Dodaj do ulubionych

nowe włosy

05.05.12, 18:47
krótkie, a nawet ultra krótkie włosy miałam wiele razy. teraz obcięłam, bo musiałam - zniszczyłam włosy prostowaniem zużytą prostownicą (starta powłoka ochronna z płytek)
mam przetłuszczającą się skórę głowy ze skłonnością do łupieżu oraz (kiedy włosy są dłuższe) silnie wysuszone końce. swieze wlosy to brzydkie siano, ładne są, kiedy się przetłuszcza dzień po umyciu, ale wtedy już czuje silną potrzebe umycia głowy i błedne koło się zamyka.
zakładam, że na tym forum jest wiele posiadaczek pieknych, zdrowych włosów - proszę, napiszcie, jak z nimi teraz postępować (począwszy od mycia do suszenia i układania), żeby to, co odrośnie, było w dobrej formie na dłużej.
jakie kosmetyki? jaka prostownica? kupować do krótkich włosów?
nie wiem nic, ostatnie 1,5 roku nosiłam włosy zaczesane w koczek Mimbli ;)
Obserwuj wątek
    • zawrotglowy Re: nowe włosy 05.05.12, 19:30
      Jeśli chcesz mieć naprawdę zdrowe włosy nie ma mowy o prostownicy, bo każda regularnie używana zniszczy Ci włosy. Najlepiej by było nie uzywać też suszarki, a przynajmniej nie po każdym myciu. Jakie są Twoje włosy naturalnie? Proste, falowane,cienkie czy grube?
      W zależności od tego dobierz sobie cięcie i rodzaj fryzury i pielęgnacji.
      Skoro masz przetłuszczającą się skórę głowy z łupieżem, to możesz używać na zmianę szamponu przeciwłupieżowego z jakimś innym łagodnym. Możesz też stosować metodę OMO, która trwa trochę dłużej niż zwykłe mycie, ale chroni zniszczone włosy. Polega na nałożeniu na włosy (nie głowę) lekkiej odżywki, nałożeniu na skórę głowy szamponu i wmasowanie go po czym spłukanie całości. Piana z szamponu umyje włosy spływając po nich razem z odżywką. Potem można nałożyć inną odżywkę. Włosy nie ulegają wtedy niepotrzebnemu przesuszeniu.
      Możesz spróbować modnego ostatnio olejowania, może akurat Ci posłuży. Trzeba tylko pamiętać, że sam olej nie nawilży i nie zregeneruje (bo to niemożliwe).
      Do układania włosów lepiej zrezygnować z lakierów - wszystkie zawierają wysuszający alkohol, a to ostatnia rzecz potrzebna zniszczonym włosom. Możesz używać też tzw serum na końcówki, które zawiera silikony chroniące przed mechanicznym niszczeniem włosa. Lepiej żeby nie był to Biosilk, bo też zawiera alkohol.
      • szat87 Re: nowe włosy 05.05.12, 19:43
        przeszło tydzień temu obcięłam włosy - teraz mają około centymetra plus kawałek grzywki.
        niestety muszę prostować - moje włosy, kiedy są dluższe wywijają się w różne strony - po latach doświadczeń wiem, że nie da się nad nimi zapanować. do tego są bardzo gęste a po myciu zwiększają znacznie objętość.
        wierzę w to, że można mieć zdrowe włosy nawet regularnie je prostując, jeśli robi się to umiejętnie (ja tak tego nie robiłam)
        bardzo ciekawe porady odnośnie mycia! dziękuje!
        • zawrotglowy Re: nowe włosy 05.05.12, 20:03
          Skoro nie chcesz rezygnować z prostownicy, to przydałyby się kosmetyki, które osłabią jej niszczące działanie czyli wszelkie sera chroniące przed temperaturą. Wiem, że serum Frizz-Ease Johna Friedy w niebieskiej buteleczce ma dobre opinie, ale własnej opinii nie mam, bo nie używam prostownicy. Tego typu kosmetyki też składają sie głównie z silikonów, bo one chronią przed wysokimi i niskimi temperaturami. Nazwa serum moze mylnie sugerować coś mocno odżywczego, niestety silikony takich mocy nie posiadają, ale za to przydają się do ochrony włosów i niepotrzebnie zwolenniczki naturalnych kosmetyków robia im taką złą opinię.
          Ewentualnie skoro nie lubisz swoich niesfornych włosów, możesz spróbować zabiegu keratynowego prostowania, jak juz trochę fryzura podrośnie. Na jakiś czas miałabyś spokój. Ponoć te zabiegi nie niszczą tak jak np trwała, a przecież i tak minimalnych choćby zniszczeń od prostownicy nie unikniesz.
          • szat87 Re: nowe włosy 05.05.12, 20:57
            nie mam aspiracji do wlosow idealnych ;) po prostu na przyszlosc chcialabym zapuscic je i nie musiec obcinac wiecej niz centymetr raz na kilka miesiecy. niestety koniecznosc ciaglego mycia + prostowanie sprawia, ze staje sie to wyzwaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka