Dodaj do ulubionych

pielęgnacja cery u 29-latki

26.02.12, 19:08
Za miesiąc kończe 29 lat i chciałam wreszcie wziąć sie za siebie. Mam półtoraroczne dziecko i nie mam czasu za bardzo dbać o siebie, ale musze sie wreszcie zmobilizować.
Mam cerę tłustą, trochę blizn potrądzikowych, czasami sie pojawiają wypryski, zaczynają sie pierwsze zmarszczki pod oczami i na czole. Na dodatek mam cere zmęczoną, poszarzałą, od porodu nie przespałam całej nocy, synek daje mi w kość.
Proszę o porady jak pielęgnować taką cerę przy niewielkim wkładzie finansowym i czasowym. Narazie na dzień używam krem Bioderma Sebium mat a na noc Iwostin krem odżywczy C+E, kłade go też pod oczy.
Co najlepsze byłoby do mycia twarzy, jaki krem na dzień, jaki pod oczy, co sądzicie o tym kremie Bandi, a może jakiś peeling polecacie?

Z góry dziękuję za wszystkie porady
Obserwuj wątek
    • natalii80 Re: pielęgnacja cery u 29-latki 26.02.12, 19:15
      hej, myślę że od peelingu, peeling robimy nawet wtedy, gdy przecieramy buzię ręcznikiem, najlepiej bez płynów do płukania. Można też zrobić go ziołami na trądzik "fusami". Domowymi maseczkami, napinaj np. żółtkiem - to taki lifting. A jak dodasz do żółtka cytrynę i mód to będzie odżywczy zabieg, rozjaśniający i wpływający na syntezę kolagenu. Rób sobie parówki i po nich kładź odżywcze kremy : ) pozdrawiam
    • issey_miyake Re: pielęgnacja cery u 29-latki 28.02.12, 14:40
      umw83 napisała:

> Mam cerę tłustą, trochę blizn potrądzikowych, czasami sie pojawiają wypryski, z
      > aczynają sie pierwsze zmarszczki pod oczami i na czole. Na dodatek mam cere zmę
      > czoną, poszarzałą, od porodu nie przespałam całej nocy, synek daje mi w kość.
      > Proszę o porady jak pielęgnować taką cerę przy niewielkim wkładzie finansowym i
      > czasowym. Narazie na dzień używam krem Bioderma Sebium mat a na noc Iwostin kr
      > em odżywczy C+E, kłade go też pod oczy.
      > Co najlepsze byłoby do mycia twarzy, jaki krem na dzień, jaki pod oczy, co sąd
      > zicie o tym kremie Bandi, a może jakiś peeling polecacie?

Jeśli ma być tanio - to twarz możesz myć Białym Jeleniem w płynie, do tego tonik Ziaja Płatki Róż, Skinoren Krem 30g, Krem na dzień z filtrem Hyseac spf 50+ Uriage, na to makijaż. Wieczorem - zmywasz twarz Jeleń + tonik, Skinoren krem.

Żadnych peelingów nie ma potrzeby stosowania, pod oczy możesz również stosować Skinoren (rozpoczynaj ostrożnie). Kuracja jest stosunkowo tania i dobra, później można wprowadzać co rusz nowe produkty.
      • umw83 Re: pielęgnacja cery u 29-latki 28.02.12, 22:33
        Dziękuje za odpowiedz, ale nie musi być aż tak tanio ;) czy ten Biały jeleń nie wysuszy za bardzo skóry?
        Skinoren nadaje sie pod oczy? nie lepiej coś przeciwzmarszczkowego?
        Chciałam cerę bardziej odżywić niż zwalczac trądzik, bo nie ma go bardzo dużo, więcej jest blizn, no i te zmarszczki pod oczami.
        • issey_miyake Re: pielęgnacja cery u 29-latki 28.02.12, 22:52
          umw83 napisała:

> Dziękuje za odpowiedz, ale nie musi być aż tak tanio ;) czy ten Biały jeleń nie
          > wysuszy za bardzo skóry?

Jeleń mniej wysuszy skórę niż większość kolorowych żeli do mycia twarzy. Więc spokojna głowa. Jedyne o czym możesz pomyśleć, to odstawić wodę z kranu i zastosować np. płyn micelarny (wtedy odpada tonik).

> Skinoren nadaje sie pod oczy? nie lepiej coś przeciwzmarszczkowego?

Nadaje się pod oczy, jeśli nie podrażnia. Przeciwzmarszczkowo działa również + filtry + nawilżanie.

Reszta to pic na wodę.

> Chciałam cerę bardziej odżywić niż zwalczac trądzik, bo nie ma go bardzo dużo,
          > więcej jest blizn, no i te zmarszczki pod oczami.

Spokojnie, to da radę :).
          • umw83 Re: pielęgnacja cery u 29-latki 01.03.12, 10:15
            A mogę zamiast skinoremu kupić acne derm? jest połowę tańszy. Przeczytałam, że skinoren po otwarciu może być używany tylko 28 dni a kosztuje ponad 40 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka