Dodaj do ulubionych

Henna - pomocy!

24.04.12, 21:30
Wczoraj zrobiłam największy błąd w moim życiu. Zapragnęłam zmienić kolor włosów, mój naturalny to ciemny blond. Włosy zafarbowałam henną kasztanową, a wyszedł mi rudo-czerowy kolor. Czy którąś z was stosowała kiedyś henne? Jeśli tak, to po jakim czasie się ona wypłukuję? Czy będę w stanie wrócić do swojego naturalnego koloru, bez dodatkowego farbowania? Proszę o wszelkie rady i sugestie na temat henny.
Proszę chociaż podbijać.
Obserwuj wątek
    • konwalia55 Re: Henna - pomocy! 24.04.12, 22:27
      henna sie dosc szybko wyplukuje, zwlaszcza z jasnych wlosow, wiec glowka w gore.
      tylko, ze potem trudno pofarbowac wlosy farbami chemicznymi, moga sie pojawic niespodziewane efekty ;-) tak wiec pewnie bedziesz musiala dluzej odczekac z kolejnymi eksperymentami...
      • dotka_g Re: Henna - pomocy! 24.04.12, 22:28
        Po tym doświadczeniu już pewnie długo nie zdecyduję się zmienić koloru włosów :D
        • olgalula Re: Henna - pomocy! 24.04.12, 22:48
          Niestety mam złą wiadomość. Henna się nigdy nie wypłucze, trzeba poczekać aż włosy odrosną. Ja miesiąc po hennowaniu próbowałam farbą chemiczną pokryć włosy kolorem czekoladowym i WIELKIE nic! Włosy nawet o ton nie zmieniły swojej barwy! Henna je tak oblepiła, że farba chemiczna nie ma szans.. Dlatego należy uważać i dobrze się zastanowić nad użyciem henny.. ja również żałuję..
    • znana.jako.ggigus Re: Henna - pomocy! 24.04.12, 23:47
      niestety, konwalia nie ma racji. Henna sie nie wyplukuje i przed farbowaniem idz do fryzjera.
      Pociesze cie, ze splowieje, zwlaszcza latem, wyplucze sie kolor, ale z wlosa nie zniknie.
      Po 2 latach z hennowymi odrostami, co je chcialam zafarbowac na blond w domu, wyladowalam na pogotowiu fryzjerskim, ale skonczylam na b. krotkiej fryzurze, bo pogotowie sie poddalo.
      Uwazaj, ale idzie lato, to Ci kolor powinien splowiec, ergo zrobic sie b. naturalny.
      • finka9 Re: Henna - pomocy! 25.04.12, 09:00
        Całkowicie się nie zmyje ,ale można ją osłabić. Polecam szampomy pilingujące , maski (im dłużej trzymasz na włosach ,tym bardziej osłabią hennę) kwaśne płukanki np .przegotowana woda z cytryną .
        • konwalia55 Re: Henna - pomocy! 25.04.12, 16:17
          aj tam, aj tam, co tez opowiadacie :) dawno temu eksperymentowalam z henna i wyplukala sie bardzo ladnie, mojej siostrze tez i mojej przyjaciolce rowniez. i wcale nie musialam czekac az wlosy odrosna, a wlosy zawsze mialam dlugie i zal by mi bylo je scinac. kolor zmienialam u fryzjera, zaczynajac od balejazu, dalo sie, wlosy mialam sliczne :)

• olgalula Re: Henna - pomocy! 25.04.12, 17:39
            Pewnie nie stosowałaś czystej henny takiej jak np. khadi, a hennę typu venita którą ciężko henną nazwać :)
            • dotka_g Re: Henna - pomocy! 25.04.12, 21:47
              Nie znam się na tym zbytnio, ale farbowałam się henną w proszku eld
            • konwalia55 Re: Henna - pomocy! 25.04.12, 22:29
              stosowalam taka w malej papierowej torebeczce, w proszku. venit chyba jeszcze na swiecie nie bylo ;-)
        • iwonagos Re: Henna - pomocy! 25.04.12, 22:26
          Minimalnie się "zmyje", gdy będziesz myła szamponem do włosów przeciwłupieżowym.
    • nottymoni Re: Henna - pomocy! 26.04.12, 07:22
      wczoraj czytalam na jakims forum hennowym, ze ktoras z dziewczyn usunela dosyc skutecznie henne poprzez regularne mycie wlosow szamponem z dodatkiem sody oczyszczonej. potem trzeba wlosy splukac czyms kwasnym, np woda z dodatkiem octu jablkowego i nalozyc dobra odzywke.
      jesli znasz angielski to poczytaj ten watek
      www.longhaircommunity.com/forums/showthread.php?t=85463
      • mirka69 Re: Henna - pomocy! 26.04.12, 10:09
        z natury mam kasztanowe włosy,które były zniszczone chemicznymi farbami i innymi czynnikami.Zaczęłam stosować hennę khadi przez 2 lata, byłam bardzo zadowolona ze stanu moich włosów ale.. robiłam się coraz ciemniejsza, w zasadzie zostałam brunetką z rudymi refleksami.I zachciało mi się zmian tzn. zapragnąłam rozjaśnić końcówki (tzw. ombre hair).Udałam się do jednego z najlepszych fryzjerów w mieście (pół roku po odrzuceniu henny),który najpierw zastosował dekoloryzację a po miesiącu jasną farbę. I jestem obecnie jedyna w mieście ZIELONA!!! (w miejscach gdzie nakładana była jasna farba)
      • anka_z_lasu Re: Henna - pomocy! 26.04.12, 22:49
        Tu też radzą sodę
        www.laboratoriumurody.pl/forum/usuwanie-henny,t1219.html?highlight=soda
        ale w krótkim czasie od farbowania...
    • sonyaa7 Re: Henna - pomocy! 03.08.12, 11:17
      Moja koleżanka miała podobny problem, ale po dwóch dniach zjasniał kolor, niestety od razu nie będziesz mieć efektów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka