Dodaj do ulubionych

jeszcze jedna sprawa

18.01.05, 13:06
podobno androgenowe przebiega raczejw mechanizmie telogenowym?
Obserwuj wątek
    • ankanka Re: jeszcze jedna sprawa 18.01.05, 15:12
      zofio,
      raczej tek.
      Ale widzisz,u mnie było podobnie,też dystrofia i anagenowe.
      A teraz przechodzę w telogen i raczej jest to androgenne,jak powiedziała jedna
      z lekarek,co więcej dla niej było to logiczne,że tak się dzieje.
      Nie licz,że ktoś wynajdzie Ci przyczynę.Chyba,że bedzie to ewidentnie wynikać z
      badań hormonalnych.
      Samo ustalenie mechanizmu jest ważne,ale nie daje odpowiedzi.I jak widać,moze
      się ten mechanizm zmieniać.
      Ale jeśli nie,to staraj się działać na kilka frontów.Lecz hormony,przede
      wszystkim.
      Próbuj te włosy pobudzić do działania-rób wcierki,wcieraj,co zalecił
      lekarz,używaj dobrych szamponów, łykaj supelementy.

• zofia7 dziekuje za porade 18.01.05, 19:04
        kupilam dzis szampon dermena,w badaniach wyszedl mi za wysoki poziom LH w
        piatek zrobie jeszcze badanie na progesteron,bede leczyc te hormony u
        ginekologa planuje tez wizyte u endokrynologa moze w koncu cos mi pomoze
        • ankanka Re: dziekuje za porade 19.01.05, 10:43
          zofio,
          nie trać czasu na zwykłego ginekologa tylko od razu udaj się do dobrego
          endokrynologa.
          Jeśli jesteś z W-wy mogę dać Ci kontakt do dobrego lekarza.
          Jednocześnie oczywiście dermatolog-najlepiej ze dwóch,żebyś mogła porównać.
          Co wcierasz teraz?
          • zofia7 odpowiadam 19.01.05, 16:47
            wcieram Alpicort E oprocz tego dermatolog przepisal mi takie rzeczy na ogolne
            wzmocnienie organizmu biostymine czyli sok z aloesu,cynk i ziolowe krople ja
            oprocz tego zazywam revalid i zaopatrzylam sie w szampon dermena,to jest drugi
            dermatolog u ktorego jestem,pierwszy wogole sie nie znal na rzeczy powiedzial
            zebym podeszla do tego na luzie....co mowi samo za siebie,czyli niby mialabym
            spokojnie na to patrzec?nie jestem z Warszawy a wlasnie planuje wizyte u
            endokrynologa za jakies dwa tygodnie i potrzebuje namiary na dobrego
            endokrynologa z Krakowa.Czyli uwazasz ze ginekolog to w tym przypadku strata
            czasu?uzasadnij prosze myslalam ze taki lekarz tez sie zna na hormonach poradz
            mi cos jeszcze:)
            • ankanka Re: odpowiadam 24.01.05, 10:41
              zofio,
              nie mówię,że ten konkretny lekarz nie zna się na hormonach.Może akurat jest
              dobry w tym.
              Ale lekarze po to robią specjalizację i mają swoje obszary zainteresowania,aby
              zajmować się określoną dziedziną i być w niej dobrym.
              Zwykły gineokolog ma ogólną wiedzę o hormonach i zajmują się na ogół
              ginekologicznymi problemami a nie hormonami.
              O ich wiedzy niech świadczy to,że mi sławny pan profesor powiedział,że na pewno
              to nie hormony,bo jak bym miała za dużo androgenów to bym miała wąsy.:))
              Nieprawda,można nie mieć wąsów i hirustyzmu a mieć za dużo androgenów.

Dlatego to Twoja sprawa i zadanie dla Ciebie,aby znaleść specjalistę w swojej
              dziedzinie.Czyli jak włosy,to ktoś,kto się na nich zna.Kosmetologia to też za
              mało.
              Najlpiej szukaj przy akademiach medycznych,czyli takich lekarzy,ktorzy zajmuja
              sie pracą naukową oprócz tego.

Pozdrawiam
              • zofia7 Re: odpowiadam 24.01.05, 13:54
                hehe dokladnie slyszalam to samo tylko kto inny mi to mowil ze mialabym wasy i
                brode.ja dopiero jestem poczatkujaca i dopier niedawno zaczela szukac lekarzy
                czyli nie wiesz gdzie w Krakowie takiego znalezc
          • magdap14 Re: dziekuje za porade 21.01.05, 09:48
            Ankanka mam prośbę czy mogłabyś mi podac kontakt do tych endokrynologów bo ja
            jestem z W-wy i też mam takie problemy i szukam dobrego endokrynologa mój mail
            to magdap14@wp.pl Z góry dziekuję
    • oksana.zarewicz Re: jeszcze jedna sprawa 31.01.05, 09:01
      Masz rację. Mechanizm telogenowy występuje przede wszystkim w przebiegu
      łysienia androgenowego zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.
      Jeżeli sama próbujesz rozpoznać mechanizm, w którym tracisz włosy, to wpadasz w
      błędne koło: nasilasz stres emocjonalny, w którym już przebywasz od dłuższego
      czasu, a to z kolei nasila problemy z włosami. Nie zgadzam się z rozczarowaną
      Ankanką (w pełni rozumiem, że ma prawo tak myśleć i pisać). Możesz odwiedzić i
      10 dermatologów ale współpracuj z jednym , którego obdarzysz zaufaniem.
      Ginekolog też zna się na zaburzeniach hormonalnych a jeżeli uzna za stosowne,
      to z pewnością skieruje cię do endokrynologa. Myślę, że teraz najbardziej
      potrzebujesz wyciszenia, zaufania i cierpliwości w leczeniu. Moja rada dla
      ciebie – nie trać więcej czasu a poświęć go na odnalezienie dobrego specjalisty
      dermatologa, który zajmuje się problemami włosów.
      Pozdrawiam
      Oksana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka