Dodaj do ulubionych

Białe włosy

26.07.12, 10:19
Od kilku lat prostuje włosy, a dokładniej grzywkę (niestety nie da rady bez prostowania) i ostatnio odkryłam duża ilość białych włosów. Na pewno nie jest to spowodowane starzeniem się, gdyż mam dopiero 22 lata i te włosy znalazłam tylko w grzywce, zresztą one są jakieś dziwne - różnią się nie tylko kolorem. W Internecie przeczytałam, że może to być odbarwienie spowodowane zniszczeniem, ale nic więcej się nie dowiedziałam... Czy moje włosy można jakoś uratować? Jeżeli tak, to jak? Błagam o pomoc!
Obserwuj wątek
    • zawrotglowy Re: Białe włosy 26.07.12, 11:03
      Skoro są aż tak zniszczone, że się odbarwiły, to nie można. Od pewnego stopnia zniszczenia nic nie można zrobić poza ścięciem. Skoro musisz prostować (czyli rozumiem, że nie możesz zapuścić i mieć fryzurę bez grzywki), to używaj kosmetyków termoochronnych, które trochę chronią włosy przed wysoką temperaturą.
      • ksiezna_pani1 Re: Białe włosy 26.07.12, 11:04
        zawrotglowy napisała:

> Skoro są aż tak zniszczone, że się odbarwiły, to nie można. Od pewnego stopnia
        > zniszczenia nic nie można zrobić poza ścięciem. Skoro musisz prostować (czyli r
        > ozumiem, że nie możesz zapuścić i mieć fryzurę bez grzywki), to używaj kosmetyk
        > ów termoochronnych, które trochę chronią włosy przed wysoką temperaturą.

Ale jeśli ja zetnę te włosy, to czy jest szansa, że odrosną normalne?
    • kbjsht Re: Białe włosy 26.07.12, 19:29
      zapuść grzywę i 'z głowy' :P
    • nessie-jp Re: Białe włosy 26.07.12, 19:59
      Siwe włosy różnią się od zwykłych nie tylko kolorem, ale przede wszystkim strukturą. Są twardsze, bardziej chropowate, bardziej "sterczące". Siwienie to nie tylko utrata barwnika.

22 lata to akurat czas na pierwsze siwe włosy, co ty myślisz, że tylko sędziwe babuleńki siwieją? Niektórzy zaczynają siwieć w młodym wieku, inni w starszym, jeszcze inni wcale nie siwieją. Nie przeskoczysz tego.
      • ksiezna_pani1 Re: Białe włosy 26.07.12, 22:20
        nessie-jp napisała:

>
        > 22 lata to akurat czas na pierwsze siwe włosy, co ty myślisz, że tylko sędziwe
        > babuleńki siwieją?

A widziała kiedyś siwa kobietę przed 25 rokiem życia, bo zapewne to mnie czeka.

Niektórzy zaczynają siwieć w młodym wieku, inni w starszym,
        > jeszcze inni wcale nie siwieją. Nie przeskoczysz tego.
        >
        >
        Pierwsze? Kochana, ja mam pełno białych włosów; to nie jest jeden, dwa włosy jest ich całe mnóstwo, całe pasma są siwe :( I występują tylko w tej części, tzn. grzywce. W innych miejscach nie ma - sprawdzano mi. Jeśli w takim tępię będę siwieć, to osiwieje do 25 roku życia, jeśli nie wcześniej. To nie jest normalne. Ale wcześniej będę mieć ciekawa fryzurę - grzywka biała, a reszta rudawy blond, bo przyczyn zdrowotnych nie mogę farbować włosów, więc nie ma dla mnie żadnego ratunku, no może peruka, ale ile lat tak pociągnę? Chyba, że wy znacie inny sposób.
        Słyszałam, że może to mieć coś wspólnego z genetyką, ale w mojej rodzinie bardzo późno siwiało się i w ogóle starzało.
        • ksiezna_pani1 Re: Białe włosy 26.07.12, 22:28
          Może znacie sposób jak jeszcze można ukryć siwe włosy, bo jak już powiedziała farbowanie nie wchodzi w grę. Tylko błagam was, nie mówcie, że mam się starzeć z godnością, bo jestem na to za młoda, chce cieszyć się młodością, życiem, młodością, a nie na tle rówieśników wyglądać na 20 lat starszą... Tylko proszę, bez komentarzy w stylu "musisz się z tym pogodzić". "niektórzy tak mają" etc. Trudno pogodzić się z czymś takim.
        • horpyna4 Re: Białe włosy 27.07.12, 09:28
          Miałam w szkole koleżankę, która tak wyglądała w wieku 14 lat. Zresztą wcale to jej nie postarzało, było po prostu oryginalne; przy młodej twarzy to może być ciekawy kontrast.

Zaraz po maturze zrobiła sobie łeb na blond i dopiero wtedy wyglądała paskudnie (wyjściowo była ciemną szatynką).

Co do genów, to nie wiesz, jakie mogą plątać się w rodzinie i która prababka lubiła skoki w bok. Czasem skutki ujawniają się dopiero w którymś pokoleniu.

Chyba powinnaś pomyśleć nad zmaną fryzury. Można wymyśleć coś takiego, żeby te włosy innego koloru sprawiały wrażenie zamierzonego efektu.
          • ksiezna_pani1 Re: Białe włosy 28.07.12, 19:00
            horpyna4 napisała:

> Miałam w szkole koleżankę, która tak wyglądała w wieku 14 lat. Zresztą wcale to
            > jej nie postarzało, było po prostu oryginalne; przy młodej twarzy to może być
            > ciekawy kontrast.

Tylko, że ja będę wyglądać paskudnie, bo ja w białym wyglądam strasznie, jak flaga.

> Chyba powinnaś pomyśleć nad zmaną fryzury. Można wymyśleć coś takiego, żeby te
            > włosy innego koloru sprawiały wrażenie zamierzonego efektu.

Przy moich nieposłusznych włosach raczej nie.
        • nessie-jp Re: Białe włosy 27.07.12, 16:42
          > I występują tylko w tej części, tzn
          > . grzywce. W innych miejscach nie ma - sprawdzano mi.

To bardzo możliwe, że będziesz miała właśnie takie srebrne pasmo w tym konkretnym miejscu.

(Co do osób wcześnie siwiejących, brat mojego taty osiwiał całkowicie w wieku 22 lat, zdrowy chłopak był, nic mu nie dolegało, po prostu tak miał).

> bo przyczyn zdrowotnych nie mogę farbować włosów, więc nie ma dla mnie żadne
          > go ratunku, no może peruka, ale ile lat tak pociągnę? Chyba, że wy znacie inny
          > sposób.