Dodaj do ulubionych

Prosty nawilżacz

15.04.12, 11:22
Moja skóra jest podobno bardzo odwodniona. tak kosmetyczka stwierdziła. Może to i prawda, bo mało piję a kremy przede wszystkim na zmarszczki. Po zmyciu tonikiem czuje, ze skóra taka ściągnięta i boje się nawet mówić czy uśmiechać żeby nie pękła ;-)
Ponieważ i mnie ogarnął ostatnio szał ekologii i naturalnych kosmetyków, z drogerii albo z apteki używam tylko kremów pod oczy i kremów z filtrem. Smaruje się różnymi olejkami ze sklepów internetowych. Ale podobno one natłuszczają, uelastyczniają ale nie nawilżają. Nie wiem, nie znam sie.
1. Czy to prawda, że oleje nie nawilżaja (olej kokosowy, arganowy itp.)?
2. Co to jest prosty nawilżacz? Jak nawilzyc skórę kosmetykiem, bo od wewnątrz postanowiłam więcej pić i zakupiłam kapsułki z olejem z wiesiołka.
Obserwuj wątek
    • kasha77 Re: Prosty nawilżacz 15.04.12, 14:40
      cethapil to moim zdaniem prosty nawilzacz.
      • rikol Re: Prosty nawilżacz 06.05.12, 02:05
        tradycyjny niebieski krem nivea. Najlepszy.
    • prostaja Re: Prosty nawilżacz 17.04.12, 18:50
      słyszałam że bardzo dobry jest kwas hialuronowy
    • zawrotglowy Re: Prosty nawilżacz 04.05.12, 19:50
      Oleje i w ogóle tłuszcze pośrednio przyczyniają się do nawilżenia, bo utrudniają ucieczkę wody ze skóry. Ale same w sobie nie nawilżają, niektóre za to mogą bardzo zapchać, jak ktoś ma skłonności, jak np ja:(
      Z typowymi nawilżaczami jak gliceryna za to jest taki problem, że zależnie od wilgotnosci powietrza i ilosci składnika w kosmetyku mogą szkodzić a nie pomagać, bo np w celu nawilżenia naskórka będą odciągać wodę z głębszych warstw skóry, co na dłuższą metę nie jest dobre. Dlatego nie jest dobrym pomysłem smarowanie sie czystą gliceryną. Taką przynajmniej teorię obecnie się lansuje;)
      Dobrym patentem jest smarowanie skóry jakimś lekkim kremem/żelem typowo nawilżającym i na to, po wchłonięciu, czymś treściwszym (bo to coś właśnie utrudni ucieczkę nawilżacza). Ja używam żelu aloesowego FlosLeku a na to innego kremu, w zależnosci od pory dnia.
      Proste nawilżacze to np Humektan i cetaphil (apteki).
    • justy1 Re: Prosty nawilżacz 04.05.12, 21:50
      > 1. Czy to prawda, że oleje nie nawilżaja (olej kokosowy, arganowy itp.)?
      większośc hamuje/ogranicza przeznaskórkową utratę wody (TEWL), co daje efekt poprawy nawilżenia. szczegolnie w połaczeniu z piciem większej ilości płynów.

skoro już stosujesz olejki, a skóra nadal jest wysuszona, to poszukaj czegoś, co ją "uszczelni" i ograniczy wyszuszanie, np. ceramidów.
      warto zerknąć np. na Balneum intensive creme, Physiogel creme, SVR Xerial 5 i Xerialine; również cetaphil restoraderm, elo-baza krem lekki, nanobase, svr topialyse creme.
      z tym, że nie są to produkty, które można zaliczyć do nurtu ekologicznego.
      • marghot Re: Prosty nawilżacz 07.05.12, 09:27
        a czy xerial, xerialine, humektan etc nie przysporzą zaskórników cerze meiszanej?
        • justy1 Re: Prosty nawilżacz 07.05.12, 09:36
          humektan raczej nie spowoduje zaskórników, ale już xerial i xerialine - mogą.

sama mam cerę mieszaną i jako prostego nawilżacza bezpiecznego pod kątem powstawania zaskórników uzywam kwasu hialuronowego w żelu, a na wierzch wazelinę lub olej jojoba.
    • asdgjl Re: Prosty nawilżacz 16.05.12, 18:14
      Polecam krem Iwostin Hydratia SPF15, delikatny dermokosmetyk apteczny, mój ulubiony!
    • anka-akna to moze cos z clarinsa.. 19.05.12, 15:18
      anuszka1979.blogspot.com/2012/04/clarins-fluide-hydratant-matifiant.html
      • donetta Jadwiga 20.05.12, 08:30
        Polecam krem Jadwigi bionawilżający, wg mnie jest świetny, doskonale nawilża, a nadaje się do cery suchej i wrażliwej, można go dostać w hurtowniach kosmetycznych i cena dużego opakowania jest przystępna
    • lonely.stoner Re: Prosty nawilżacz 20.05.12, 11:54
      moze zacznij od tego zeby przestac uzywac ten tonik skoro tak ci sciaga skore, przemywaj ja naparem z rumianku albo czyms delikatnym - np. woda termalna w aerozolu.
    • asdgjl Re: Prosty nawilżacz 20.05.12, 12:09
      możesz też pod krem zastosować kwas hialuronowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka