Dodaj do ulubionych

Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow?

15.06.12, 20:40
Poszlam do kosmeto-apteki i zawrot w glowie tyle tego jest...
Podoba mi sie pomysl Avene, bo maja krem 50+ SPF do cery normalnej i suchej
Podoba mi sie opis kremu do twarzy SPF 50+ Bio Nuxe
Podoba mi sie oliwka Vichy do ciala w sprayu SPF 30
Jutro ide do Sephory itp. czyli zglupieje jeszcze bardziej.

Potrzebuje zestawu twarz+cialo dla jasnej blondynki w Portugalii... do ciala najchetniej oliwka (nie musi byc wiecej niz SPF 30), bo ladnie wyglada :p

Nie odsylajcie mnie do wyszukiwarki bo co roku pojawia sie multum nowych produktow.
Obserwuj wątek
    • jagoda_pl Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 15.06.12, 20:59
      Mam jasną, wrażliwą skórę i na południu Europy na twarzy sprawdził mi się Iwostin i Avene (oba SPF +50).

Na ciało używam zazwyczaj mleczek ok. SPF 30 - jakieś polskie firmy (np. Ziaja) czy nawet marka własna Rossmana.
      • rikol Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 03.07.12, 00:55
        Faktor zdecydowanie najwyzszy. Na poludniu slonce pali, nawet jesli jest za chmurami.
    • kasha77 Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 15.06.12, 21:25
      ja zakupilam biodermę spf30, bo duża pojemnosc chyba 400ml takie mleczko w sprayu,dla dziecka Hipp spf50.
      w sephorze nalepsze filtry moim zdaniem ma shiseido.a dzis jeszcze dokupilam sobie olejek kolastyny 10,ale będę go używała do włosów:)
    • keepersmaid Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 15.06.12, 22:35
      Dzuekuje. Polskie niestety odpadaja, bo nie mam szybkiego dostepu.
      Uzywalam chyba rok temu oliwki w sprayu Nivea do ciala (chyba 30 albo 25) i byla fajna. Znaczy, ze oprocz Sephory trzeba bedzie jeszcze odwiedzic supermarket...
      • iwu Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 15.06.12, 23:00
        Ja miałam Avene na Sycylii, był OK.
    • lonely.stoner Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 16.06.12, 13:10
      na twarz najmniej 50- ja uzywalam 50 na wakacjach w cieplejszych rejonach gdzie slonce mocniej grzeje i mam plamy posloneczne. A opalam sie dosc szybko na brazowy kolor.
    • rannie.kirsted Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 16.06.12, 21:03
      iwostin 40, 50. naprawde fajne emulsje- nie lepia sie, maja lekka konsystencje, dobrze sie wchlaniaja a jednoczesnie NAPRAWDE chronia. maja chyba wiecej filtrow chemicznych niz fizycznych i dzieki temu sa latwe w aplikacji i nie zostawiaja bialej warstwy. dobre tez jest mleczko nivei -30. ma podobne zalety jak iwostin.
      czego NIE polecam to: ziaja 50 (sklada sie chyba wylacznie z tlenku cynku+ jakiegos oleju - jest gesta, ciezka do rozsmarowania, biala i tlusta-ble), dax 30 do twarzy - wieeelkie rozczarowanie - stosuje na dekolt i nawet w polsce nie zdaje egzaminu (nie chroni!) a co dopiero w tropikach..
    • keepersmaid Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 30.06.12, 21:06
      Jesli to kogos interesuje to kupilam:
      Avene, krem 50+ SPF do cery normalnej i suchej
      i L'Oreal suchy olejek SPF 30 do reszty
      olejek jest bardzo przyjazny i ladnie pachnie (nienachalnie)
      krem zastosowalam dzisiaj na probe w miescie, w warunkach sredniego zachmurzenia i dosc wysokiej temperatury, byl przyjazny dla twarzy i dekoltu, nic nie splywalo ani sie nie rozmazalo (podkladu nie uzywam, tylko puder).
    • aga.pier Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 01.07.12, 12:28
      mnie najbardziej odpowiadaja Vichy i La Roche-Posay, chodzi mi o zapach - nie mają w ogóle lub fajny delikatny. Drogeryjne mają różne mocne, np. waniliowe. No i w ciepłych krajach 50 używam tylko do twarzy. Jeśli chcesz się trochę opalić to 50 do ciała jest za mocna, nawet na 2 tygodnie.
      • carly-simon Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 02.07.12, 10:10
        50.... za mocna?!!! to co w ogóle za gadanie, potem nie dziwne , że tylu "Indian"widzę:)) skóra im schodzi płatami, chyba nie o to w tym wszystkim chodzi. Byłam teraz 2 tygodnie w Turcji , temperatura nie schodziła ponizej 30 st., pomimo ze smarowałam twarz i ramiona 50, reszte ciała 30, to wróciłam opalona, ale niepoparzona,
        • rikol Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 03.07.12, 00:56
          Ci 'indianie' wygladaja jak pieczona szynka, lacznie z upieczona odstajaca skorka. Apetyczne to nie jest.
        • aga.pier doprawdy? jak Ci się to udaje? 03.07.12, 07:38
          no własnie, to zależy czy leży się te dwa tygodnie plackiem w pełnym słońcu (łącznie z twarzą) czy pod parasolem, czy połowę pobytu jeździ sie na wycieczki. Ja dodatkowo mam zawsze na głowie kapelusz, który zasłania mi ciało do pępka. To wszystko razem powoduje, że po 2 tygodniach wracam lekko opalona i zaręczam Ci, że indianki nie przypominam.
          • rikol Re: doprawdy? jak Ci się to udaje? 04.07.12, 01:52
            Kapelusz zaslania do pepka? To namiot jakis nosisz?

Ja z filtrem 50, siedzac w cieniu w Egipcie, opalam sie. Po prostu slonce w cieplych krajach jest znacznie mocniejsze niz w Polsce. Poza tym, jesli ktos ma jasna skore, to sie oparzy, a nie opali.
            • aga.pier Re: doprawdy? jak Ci się to udaje? 04.07.12, 07:16
              a ja do Egiptu jeżdżę w maju.
              • rikol Re: doprawdy? jak Ci się to udaje? 04.07.12, 16:02
                to wedlug ciebie w maju nie ma slonca czy jest slonce bo nie rozumiem?
    • opuncja.figowa Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 04.07.12, 11:17
      Może ktoś wytłumaczyć paradoks? Po do jechać do tropików i smażyć się całymi dniami na słońcu posmarowawszy się uprzednio 50+, po której nie ma szansy na choćby minimalną opaleniznę. Nie prościej siedzieć w cieniu lub nad polskim morzem? A już panie ze skłonnością do przebarwień, czy alergii - tego nie mogę pojąć. Nie da sie "mieć ciastko i zjeść ciastko". Wolę posmarować się niższym spf i poopalać chwilkę, niż męczyć się na słońcu cały dzień.
      • rikol Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 04.07.12, 16:03
        Wyobraz sobie ze nie kazzdy jedzie po to, zeby sie opalac. Slonce jest tak mocne, ze po prostu trzeba sie posmarowac. Nawet z filtrem 50, unikajac slonca, opalisz sie. wystarczy, ze pojdziesz poplywac.
        • keepersmaid Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 04.07.12, 22:29
          Dokladnie.
          Na plazy bywam wylacznie w celu kapieli w morzu i ew. posiedzenia pod jakims parasolem, wystawianie sie na slonce, w upal, na rozgrzanym piachu to jakies nieporozumienie...
          Ale wystaczy pochodzis po miescie czy wlasnie poplywac, zeby slonce "zlapalo" i lepiej to kontrolowac. Od dwoch lat mam na stopach slady paskow od sandalow...
          • opuncja.figowa Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 05.07.12, 11:31
            Ale wystaczy pochodzis po miescie czy wlasnie poplywac, zeby slonce "zlapalo" i lepiej to kontrolowac

Chodziło o coś innego. Czy zamiast używania wysokich faktorów przy długotrwałym wystawianiu się na działanie promieni słonecznych nie rozsądniej jest używać niższego filtra, ale bez ekspozycji na słońcu. A w opalanie na 50+ w cieniu, to sorki, ale jakoś tnie wierzę.
            • rikol Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 07.07.12, 01:54
              Wierzyc nie musisz, ale tak jest. swoja droga, to swiadczy tylko o tym, ze masz ograniczona wyobraznie. Poza tym w tropiki sie nie jezdzi po to, zeby caly dzien siedziec w cieniu i dlatego sie uzywa wysokiej ochrony. O zwiedzaniu slyszalas? Watpie, zeby ktos czekal do wieczora, zeby np. zwiedzic miasto we Wloszech czy Hiszpanii. I wyobraz sobie, ze w takiej sytuacji czlowiek jest na sloncu przez jakis czas, bo nie da sie w 100 % schowac przed sloncem, chyba ze bedziesz siedziala w piwnicy. A to chyba nie jest wymarzony sposob spedzania wakacji?
              • opuncja.figowa Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 09.07.12, 09:05
                swiadczy tylko o tym, ze masz ograniczona wyobraznie.
                Daruj sobie wycieczki osobiste.
                PS. Wątek jest o plażowaniu, i do tego się odnosiłam, nie moja wina, że wkradła się tu poprawność polityczna.
            • issey_miyake filtry - nt. 11.07.12, 16:51
              opuncja.figowa napisała:

> nie rozsądniej jest używać
              > niższego filtra, ale bez ekspozycji na słońcu. A w opalanie na 50+ w cieniu, to
              > sorki, ale jakoś tnie wierzę.

Nie ma takiej możliwości, by nie eksponować się na słońce. Chyba że zamkniesz się w bunkrze bez okien.
              • opuncja.figowa Re: filtry - nt. 12.07.12, 08:31
                Nie ma takiej możliwości, by nie eksponować się na słońce.
                Nie zrozumiałaś intencji. Eksponowanie w tym przypadku oznaczało celowe wystawianie sie na dłuższe działanie promieni słonecznych. Ale nie w tym rzecz, bo odwracacz uwagę od problemu. Od razu uprzedzam, że sprawa nie dotyczy osób, które sa zmuszone z racji karnacji, czy innych czynników unikać kontaktu ze słońcem w całości (akurat mam taką bliską osobę w rodzinie i stąd skalę porównawczą). Chodzi o to, że nie widzę potrzeby używania factora 50+ na co dzień w warunkach miejskich, ani dla osoby chcącej się opalić. Factor ten w założeniu ma chronić w ok. 90% przed słońcem, zatem opalenie raczej nie jest możliwe. Jeśli ktoś chce sie opalić, to chyba logiczne, że używa niższego factora, ale wtedy ostrożnie dawkuje słońce. Przynajmniej nie będzie się katować smażeniem. Chodzi o paradoks używania się 50+ przy jednoczesnej chęci bycia opalonym.
        • opuncja.figowa Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 05.07.12, 10:31
          nie kazzdy jedzie po to, zeby sie opalac.
          Akurat w to nie wierzę. Na podstawie własnych obserwacji wiem, że ludzie na widok słońca głupieją, a potem szukają alibi licytując się wysokością faktora.
          • keepersmaid Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 05.07.12, 20:00
            OK, ja sie NIE opalam, w ogole, capisci?
            Tzn. nie leze na plazy czy gdziekolwiek wystawiona bezposrednio na promienie sloneczne, po prostu nie. Jezeli to oznacza, ze dla ciebie jestem dziwadlem, to trudno.
            • opuncja.figowa Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 06.07.12, 14:56
              Ale musisz przyznać, że tytuł wątku, plażowy mógł wprowadzić w błąd.
              • keepersmaid Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 06.07.12, 20:02
                Bo nie chodzi mi o te protektory 50+, ktorymi sie laski katuja por makijaz w biurze w nocy bo ktos im powiedzial, ze tak MUSI byc - to raz. I nigdy nie siedze na sloncu opalajac sie, to dwa - co jednak nie wyklucza calkowicie przebywania na plazy.
                :-)
                • opuncja.figowa Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 09.07.12, 09:15
                  Laski się tak katują, bo uwierzyły, że jak będą żrącym świństwem smarować twarz , będą miały cerę, jak z photoshopa. A że kuracja kwasami wymaga 100% ochrony od słońca, muszą używać wys. faktora przy okazji skazując się na niedobór wit. 3. I koło się zamyka. Ale to tak, na marginesie.
                  • issey_miyake nieprawda dot. filtrów - nt. 11.07.12, 16:45
                    opuncja.figowa napisała:

> A że kuracja kwasami wymaga 100% ochron
                    > y od słońca,

nie każda kuracja kwasami wymaga 100% ochrony i jakiejkolwiek ochrony

> muszą używać wys. faktora przy okazji

nie muszą, robią to tylko te, które chcą

> skazując się na niedobór wit
                    > . 3.

by mieć dzienną dawkę zapotrzebowania organizmu na witaminę D3 wystarczy wystawić wierzchnią część dłoni na 15 minut światła dziennego, nie ma takiej możliwości by z tego tytułu narazić się na niedobory.
                    • nottymoni Re: nieprawda dot. filtrów - nt. 12.07.12, 08:19
                      a kto w polskim klimacie wystawia dlonie na 15 minut codziennie??? w zimie, jesieni rowniez?
                      a tak ogolnie to przyswajnie witaminy d3 zalezy od wielu czynnikow i nie jest tak proste jak mowisz. w naszym klimacie ok 90% spoleczenstwa ma powazne niedobory.
                    • opuncja.figowa Re: nieprawda dot. filtrów - nt. 12.07.12, 08:44
                      nie każda kuracja kwasami wymaga 100% ochrony i jakiejkolwiek ochrony
                      No właśnie, nie każda, a przecież należy wziąć pod uwagę, że niezbadane do końca sa skutki działania kwasów na organizm. A z tego co widzę, dużo dziewczyn zasięga porad na forum i stosuje kwasy na własną rękę.
                      Co do wit. D3, widzę, że ktoś już mnie uprzedził:)
                    • rikol Re: nieprawda dot. filtrów - nt. 13.07.12, 17:19
                      W Anglii mnostwo dzieci ma krzywice, bo tam nie podaje sie rutynowo dzieciom witaminy D3. w Polsce pogoda jest troche lepsza, ale jednak coraz wiecej ludzi spedza coraz wiecej czasu w zamknietych pomieszczeniach i moga miec niedobory witaminy D.
      • dakota77 Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 04.07.12, 22:37
        Zapewniam cie, ze przy filtrach 5-+ w tropikach spokojnie mozna sie opalic. Za to bezpiecznie, co nie jest mozliwe przy niskich filtrach.
      • issey_miyake Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 11.07.12, 16:52
        opuncja.figowa napisała:

> Po do jechać do tropików i smażyć się całymi dn
        > iami na słońcu posmarowawszy się uprzednio 50+, po której nie ma szansy na cho
        > ćby minimalną opaleniznę.

Opalenizna jest zawsze przy stosowaniu 50+.

> Nie prościej siedzieć w cieniu lub nad polskim morzem
        > ?

Tam też jest promieniowanie i ryzyko oparzeń i możliwość opalenia.
        • opuncja.figowa Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 12.07.12, 08:58
          Opalenizna jest zawsze przy stosowaniu 50+.
          Sorki, ale nie wiem skąd czerpiesz wiedzę. Wspominałam wcześniej, mam osobę w rodzinie, która musi unikać słońca w 100%, rzecz jasna, nie da się, więc na rower, czy kajak używa factora 50+ . No i się nie opala. No więc?

Nie prościej siedzieć w cieniu lub nad polskim morzem
          Przy pochmurnym niebie, czy w cieniu nie ma potrzeby używać aż tak wysokiego filtra. Po co?
          PS. Polskie morze - metafora, w kontekście chimerycznej pogody, gdzie przy pechu przez dwa tygodnie słońca nie uświadczysz.
    • brasilka2 Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 09.07.12, 10:46
      Do ciepłych krajów tylko 50+ na twarz, ramiona, dekolt. 30+ ewentualnie na nogi. Jak dla mnie 30+ na twarz to za mało (blondynka, opalam się najpierw na czerwono, potem brązowieje).

Używam na twarz Bioderma Photoderm z takim właśnie filtrem i na plaży siedzę pod parasolem, wyłączając kąpiele w morzu i wycieczki do pobliskiego plażowego baru. Wracam z urlopu opalona na delikatny brąz, bez poparzeń i schodzącej skóry.

W Brazylii widziałam filtry 100, ale jeszcze nie próbowałam :)
    • issey_miyake Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 11.07.12, 16:36
      keepersmaid napisała:

> Potrzebuje zestawu twarz+cialo dla jasnej blondynki w Portugalii... do ciala na
      > jchetniej oliwka (nie musi byc wiecej niz SPF 30), bo ladnie wyglada :p

Twarz - Bioderma, Photoderm Max Ultra-Fluide Teinte SPF50+ - UVA 40 (Fluid tonujący)
      Ciało - Bioderma, Photoderm Bronz, Spray Solaire SPF30/UVA16 (Spray do opalania SPF30- wysoka ochrona)
    • lechasia Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 12.07.12, 17:29
      Testowałam w ekstremalnych warunkach przy kilkunastu pobytach w Egipcie, można powiedzieć większość kremów, olejków i dla mnie nr 1 to Vichy "50", po kilku dniach przechodzę na Egipską oliwkę z 8. Taki zestaw sprawdza się u mnie. Po opalaniu - balsam Rossmanowski po opalaniu i opalenizna jest wspaniała. Nie lubię kremów do opalania o konsystencji białej gliny - schodzi mi po nich zawsze skóra.
    • shilaa Re: Jaki protektor plazowy/do cieplych krajow? 12.07.12, 21:28
      Mieszkam na poludniu Europy nad morzem, mam jasne blond wlosy i porcelanowa skore, nienawidze sie opalac i z politowaniem patrze na narodowy sport Wlochow, jakim jest opalanie sie na heban. Przetestowalam juz wiele kosmetykow z filtrami i polecam szczegolnie Piz Buin. Trzeba dokladnie czytac sklad, widzialam juz wiele kremow z filtrem bez filtrow w skladzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka