Dodaj do ulubionych

Co na upiorne swędzenie skóry głowy???

IP: *.torun.mm.pl 03.11.04, 16:51
Już zaczynam zachowywać się jak śp. koszmarny Kałużyński, ciągle drapię się
po głowie! Mam bardzo przetłuszczającą się skórę na głowie i myję włosy
codziennie. W dodatku ostatnio porobiły mi się bolące krosty pod włosami, na
szczęście chyba już znikają. Nie mam ani łupieżu ani nic podobnego, tylko to
okropne swędzenie... Dziewczyny, znacie jakiś szampon albo coś????
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? 03.11.04, 17:10
      Szampon leczniczy nizoral (ma dzialanie przeciwswiadowe).
    • justa_79 Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? 03.11.04, 17:24
      na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiała, tylko od razu poszła do
      dermatologa. przecież takie swędzenie to nie jest objaw ani normalny, ani
      kosmetyczny.
      • kragmel Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? 03.11.04, 17:27
        nom, justa ma rację. poszłabym do lekarza zwłaszcza dlatego, że pokazały ci się
        te krosty. a może to uczulenie na nowy szampon?
      • Gość: iza Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? IP: *.torun.mm.pl 03.11.04, 18:14
        No niby tak, dermatolog byłby OK, ale u nas zapisują obecnie na styczeń, a ja
        dla zasady nie chodzę do lekarzy prywatnie. Poza tym mam jak najgorsze
        doświadczenia z dermatologami, jak skóra nie odpada kawałami, to uważają, że im
        się głowę zawraca głupstwami (może właśnie dla pacjentów prywatnych mają więcej
        wyrozumiałości).
        Zresztą chyba trochę przesadziłam z upiornością swędzenia, to jest po prostu
        uciążliwe, ale daje się jakoś wytrzymać. Chyba to nie uczulenie, bo nie mam
        żadnego nowego kosmetyku do włosów. Może jakieś podrażnienie z powodu łojotoku?
        Trochę się boję używania środków przeciwłupieżowych, żeby nie "wyjałowić" skóry
        i nie dostać w końcu i łupieżu albo czegoś gorszego.
        • Gość: neneh Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? IP: *.aster.pl 03.11.04, 18:23
          Współczuję, wiem co to za koszmar.... Na Twoim miejscu wypróbowałabym Nizoral.
          Sprzedaja go w saszetkach, wychodzi drożej niż w buteleczce ale jak nie zadziała
          to nie będziesz musiała narażać się na niepotrzebny większy wydatek. Gdyby tak
          sie stało to wypróbuj Ocerin Oceanica głeboko myjący. Dla mnie to po prostu
          rewelacja. Poza tym niewyobrażam sobie życia bez szamponu oczyszczjącego Polleny
          Eva z serii lnianej. Myję nim głowę co kilka dni, poza tym codziennie Ocerinem i
          nie wiem co to swędzenie skóry głowy. Aha, mam wrażenie, że stany zapalne bardzo
          dobrze łagodzi Wax, już nie mówiąc o tym jak wspaniałe są po nim włosy.

Pozdrawiam
          • ga.ba Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? 03.11.04, 18:29
            Gość portalu: neneh napisał(a):

> Poza tym niewyobrażam sobie życia bez szamponu oczyszczjącego Polleny
            > Eva z serii lnianej. Myję nim głowę co kilka dni, poza tym codziennie Ocerinem

malutkie ale: szamponów oczyszczających nie należy stosować zbyt często,
            zwłaszcza do włosów farbowanych. To rodzaj peelingu dla włosów, oczyszczającego
            z nadmiaru osadów, kosmetyków itp. A włos farbowany jest i tak bardziej porowaty
            niż niefarbowany, więc jeśli do tego jest też cienki i delikatny, to można takim
            szamponem wyhodować sobie na głowie piękne siano.
          • Gość: Klara Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? IP: *.devs.futuro.pl 03.11.04, 18:29
            A gdzie Ty kupujesz szmpon lniany Polleny ewy? To ten z serii lnianej , w
            takich małych butelkach przezroczystych z granatową nakrętką , prawda? Ja go
            nigdzie nie widzę, czyżby wycofali?://///////// Fajny był, jak człowiek chciał
            odpocząć od chemii...
            • Gość: Klara Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? IP: *.devs.futuro.pl 03.11.04, 18:31
              Oczywiście ten do cienkich i delikatnych był fajny, choć w ogóle cała seria
              była świetna...Kurde, mają siedzibę w tej Łodzi, a nic nie mogę znależć:////////
            • Gość: neneh Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? IP: *.aster.pl 03.11.04, 21:39
              Wiem, nie tak łatwo go dostać ale mam szczęście, bo na pobliskim bazarku ( na
              Tarchominie :-)) mają go w stałej dostawie. Nie tak dawno udało mi się go kupić
              w Galerii Centrum.
          • Gość: neneh Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? IP: *.aster.pl 03.11.04, 21:37
            o matko, oczywiście "nie wyobrażam "!
    • swanilda Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? 03.11.04, 18:18
      To mi przypomina dziecięcą przypadłość - ciemieniuchę. Na tamto stosuje się
      szczotkowanie i oliwkę. Możesz też spróbować aloesa (ta galaretka ze środka
      liści), na pewno nie zaszkodzi, a może złagodzić podrażnienie.
    • Gość: "dermatolożka" łojotokowe zapalenie skóry IP: *.chello.pl 03.11.04, 21:34
      na razie tonik seboradin, szampon nizoral a przez resztę czasu jakiś apteczny
      deliketny i jak najszybsza wizyta u dermatologa.
    • Gość: Ness Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? IP: *.acn.waw.pl 03.11.04, 21:48
      Jeszcze jedno - jeżeli tylko dasz radę, spróbuj myć włosy w przegotowanej
      wodzie. Już dawno stwierdziłam, że to znacznie redukuje swędzenie. Mam tak jak
      ty - myję codziennie, używałam Nizoralu, Ocerinu, szamponów dziegciowych,
      szamponów bez detergentów, itede, i nic :( Tylko ta przegotowana woda trochę
      łagodzi.

U mnie wysyp bolących krost pojawia się np. po użyciu produktów do stylizacji.
      Nawet tych, których kiedyś używałam bez żadnych problemów. Nie mogę też używać
      żadnych odżywek (z jednym szczęśliwym wyjątkiem, czyli odżywką do włosów
      tłustych Fitomedu).
    • amelly Mi pomógł Radical! 04.11.04, 10:47
      Miałam b.podobny problem i to przez kilka lat. Nie pomagały żadne papki i
      b.drogie specyfiki od dermatologa, Nizoral, pomimo kilku(nastu) prób okazał się
      kompletną porażką. Radical miał zmniejszyć wypadanie włosów, a tu proszę! Jest
      cała linia, ale na skóre głowy najlepiej działa odżywka w płynie (szklana
      buteleczka, ok 10 zł), którą się wmasowuje po każdym myciu. Dopiero po
      kilkukrotnym zastosowaniu i wyyyyraźnym efekcie wczytałam się w ektykietkę -
      jednym ze wskazań jest łojotok skóry głowy. Polecam - po odstawiniu odżywki
      efekt utrzymuje się kilka miesięcy, potem znowu miesiąc albo dwa kuracji i
      znowu spokój! Pzdr@
    • naila Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? 04.11.04, 12:12
      Nie wiem, czy pomogę, ale przeczytałam gdzieś ostatnio, że swędzenie głowy to
      niekoniecznie musi być przecież łupież, ale podrażnienie skóry na głowie i
      dobrze jest zmienić szampon na jakiś łagodniejszy, najlepiej dostosowany
      specjalnie do wrażliwej skóry głowy. Szampony przeciwłupieżowe mogą tylko
      wzmagać swędzenie i dodatkowo podrażniać!
    • Gość: Ness Jeszcze SEBOREN IP: *.acn.waw.pl 04.11.04, 14:27
      To taki płyn do kupienia w aptece, strasznie śmierdzi, więc trzeba go stosować
      na noc. Ale jednak łagodzi to swędzenie. Moja siostra dostała to kiedyś na
      wypadanie włosów, a u mnie sprawdziło się jako środek przeciwświądowy.
    • Gość: iza Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? IP: *.torun.mm.pl 04.11.04, 21:20
      Dziewczyny, jesteście super, wielkie dzięki za wszystkie rady. Na razie
      podkradłam mężowi szampon Seboderm, którego on używa p/łupieżowo i już po dwóch
      umyciach głowy jest mała poprawa. Będę teraz wypróbowywać Wasze sposoby (oprócz
      używania przegotowanej wody do mycia - zbyt wielkie poświęcenie, choć pewnie
      bardzo rozsądny wybór! :))
      A już w desperacji zaczynałam łykać tabletki na alergię, żeby choć trochę
      odpocząć od swędzenia...
      Pozdrowienia!
    • Gość: neeszka Re: Co na upiorne swędzenie skóry głowy??? IP: 80.51.74.* 04.11.04, 22:53
      spróbuj szampon "Node DS"firma-BIODERMA.3-4 razy w tygodniu potem po
      zmniejszeniu dolegliwości rzadziej.Tylko trzeba go na pare minut pozostawić na
      włosach.Najlepiej + czepek + owinac głowę recznikiem.Potem zmyc
      dokładnie.I ...cieszyć sie brakiem swedzenia i innych dolegliwosci ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka