Dodaj do ulubionych

MAPA MARZEŃ-Newsweek

IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 17.06.04, 12:04
W ostatnim wydaniu Newsweeka ukazal sie artykul na temat nowej modnej metody
analizowania swojej podswiadomosci. Polega ona na wycinaniu z gazet zdjec,
elementow, itp. i wklejaniu ich w okreslone pola na czystym kartonie. Pola
symbolizuja siebie samego, dazenia w sferze uczuc, kariere, rodzine, itd.
Dobrze zanalizowana mapa marzen ponoc pozwala dostrzec nam to z czego nie
zdajemy sobie do konca sprawy - nasze prawdziwe marzenia i to co nas naprawde
uszczesliwia.

Slyszalyscie moze cos o tym wiecej? Probowalyscie?

Tu cytuje z Newsweeka:
"Przy okrągłym stole zawalonym kolorowymi pismami siedzi osiem osób.
Specjalista od marketingu, handlowiec, dziennikarz, restaurator. Przerzucają
kartki czasopism, wycinają, wydzierają, naklejają na brystol. Jak dzieci w
przedszkolu.
Te wyklejanki, którymi się zabawiają, to modny ostatnio sposób analizowania
własnej podświadomości. Ma to prowadzić do większej samoświadomości i w
rezultacie - lepszego życia. Mapy marzeń - tak się te wyklejanki nazywa - to
rodzaj dialogu między tym, co w nas świadome, a tym, co nieświadome. A także
instrukcja dla naszej podświadomości, której podpowiadamy, czego tak naprawdę
chcemy od życia"
Obserwuj wątek
    • Gość: kawa Re: MAPA MARZEŃ-Newsweek IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 18.06.04, 09:18
      aaa ciekawe , ale nic na ten temat jeszcze nie słyszłam
      kawa
      • Gość: Narcystka Re: MAPA MARZEŃ-Newsweek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.06.04, 09:36
        Zdaje relacje z wczorajszego robienia mapy marzeń:
        22.00 - nie mam kleju w domu.
        22.01 - jadę po klej do Tesco
        22.24 - z zapałem rozkładam na podłodze kolorowe magazyny, dwie sklejone taśmą
        kartki A4, klej i nożyczki. Trzeba zacząć od wklejenia na środku mapy
        wymarzonej siebie. Potem życie duchowe, związki, pieniądze, kariera itp. wokół
        tej postaci
        22.30 - nigdzie nie mogę znaleźć seksownej i władczej biznesłuman w obcisłym
        kostiumiku i kapeluszu.
        23.00 - mam już wyciętych kilka "mnie", ale na każdą kręcę nosem, bo to nie ja.
        23.30 - mam kilkanaście "mnie" i wciąż kręcę nosem.
        24.00 - chce mi się spać.
        24.05 - wklejam wszystkie laski na mapę marzeń i idę spać.
        24.30 - w łóżku uznaję, że jestem narcystką i zasypiam.
        • Gość: Szo Re: MAPA MARZEŃ-Newsweek IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 18.06.04, 09:41
          Cha, cha!!! Dobre!!!
          Ja tez chce zrobic mape!
          W miejsce "ja" wkleje Cameron Diaz - ale tylko w przypadku powierzchownosci
          (lubie jej zadziorny usmiech i taki zawadiacki image) bo jezeli chodzi o
          wnetrze to jeszcze nie wiem!
          • Gość: Agnieszka Re: MAPA MARZEŃ-Newsweek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 12:11
            Ta mapa to naprawde cos fajnego,.Ja tez zaczełam ja robic ale jeszce nie mam
            wszystkiego co potrzebuję...a tak w ogole to duzo rzeczy człowiek uyswiadamia
            sobie o własnym ja...no i juz ją wizualizuję choc jeszce nie jest w całosci.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Szo Re: MAPA MARZEŃ-Newsweek IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 18.06.04, 12:18
              A orientujecie sie czy mozna gdzie kupic podrecznik ze wskazowkami do
              interpretacji tej mapy? Jakie dokladnie pola umiescic na kartonie? Czy zdjecia
              do wklejenia wybierac spontanicznie czy wnikliwie ja ogladajac? Chce wiedziec
              wiecej i zrobic mape!
              • Gość: kiwi Re: MAPA MARZEŃ-Newsweek IP: *.neutron-it.com 18.06.04, 12:26
                Myślę, że ludzie już żywcem nie wiedzą, co mają . Współczesnym ludziom solidnie
                poprzewracało się w głowach. Lepiej poczytać sobie sobra książkę.
                • Gość: Szo Re: MAPA MARZEŃ-Newsweek IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 18.06.04, 12:47
                  Ja jednak uwazam ze liczy sie kazda chwila ktora mozemy poswiecic na wglad we
                  wlasne wnetrze i na refleksje nad swoim zyciem.
                  Nie chodzi mi tu o uzalanie sie nad soba i biedolenie ze malo kasy, ze malo
                  czasu ze cos tam wiecznie nie tak.
                  Chodzi mi o zatrzymanie sie w miejscu, oderwanie od codziennosci i pomyslenie
                  co tak naprawde mnie interesuje, co mi daje radosc, co w zyciu cenie?
                  Nie wiem jak Ty ale ja na codzien mam schemat: pobudka, sniadanie, spacer z
                  psem, do pracy...8 h pracy z ktorej mam szczescie jestem zadowolona...obiad,
                  sprzatanie, przepierka, troche TV, w wolnej chwili gazeta, TV, spotkanie ze
                  znajomymi, plotki, jakis wypad za miasto. Nie mam kiedy sie wyciszyc i skupic
                  na swoich potrzebach duchowych. A poza tym...lubie wycinac, rysowac i kleic ;-)
              • Gość: Agnieszka Re: MAPA MARZEŃ-Newsweek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 12:43
                Pola nie musza byc równe. To ile miejsca im poswiecisz tez przekłada sie na to
                ile dana dziedzina dla cibie znaczy.Obrazki tez wybieraj intuicyjnie i zbyt
                długo sie nie zastanawiaj...bo najodpowiednieszy jest ten pierwszy wybor w
                ktore miejsce przykleic.co do obrazkow na ktore nie jestes zdecydowany to odłuz
                na bok i odczekaj...po jakim czasie napewno bedzie ci łatwiej wybrac im
                miejsce. Powodzenia.
                • Gość: Szo Re: MAPA MARZEŃ-Newsweek IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 18.06.04, 12:52
                  W weekend zrobie mape. Poswiece archiwalne numery Elle...
                  Namowie kumpelki...zabierzemy sie do tego we trzy przy kieliszku schlodzonego
                  bialego renskiego. Taka terapia - to rozumiem!
                  • Gość: Ania Re: MAPA MARZEŃ-Newsweek IP: *.bmj.net.pl 19.06.04, 14:49
                    Mapa marzeń to super metoda! Chodziłam na kurs przedsiebiorczosci i tez nas
                    uczyli tak metoda planowania swojego zycia, tak mi sie spodobala ze w domu
                    godzinami siedzialam i wycinalam z gazet to co chce miec, a pozniej naklejalam
                    autka, dzieci,fajnych facetow itd..teraz w moim pokoju wisi ogromny plakat
                    ktory za kazdym razem jak na niego spojrze przypomina mi do czego daze i czego
                    chce Polecam!
                    • Gość: bleble beautiful mind IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.06.04, 16:04
                      czy mi sie zdaje czy ktos tutaj zafascynowal sie filmem Beautiful Mind? heheh a
                      jak nie to polecam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka