Dodaj do ulubionych

problem z porami na nosie

24.04.11, 07:07
niedlugo skoncze 30 lat, mam calkiem niezla skore, ale ostatnio strasznie irytuja mnie pory na nosie.
mam cere mieszana, chyba po prostu typowa strefa T. Na czole i skrzydelkach nosa i policzkach obok nich skora zachowuje sie jak tlusta, ale jakos sobie z tym daje rade. Natomiast mam problem z czubkiem nosa. Tam skora jest sucha, a jak wyjasnila mi kosmetyczka zeby to zwalczyc wydziela sporo loju i ostatecznie po jakims czasie zaczyna sie blyszczec. Problem polega na tym, ze skora jako skora jest sucha, jak naloze na nia podklad i puder to uwydatniaja sie miejsca, gdzie lekko peka, a juz same pory skory to tragedia, sa suche, z takimi "zadziorkami" przy kazdym, na nich zbiera sie podklad i puder. Nie mam pojecia co z tym zrobic :( peelingi nie dzialaja, jak dalam skorze spokoj zeby sie zregenerowala tez nic sie nie poprawilo. I mam alternatywe - blyszczacy nos bez makijazu, albo zaakcentowane pory na nosie jesli robie makijaz, nie wiem co gorsze :( moze mialybyscie jakies porady co z tym zrobic?
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: problem z porami na nosie 24.04.11, 12:07
      arbre napisała:

> Problem polega na tym, ze skora jako skora
      > jest sucha, jak naloze na nia podklad i puder to uwydatniaja sie miejsca, gdzie
      > lekko peka, a juz same pory skory to tragedia, sa suche, z takimi "zadziorkami
      > " przy kazdym, na nich zbiera sie podklad i puder. Nie mam pojecia co z tym zro
      > bic :( peelingi nie dzialaja, jak dalam skorze spokoj zeby sie zregenerowala te
      > z nic sie nie poprawilo. I mam alternatywe - blyszczacy nos bez makijazu, albo
      > zaakcentowane pory na nosie jesli robie makijaz, nie wiem co gorsze :( moze mia
      > lybyscie jakies porady co z tym zrobic?

taką skórę należy porządnie złuszczyć. pory się oczyszczą, ewentualnie zmniejszą, skóra się nawilży, nie będzie sucha.

krem z kwasami + nawilżacz + oczyszczanie + odpowiednie produkty pozostałe
      • arbre Re: problem z porami na nosie 24.04.11, 17:14
        Dzieki, dodam tylko w ramach tego porzadnego zluszczania zafundowalam sobie mikrodermabrazje 3 tygodnie temu, bez zadnego efektu. No i trudno jest mi to wytlumaczyc bez pokazania tych upiornych porow, ale one nie sa zanieczyszczone ani nie wymagaja zmniejszenia. Skora po oczyszczeniu (nawet po prostu przemycie tonikiem) jest na nosie jak cienki suchy pergamin, pory sa minimalne i bez zadnych zanieczysczen typu wągry, pryszcze, nic takiego. Sa tak suche i male, ze gdyby sie zmniejszyly to usialyby chyba w ogole zniknac. Tyle ze kazdy ma cos w rodzaju minimalnej otoczki z suchej skory, i to ta przekleta otoczka zbiera podklad i puder, co w efekcie wyglada jak paskudna kropa.
        A moglabys mi jakis konkretny nawilzacz polecic? Jakis czas temu poradzono mi jeden z kremow AA, ale to w ramach takiej drogeryjnej konsultacji wiec moze nie bylo to super profesjonalne
        • malwina79 Re: problem z porami na nosie 24.04.11, 21:40
          A próbowałaś Cetaphil MD, jest bardzo łagodny i fajnie nawilża. Nie zapycha.
          • lonely.stoner Re: problem z porami na nosie 25.04.11, 11:24
            sprobuj sie pozluszczac kwasami- chociaz na lato to chyba nie jest do konca bezpieczne- nawet jesli bedziesz uzywac wysokich filtrow na co dzien, ja bym zostawila ta kuracje na jesien.
            A co do kremow to moze sprobuj uzywac po prostu olejek jojoba bez zadnych dodatkow, jak dla mnie remedium na wiele problemow ze skora- wlacznie ze strefa T (przestala mi sie przetluszczac ), sucha skora i zaskornikami.
        • amarantus77 Re: problem z porami na nosie 26.04.11, 18:10
          Ale tylko jeden zabieg mikrodermabrazji miałaś?
          • aaksiaa Re: problem z porami na nosie 30.06.11, 11:29
            no właśnie! trudno oczekiwać efektów po jednym zabiegu. Zazwyczaj minimum robi się 4-6. Zależy od problemu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka