Dodaj do ulubionych

www.strawberrynet.com

IP: *.future-net.pl 23.05.02, 20:53
Chciałam zamówić kosmetyki ze strawberry, ale zażądali ode mnie wysłania faksem
skserowanej karty kredytowej. Zgłupiałam, bo nie wiem, czy to dobrze czy źle?
Czy od was też tego chcieli? Ma to nieby zwiększyć bezpieczeństwo transakcji...
No, sama nie wiem:)
Obserwuj wątek
    • Gość: eli Re: www.strawberrynet.com IP: 217.153.81.* 23.05.02, 21:46
      Fajnie, że napisałaś, bo już ten temat poruszałam tydzień temu, ale nikt się
      nie odezwał. Też dostałam taką informację i odpisałam im, że to nie jest moja
      pierwsza transakcja u nich i że nie było do tej pory problemów. Odpisali
      grzecznie, że taka mają teraz procedurę, bo jakis oszust nazamawiał u nich na
      cudze karty itd.. itd... Po wymianie kilku e-maili odpisali, że nie zrealizują
      mojego zamówienia skoro nie chcę przesłać kserokopii karty, a nie zrobie tego,
      bo taki fax to otwarta droga dla złodziei, nie dość, że chcą numer karty to
      jeszcze podpis. Myślę, że trochę przesadzają.
      • Gość: Aga Re: www.strawberrynet.com IP: *.future-net.pl 23.05.02, 22:08
        No właśnie mam takie same obawy - na razie zrezygnowałam z zakupu.
        • Gość: eli Re: www.strawberrynet.com IP: 217.153.81.* 23.05.02, 23:09
          Dokładnie to samo zrobiłam.
          • Gość: marta Re: www.strawberrynet.com IP: *.ny325.east.verizon.net 24.05.02, 05:04
            właśnie złożyłam zamówienie na tej stronie i wszystko odbyło się normalnie
            tzn.podałam numer karty, datę ważności i tyle nikt nie chciał odemnie niczego
            więcej
            • Gość: Aga Re: www.strawberrynet.com IP: *.future-net.pl 24.05.02, 09:17
              Sądząc po adresie, zamawiasz z USA? Może oni tylko zamawiaczy z Polski tak
              szykanują, buuuu:(
            • Gość: eli Re: www.strawberrynet.com IP: 217.153.81.* 24.05.02, 10:12
              Jeżli piszesz "właśnie" to rozumiem, że chwile temu, ja dostałam ten e-mail 3
              dni od złożenia zamówienia.
              • Gość: Anka Re: www.strawberrynet.com IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 10:35
                Też jestem zainteresowana zakupami na truskawce, więc napisałam do nich z
                prośbą o wyjaśnienie, z jakiego to powodu żądają faxu z nr karty.
                Przecież to jest chore!!!! Na pewno bym im nie wysłała.
                Jak odpiszą, dam Wam znać.
                • Gość: marta Re: www.strawberrynet.com IP: *.ny325.east.verizon.net 24.05.02, 17:34
                  dzisiaj dostałam emila z potwierdzeniem mojego zakupu i tyle
                  nie było żadnej dzikiej prośby o fotokopię karty....
                  tak jestem teraz w stanach, hmm myslicie że to dlatego obyło się bez
                  problemów???
                  to nie dobrze, bo pod koniec sierpnia wracam do Polski (hura!hura!) i ciągle
                  chciałabym korzystać z truskawkowych usług:((
                  • Gość: Aga Re: www.strawberrynet.com IP: *.future-net.pl 24.05.02, 17:41
                    No wiesz, może to nasi rodacy zabawiali się w jakieś machlojki ("Polak
                    potrafi") i teraz nas dyskryminują?
                    • Gość: marta Re: www.strawberrynet.com IP: *.ny325.east.verizon.net 24.05.02, 17:52
                      ale do płacenia uzyłam polskiej karty, więc może to bardziej chodzi o miejsce
                      dostarczenia przesyłki niż o BIN karty, po którym rozpoznaje się jaki to bank
                      ją wydał itp.??
                      • Gość: Kasia Re: www.strawberrynet.com IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 16:43
                        Witam, po przeczytaniu Waszych komentarzy zajrzalam na strone Strawberrynet
                        i ...zamarlam. Czy oni rzeczywiscie maja bezplatna dostawe na caly swiat, czy
                        ja blondynka czegos nie dopatrzylam?!?
                        Jesli rzeczywiscie tak jest, to prosze napiszcie cos poza reklamacjami odnosnie
                        kard kredytowych. Kupowalyscie tam wczesniej, jestescie zadowolone?
                        Niecierpliwie czekam na odpowiedzi:)
                        Pozdrawiam,
                        Kasia
                        • Gość: marta Re: www.strawberrynet.com IP: *.ny325.east.verizon.net 26.05.02, 19:25
                          jeśli godzisz się na "standardowy" czas oczekiwania to faktycznie dostawa jest
                          za darmo!!! (większość miejsc ns świecie 4-6 dni, inne chyba do 14)
                          ja po raz pierwszy od nich zamówilam i czekam na dostawę, ale dziewczyny
                          chwaliły sobie truskawkę, napiszę jak poszło gdzy dostanę w ręce to co
                          zamówiłam
                          pozdrawiam!
                          • Gość: Kasia Re: www.strawberrynet.com IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 20:02
                            Dzxiekuję :))) Bede niesamowicei wdzieczna za ospowiedz!
                            Ciekawi mnie tylko, czy Poczta nie pobiera jakiegos cla/ oplaty od tej
                            przesylki. Pamietam, ze kiedys chcialam zamowic sbie ciuchy ze stanów i okazalo
                            sie ze taka fee jest zniechecajaco wyskoa.
                            Pozdrawiam i niecierpliwie oczekuję :)
    • Gość: Aga Re: www.strawberrynet.com IP: *.future-net.pl 26.05.02, 19:56
      Ja zamawiałam w zeszłym roku i moje koleżanki, wszystko było OK, szło 10-16
      dni, ale niestety teraz żądają oprócz numeru karty kredytowej przysłania jej
      xero faxem, co jest przedziwnym i niebezpiecznym pomysłem. Ja zrezygnowałam z
      zakupów, z żalem. Tłumaczą to w mailu względami bezpieczeństwa, ale chyba
      swojego, bo dla posiadacza karty to straszne ryzyko!
      • Gość: marta Re: www.strawberrynet.com IP: *.ny325.east.verizon.net 26.05.02, 20:00
        z tym faksowaniem karty to jakaś straszna bzdura!!!! nie stanowi to w rzaden
        sposób o bezpieczeństwie transakcji, wiem o czym piszę bo pracowałam przy
        kartach kredytowych i mam niezłe pojęcie jak wygląda taka transakcja "od
        środka"
        • Gość: Anka Odpisali: chcą fax x kopią karty!!!! IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 08:18
          Wiecie co, to są jaja! Kilka dni temu napisałam do nich z prośbą o info czy to
          prawda z tą kopią karty, no i okazało się, że tak!!!! że niby mieli dużo
          przypadków kradzieży kart z Europy, więc teraz trzeba im wysłać faxem kopię tej
          karty. Nie rozumiem ich praktyk, tym bardziej że NIGDZIE nie ma takiego
          zwyczaju. Niestety, zrezygnuję z truskawki....
          • Gość: aNKA Pytałam w banku co o tym sądzą... IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 09:59
            Zadzwoniłam do BPH i Citibanku, bo mam 2 karty. Pierwszy raz spotkali się z
            takim przypadkiem; ABSOLUTNIE odradzają wysyłanie faxem kopii. Po pierwsze:
            każdy ze sklepów korzysta z centrów autoryzacyjnych, więc dla nich nie ma
            żadnego ryzyka (bo przecież sprawdzą, czy karta nie jest zastrzeżona, kradziona
            itd). Poza tym skąd wiemy co to za numer faxu nam podają???

Co prawda można jeszcze zapłacić tzw. Money Order (płaci się kartą przez
            internet, dopłacając chyba z 5 USD, a oni płacą sklepowi), ale jeszcze tego nie
            sprawdziłam.
        • Gość: eli Re: www.strawberrynet.com IP: 217.153.81.* 27.05.02, 11:31
          Marta - i co? - otrzymałaś też taki e-mail czy tylko dotyczy to Polaków w
          Polsce?
          • Gość: marta Re: www.strawberrynet.com IP: *.ny325.east.verizon.net 02.06.02, 23:24
            nie, ani słuchu o faksowaniu karty.... ale na razie nie ma też przesyłki:(
            więc nie bardzo mam się z czego cieszyć, tym bardziej, że karta jest już
            obciążona, autoryacja się rozliczyła (nie ma sprawy w razie czego bez problemu
            się wyreklamuję, ale głupio tak zapłacić a towaru nie mieć w rękach:((
    • Gość: eli Re: www.strawberrynet.com IP: 217.153.81.* 27.05.02, 11:29
      Nie wysyłajcie tych kserokopii, lepiej zrezygnować z kilku złotych, które
      oszczędzacie na tańszych cenach w truskawce niż potem mieć wyczyszczone konto.
      Może się opamiętają jak potracą klientów.
      • Gość: Xena Re: www.strawberrynet.com IP: *.acn.waw.pl 27.05.02, 11:42
        A czy wiecie może, jak to jest w przypadku kart płatniczych, ale tylko
        internetowych? Specjalnie dla takiej karty założyłam sobie konto w mBanku, by
        bezpiecznie korzytać z dobrodziejstw sieciowych zakupów (głownie liczyłam na
        strawberry), i teraz nie wiem, czy też każą mi przesłać podobny faks. W tym
        przypadku to - teoretycznie - niewielkie ryzyko, bo dopóki nie naładuję karty,
        nikt sobie nie poszaleje moim kosztem, ale interesuje mnie kwestia formalna -
        jest to w zasadzie karta czysto wirtualna (nie musi mieć fizycznej, plastikowej
        formy, ważny jest tylko numer). Czy także muszę wysyłać kserokopię? Przecież
        równie dobrze "fizycznie" mogłabym nie mieć tej karty, to tylko polityka banku,
        że akurat wydaje ów plastikowy "kartonik".

Pozdrawiam
        • Gość: Anka Banki są zgodne: nie wysyłać żadnych faksów!!!! IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 11:44
          Dziewczyny,

jeszcze raz: banki twierdzą, że NIKT nie ma tak dziwnych wymagań!!!!
          • Gość: gAndzia Re: Banki są zgodne: nie wysyłać żadnych faksów!!!! IP: *.se.com.pl 27.05.02, 12:06
            Oczywiscie, to jakis chory pomysł. Lepiej poprosić kogoś znajomego, żeby kupił
            na lotnisku.
            • Gość: Vikcia Re: Banki są zgodne: nie wysyłać żadnych faksów!!!! IP: *.pl 28.05.02, 21:08
              Winduję to do góry, bo ważne! I ostrzegam- procedura z kserokopią karty jest
              NIEDOPUSZCZALNIE niebezpieczna. Mam trochę znajomych w bankach, m.in. także
              specjalistów od kart i ich zdaniem bezpieczeństwo wszelkich transakcji w
              intrnecie z udziałem kart pozostawia wiele do życzenia, a już wysyłanie ksera
              karty faksem to czysty idiotyzm i w gruncie rzeczy działalność charytatywna na
              rzecz złodzieja!
              • Gość: Aga Re: Banki są zgodne: nie wysyłać żadnych faksów!!!! IP: *.future-net.pl 28.05.02, 21:54
                Dziewczyny, piszcie protestacyjne maile do strowberry, może się te głupki
                opamietają! To fajna stronka, tania, sprawdzona, tylko z tymi kartami coś im
                odbiło!
                • Gość: Anka Re: Banki są zgodne: nie wysyłać żadnych faksów!!!! IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 08:13
                  Dziewczyny, przecież przy zapłacie kartą to nie sklep otrzymuje dane dot. nr
                  karty i tak dalej!!! Zawsze płaci się "bezpiecznie", tzn. sklep otrzymuje tylko
                  potwierdzenie, że dany klient zapłacił!!! Kupowałam wiele razy przez internet,
                  i dane dot. karty były bezpieczne, a nigdy żaden sklep ich nie dostał!
                  Obawiam się, że to oszustwo. W każdym razie piszę dziś mail protestacyjny do
                  truskawki, zachęcam Was do tego samego!
    • miriam_73 Re: www.strawberrynet.com 29.05.02, 10:29
      Kochane dziewczyny, wczoraj ok. 20 złozyłam zamówienie na Truskawce - z polskim
      IP, polskim adresem e-mailowym oraz polska kartą płatniczą (podałam numerek
      Eurocarda). Szczerze mówiąc chciałam zobaczyc co będzie - czy bedą żądać tego
      faksu. Dzis rano miałam już na skrzynce potwierdzonko. I nikt ode mnie nie chce
      żadnych faksów!!!
      • Gość: gAndzia Re: www.strawberrynet.com IP: *.se.com.pl 29.05.02, 11:41
        U mnie było tak: złozyłam zamówienie, dostałam potwierdzenie, czekałam 16 dni i
        nic. Napisałam maila z wymówkami, dostałam maila z żądaniem faksu karty. Wiec
        chyba nie masz się z czego cieszyć - po prostu dostałaś potwierdzenie, że twoje
        zamówienie doszło. Ciekawa jestem natomiast, czy jakies osoby z Polski w
        ostatnich tygodniach realizowały zamówienie w strawberry BEZ tego kretyńskiego
        wysyłania faxu?
        • Gość: eli Re: www.strawberrynet.com IP: 217.153.81.* 29.05.02, 12:31
          U nie było tak samo, dostałam potwierdzenie po 10minutach i co z tego, jak po
          3 dniach przyszedł e-mIL Z ŻĄDANIEM ksera karty. Podali numer zamówienia w
          potwierdzeniu, sprawdzałam w wyszukiwarce i wypisywało: zamwienie w trakcie
          przygotowywania i tak przez 2 tygodnie. Proponuję naisać protest ale nie do
          strawberry tylko do Visy czy tez innych / American Express itp./ zeby się tym
          zajęli.
          • Gość: Szarlot. Re: www.strawberrynet.com IP: 195.116.180.* 29.05.02, 12:42
            Dziewczyny, a od kiedy tak sie dzieje w truskawce? Bo ja zamawialam
            drugi raz w marcu (tak w polowie marca zlozylam zamownie) i bez zadnych
            problemow, nic nie chcieli ode mnie...
            Kurcze, bo chcialam znowu cos zamowic, ale jakos mnie ta cala sytuacja
            zniechecila....
            • Gość: eli Re: www.strawberrynet.com IP: 217.153.81.* 29.05.02, 13:03
              Ja zamówiam 02 maja, chciałam jakis fajny kosmetyk na dzień matki.Pisanue do
              b=nch to jak walenie grochem o sciane, kłóciłam sie z nimi tydzień i odpisali,
              że jak nie przeslę, to nie zrealizuja zamówienia. Pomysłałam - mam was gdzies w
              końcu to ja jestem klient, a nie wy.
              • Gość: Szarlot. Re: www.strawberrynet.com IP: 195.116.180.* 29.05.02, 13:07
                no to klops...
                a ja jeszcze nie mam nikogo, kto lata zagranice i moglby mi przywiezc
                jakis kosmetyk...
                trudno. trzeba bedzie sobie radzic inaczej.
                szarlotka
                • anexxa Re: www.strawberrynet.com 29.05.02, 14:17
                  Gość portalu: Szarlot. napisał(a):

> no to klops...
                  > a ja jeszcze nie mam nikogo, kto lata zagranice i
                  moglby mi przywiezc
                  > jakis kosmetyk...
                  > trudno. trzeba bedzie sobie radzic inaczej.

jesli moge cos poradzic: aukcje internetowe. przejrzalam
                  ten strawberrynet, niewiele jest tam rzeczy, ktore mnie
                  osobiscie moglyby zainteresowac cena albo marka -
                  preferuje tommyego i estee lauder, a tam pierwszej marki
                  nie ma wcale (poza perfumami), a drugiej .. nie ma tego,
                  czego szukam.
                  natomiast na ebayu amerykanskim z duzym
                  prawdopodobienstwem znajdziesz wszystkie marki, wszystkie
                  ceny beda o wiele nizsze, niz to, co znasz z polskich
                  sklepow albo strawberrynet, no i nikt nie bedzie ci
                  proponowal faksowania karty.
                  placi sie albo przy uzyciu www.bidpay.com, albo
                  www.payingfast.com - sprawdzilam jedno i drugie i
                  polecam. obsluguja polske. szczegoly na stronach, ale
                  jakbys miala teraz pytania, to prosze, chetnie odpowiem.
                  aha - prawdopodobienstwo wtopy jest niewielkie. po
                  obskoczeniu kilkusetaukcji w polsce i za granica, moze
                  dwie osoby sprzedaly mi nie calkiem to, co chcialam. ergo
                  - nie jest zle.

xx.

ps na aukcjach kupuje tez ubrania - nowe, markowe, z
                  metkami. nie musze sie martwic, ze bede miala ten sam
                  plaszczyk czy sukienke co pol warszawy, a jesli chodzi o
                  dopasowanie "na oko" - ja i tak prawie nigdy nie mierze
                  ciuchow w sklepie, bardzo tego nie lubie. a swoje wymiary
                  w calach i cm znam dobrze.

• Gość: Szarlot. Re: www.strawberrynet.com IP: 195.116.180.* 29.05.02, 14:56
                    Anexxa, dzieki za info. Napewno zajrze. Zobaczymy moze sie skusze,
                    zawsze jednak lepsze to niz przeplacanie u nas.
                    pozdrawiam
                    szarlotka
          • miriam_73 Re: www.strawberrynet.com 31.05.02, 09:09
            A dzisiaj przysłali informację, że przesyłka z zamówieniem została wczoraj
            wysłana... I nadal nie chcą żadnego faksu...
      • miriam_73 Re: www.strawberrynet.com 29.05.02, 14:16
        Oops. No cóż - zobaczymy, jak się sytuacja rozwinie. Jeśli bedą chcieli numer,
        faksem to na peno na mnie nie zarobią. Sorry. Przeczekam wtedy jeszcze 2 m-ce i
        kupię co potrzeba na lotnisku, chyba, ze wcześniej nadarzy się jakaś okazja.
        • Gość: Anka Uwaga na ebay! IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 14:25
          Co do aukcji na ebay, to radzę ostrożność. Pierwsza transakcja była super,
          towar doszedł szybko, bez problemów. Przy kolejnej jednak zostałam oszukana!!!!
          Zapłaciłam kartą, a paczka nie doszła.
          • anexxa Re: Uwaga na ebay! 29.05.02, 14:29
            Gość portalu: Anka napisał(a):

> Co do aukcji na ebay, to radzę ostrożność. Pierwsza
            transakcja była super,
            > towar doszedł szybko, bez problemów. Przy kolejnej
            jednak zostałam oszukana!!!!
            >
            > Zapłaciłam kartą, a paczka nie doszła.

jesli jestes pewna, ze sprzedawca nie wyslal do ciebie
            towaru, skorzystaj z ubezpieczenia ebayowego. sciagna
            zlodziejowi kase z karty, zwroca ci ja, ty wystawisz
            negatywa i na dodatek koles/laska ma zablokowane konto.

ale jesli paczka nie doszla, a zaplacilas za przesylke ..
            no, ta co idzie 4-6 tygodni, przedzwon do siebie na
            poczte. bys moze listonosz mial zly dzien.

polecam air mail - przesylka dociera w tydzien, a roznic
            w oplacie wynosi jakies 10 do 30 zl (przy wielkich pakach).

xx.
            • Gość: gAndzia Re: Uwaga na ebay! IP: *.se.com.pl 29.05.02, 15:11
              Kochana, a te ciuchy to gdzie kupujesz, e?:)
              • anexxa Re: Uwaga na ebay! 29.05.02, 15:28
                Gość portalu: gAndzia napisał(a):

> Kochana, a te ciuchy to gdzie kupujesz, e?:)
                na ebayu, kochana:))

www.ebay.com
                wchodzisz w clothing&accessories
                women
                no i jakie tam chcesz.
                wpisujesz zadana marke (ja najczesciej tommy, polo sport,
                ck) i koniecznie trzy magiczne literki - NWT. oznaczaja
                towar nowy, z metkami, czyli new with tags.
                aha. nawet jak sprzedawca pisze, ze "will ship to US
                only", nie szkodzi. zapytac zawsze mozna - najczesciej
                sie zgadzaja, bo i czemu nie, skoro nabywca placi za
                transport?
                aha. male rzeczy, typu topy, koszule, spodnice i sweterki
                spokojnie zmiszcza sie w "flat rate envelope" , kosztuje
                to dokladnie $9 i dociera do ciebie w 4 do 7 dni
                roboczych. zadnego cla sie nie placi, one to zawsze
                zaznaczaja na zielonym swistku celnym jako gift.
                wlasnie zdradzilam swoja wielka tajemnice - ale mysle, ze
                nie okaze sie, ze cala populacja dziewczyn wariuje na
                punkcie tych samych szmat co ja;))

xx.
                • Gość: Aga Re: Uwaga na ebay! IP: *.future-net.pl 30.05.02, 12:15
                  anexxa napisał(a):

> Gość portalu: gAndzia napisał(a):
                  >
                  > > Kochana, a te ciuchy to gdzie kupujesz, e?:)
                  > na ebayu, kochana:))
                  >
                  > www.ebay.com
                  > wchodzisz w clothing&accessories
                  > women
                  > no i jakie tam chcesz.
                  > wpisujesz zadana marke (ja najczesciej tommy, polo sport,
                  > ck) i koniecznie trzy magiczne literki - NWT. oznaczaja
                  > towar nowy, z metkami, czyli new with tags.
                  > aha. nawet jak sprzedawca pisze, ze "will ship to US
                  > only", nie szkodzi. zapytac zawsze mozna - najczesciej
                  > sie zgadzaja, bo i czemu nie, skoro nabywca placi za
                  > transport?
                  > aha. male rzeczy, typu topy, koszule, spodnice i sweterki
                  > spokojnie zmiszcza sie w "flat rate envelope" , kosztuje
                  > to dokladnie $9 i dociera do ciebie w 4 do 7 dni
                  > roboczych. zadnego cla sie nie placi, one to zawsze
                  > zaznaczaja na zielonym swistku celnym jako gift.
                  > wlasnie zdradzilam swoja wielka tajemnice - ale mysle, ze
                  > nie okaze sie, ze cala populacja dziewczyn wariuje na
                  > punkcie tych samych szmat co ja;))
                  >
                  > xx.

Z ciekawości zajrzałam. Mogłabyś wyjaśnić, w jaki sposób licytujesz. Z tego, co
                  widzę, ceny są podbijane dosc wysoko (torebka, która mi wpadła w oko, za $10, już
                  doszła do 86, za drogo)...
                  • anexxa Re: Uwaga na ebay! 30.05.02, 21:39

> Z ciekawości zajrzałam. Mogłabyś wyjaśnić, w jaki
                    sposób licytujesz. Z tego, co widzę, ceny są podbijane
                    dosc wysoko (torebka, która mi wpadła w oko, za $10, już
                    doszła do 86, za drogo)...

jesli trafiam na poczatek aukcji i widze, ze cena buy it
                    now jest sensowna, uzywam tego sposobu i nie martwie sie
                    dalej. jesli aukcja sie toczy i to, co bym chciala,
                    zaczyna kosztowac wiecej, niz moglabym chciec zaplacic,
                    olewam. czasem uzywam tez snajpera, czyli skryptu do
                    automatycznego licytowania.
                    www.snip.pl - obsluguje allegro i ebay. wystarczy podac
                    numer aukcji, max kwote i bufor strzalu (np. 10 sekund
                    przed koncem aukcji). jak sie uda, to spoko i nie trzeba
                    sie meczyc, a jak sie nie uda, to trudno. tzn. snajper
                    trafi, tylko czasem licytacja moze pojsc wyzej.
                    nie wszystko da sie kupic, nie wszystko da sie kupic za
                    pierwszym razem. ale i tak warto;)

xx.
                    • Gość: Aga Re: Uwaga na ebay! IP: *.future-net.pl 31.05.02, 19:40
                      Wielkie dzięki, już się wgryzłam i chyba też się w to pobawię:)))
                      • Gość: Aga Re: Uwaga na ebay! IP: *.future-net.pl 01.06.02, 08:43
                        Annexo, zainteresowało mnie kilka kosmetyków i mam jeszcze do ciebie pytanka:
                        ile mniej więcej trzeba doliczyć kosztów manipulacyjnych (paczka, także za
                        przekazanie pieniędzy np. bidpayem)?
                        • Gość: Aga Re: Uwaga na ebay! IP: *.future-net.pl 01.06.02, 09:31
                          Mam też pytanie - czy płaciłaś tym bidpayem także na Europę, czy obsługuje on
                          inne kraje oprócz Stanów?
                          • Gość: Aga Re: Uwaga na ebay! IP: *.future-net.pl 01.06.02, 10:32
                            Nie muszę chyba dodawać, że jestem baaardzo wdzięczna za info i zdradzanie
                            tajemnic:) na szczęscie preferuję inne firmy (i na razie ograniczę się do
                            kosmetyków), wiec ci nie podbiję ceny:))) btw. chcę spróbować na ebay
                            niemieckim, myślę, ze koszta przesyłki będą niższe.
                            • anexxa Re: Uwaga na ebay! 01.06.02, 12:40

? Re: Uwaga na
                              ebay! adres: *.future-net.pl
                              Gość portalu:
                              Aga 01-06-2002 09:31 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Mam też pytanie
                              - czy płaciłaś tym bidpayem także na Europę, czy
                              obsługuje on
                              inne kraje
                              oprócz Stanów?

? Re: Uwaga na
                              ebay! adres: *.future-net.pl
                              Gość portalu:
                              Aga 01-06-2002 10:32 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Nie muszę chyba
                              dodawać, że jestem baaardzo wdzięczna za info i zdradzanie
                              tajemnic:) na
                              szczęscie preferuję inne firmy (i na razie ograniczę się do
                              kosmetyków),
                              wiec ci nie podbiję ceny:))) btw. chcę spróbować na ebay
                              niemieckim,
                              myślę, ze koszta przesyłki będą niższe

no prosze, jakie zainteresowanie:)

ok, to jade - w punktach moze.
                              1. koszty przesylki towaru
                              naprosciej jest poprosic o podanie wagi towaru i wejsc
                              na www.usps.com - tam jest specjalny skrypt do
                              obliczania kosztow przesylki na caly swiat, kazdym
                              sposobem.
                              * male rzeczy typu koszulki, sweterki, drobne kosmetyki
                              swietnie mieszcza sie w flat rate envelope, a ta
                              kosztuje od 7 do 9 USD.

2. metody i koszty przeslania pieniedzy
                              a - www.bidpay.com. niedawno wprowadzili plynne oplaty
                              w zaleznosci od kwoty - do $30 chyba 2.95, potem do
                              $100 - 5$, potem wiecej. detale sa na ich stronie - ja
                              wole ich z pamieci nie podawac.
                              maja tez opcje placenia w funtach brytyjskich.
                              oczywiscie kase mozna przesylac dokadkolwiek.
                              b - www.payingfast.com. mozna placic za aukcje i nie
                              tylko - z tym ze "nie tylko" dopuszcza platnosci tylko
                              do $50. reszta dziala jak bidpay.
                              gdyby sprzedawca pytal sie, co to za forma przekazu -
                              odpowiedz brzmi: western union money order. sprzedawca
                              nie musi sie tam rejestrowac ani nic, musi tylko podac
                              kupujacemu swoj adres domowy albo po box.

3. w kontaktach z niemacami nie mam duzego
                              doswiadczenia, kupowalam tam raz czy dwa, wiec wiele
                              nie powiem:)

ale zycze ci Ago udanych zakupow. i wszystkim innym,
                              ktorzy skorzystaja z moich podpowiedzi;)

xx.
                              • Gość: Aga Re: Uwaga na ebay! IP: *.future-net.pl 02.06.02, 22:06
                                Wow, jesteś niezawodna, dzięki. Czy za każdym razem przed przystąpieniem do
                                aukcji piszesz maila do sprzedającego i pytasz go, czy się zgadza na bidpay?
                                CZy - skoro to jest spokrewnione z WU - pieniądze sprzedający musi podejmować w
                                jakiejś agencji, czy są mu dostarczane bezposrednio na konto czy do domu (jakoś
                                nie mogę tego info znaleźc u nich na stronce)?
                                Dzięki za cierpliwośc, ale skoro jesteś, to korzystam:))))
                                Pozdrawiam
                                • anexxa Re: Uwaga na ebay! 02.06.02, 22:39
                                  Gość portalu: Aga napisał(a):

> Wow, jesteś niezawodna, dzięki. Czy za każdym razem
                                  przed przystąpieniem do
                                  > aukcji piszesz maila do sprzedającego i pytasz go, czy
                                  się zgadza na bidpay?
                                  nie, jesli ma napisane, ze akceptuje money orders albo na
                                  aukcji jest logo bidpaya.

> CZy - skoro to jest spokrewnione z WU - pieniądze
                                  sprzedający musi podejmować w
                                  >
                                  > jakiejś agencji, czy są mu dostarczane bezposrednio na
                                  konto czy do domu (jakoś
                                  >
                                  > nie mogę tego info znaleźc u nich na stronce)?
                                  na wskazany przez sprzedajacego adres przychodzi czek, z
                                  ktorym ow wybiera sie do swojego banku celem spieniezenia.

> Dzięki za cierpliwośc, ale skoro jesteś, to korzystam:))))

zaden problem;) o aukcjach moge dlugo gadac;)

btw, jesli sie uda, trafie dzis dwa wieloryby - znaczy
                                  dwie megapaki kosmetykow. chyba sie w nich wytarzam, jak
                                  przyjda:) jak ja lubie robic zakupy;))

xx.
            • Gość: kasica Re: Uwaga na ebay! IP: 157.25.78.* 31.05.02, 23:58
              Bardzo mozliwe, ze winowajca jest nikt inny tylko
              Poczta Polska. Wielokrotnie mnie i moim znajomym
              zdarzaly sie tajemnicze zaginiecia roznych
              zagranicznych paczek co do ktorych byla 100% pewnosc
              ze zostaly wyslane. Niestety na naszej poczcie
              pracuja zlodzieje. Jak sobie przypomne kilka takich
              przypadkow, to noz mi sie w kieszeni otwiera...
              • gapulka Re: Uwaga na ebay! 01.06.02, 20:11
                Dokładnie - to raczej PP może być problemem. Mnie i moim znajomym zgineło już w
                sumie kilka przesyłek z Amazona, kilka zostało 'sprytnie' przepakowanych
                (rzekome zniszczenie podczas transportu). Heh.

Pozdr.
    • miriam_73 Re: www.strawberrynet.com 07.06.02, 11:43
      Właśnie dziś odebrałam przesyłkę.
      1. Zamówienie złożyłam 28 maja, 29 dostałam potwierdzenie, że została wysłana.
      2. Nikt nie zażądał ode mnie faksu z kartą.
      3. Płaciłam zwykłym BPH-owskim Mastercardem.
      4. Stan konta w porządku. Obciązenie tylko raz.
      • Gość: gAndzia Re: www.strawberrynet.com IP: *.se.com.pl 07.06.02, 11:52
        Może po naszych mailach (ja napisałam z wymówkami) porzucili te głupie
        praktyki, hurra:)
        • miriam_73 Re: www.strawberrynet.com 07.06.02, 12:10
          Hopefully. w razie czego - miłych zakupów.
          • Gość: gAndzia Re: www.strawberrynet.com IP: *.se.com.pl 07.06.02, 12:20
            Spróbuję:)).
            • Gość: gAndzia Re: www.strawberrynet.com IP: *.se.com.pl 07.06.02, 14:21
              buuu, ale stronka strawberry nie działa:((((
              • Gość: Anka Re: www.strawberrynet.com - do Gandzi IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 14:55
                Nie działa czasowo, bo ją chyba "reorganizują". Ja złożyłam zamówienie rano,
                dostałam potwierdzenie i teraz czekam na info dot. wysyłki.
                • Gość: Aga Re: www.strawberrynet.com - do Gandzi IP: *.future-net.pl 09.06.02, 20:33
                  juz zreorganizowana, można zamawiać. ciekawe, czy naprawdę już tych faxów nie
                  chcą, chyba przetestuję na sobie, bo chcę Eye Protection Chanel, i chyba nie
                  doczekam się na duty free:) A na ebayach nie ma:)
                  • Gość: $$$ Re: www.strawberrynet.com - do Gandzi IP: *.acn.waw.pl 10.06.02, 11:08
                    No tak, faksow juz nie chca, ale mi po
                    trzech dniach od powtwierdzenia zamowienia
                    przyslali info, ze sorry, ale z tego regionu
                    co zamawiam (Polska) mieli kilka szwindli i
                    ze nie moga zrealizowac mojego zamowienia na
                    podstawie numeru karty. Wiec jak chce to im
                    moge przeslac cash, na podany adres. Nie zle
                    nie??? Nie przelew tylko cash i jak oni
                    dostana te forse to mi od razu wysla
                    kosmetyki. Tylko ciekawe co to za adres gdzie
                    mi kazali wyslac ten cash. Niech sie ugryza.
                    Ciekawe co jeszcze wymysla.
                    • Gość: Aga Re: www.strawberrynet.com - do Gandzi IP: *.future-net.pl 10.06.02, 20:04
                      Hej, czy któraś jeszcze zamawiała, jak to w końcu jest?
                • Gość: Aga Re: www.strawberrynet.com - do Gandzi IP: *.future-net.pl 10.06.02, 20:05
                  Gość portalu: Anka napisał(a):

> Nie działa czasowo, bo ją chyba "reorganizują". Ja złożyłam zamówienie rano,
                  > dostałam potwierdzenie i teraz czekam na info dot. wysyłki.

no i jak - chcą cash czy fax czy nie????
                  • Gość: Anja Wysłali mi paczkę! IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 11.06.02, 08:17
                    Dziewczynki, złożyłam zamówienie, przesłałam im kopię karty (ale mam ją ważną
                    jeszcze tylko 2 tygodnie, więc zaryzykowałam), dostałam info, że paczka została
                    wysłana 09.06! Sprawdzałam obciążenie rachunku, wszystko jest OK. Rachunek
                    został obciążony raz, taką kwotą jaka miała być. Sprawdzam sobie historię
                    operacji codziennie, ale wszystko jest w porządku. Skusiłam się cenami, a karta
                    i tak do wymiany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka