Dodaj do ulubionych

program pielęgnacyjny - 42-latka

06.03.11, 10:10
Witam,
Zakładam nowy wątek o podobnym tytule.
Moje problemy są jednak inne:
- cera ziemista
- skóra, delikatna, cienka, przezroczysta (mam bardzo szczupłą twarz i praktycznie zero tłuszczu pod skórą)
- na policzkach blizny po wypryskach (które miałam w czasie ciąży)
- rozszerzone pory (coraz bardziej)
- przebarwienia
- zmarszczki na razie jeszcze "umiarkowane", ale w ciągu ostatniego roku zaobserwowałam zmianę wręcz dramatyczną, od zera zmarszczek do widocznych linii - najgorsze to zmarszczki wokół oczu, bruzda nosowo-wargowa i pozioma linia na czole
- poza tym: cienie pod oczami + tzw. worki
Czy mogę prosić o pomoc w doborze jakiegoś programu łącznie ze wskazaniem zabiegów kosmetycznych?
Sama nie bardzo wiem co wybrać, kremów, zabiegów jest co niemiara. Byłam u kosmetyczki, która powiedziała, że oprócz cosmelanu to "wszystkie zabiegi się dla mnie nadają" i żebym sobie wybrała... No tak, tylko ktore?
Bardzo proszę o pomoc.
Ewa
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: program pielęgnacyjny - 42-latka 07.03.11, 13:34
      mojaewa napisała:

> - cera ziemista
      > - skóra, delikatna, cienka, przezroczysta (mam bardzo szczupłą twarz i praktycz
      > nie zero tłuszczu pod skórą)
      > - na policzkach blizny po wypryskach (które miałam w czasie ciąży)
      > - rozszerzone pory (coraz bardziej)
      > - przebarwienia
      > - zmarszczki na razie jeszcze "umiarkowane", ale w ciągu ostatniego roku zaobse
      > rwowałam zmianę wręcz dramatyczną, od zera zmarszczek do widocznych linii - naj
      > gorsze to zmarszczki wokół oczu, bruzda nosowo-wargowa i pozioma linia na czole
      >
      > - poza tym: cienie pod oczami + tzw. worki
      > Czy mogę prosić o pomoc w doborze jakiegoś programu łącznie ze wskazaniem zabie
      > gów kosmetycznych?
      > Sama nie bardzo wiem co wybrać, kremów, zabiegów jest co niemiara. Byłam u kosm
      > etyczki, która powiedziała, że oprócz cosmelanu to "wszystkie zabiegi się dla m
      > nie nadają" i żebym sobie wybrała... No tak, tylko ktore?

Żeby zabiegi były dla Ciebie dobre i bezpieczne należałoby jakkolwiek skórę przygotować do tych zabiegów. Przynajmniej 4 tygodniowy czas przygotowania albo nawet dłuższy jeśli w trakcie wyjdą na wierzch kwestie, których wcześniej nie stwierdziłaś.

Proponuję napisać, czy miewasz jakiekolwiek problemy wrażliwości skóry? Zaczerwieniona? Napisz jakie kosmetyki używasz i kiedy (wszystkie, włącznie z makijażem).
    • ula-05 Re: program pielęgnacyjny - 42-latka 07.03.11, 21:24
      Witam Cię Ewo. Jesteśmy rówieśniczkami i ja miałam podobne problemy. Mnie też zaproponowali Cosmelan ale ze względu na cenę zabiegu i brak gwarancji, że pomoże - zdecydowałam się sama poszukać spsobów. Zaczęłam od internetu i oczywiście przeczytałam mnóstwo artykułów dotyczących pielęgnacji cery. Zaczęłam stosować się so pewnych zaleceń (zwłaszcza codziennej pielęgnacji) część dobrych rad mam na swoim blogu, z czasem będzie ich więcej więc możesz przeczytać i zastosować. A na przebarwienia są bardzo dobre kosmetyki z firmy Bioderma (trochę drogie) lub z firmy Avon Anew Clinical- luminosity.
      pozdrawiam
      www.wszystko-o-urodzie.blogspot.co
      • issey_miyake Re: program pielęgnacyjny - 42-latka 08.03.11, 01:01
        ula-05 napisała:

> . A na przebarwienia są bardzo dobre kosmetyki z firmy Bioderma (trochę drogie)
        > lub z firmy Avon Anew Clinical- luminosity.

Nieprawda.
        • mojaewa Re: program pielęgnacyjny - 42-latka 12.03.11, 22:54
          Issey,
          Po pierwsze i najważniejsze bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
          Nie odzywałam się przez parę dni ale dopadła mnie fatalna grypa.
          Przyznam, że jeżeli chodzi o pielęgnację, makijaż itd, to nie bardzo się w tym rezeznaję.

Jak pielęgnuję twarz? najpierw zmywam makijarz (podklad Lancome photogenic + puder pupa) płynem micelarnym; potem jeszcze myję twarz żelem (teraz to Garnier) - niestety bez wody i mydła czuję się jakby niedomyta; oczy zmywam płynem micelarnym;
          Używam kremu dla cery suchej (Vichy aqualia rich, lancome renergie, teraz Helena Rubinstain Collaganist, LRP z wit. C), pod oczy najbardziej lubię Shiseido Bioperformance ale częściej używam jakiegoś kremu Vichy. Czasem stosuję maseczkę z marketu np. Dermiki czy Erisowej ale większych efektów nie widzę. Pilingu używam w sumie rzadko - jakoś nie mogę znaleźć odpowiedniego.
          Kremy kupuję prawie zawsze na allegro.
          Używam podkładu Lancome i pudru pupa;

Będę bardzo wdzięczna za pomoc i serdecznie dziękuję za odpowiedź na mój post.
          Pozdrawiam
          Ewa
          • mojaewa Re: program pielęgnacyjny - 42-latka - do Issey 20.03.11, 08:53
            Issey,
            Mogłabym Cię prosić o poradę?
            Ewa
          • issey_miyake Re: program pielęgnacyjny - 42-latka 21.03.11, 00:16
            mojaewa napisała:

> Jak pielęgnuję twarz? najpierw zmywam makijarz (podklad Lancome photogenic + pu
            > der pupa) płynem micelarnym; potem jeszcze myję twarz żelem (teraz to Garnier)
            > - niestety bez wody i mydła czuję się jakby niedomyta; oczy zmywam płynem micel
            > arnym;

Kosmetyki kolorowe - wybieraj perfumeryjne, jeśli je lubisz.

Zrezygnuj z kosmetyki drogeryjnej, perfumeryjnej (odpada Dermika, Eris, nie kupuj na allegro, Shiseido, HR, Lancome) - te kosmetyki nie nadają się do pielęgnacji skóry, z taką ilością problemów, które opisałaś. Odstaw żel do mycia Garnier.

Do oczyszczani skóry z makijażu - wybierz jeden produkt (albo żel + woda, albo mleczko, albo płyn micelarny - nie ma sensu stosowania wielu produktów jednocześnie). Jeśli bez żelu czujesz się nieumyta - stosuj:

Rano (obowiązkowe):

1. cetaphil emulsja + woda
            2. tonik nawilżający hydro care bandi lub hydrabio bioderma
            3. serum z witaminą C
            4. Krem z filtrem, spf 30
            5. Makijaż

Po południu (nieobowiązkowe, ale wskazane)

1. Cetaphil emulsja + woda
            2. Tonik - ten co rano.
            3. cetaphil da ultra
            4. opcjonalnie makijaż

Wieczór (obowiązkowe)

1. cetaphil emulsja + woda
            2. tonik - ten co rano
            3. krem z kwasami - co wybierzemy to zależy - miewasz podrażnienia na skórze? zaczerwienienia? dzisiaj, wczoraj, kiedykolwiek cokolwiek się pojawiało? nie muszą być koniecznie od kosmetyków, ale od czegokolwiek?

+ 1-2 w tyg. maseczka
            + peelingów nie robisz, jeśli będzie krem złuszczający

(warto przejść po którymś opakowaniu kwasów przejść na retinoidy).
            • mojaewa Re: program pielęgnacyjny - 42-latka 26.03.11, 17:32
              Witam Issey i dziękuję za pomoc.
              Dostęp do internetu mam tylko w weekendy i stąd moje opóźnienie.
              Proszę Cię jeszcze o poradę dotyczącą kremu - nigdy nie używałam kremów z kwasami. Czasem zdarzają mi się podrażnienia. Czy skórę trzeba jakoś do nich przygotować? Jaki krem mam kupić na początek? Jakie potem?
              Jeszcze raz prosze o odpowiedź.
              Ewa
              • issey_miyake Re: program pielęgnacyjny - 42-latka 28.03.11, 01:07
                mojaewa napisała:

> Czasem zdarzają mi się podrażnienia. Czy skórę trzeba jakoś do nich przygot
                > ować? Jaki krem mam kupić na początek? Jakie potem?

kup Bandi Professional, AHA+PHA, Krem z kwasem migdałowym i polihydroksykwasami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka