Dodaj do ulubionych

maść na bliznę pomóżcie!

06.11.12, 19:13
witam serdecznie! Jestem po operacji piersi (lipiec br.). Pomimo zapewnień lekarza, ze nie będzie blizny, robi mi sie ohydny bliznowiec. Cięcie jest czerwone, grube, wystające... ( jakieś 5cm).Jestem podłamana. Prosze, doradźcie, moze znacie jakieś maści (moze jakies zagraniczne, bo te polskie juz chyba wszystkie wypróbowałam). Odkąd lekarz wydał zezwolenie, wcieram contratubex, dermatix, dermablizn... Nic nie pomaga. To nie jest pierwszy mój bliznowiec, ale drugi, również po cieciu, mam w miejscu niewidocznym. tu.... niby nie widac gołym okiem, ale to jest pierś... a ja jestem kobietą... :(
Obserwuj wątek
    • dziubasekk Re: maść na bliznę pomóżcie! 08.11.12, 14:01
      Ja bliznę na twarzy smarowałam maścią Cepan. Śmierdzi cebulą, ale działa :)
      • anka18.3 Re: maść na bliznę pomóżcie! 21.07.13, 23:31
        Mąż używał tej maści cepan, okropny zapach.... na płytkie blizny pomogła, niestety na inne nie... Szwagierka na bliznę po cesarce stosowała plastry sutricon, pochwaliła się efektami i podejrzewam ze skończy się to tym ze mojemu będę na twarzy kleić bo plastry ładnie rozjaśniły i wygładziły bliznę wiec przy najbliższej wizycie w aptece chyba tez kupie.
        • rikol Re: maść na bliznę pomóżcie! 03.06.14, 14:56
          Jesli ktos ma sklonnośc do bliznowców, to po prostu powinien unikać cięcia. Oczywiście można stosować jakieś preparaty, ale to niewiele da.
    • madziaooooo Re: maść na bliznę pomóżcie! 08.11.12, 19:27
      Hm, wielkość blizny zależy od doświadczenia chirurga, kilka innych czynników jest ważnych, na przykład to, czy palisz papierosy. W każdym razie, jeśli blizny pozostaną, to może je po prostu usunąć u specjalisty. Ja usuwałam blizny, chociaż nie po takiej operacji, tylko powstałe w wyniku wypadku i mogę polecić do tego Instytut DermaMed. Skonsultuj się najlepiej z dobrym specjalistą.
      • magnuna Re: maść na bliznę pomóżcie! 09.11.12, 10:57
        Stosuję od 4 miesięcy Dermatix na mała bliznę ale jeszcze nie zauważyłam żadnej różnicy. W grudniu idę na laser bo nie mam cierpliwości. Moja mama na bliznę po zabiegu na nodze stosowała Cepan, ale po roku blizna jedynie odrobine zjaśniała. Jeśli masz możliwość skonsultuj to z jakimś lekarzem, może się okazać że niepotrzebnie wydajesz pieniądze na kolejne maści, czas leci a efektu nie widać. Być może w Twoim przypadku skuteczna będzie jakaś bardziej "drastyczna ;" metoda. Powodzenia
    • aadelina Re: maść na bliznę pomóżcie! 09.11.12, 15:07
      Masz skłonności do bliznowców i nie ma co zwalac na lekarza, bo nawet najlepiej zszyta rana zostawi paskudny ślad. Wiem co mówię, bo jestem w tej samej sytuacji. Poprzedni bliznowiec smarowałam Cepanem, contractubexem, które były nieskuteczne, potem Veraderm, który spłaszczył go i rozjaśnił ale ślad po nim jest okropny. Teraz walczę juz 10 miesiąc z kolejnym bliznowcem, póki co bez efektów.
      • iwonagos Re: maść na bliznę pomóżcie! 09.11.12, 19:02
        Żadnych cepanów i contaltubexów, bo one mają w składzie cebulę, która uczula. I pomagają jak umarłemu kadzidło. Jeżeli ktoś nie ma skłonności do bliznowców, to mu owszem i cepan pomoże, czy by go stosował czy nie i tak bliznowca nie będzie.
        Blizna po każdym zabiegu będzie. Można uniknąć bliznowca. Jeżeli już masz takiego kolesia po cięciu to sama mogłaś trochę poczytać i byś się dowiedziała, że masz 100% szanse na kolejne bliznowce. Tym bardziej, że na brzuchu, po cc bardzo niewielkiej grupie kobiet robi się blizowiec, bo tam jest właśnie taka skóra niebliznowcowa. Ja mam mega skłonności do bliznowców, a po cc nie mam ani śladu praktycznie.
        Ok. Co teraz możesz zaradzić. Smarować, smarować, jeszcze raz smarować. Tzn. nakładać, bo silikonów się nie wciera. Spokojnie możesz tańszą z tych właśnie, czyli veraderm. ja wypróbowałam chyba wszystkich dostępnych na rynku i on mi najbardziej podpasował. Nakładaj dwa razy dzienie. I nie myśl sobie, że tak hop siup się pozbędziesz bliznowca. Z tymi, które porobiły mi się na ramieniu po wycięciu pieprzyków walczę od dwóch lat, regularnie smarując. Walka z bliznowce, jest dłuuuuga. I nie można machnąć ręką ani się zrazić, bo nie widać efektów po miesiącu. Powtarzam, możesz je zobaczyć po roku stosowania. Brutalna prawda. Niestety te na ramieniu zaczęłam smarować tak z pół roku po zabiegu, było już trochę po pticach. Bliznę po wycięciu tarczycy zaczęłam smarować po odpadnięciu strupów i praktycznie nie ma śladu. Życzę ci powiedzenia i cerpliwości.
        • kasha77 do iwonagos 09.11.12, 19:50
          tak trochę nie na temat...miałas jedną czy więcej cesarkę? bo mnie czeka drugie rozcięcie szramy po cc i się zastanawiam czy po drugim razie jest szansa na taką samą ładną ledwo widoczną szramę czy bedzie grubsza/większa/brzydsza??
          • starobrno Re: do iwonagos 09.12.12, 21:18
            Ja mialam dwie cesarki. Pierwsza blizna cieniutka biala kreska o dlugosci ok 10cm. Druga robili w tym samym nacieciu, tez jest cieniutka ale troche dluzsza. Choc moze to zalezy od zrecznosci chirurga.Kolezanka miala bliznowca po pierwszej cesarce, to najpierw wycieli ta niefajna skore a potem zaszyli i teraz ma duzo ladniejsza niz po pierwszej.
            • kasha77 Re: do iwonagos 09.12.12, 21:37
              czyli jest szansa ze nie skończę z grubą,brzydką szramą...a to jeszcze zapytam czym po drugiej dlużej się wszystko goiło? ja mam do wycięcia endometriozę;/
              • starobrno Re: do iwonagos 10.12.12, 17:31
                Wlasnie bylam zaskoczona, ze duzo szybciej doszlam do siebie. Po drugiej cesarce 4 dni w szpitalu, TZ 7 dni opieki a potem to juz jechalam na 100% (zawozenie starszego do przedszkola, jakies zakupy, pranie, sprzatanie. Wszystko z mala. Uwazalam tylko zeby nie nosic zbyt ciezkich rzeczy.
                • kasha77 Re: do iwonagos 10.12.12, 19:45
                  ok.dzięki ,to mnie pocieszyłas:)

głupich nie sieją.sami rosną.
                  • rikol Re: do iwonagos 03.06.14, 15:04
                    gojenie zależy od wielu czynników, np. czy się dobrze odżywiasz. W gojeniu bierze udział witaina C na przykład. Każda rana goi się inaczej, nikt ci nie zagwarantuje, że będzie ładnie. Każda rana może być zainfekowana i wtedy wygląda znacznie gorzej.
        • aadelina Re: maść na bliznę pomóżcie! 10.11.12, 21:25
          > Blizna po każdym zabiegu będzie. Można uniknąć bliznowca. Jeżeli już masz takie
          > go kolesia po cięciu to sama mogłaś trochę poczytać i byś się dowiedziała, że m
          > asz 100% szanse na kolejne bliznowce. Tym bardziej, że na brzuchu, po cc bardzo
          > niewielkiej grupie kobiet robi się blizowiec, bo tam jest właśnie taka skóra n
          > iebliznowcowa

Teoria swoje a życie swoje. Ja wiedząc już, że mam skłonnośc do bliznowców jak tylko odpadły strupy nakładałam żel silikonowy. Nic to nie dało, bliznowce pięknie urosły. I wszystkie są na brzuchu.
          • hul_a_hop Re: maść na bliznę pomóżcie! 06.05.13, 17:14
            U mnie masci sie nie sprawdzily. Nie wiem czy to kwestia mojej niesumiennosci czy ich nieskutecznosci. Ale za to szczerze polecam Sutricon. Plastry z sylikonem. Nakleja sie jeden raz na kilka dni i na blizne caly czas substancje. U mnie rozjasnilo i wygladzilo blizne, a efekty byly juz po pierwszych kilku tygodniach stosowania:)
            • marylka1000 plastry silikonowe pomagają 08.05.13, 10:08
              u mnie było podobnie używałam maści contatubex itp ale niestety mi nie pomogło a tylko się rozmazywało po skórze. na moją ostatnią bliznę o niebo lepsze były plastry silikonowe koleżanka mi poleciła dała mi Sutricon rozjaśnił zmniejszył bliznę i ładnie wygładził
              • czarny.chochlik Re: plastry silikonowe pomagają 22.05.13, 15:52
                Stosujesz Sutriocon cały czas ? Jeśli nie to przez ile czasu stosowałaś? A jeśli tak to od kiedy naklejasz ?
                • marylka1000 Re: plastry silikonowe pomagają 23.05.13, 09:43
                  Ja stosowałam Sutricon na bliznę po cięciu cesarskim pierwszy plaster miałam naklejony 7 dni po operacji jak zdejmowałam szwy a skóra była już cała zasklepiona :) potem co kilka dni naklejasz świeży plaster jak przyszłam na kontrolę po porodową do lekarza po 6 tygodniach to efekty już były widoczne a samo gojenie się blizny było o tyle łatwiejsze że skóra tak nie swędziała no i nie musiałam przy dziecku pamiętać o tym żeby pielęgnować bliznę :)
                  • czarny.chochlik Re: plastry silikonowe pomagają 24.05.13, 22:18
                    A na ile dni starczał plaster ? Czy jest jakieś zalecenie stotsowania go ?
                    • hul_a_hop Re: plastry silikonowe pomagają 29.05.13, 10:42
                      Plasterek wymieniasz co 3-5 dni. Z reguły zmiana zbiega się z faktem, ze plasterek zaczyna się zadzierać /odklejać . A to na ile starcza zależy od rozmiaru blizny. Plasterki można ciąć i rozmiar dostosowywać do rany. Dla tego większe blizny są bardziej "plastrochłonne", mniejsze mniej:) Takie minimum to msc. Ale to na rozległą bliznę.
    • syissexpert Re: maść na bliznę pomóżcie! 07.05.13, 09:19
      Witaj, z tego co wynika to masz po prostu tendencję do blizn przerosłych, bliznowiec charakteryzuje się tym że oprócz miejsca cięcia pokrywa również skórę która podczas zabiegu nie była naruszona, blizna przerosła to taka gdzie po prostu jest rozlana, nie widać tzw sztachetek w miejscu szycia. Jakiego typu operację miałaś - plastyczna czy zdrowotną, miałaś jakieś guzki ? gruczolaki ?
      Mogę polecić ci zabiegi za pomocą derma rollerów choć w twoim przypadku może to nie pomóc a zaszkodzić idź do dobrego lekarza medycyny estetycznej, bo maści za wiele tu nie pomogą, skonsultuj dera roller i zapytaj o operację wycięcia blizny jakiegoś chirurga plastycznego .

• rikol Re: maść na bliznę pomóżcie! 03.06.14, 15:06
        Nie wiem, czy wolno dermaroller stosować na bliznowce. generalnie przy bliznowcach nie uszkadza się skóry, bo może być jeszcze gorzej.
    • libra.alicja Re: maść na bliznę pomóżcie! 02.06.13, 14:31
      Maści nie pomagają na bliznowca.
      Robiłam jeden zabieg laserem fraxel (bliznowiec po operacji na podbrzuszu) i lekko się spłaszczyła blizna. Nie powtarzałam już, choć powinno się kilka zrobić, bo szkoda było mi pieniędzy, a przyzwyczaiłam się do blizny. Może kiedyś sobie zafunduję, choć nie obiecywano efektu takiego jak przy zwykłych bliznach, a jedynie spłaszczenie, zjaśnienie.
      • marylka1000 Re: maść na bliznę pomóżcie! 25.06.13, 22:07
        to prawda maści nie pomogą na bliznowca. w tym momencie chyba najlepiej udać się na konsultację lekarską bo żeby go totalnie zlikwidować trzeba pewnie zadziałać bardziej radykalnie. Ja też mam taką tendencję w moim przypadku skończyło się wycięciem starej blizny gdzie też powstał bliznowiec w trakcie cięcia cesarskiego. Profilaktycznie teraz kleiłam silikonowe plastry żeby problem się nie powtórzył i jest na ten moment ładna płaska blada blizna.
    • johny900 Re: maść na bliznę pomóżcie! 03.06.14, 11:18
      Użyj Remescar, ja mam blizny na ręce, używam remescar od dwóch tygodni blizny robią się mniej widoczne, zalecane jest stosowanie tego preparatu od dwóch do trzech miesięcy. Niestety cena tego jest dość wysoka, bo w Anglii kosztuje 19 funtów. Pozdrawiam
    • marys.m Re: maść na bliznę pomóżcie! 25.07.14, 12:37
      W gojeniu blizn bardzo dobrze pomaga krem z ziół szwedzkich. Mi po cesarce zostały paskudne, szerokie blizny które udało się zmniejszyć kremem z ziół szwedzkich. Skóra w tym miejscu gdzie smarowałam zrobiła się delikatniejsza, lepiej się zregenerowała i wygładziła.
    • mysliciel662 Re: maść na bliznę pomóżcie! 29.07.14, 17:20
      Contratubex to jedna z lepszych maści, powinna pomóc. Ale efekt nie będzie natychmiastowy. Mnie bliznowiec wyjśniał dopiero po kilku latach stosowania.
    • crawly89 Re: maść na bliznę pomóżcie! 31.07.14, 11:42
      Ja co prawda nie miałam operacji piersi ale kolana a to też dosyć widoczne miejsce ( szczególnie latem). Poszłam do apteki i pani farmaceutka poleciła mi takie dwie maści w sumie trzy:
      (Silkyderm Żel silikonowy na blizny) www.skapiec.pl/site/cat/2303/comp/605526#from35101
      (Oceanic Żel silikonowy na blizny) www.skapiec.pl/site/cat/114/comp/272392#from35101
      (IMPLANTECH Veraderm) www.skapiec.pl/site/cat/2303/comp/1496820#from35101 Ja używałam tego pierwszego. Moje blizny bardzo się zmniejszyły, bliznowiec też ( obyło się bez kolejnej operacji). dodatkowo masowałam te miejsca i cały czas nawilżałam tłustym balsamem.
      • agnesgabi1 Re: maść na bliznę pomóżcie! 06.08.14, 13:23
        witam , moim problemem były spore blizny na plecach .Bardzo się wstydziłam i starałam się pozbyć ich różnymi , niestety nie skutecznymi sposobami.Nie znalazłam żadnej maści niestety która pomogłaby mi sama w sobie .Postanowiłam poszukać innej ,lepszej metody .Po przeczytaniu wielu pochlebnych opinii trafiłam do kliniki beautymed dr mirackiego .Tam lekarz zaproponował mi zabieg laserowy Icon na pozbycie się mojego problemu .Nie powiem ,zabieg mało przyjemny i musiałam go powtórzyć .Jestem po 3 zabiegu i moje blizny zdecydowanie się spłyciły i są prawie niewidoczne >jestem bardzo zadowolona z efektu zabiegu .Lekarz zaleca mi jeszcze jeden zabieg i napewno się zdecyduję smile polecam A kremy podobno są zalecane ale w połączeniu z laseroterapią smile
    • naataalka Re: maść na bliznę pomóżcie! 11.07.16, 15:31
      na tego tupu blizny nie pomogą żadne maści bo to nie są blizny już, a bliznowce. polecam plastry silikonowe, czytałam badania kliniczne i ponoć nie ma lepszej metody w walce z bliznami. skusiłam się i spróbowałam po okropnym rozcięciu uda pozostała mi okropna czerwona blizna, a kuracja 6 tyg. plastrami sprawiła, że już się nie wstydzę chodzić w krótkich spodenkach oraz spódniczkach. polecam szczególnie plastry firmy biodermis - epi-derm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka