Dodaj do ulubionych

Farba khadi a odrosty

13.01.13, 11:55
Czy macie doświadczenia z farbowaniem odrostów farbą khadi? Mam ochotę zafarbować włosy odcieniem jasny brąz. W tej chwili mam włosy farbowane farbą z drogerii i małe odrosty w odcieniu średni mysi blond. Włosy blisko głowy są tez nieco jaśniejsze niż końce, bo farba się trochę wypłukała.
Zastanawiam się jak farba khadi zachowa się na odrostach? Khadi trzyma się długo na włosach, pod czepkiem, nawet kilka godzin.
Czy może najpierw pokryć farbą odrosty - powiedzmy na godzinę, a potem dołożyć resztę mieszanki i trzymać jeszcze godzinę?
Czy może nałożyć farbę na całe włosy, ale czy kolor wyjdzie jednolity?
Podzielcie się proszę swoimi spostrzeżeniami.
Obserwuj wątek
    • 42andzia Re: Farba khadi a odrosty 14.01.13, 11:12
      Ja akurat nie słyszałam nawet o takiej farbie, ja słyszałam że z lorela są fanatstyczne trwałe farby.
      • an-i-ka [...] 14.01.13, 13:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • baziaczek Re: Farba khadi a odrosty 19.01.13, 21:40
      Uprzedzam, że będzie dłuuugie.
      Farba khadi to mieszanka henny w różnych stopniach z indygo i innymi ziołami (w zależności od koloru w odpowiednich proporcjach). Farby czysto ziołowe na bazie henny bardzo trwale farbują włosy, w szczególności te już wcześniej farbowane i w jakiś sposób zniszczone.
      Ja zafarbowałam włosy henną z domieszką amli. Miałam mysioszare na poziomie ok. fryzjerskiego tonu 8 odrosty 2 cm, reszta farbowana, rozjaśniana, przyciemniana farbą chemiczną z loreala. To co było wcześniej potraktowane farbami chemicznymi o wiele mocniej chwyciło kolor, jest żywszy, intensywniejszy i bardziej czerwony. To co było naturalnym odrostem również chwyciło kolor, odcień podobny, ale łagodniej, po prostu odrosty nie były niczym zniszczone. Kolor z odrostów łagodnie się zmywa, kolor na końcach jest supertrwały - henna wniknęła tak głęboko, że wcale się nie zmywa. W pierwszej chwili po spłukaniu byłam zaskoczona i zła, myślałam, że chwycą jednolicie. Ale już po 2 dniach, jak ponownie umyłam głowę, nałożyłam odżywkę itd. i z każdym myciem byłam coraz bardziej zadowolona - włosy mają fantastyczne refleksy, są bardzo lśniące (po farbach chemicznych nawet tych fryzjerskich nigdy tak nie lśniły). Odrosty tak nie rażą jak w przypadku przejścia z chemicznego farbowania na własny odrost.
      Teraz co jakiś czas robię już tylko tzw. hennagloss, czyli mieszanka dwie łyżki ziół + odżywka - wystarczy, żeby dofarbować odrosty, włosy super. Obecnie mam ok. 10 cm. odrostu, ale potraktowany tymże glossem wraz z intensywnieszymi końcówkami nie razi kompletnie, czasem go nie widać, zależy w jakim świetle się spojrzy, kolor włosów jest na tyle wielowymiarowy, z różnymi odcieniami, że wygląda to jak celowy zabieg. O to mi chodziło. Nie chciałam już farbować chemicznie, farby rujnowały mi włosy, skóra głowy niemiłosiernie piekła. Teraz nie ma niczego takiego, włosy są lśniące, zdrowe.
      Ja za pierwszym razem poszalałam, zostawiłam mieszankę na 12 godzin, dodałam cytrynę i potem nałożyłam. I trzymałam chyba z 3 godziny ten zajzajer na głowie. Chyba dlatego tak skutecznie zafarbowałam włosy, bo wszystkie barwniki się uwolniły. Teraz już nie wysilam się tak, wystarczy hennaglos żeby chwyciło, trzymam ½ godziny i zmywam. Mieszam z odżywką z biovaxa.
      Są jednak 2 minusy takiego farbowania - sajgon w łazience, masakra, wszystko usyfione, ledwo doszorowałam fugę pod prysznicem. Drugi minus to kolor - khadi i innymi mieszankami bądź czystą henną włosy zabarwisz na rudo/miedziano/brązowo czy czarno. Dla mnie ok, ale blondynki nie poszaleją.
      Khadi ma bardzo dobrą konsystencję, jest super, ale ma dość wysoką cenę. Podobna jest farba z NJD i tańsza. Można też kupić osobno hennę i inne zioła np. z hesha i samemu mieszać. Albo na kilogramy z bodajże mazideł. Ja kupowałam na allegro i khadi i osobno hennę i inne zioła z hesha i szczerze mówiąc w jakości nie widzę kompletnie różnicy. Ale jeśli zależy Ci na konkretnym odcieniu, to mieszanie może być trochę trudne i kłopotliwe i lepiej zdać się na gotową mieszankę z khadi.
      • an-i-ka Re: Farba khadi a odrosty 19.01.13, 22:08
        Dziękuję za odpowiedź, a jak zachowują się włosy z odrostu te, które nie były farbowane chemicznie po kilkukrotnym farbowaniu henną? Tzn. czy henna położona na hennę przyciemnia kolor? Jakiej odżywki biovax używasz do mieszanki?
        • baziaczek Re: Farba khadi a odrosty 29.01.13, 15:40
          Moim zdaniem włosy nie ciemnieją, rzeczywiście zaraz po farbowaniu są lekko ciemniejsze, ale w miarę zmywania wracam do swojej naturalnej tonacji.
          Używam biovaxa w kubełku z brązowymi napisami, z alterry używałam tej z granatem, a z timotei tej 0% do włosów suchych.
          Natomiast jak nie chcesz używać żadnych ożywek, to polecam henne z Lusha - nie wiem czy można kupić w Polsce, pewnie na allegro, jak kupiłam kilka dni temu na feriach w firmowym sklepie i wypróbowałam. Trochę droga 10,75Eur, ale z tego co widzę starczy przy moich włosach na 3-4 użycia. Fajna, bo w składzie z organicznym sokiem z cytryny i masło kakowe - włosy są fajnie nawilożone po aplikacji i zrobiły się wyraźnie gładsze. Nie potrzebna była więc odżywka.
    • jut-ra Re: Farba khadi a odrosty 29.01.13, 15:50
      Ja mój średni mysi blond zawsze farbowałam na średni brąz farbami fryzjerskimi. Kiedy postanowiłam przejść na hennę wybrałam właśnie Khadi Jasny Brąz, który okazał się dla mnie za jasny - dwa tygodnie po farbowaniu odrosty są jasnorude :( Aktualnie kupiłam Orzechowy Brąz z nadzieją, że okaże się ciemniejszy i chłodniejszy.
      • angieem Re: Farba khadi a odrosty 02.02.13, 13:50
        Ja farbuję już od jakiegoś czasu farbą Khadi z Amlą i Jatrophą i faktycznie włosy zniszczone chemicznym farbowaniem biorą lepiej niż na odrostach. Mimo to jestem zadowolona z efektów, mój odrost to mysi blond i pomimo, że przy nasadzie mam bardziej rudawe, a dalej czerwonawe wygląda to nawet fajnie i naturalnie :) Myślę, że nie musisz się tak bawić jak mówisz: nałóż po prostu najpierw farbę na odrosty, a później na resztę. Przy następnych farbowaniach farbuj tylko odrosty, wtedy kolor się w miarę wyrówna.

A poza tym to jak myślicie; chciałabym właśnie trochę przyciemnić mój kolor włosów. Czy dobrym rozwiązaniem byłoby dodaniem do Khadi z A&J trochę ciemnego brązu? Czy łychy indygo?
        • notting_hill Re: Farba khadi a odrosty 02.02.13, 23:44
          Zrobiłam pół na pół A&J z ciemnym brązem, wyszło super (po wcześniejszym dwukrotnym farbowaniu samą czerwienią), chociaż dość ciemno (ale ja mam z natury ciemne włosy). Teraz od dwóch farbowań "jadę" samym brązem (orzechowym tym razem)- wychodzi mi przepiękny chłodny brąz, bez żadnych mahoniowych/rudych refleksów. Czerwieni z czernią bym chyba nie ryzykowała, piorun wie co może z tego wyjść. Zauważyłam przy tym, że ten ciemniejszy kolor dominuje dużo bardziej niż wynika to z proporcji użytej farby.
          • angieem Re: Farba khadi a odrosty 03.02.13, 13:03
            to w takim razie zaryzykuję i wymieszam A&J z ciemnym brązem tylko, że A&J dam więcej :) Mnie właśnie denerwuje ten prześwit rudości, mam nadzieję, że się go pozbędę choć trochę, a zyskam więcej blasku czerwieni :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka