IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 17.06.04, 12:08
Czy Tointex można stosować na ranki, czy jest to wykluczone? Zastanawiam się,
czy smarować się Alantanem Plus czy kupić Tointex, gdyż mam jednocześnie
sporo przebarwień, ale ciągle też nowe ranki (po wyjmowaniu wrastających
włosów na nogach). Czy Tointex działałby gojąco na te ranki i jednocześnie
radził sobie ze starymi i zapobiegał nowym przebarwieniom?
Obserwuj wątek
    • madzia773 Re: Tointex 17.06.04, 12:41
      Skład
      100 g preparatu zawiera: 2,0 g alantoiny, 5 000 j.m. heparyny, 2,0 g Azucalenu.

Działanie
      Preparat o skojarzonym działaniu składników: alantoina działa przeciwzapalnie,
      przyspiesza ziarninowanie; heparyna poprawia ukrwienie tkanek, włóknienie i
      odnowę tkanki łącznej. Zawarty w podłożu wyciąg z kwiatów rumianku i kwiatów
      nagietka wspomaga działanie preparatu.

Wskazania
      Blizny pourazowe, bliznowce, blizny pooperacyjne i po elektrokoagulacji.
      Nadmierne rogowacenie dłoni i stóp, rozpadliny i popękania czerwieni wargowej
      oraz stóp. Zapalenie zakrzepowe żył powierzchownych i żylaków, krwawe wylewy
      podskórne, stłuczenia.

Przeciwwskazania
      Nadwrażliwość na składniki preparatu. Dermatozy obejmujące duże powierzchnie
      skóry (powyżej 10%), oparzenia II° i III°, owrzodzenia podudzi, zmiany skórne
      przebiegające z przerwaniem lub uszkodzeniem skóry właściwej.

Działanie niepożądane
      Przy intensywnej terapii dużych powierzchni skóry (powyżej 10%) mogą wystąpić
      objawy związane z działaniem ogólnym heparyny.

Dawkowanie
      Zewnętrznie: 3 razy dziennie w postaci masażu bliznowca lub 1-2 razy dziennie w
      opatrunku zamkniętym na 12 h. Do celów pielęgnacyjnych 1-2 razy dziennie
      wcierać w skórę.

• Gość: asiek_asiekowaty Re: Tointex IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 17.06.04, 13:01
        O ja, dzięki wielkie, już miałam iść do apteki i poprosić o ulotkę, bo na necie
        nic o Tointexie nie znalzłam. Dzięki. :) Chgba jednak można stosować na
        niewielkie ranki... :)
        • Gość: P. Re: Tointex IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 17.06.04, 15:55
          a ile to kosztuje?

:)
          • Gość: justy Re: Tointex IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 17.06.04, 15:58
            5-6zł
            na rany się nie nadaje
            żeby przyspieszyc gojenie- lepszy będzie alantan
            • Gość: asiek_asiekowaty Re: Tointex IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 17.06.04, 16:25
              No wiem wiem, alantan jest rewelacyjny, ale ja muszę teżz tymi przebarwieniami
              walczyć, a jeśli Tointex nie zaszkodzi, to wole Tointex. ranki są malutkie,
              jest ich tylko parę, a nowe duszę w zarodku, hehe. Napaliłam się na Tointex,
              mam nadzieję, że pomoże.
              • Gość: justy Re: Tointex IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 17.06.04, 16:35
                cieprliwości, po kolei. preparaty z heparyną (np.tointex) należy stosować na
                zagojone rany/ świeżo zagojone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka