Dodaj do ulubionych

****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO******

15.06.04, 09:23
Witajcie, mam pytanie dotyczące popularnego picia napoju drożdżowego.
Przekopałam już mnóstwo wątków i rezultat jest taki że mam kilka przepisów i
kilka sprzecznych i dziwnych opinii. Wszędzie wypowiadają się dziewczyny
przytaczające zasłyszane informacje, ale nie natknęłam się jeszcze na opinię
specjalisty - czy może ktoś naprawdę KOMPETENTNY powiedzieć mi jak to w końcu
jest?
Jaki jest właściwy przepis na napój drożdżowy - zwłaszcza jak to jest z
dodawaniem do niego miodu czy cukru i zalewaniem wrzątkiem bądź nie, czy
istotne jest czy pijemy go na czczo czy nie, czy wpływ ujemny ma picie kawy
tuż przed lub tuż po i czy są jakieś ograniczenia czasowe w piciu takiego
napoju?
JEŚLI JEST TU JAKAŚ KOMPETENTNA OSOBA DO UDZIELENIA ODPOWIEDZI NA NURTUJACE
MNIE PYTANIE, BĘDĘ OGROMNIE WDZIĘCZNA ZA ROZWIANIE MOICH WĄTPLIOWŚCI I MYŚLĘ
ŻE DUŻO INNYCH DZIEWCZYN RÓWNIEŻ.
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • aalea Re: ****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO****** 15.06.04, 10:05
      Dołączam się do powyższej prośby dodając od siebie pytanie: czy można użyć
      drożdży SUSZONYCH a jeśli tak to w jakiej ilości i proporcjach?
      • Gość: gwiazdka Re: ****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 10:21
        Dziewczyny sprobujcie zapytac na forum Zdrowie - tam zaglada wiecej fachowcow!
    • edol Re: ****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO****** 15.06.04, 15:18
      up

edol napisała:

> Witajcie, mam pytanie dotyczące popularnego picia napoju drożdżowego.
      > Przekopałam już mnóstwo wątków i rezultat jest taki że mam kilka przepisów i
      > kilka sprzecznych i dziwnych opinii. Wszędzie wypowiadają się dziewczyny
      > przytaczające zasłyszane informacje, ale nie natknęłam się jeszcze na opinię
      > specjalisty - czy może ktoś naprawdę KOMPETENTNY powiedzieć mi jak to w końcu
      > jest?
      > Jaki jest właściwy przepis na napój drożdżowy - zwłaszcza jak to jest z
      > dodawaniem do niego miodu czy cukru i zalewaniem wrzątkiem bądź nie, czy
      > istotne jest czy pijemy go na czczo czy nie, czy wpływ ujemny ma picie kawy
      > tuż przed lub tuż po i czy są jakieś ograniczenia czasowe w piciu takiego
      > napoju?
      > JEŚLI JEST TU JAKAŚ KOMPETENTNA OSOBA DO UDZIELENIA ODPOWIEDZI NA NURTUJACE
      > MNIE PYTANIE, BĘDĘ OGROMNIE WDZIĘCZNA ZA ROZWIANIE MOICH WĄTPLIOWŚCI I MYŚLĘ
      > ŻE DUŻO INNYCH DZIEWCZYN RÓWNIEŻ.
      > pozdrawiam!
      • Gość: manka Re: ****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO****** IP: *.net.pulawy.pl 15.06.04, 16:49
        Tyle dobrego jest napisane o drżdżach, spróbowałam i ja. Niestety, nie mogę
        nijak tego wypić. Może ktoś wie, czy drożdże kupine w aptece też są tak dobre
        jak te przyrządzane samemu???
        • Gość: justa Re: ****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO****** IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 15.06.04, 16:57
          podobno niestety nie :(
          • Gość: dietetyk... Re: ****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO****** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 18:02
            ...z wyksztalcenia to ja. drozdze pijemy zalane wrzatkiem, dzieki tewmu nie
            zezra nam z organizmu calych zapasow wit.H z grupy B, a wrecz przeciwnie -
            dostarcza nam spory zapas tej i innych z grupy B. jak wiadomo witaminy te
            poprawiaja ogolny stan skory, wlosow, pazurow... i nerwow. dodatkowo dropzdze
            to pelnowartosciowe bialeczko tak wazne dla prawidlowej przemiany materii (i
            nie mam tu na mysli odchudzania, tylko ogol procesow biochemicznych w
            organizmie). co jeszcze... nalezaloby je raczej zalewac woda niz mlekiem z tego
            prostego wzgledu ze tluszcz utrudnia przyswajanie rozpuszczalnych w wodzie wit.B

jezeli ktos zauwazy u siebie niepokojace objawy typu wysyp syfow, swedzenie,
            czerwone placki, to natychmiast odstawic!!! witaminy B wystepuja w pozywieniu w
            ogromnej ilosci i objawy takie moga oznaczac ze kuracja absolutnie nie jest nam
            potrzebna, a nadmiar wit.B moze zaszkodzic (sa one na pewien czas magazynowane
            w przeciwienstwie do np. wit C). moze tez oznaczac ze drozdze nas np. uczulily
            i nie ma sensu wymyslac babcinych tekstow w stylu "skora sie oczyszcza" -
            bzdura. odstawic. a najlepiej to zamiast pic to swinstwo, to lepiej po prostu
            zadbac o duzo zielonych warzyw, oraz pelnoziarnistego pieczywa, makaronu, kasz
            w diecie :)

powodzenia :)
            • edol Re: ****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO****** 15.06.04, 23:14
              buziak dla dietetyka za rady!
            • Gość: Madzia_pepsi Re: ****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO****** IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 16.06.04, 00:23
              DZIEKUJEMY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • neff Re: ****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO****** 16.06.04, 10:17
              a co powiesz o piciu oliwy z oliwek??? - moja kolezanka z pracy twierdzi, ze
              wlasnie lyzeczka na czczo co rano pomogla jej bardzo i dzieki temu nie ma
              problemow z wlosami, przestaly jej wypadac i pieknie blyszcza. No i jestem
              ciekawa czy rzeczywiscie to oliwa jej pomogla? Da sie to jakos naukowo
              wytlumaczyc?
              • justa_79 Re: ****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO****** 16.06.04, 10:42
                oliwa z oliwek zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za
                elastyczność skóry, ładne włosy, paznokcie itd. - Omega3. zwyłe tłuszcze, olej
                itd. zawierają więcej Omega6, które są przyczyną stanów zapalnych. dlatego
                warto dbać o równowagę tych kwasów w organizmie i nawet kupić Omega3 w
                tabletkach, gdyż trudno o prawidłową dietę, która by ich dostarczała.
            • hooda Re: ****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO****** 16.06.04, 11:36
              Drogi dietetyku. Zgadzam się z pierwszą częścią twojej wypowiedzi ale nie mogę
              zgodzić się z opinią, że witaminy B występują w pożywieniu w ogromnej ilości i
              jeszcze dodatkowo akumulują się w organiźmie. Wszystkie witaminy rozpuszczanalne
              w wodzie NIE AKUMULUJĄ się. Wystarczy obserwować swój mocz np przy zażywaniu
              witamin B complex, wydalone witaminy sprawiają, że taki mocz staje się b. zółty.
              Co do ogromnej ilości witamin B w pożywieniu.... owszem są ich ogromne ilości
              ale w produktach typu ciemna razowa mąka, kasze, dziki ryż, ciemny ryż itp.
              Niestety większość społeczeństwa (i chyba większość koleżanek mających problemy
              z skórą) jada białe bułeczki, potrawy z białej mąki, oczyszczonego ryżu itp.
              Popijają to colą, sokami z cukrem, zagryzają ciasteczkami i batonikami. W takim
              wypadku nie może być mowy o prawidłowym i dostatecznym dostarczaniu do organizmu
              witamin z grupy B.
              "Wysyp syfów" to jest rezultat oczyszczania się organizmu:-) i jest
              przejściowy:-) sama to przechodziłam wiele razy będąc nastolatką, z czystym
              sumieniem więc polecam kurację drożdżową:-))
              Pozdrawiam
              • Gość: em Re: ****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO****** IP: *.kp.pl 16.06.04, 14:35
                A mnie uczyli, że można mieć hiperwitaminozę po przedawkowaniu B, dawno temu
                cierpieli na nią często myśliwi po zjedzeniu świeżo przyrządzonej wątroby -
                super źródła wit. B - to przykład z książki. Od drożdży to chyba nie grozi i
                nikt nie jada wątroby z niedźwiedzia:) W każdym razie w grupie B jest wiele
                witamin i nie jest to takie proste jak wysiusianie wit. C
                • Gość: dietetyk... Re: ****DROŻDŻE - DO KOMPETENTNYCH ZAWODOWO****** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 15:19
                  kochane, albo rozmawiamy o witaminach, albo o tabletkach z witaminami :)

tak. witaminy B wystepuja w ogromnej ilosci w pozywieniu - wystarczy urozmaicic
                  diete i nie zapominac o pelnoziarnistych produktach, zielonych warzywach,
                  nabiale... witaminy B sa magazynowane na pare miesiecy moja droga, takze jak
                  najbardziej "oczyszczanie" przez wysyp syfow moze byc oznaka hiperwitaminozy.
                  chyba lepiej nie ryzykowac zeszpecenia. to ze komus tam zniknely syfki po dwoch
                  tygodniach i ma "piekne geste wlosy" (kuriozum), to nie znaczy ze z nami bedzie
                  podobnie, prawda? co do oliwy - jak najbardziej, nie zalujmy sobie w ogole
                  tluszczow roslinnych. wiecej powiem: olej slonecznikowy uwazany jest za nawet
                  zdrowszy niz oliwa (i tanszy, choc smakiem nie dorownuje). salatki, surowki z
                  oliwa, badz nawet olejem jak najbardziej na tak!! swieze warzywa, ciemny
                  chlebek, kasza gryczana, a po syfach nie ebdzie sladu. i nie trzeba bedzie pic
                  tego swinstwa :)) ale jezeli ktos widzi u siebie rezultaty, nie przeszkadza mu
                  smak, to dlaczego nie? pisalam wyzej ze drozdze sa ok. naturalne i
                  pelnowartosciowe bialeczko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka