Dodaj do ulubionych

jak myć zęby - zasady

04.01.11, 21:18
wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż mycie zębów, ale...wcale to takie pewne nie jest...
ile razy dziennie myć zęby i jak długo, czy po każdym posiłku? jak szczotkować? ile minut po jedzeniu?
spotkałam się z różnymi zasadami mycia zębów i nie wiem, która jest dobra
na przykład niedawno dentysta powiedział mi, że tak od razu po jedzeniu nie można myć zębów, najlepiej ok.20 minut PO, bo można szkliwo uszkodzić resztkami jedzenia czy coś :-/
poza tym niektórzy twierdzą, że absolutnie po każdym posiłku trzeba szczotkować zęby, a z kolei inni, że nie: wystarczy 2, góra 3 razy
no i samo szczotkowanie: co najmniej 2 minuty, najlepiej 3

a jak Wy myjecie zęby? używacie samych past czy może jeszcze nici i płynów do płukania?

Obserwuj wątek
    • aga.pier Re: jak myć zęby - zasady 04.01.11, 21:46
      odkąd spróbowałam elektrycznej, nie zamienię jej na zwykłą :)
      • lonely.stoner Re: jak myć zęby - zasady 04.01.11, 22:12
        ja uzywam elektrycznej Oral B z polerujacymi wypustkami, i pasty rozne- raczej nie wybielajace. Ostatni zielony Elmex. Szczotkuje 2min (mam timer w szczoteczce) a czasem dluzej- wtedy ok 4 min. Przed myciem uzywam nici dentystycznej (Oral B, woskowanej) i plynu do plukania ust po szczotkowaniu. Staram sie myc zeby po kazdych slodyczach ktore jjem, najmniej 3 razy dziennie- zaraz po obudzeniu, po pracy (jesli jestem w pracy i nie mam szczoteczki ze soba LOL) i wieczorem przed snem obowiazkowo. Szczotkuje dokladnie kazdy zab- zwlaszcza te z tylu staram sie wypolerowac z kazdej strony- moj dentysta powiedzial mi ze tam sa najczesciej problemy bo szczoteczka tam ciezka dosiegnac i sie zeby czesciej psuja. Myje tez jezyk. Mam 29lat i 2 plomby jak do tej pory.
        • bonze Re: jak myć zęby - zasady 05.01.11, 01:08
          Tez mam fiola na punkcie zebow... ale niestety troche wiecej plomb :(( Fajna jest pasta blanx (rekomendacja mojej dentystki), nalezy tez pamietac o tym, ze zeby nitka dokladnie potraktowac ostatni zab w rzedzie, a nie tylko szpary. Bez szczoteczki elektrycznej nie wyobrazam sobie zycia ;D
        • wino_porzeczkowe Re: jak myć zęby - zasady 05.01.11, 09:51
          Z tego, co wiem, to płynu nie warto używać tuż po szczotkowaniu, bo usuwa fluor, który osadza się na zębach po paście. Użycie jednego zabiera efekt drugiego. Takie stosowanie jednego po drugim to w reklamach da się przyuważyć, ale nie ma co tego naśladować ;)
    • agni31 Re: jak myć zęby - zasady 05.01.11, 02:26
      Nitka, miękka szczoteczka (u mnie najmiększa Curaprox - genialna!), szczotkowanie metodą Stillmanna (albo Bassa) przez 3-4 minuty, czyszczenie języka, płyn. I tak 2 razy dziennie, bo po każdym posiłku nie bardzo mam możliwość (musi wystarczyć guma do żucia). O szczoteczce elektrycznej myślę, znalazłam takie zestawienie najlepszych:
      www.newdentalimplants.org/best-electric-toothbrushes
      A w kwestii wiedzy o higienie jamy ustnej polecam gorąco stronę:
      www.dentysta.eu
      Tutaj np. o metodach szczotkowania:
      www.dentysta.eu/dla-pacjenta/424-jak-szczotkowac-zeby-opisy-i-animacje-metod-szczotkowania
      O szczoteczkach:
      www.dentysta.eu/dla-studenta/3519-wszystko-co-warto-wiedziec-o-szczoteczkach-do-zebow
      Na pasty nie zwracam szczególnej uwagi (nie kupuję tylko żadnych "wybielających" działakących na zasadzie ścierania), nie są najważniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka