Dodaj do ulubionych

Coś maksymalnie prostego do nawilżania twarzy

14.04.12, 16:41
Mam bardzo suchą cerę. Stosowałam już najprzeróżniejsze kremy, część zapycha mi pory, część uczula, a praktycznie żaden nie pomaga pozbyć się suchej, napiętej skóry. Pomyślałam, że zamiast stosowania kolejnych kremów nafaszerowanych parafiną, silikonami, sztucznymi zapachami i innym świństwem kremów lepiej zapatrzyć się w coś prostego, jeden składnik o udowodnionym działaniu kojącym i nawilżającym. Nie zależy mi na jakimś super działaniu, ten środek/kosmetyk nie musi być przeciwzmarszczkowy, ujędrniający, wygładzający czy co tam jeszcze. Chcę tylko, żeby złagodził tą moją suchą, czasem nawet łuszczącą się skórę, przyniósł ulgę. Próbowałam olejek jojoba - owszem, nie podrażnia, nie zapycha, ale nie nawilża w ogóle. Po 2 miesiącach stosowania skóra nadal jest sucha (jedynie bezpośrednio po użyciu olejku nie). Coś innego? Coś co mogę kupić w aptece lub zrobić sama?
Obserwuj wątek
    • jagoda_pl Re: Coś maksymalnie prostego do nawilżania twarzy 14.04.12, 17:08
      Moją skórę najlepiej uspokaja Cetaphil, niezły też jest Physiogel. Mam teraz Emolium i jest niestety znacznie słabszy. Są to jednak wszystko kremy z parafiną.
      • rikol Re: Coś maksymalnie prostego do nawilżania twarzy 16.04.12, 16:52
        Zwykly krem nivea, ten tradycyjny niebieski. Nawilza, nie znam nikogo, kogo by uczulal. Tani.
        • anais_pl Re: Coś maksymalnie prostego do nawilżania twarzy 16.04.12, 16:59
          Popieram. Mój krem nr 1 :)
    • catsi Re: Coś maksymalnie prostego do nawilżania twarzy 14.04.12, 17:14
      Może maść z witaminą A
      • b-b1 Re: Coś maksymalnie prostego do nawilżania twarzy 14.04.12, 17:15
        Cethapil-jak dla mnie najlepszy.
    • lonely.stoner Re: Coś maksymalnie prostego do nawilżania twarzy 14.04.12, 17:26
      moje ostatnie odkrcie- masc z wit A, taka zwykla z apteki.
      • agnes_6891 Re: Coś maksymalnie prostego do nawilżania twarzy 21.04.12, 22:54
        lonely.stoner napisała:

> moje ostatnie odkrcie- masc z wit A, taka zwykla z apteki.

W innych wątkach piszesz, żeby unikać wazeliny i innych zapychaczy i czytać ulotki, a ta maść jest przecież na bazie wazeliny...
    • red_boots Re: Coś maksymalnie prostego do nawilżania twarzy 14.04.12, 18:08
      Może zastąp olej jojoba olejem z wiesiołka? Ma działanie nawilżające, odbudowuje barierę lipidową skóry, łagodzi podrażnienia, zapobiega łuszczeniu się. Ja od kilku dni używam toniku Oeparol z olejkiem z wiesiołka i widzę różnicę, skóra się reguluje. Zastanawiam się nad kremem z tej serii, ma wprawdzie parafinę w składzie, ale po efekcie, jaki daje tonik mam ochotę zaryzykować :)

Z innych jednoskładnikowców polecam masło shea: ładnie natłuszcza, łagodzi, znosi zaczerwienienia. W większości kremów dla wrażliwców jest właśnie masło shea, przy czym na początek radzę zacząć od rafinowanego.
    • razlemongrass Re: Coś maksymalnie prostego do nawilżania twarzy 14.04.12, 19:40

Ja jestem bardzo mile zaskoczona działaniem tego serum. Odkryłam je przez przypadek i szczerze moge polecić, bo nawilża, nie zapycha i przyjemnie sie stosuje. na poczatku po rozsmarowaniu jest jakby tłuste ale po chwili sie wchlania i od razu czuc ukojenie przy bardzo suchej cerze. serum doskonale poradziło sobie też z sucha skora na dekolcie po urlopie spedzonym na słoncu, mimo stosowania filtrów (w moim przypadku mieszanka taka jak słońce + suchy wiatr + słona woda = mega przesuszona skóra) Osobiscie kremow nie polecam (mam na dzien i na noc), jak dla mnie zero efektow niestety (czytaj za slabe). cena tych produktów powala, hehe, gorzej z dostępnoscią.
    • jolkaj-olka34 zero kremów 14.04.12, 23:11
      przeczytaj mój post"zero!!! kremów chemii tylko oleje!!i w końcu żyję!" tam wszystko jest opisane i na pewno ci pomoże
      • xtrinn Re: zero kremów 15.04.12, 15:13
        Dzięki za wszystkie rady, trochę mnie natchnęłyście optymizmem :) będę próbować po kolei, coś przecież musi zadziałać!
        • kasiasur Re: zero kremów 18.04.12, 21:11
          Ja z własnego doświadczenia polecam Ci ten kosmetyk używam go od dłuższego czasu i rewelacyjnie nawilża mi skórę, poza tym ładnie pachnie i nie uczula. Ja mam skóre mega suchą więc wiem co mówię. ciężko było mi znaleźć krem, który poradzi sobie z moją twarzą :)
          • simply_z Re: zero kremów 18.04.12, 22:06
            olejek migdalowy polecam!
    • zawrotglowy Re: Coś maksymalnie prostego do nawilżania twarzy 24.04.12, 20:04
      Maksymalnie prosty jest Toleriane Ultra LRP, ale do najtańszych nie należy, a nie pisałaś nic o cenie. Ma prosty skład, ja go używam tylko na noc, bo mam mieszaną skórę i jest dla mnie trochę za treściwy na dzień.
      Pod krem warto nałożyć np żel aloesowy, bo aloes jest świetnym nawilżaczem (np z FlosLeku), ale sam w sobie nie wystarcza.
      Oleje to niekoniecznie dobry pomysł, one głównie natłuszczają, a pod warstewką tłuszczyku zostaje przesuszona skóra. I tak samo jak wazelina, parafina i silikony mogą wypryszczyć.
    • nostress.ka21 Re: Coś maksymalnie prostego do nawilżania twarzy 24.04.12, 20:29
      Krem półtłusty z witaminą A i E - Alantan Dermoline, 50 gram - 7,20 zł dostępny w niektórych aptekach. Używam na twarz i nie zamienię na nic innego.
      Dostępne są też inne wersje, ale ten jest lekki, bezzapachowy i jak dla mnie doskonały :)
      w sumie to używała go również moja babcia, nadal stosuje mama i stwierdza, że jest o wiele lepszy niż wszelkie drogie mazidła :)
    • orange_tail Re: Coś maksymalnie prostego do nawilżania twarzy 24.04.12, 21:49
      dermosan. na noc. albo wspomniany krem nivea w klasycznym opakowaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka