malowane.szminka
09.10.11, 21:16
Mam takie nieco dziwne pytanie. Mianowicie, mam bardzo jasną różowawą cerę, do tej pory używałam pudru dostosowanego do niej tzn. bardzo jasnego z nutką różu. No ale ostatnio skończył mi się, a ponieważ wypłatę mam dopiero jutro, to zaczęłam używać transparentnego pudru z Rimmela, który sobie leżał na dnie kosmetyczki. Myślałam, że puder transparentny dostosowuje się do kolorytu cery, tymczasem po jego aplikacji wyglądam jakbym miała oliwkową cerę, muśniętą słońcem. Wygląda to jakbym miała żółtaczkę. Wyszłam tak z domu i jak wróciłam, aż się przeraziłam własnym wyglądem. Zaczęłam to zmywać i moja skóra na szczęście wygląda nadal zdrowo. Czytałam ostatnio, że kosmetyki utleniają się, gdy na różowy podkład nałożę żółty puder. Czy fakt, że na jasnoróżową cerę nałożyłam puder transparentny, mógł dać taki sam rezultat? Czy pudry transparentne rzeczywiście nie mają żadnych pigmentów? Bo ten Rimmelowy wydaje się być żółtawawy. Jeszcze jutro muszę wyjść z tym czymś na ulice, chociaż najchętniej wyszłabym bez czegokolwiek na twarzy, ale muszę się filtrować, a filtry się błyszczą, więc muszę to czymś zmatowić i błędne koło się zamyka...