Dodaj do ulubionych

Czy puder transparentny może mieć żółte pigmenty?

09.10.11, 21:16
Mam takie nieco dziwne pytanie. Mianowicie, mam bardzo jasną różowawą cerę, do tej pory używałam pudru dostosowanego do niej tzn. bardzo jasnego z nutką różu. No ale ostatnio skończył mi się, a ponieważ wypłatę mam dopiero jutro, to zaczęłam używać transparentnego pudru z Rimmela, który sobie leżał na dnie kosmetyczki. Myślałam, że puder transparentny dostosowuje się do kolorytu cery, tymczasem po jego aplikacji wyglądam jakbym miała oliwkową cerę, muśniętą słońcem. Wygląda to jakbym miała żółtaczkę. Wyszłam tak z domu i jak wróciłam, aż się przeraziłam własnym wyglądem. Zaczęłam to zmywać i moja skóra na szczęście wygląda nadal zdrowo. Czytałam ostatnio, że kosmetyki utleniają się, gdy na różowy podkład nałożę żółty puder. Czy fakt, że na jasnoróżową cerę nałożyłam puder transparentny, mógł dać taki sam rezultat? Czy pudry transparentne rzeczywiście nie mają żadnych pigmentów? Bo ten Rimmelowy wydaje się być żółtawawy. Jeszcze jutro muszę wyjść z tym czymś na ulice, chociaż najchętniej wyszłabym bez czegokolwiek na twarzy, ale muszę się filtrować, a filtry się błyszczą, więc muszę to czymś zmatowić i błędne koło się zamyka...
Obserwuj wątek
    • coco_angel Re: Czy puder transparentny może mieć żółte pigme 10.10.11, 08:06
      no generalnie jest tak ze puder transparentny to bez koloru, po nalozeniu nie widac go i tak jak ujelas dopasowuje sie do kolorytu cery, ale sa i pudry z pigmentem , taki np ma clinique z linii redness solution , ktory ma pigment zolty, neutralizuje zaczerwienienia na twarzy..tylko ze efekt jets taki ze go nie widac i nie ma powloki zoltej na buzi (zasada kontrastu ).Ja je nazywam poltransparentnymi...
      Moze twoj jest poltransparentny? Nieraz maja one w nazwie translucent ale niekoniecznie jednolita barwe i jednak daja lekki koloryt , zwlaszcza jak sa niezbyt dobrze zmikronizowane..grubsza jego warstwa daje poswiate...
      Moze twoj rimmel jets juz utleniony ze starosci? bardziej jakos to do mnie przemawia, bo transparentny ani poltransparentny nie daje tak wyraznego koloru mimo wszystko...a jak kiedys go uzywalas tez tak mialas?
      • malowane.szminka Re: Czy puder transparentny może mieć żółte pigme 10.10.11, 14:20
        Wcześniej go nie używałam, dostałam go od mamy jakoś w sierpniu, wcześniej go nie otwierałam nawet, leżał sobie w ciemnościach. Ma datę ważności do 2013. Może taki jego urok...
    • claratrueba Re: Czy puder transparentny może mieć żółte pigme 10.10.11, 09:54
      A to był sypki silky loose czy prasowany Stay Matte? Bo ten pierwszy z grubsza transparentny, ale ten drugi to tylko z nazwy (kolor sobie chyba tak nazwali, bo transparentnego pudru to nie przypomina).
      Tu sa produkty, które faktycznie sa pudrami transparentnymi. Przy czy Max Factor zawiera jednak pigment, moim zdaniem bardzo widoczny.
      lula.pl/lula/1,95647,7981593,Pudry_transparentne___zestawienie.html
      Doskonałym środkiem do matowienia jest zwykły talk, który nie daje żadnego koloru, a jest znacznie trwalszy.
      • malowane.szminka Re: Czy puder transparentny może mieć żółte pigme 10.10.11, 14:15
        claratrueba napisała:

> A to był sypki silky loose czy prasowany Stay Matte? Bo ten pierwszy z grubsza
        > transparentny, ale ten drugi to tylko z nazwy (kolor sobie chyba tak nazwali, b
        > o transparentnego pudru to nie przypomina).
        > Tu sa produkty, które faktycznie sa pudrami transparentnymi. Przy czy Max Facto
        > r zawiera jednak pigment, moim zdaniem bardzo widoczny.
        > lula.pl/lula/1,95647,7981593,Pudry_transparentne___zestawienie.html
        > Doskonałym środkiem do matowienia jest zwykły talk, który nie daje żadnego kolo
        > ru, a jest znacznie trwalszy.

To jest Stay Matte. Dostałam go gdzieś w okolicach sierpnia od mamy razem z lakierem. Znalazła na promocji, to wzięła. Lakier jest świetny, a puder kiepski. Ja nigdy wcześniej nie używałam transparentnego pudru, pomijając transluscent z Max Factor Cream Puff, który był jeszcze większą masakrą, bo dawał efekt pomarańczy i śmierdział niemiłosiernie. Normalnie używam Kanebo. O ile podkłady tej marki mi nie pasują, bo są ciut za ciemne, o tyle pudry prasowane są okej. Niestety, dopiero dzisiaj, jak w końcu wypłata wpłynie, będę mogła go kupić.
        Ja boję się talku, chociaż prawie każdy puder go ma, więc i tak go używam, bo zapycha...
        • kasha77 Re: Czy puder transparentny może mieć żółte pigme 10.10.11, 14:25
          jeśli szukasz dobrego transarentego puderu to ja mogę polecic CELLULAR TREATMENT LOOSE POWDER.cena wysoka,ale duże opakowanie i nie wysusza.

• malowane.szminka Re: Czy puder transparentny może mieć żółte pigme 10.10.11, 14:27
            kasha77 napisała:

> jeśli szukasz dobrego transarentego puderu to ja mogę polecic CELLULAR TREATMEN
            > T LOOSE POWDER.cena wysoka,ale duże opakowanie i nie wysusza.
            >
            >
            A jak jest z zapychaniem? Zauważyłaś u siebie efekt zapchania? Bo obok koloru moim kolejnym wielkim problemem przy szukaniu pudrów, jest skład, który zapycha...
            • kasha77 Re: Czy puder transparentny może mieć żółte pigme 10.10.11, 16:10
              nie zapycha-przynajmniej mnie w mam tendecję.a co do kolorów to mój nie ma"translucent"i pamiętam,że matowiłam nim nawet mulatkę:)
              • malowane.szminka Re: Czy puder transparentny może mieć żółte pigme 10.10.11, 23:16
                kasha77 napisała:

> nie zapycha-przynajmniej mnie w mam tendecję.a co do kolorów to mój nie ma"tran
                > slucent"i pamiętam,że matowiłam nim nawet mulatkę:)

Dzięki:) To ważna informacja dla mnie;) Mam ponadprzeciętną tendencję do zapychania.
                • coco_angel do malowane.szminka 11.10.11, 07:32
                  a jak sie objawia to zapychanie? moze wybierasz zbyt gruboziarniste pudry...
                  co do la prairie pudru to on ma kolorki kasha77 i na kazdym z nich jest napisane z tego co pamietam translucent...translucent 1, 2...
                  • kasha77 Re: do malowane.szminka 11.10.11, 10:29
                    masz rację coco:)ja mam 1.i nawet jak jestem lekko opalona to się sprawdzał wiec tego koloru jest naprawdę niewiele.
                  • malowane.szminka Re: do malowane.szminka 12.10.11, 00:35
                    coco_angel napisała:

> a jak sie objawia to zapychanie? moze wybierasz zbyt gruboziarniste pudry...
                    > co do la prairie pudru to on ma kolorki kasha77 i na kazdym z nich jest napisan
                    > e z tego co pamietam translucent...translucent 1, 2...

Mam pozapychane pory na nosie, robią się takie ciemne kropki przypominające pieprzyk. Kanebo wydaje mi się być dość dobrze zmielonym produktem, a mimo to potrafi zapchać. Dlatego 2 razy w tygodniu oczyszczam nos specjalnymi plastrami, do tego peeling i maseczka zielonej glinki.
                    • coco_angel Re: do malowane.szminka 12.10.11, 07:37
                      mowimy o pudrze transaprentnym kanebo nie o total finish matte ani odmianach?
                      Sypki ma specyficzna powloke, daje taka mgielke transparentna na twarzy "zatrzymujac wode" w naskorku...Z wlasnego doswiadczenia wiem ze nie da sie go przedobrzyc ...moze faktycznie zobacz cos innego moze sisley?ten juz jets super delikatny..
                      a isadory uzywalas?
                      Tak sobie mysle, z emoze jednak musisz uzywac bazy wyrownujacej strukture skory jelsi te pory sa tak widoczne, albo preparaty je obkurczajace..a podklad jaki masz? czy uzywasz go bez?
                      • malowane.szminka Re: do malowane.szminka 12.10.11, 15:36
                        coco_angel napisała:

> mowimy o pudrze transaprentnym kanebo nie o total finish matte ani odmianach?
                        > Sypki ma specyficzna powloke, daje taka mgielke transparentna na twarzy "zatrz
                        > ymujac wode" w naskorku...Z wlasnego doswiadczenia wiem ze nie da sie go przedo
                        > brzyc ...moze faktycznie zobacz cos innego moze sisley?ten juz jets super delik
                        > atny..
                        > a isadory uzywalas?
                        > Tak sobie mysle, z emoze jednak musisz uzywac bazy wyrownujacej strukture skor
                        > y jelsi te pory sa tak widoczne, albo preparaty je obkurczajace..a podklad jaki
                        > masz? czy uzywasz go bez?
                        >

Normalnie używam Kanebo, ale nie transparentnego, on akurat jest całkiem dobry. Teraz zmuszona byłam używać transparentnego z Rimmela, który transparentnym nie był. Poza tym zapchał. Słyszałam dużo dobrego o transparentnym z Isadory, dzisiaj nawet przyjaciółka wspominała, że jak używała jej swego czasu, to była zadowolona, ale ja nigdy go nie używałam. W ogóle nie używam podkładu, bo zwyczajnie nie lubię. Najchętniej bym i pudru nie używała, ale muszę czymś zmatowić twarz po nałożeniu filtrów przeciwsłonecznych, bez nich nie wyjdę za dnia z domu. Lubię wieczorne wyjścia z domu, bo wtedy nie muszę nic nakładać na twarz.
                        • coco_angel Re: do malowane.szminka 12.10.11, 22:48
                          no ale jesli uzywasz kanebo z linii total finish ( tak przynajmniej zrozumialam) to on jest z kolorem i pudrem podkladowym...tzn. zastepujacym lekki podklad, jesli zalezy Ci na typowym wykonczeniowym to wez sprobuj sypki kanebo:)
                          Isadora tez niezla, cenowo i wydajna..
                          • malowane.szminka Re: do malowane.szminka 13.10.11, 00:27
                            pl.douglas-shop.com/douglas/Makija%25C5%25BC-Twarz-Pudry-Kanebo-Sensai-Twarz-Pressed-Powder_productbrand_3000031513.html
                            To mój ulubieniec, mieszam go z białym pudrem zamówionym swego czasu ze strony gotyckiej. Sam biały jest dla mnie za biały, ale po wymieszaniu obu uzyskuję ideał:)
                            • coco_angel Re: do malowane.szminka 13.10.11, 07:40
                              a ja myslam ze masz ten:)
                              pl.douglas-shop.com/douglas/Makija%25C5%25BC-Twarz-Podk%25C5%2582ady-Kanebo-Sensai-Twarz-Total-Finish-Refill_productbrand_3000031557.html
                              tamten co zalinkowalas jest wykonczeniowym:)
                              ale sprawdz sobie tez ten:

pl.douglas-shop.com/douglas/Makija%25C5%25BC-Twarz-Pudry-Kanebo-Sensai-Twarz-Loose-Powder-%28Translucent%29_productbrand_3000031561.html
          • coco_angel Re: Czy puder transparentny może mieć żółte pigme 10.10.11, 15:11
            popieram b. dobry i wydajny tylko tam sa kolorki:) albo jedwabny puder kanebo...geniusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka