłam, to wcześniej wypowiadał się lekarz "orto",
                            a
                            >
                            > po drugie ile go nosisz, skoro masz jeszcze dwa lata przed sobą?

Nosze 4 miesiace,niektorym wystarcza rok wszystko zalezy od wady. Tu znajdziesz
                            wiekszosc odpowiedzi na twoje pytania.
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=11296389
                    • umaa Re: Niewidoczny aparat 10.04.04, 08:50
                      a gdzie przyjmujesz?
                • Gość: verena staly aparat jest super!!! IP: *.tuwien.ac.at 03.05.04, 15:54
                  Nosze drugi rok , zblizam sie do koca leczenia.Zabki mam rowniutkie , nawet mi
                  sie takie nie marzyly!Poprostu bomba.Polecam kazdemu kto ma taka potrzebe
                  oczywiscie:)
      • umaa Re: Niewidoczny aparat 13.04.04, 16:25
        up!
    • Gość: ivy Re: Niewidoczny aparat IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.04, 18:46
      Co to jest aparat językowy? czy to jest aparat staly?
      • nastazja2 Re: Niewidoczny aparat 13.04.04, 20:22
        Językowy jest stały , zamki zakłada sie go od wewnetrznej strony ,tak ,że jest
        niewidoczny, niestety ten typ aparatu nie nadaje sie do kazdej wady , a
        kosztuje drozej niz normalny (patrz wypowiedzi orto )
    • Gość: ivy Re: Niewidoczny aparat IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.04, 19:27
      ile ten invisaling mniej wiecej kosztuje?
      • ortodonta sprostowanie 14.04.04, 10:05
        językowy nadaje sie do każdej wady. To invis. ma pewne ograniczenia.
        • Gość: Lena Re: sprostowanie IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.04.04, 10:38
          Zakładasz zamki jezykowe?
    • ruda_80 cena?? 14.04.04, 10:54
      Czy ktoś może zna koszt takiego niewidocznego aparatu??
      • Gość: ivy Re: cena?? IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.04, 20:13
        kooooszt! zna ktos?
        chociaz orientacyjnie- w tysiącach,czy w dziesiatkach tysiecy? ja chce
        wiedziec:P
        • Gość: kate Re: cena?? IP: 212.191.80.* 15.04.04, 18:53
          Invisalign podobno jest koszmarnie drogi, więcej niż 10 tys.ale dokładnie nie
          wiem,najlepiej jest zadzwonić do jakiejś kliniki.pozdrowienia
          • nastazja2 Re: cena?? 15.04.04, 22:37
            Chyba tylko w W-awie zakładają Invisalign www.invisalign.pl/invisalign.html
            Klinika Aster trzeba tam pytac o cenę, tańsze są aparaty językowe, ale też mało
            kto je zakłada...:-(
            • Gość: dzwonilam Re: cena?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.04, 11:41
              10 000-20 000 zł
              • Gość: ivy Re: cena?? IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.04, 19:38
                to chyba 10000 jak leczenie trwa rok, a 20000 jak 2 lata. u mnie na 2 luki to
                trzeba jeszcze przez 2 pomnozyc. językowy mysle ze wydzie mi 2-4 razy taniej.
                tylko trzeba sie spieszyc zanim Lepper dojdzie do wladzy i bedzie taka
                inflacja, ze juz nie bedzie mnie na niego stac:P
                • nastazja2 Re: cena?? 16.04.04, 21:18
                  Ivy ,znasz kogoś kto zaklada aparaty językowe?
                  • Gość: ua Re: cena?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 09:33
                    up
                  • Gość: ivy Re: cena?? IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.04, 18:55
                    nie, tylko tak przypuszczam, ze chyba nie kosztuje drozej niz 5000, skoro
                    zwykly ok 2000. Ale nie wiem czy zaloze bo musialabym wyrwac 4 zeby, tak mi
                    powiedzialo dwoch ortodontow, wiec na razie dam se spokoj.
                    pozdrawiam
                  • Gość: kasia Re: cena?? IP: *.idea.pl 19.05.04, 20:18
                    witam,wiem kto zakłada aparaty językowe,w razie potrzeby mogę dać kontakt
                    • Gość: kate Re: cena?? IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 19.05.04, 21:57
                      prosze podaj namiary i przyblizona cene.bede wdzieczna.pozdrowienia
                      • Gość: Kasia Re: cena?? IP: *.idea.pl 19.05.04, 22:43
                        podaję adres bezpośredni primaver@wp.pl pozdrawiam Kasia
                    • nastazja2 Re: cena?? 19.05.04, 22:18
                      Znasz kogos takiego w Krakowie Kasiu?
                      • Gość: Kasia Re: cena?? IP: *.idea.pl 19.05.04, 22:48
                        mogę zdobyć adres ortodonty w Krakowie ale potrzebuję na to chwilkę ,jak tylko
                        go zdobędę to dam znać, pozdrawiam
                        • maja281 Re: cena?? 20.05.04, 20:22
                          To super jak zdobędziesz to ja też chętnie skorzystam.
                          pozdrawiam
                          M
                          • Gość: alek Re: cena?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 12:58
                            wpisz w googlu "aparat językowy" albo coś koło tego to znajdziesz.
                            • Gość: kasia Re: cena?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.04, 21:56
                              chyba czas na dekonspirację-to ja zajmuję się ortodoncją zakładam również
                              aparaty językowe,pracuję w Warszawie ale mogę odszukac kontakt do kolezanki w
                              Krakowie,a metoda ta jest na tyle nowa w Polsce że w wyszukiwarce google nie do
                              końca znależć można wszystkie informacje,jeśli nadal jest ktoś zainteresowany
                              to zapraszam-kontakt przez prywatny e-mail-primaver@wp.pl-pozdrawiam Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka