Dodaj do ulubionych

NAFTA KOSMETYCZNA NA POROST WLOSOW?

13.02.05, 12:35
Uslyszalam opinie, ze nafta kosmetyczna przyspiesza porost wlosow. Czy to
prawda? Jesli tak, to jak sie ja stosuje i czy nie zniszczy ona moich
kreconych wlosow?
Obserwuj wątek
    • mila25 -ODP...-tak, działa pobudzająco na wzrost włosów 14.02.05, 14:51
      Czesc, nafta kosmetyczna działa rzeczywiście pobudzająco na porost
      włosów.Wtarta tez w skórę głowy poprawia jej ukrwienie a co za tym idzie lepsze
      odzywienie cebulki włosa.Nie słyszałam aby zniszczyła skręt włosa-wręcz
      przeciwnie-sama mam włosy falowane.
      A stosuje się ją samą lub (w formie maseczki) z żółtkiem,lub też olejkiem
      rycynowym.Bardziej polecam Ci samą(jesli nie masz zbyt zniszczonych włosów)
      ponieważ ja próbowałam kiedyś z zóltkiem i strasznie po zmyciu tej maseczki
      miałam poplątane wlosy-mam długie włosy.Więc tak: buteleczkę z naftą wpierw
      wstrząśnij. POtem na rozczesane (nie umyte jeszcze włosy)nakładaj:zacznij od
      końców zakończ natomiast na wtarciu nafty w skórę głowy-wykonaj kilkuminutowy
      masaż skóry głowy.Następnie zawiń włosy czepkiem foliowym.Siedzisz ładnie;)z
      takim kompresem ok.10-15 minut.Po upływie tego czasu,myjesz i układasz włosy
      jak zwykle.
      Pozdrowienia
      Monika
      • nadia16 Re: -ODP...-tak, działa pobudzająco na wzrost wło 14.02.05, 15:20
        a czy mam ja nakladac na mokre czy na suche wlosy? chyba raczej na mokre, czy
        nie?
        • mila25 Re: -ODP.. 14.02.05, 16:41
          Na suche-każdorazowo przed umyciem.Jest jeszcze jedna metoda nakładania
          nafty:po umuciu włosów.Stosuje się ja raczej w przypadku silnie zniszczonych
          włosów,np.farbowaniem.Ja stosowałam to w okresie jak sobie przyniszczyłam włosy
          zabiegami fryzjerskimi-bardzo mi wtedy to pomogło.Po umyciu i rozcesaniu włosów
          wtarłam (ale niewielką ilość-pamietaj!!!)nafte,zwłaszcza końcówki gdyż
          szególnie pomaga to jak masz zniszczone końcówki.To jest jak "balsam"dla takich
          włosków,świetnie działa:).Możesz też rozprowadzić ją nacałej długości włosów
          ale tu bardzo trzeba uważać z ilością zeby nie "przetłuścić się".
          Monika
          • akara00077 do mila 15.02.05, 09:31
            piszesz ze trzeba po umyciu wlosow nafte jesli sa b.zniszczone-ale czy na mokre
            czy juz podsuszone?
            • mila25 Re: do mila-ODP 15.02.05, 10:33
              Wilgotne tzn,mokre ale tak zeby juz z nich woda nie ściekała
    • mila25 Re: Jeszcze Jedno:) 14.02.05, 16:50
      Możesz sobie robić też (jak np.stosuje starozytna medycyna indyjska-Ajurveda)
      kompres z podgrzanej nafty,olejku rycynowego lub olejku ze słodkich
      migdałów.Włosy mają wtedy piękny połysk a Ty zapominasz o ich
      łamliwości:).Kompres taki robisz około30 min.przed myciem a podczas tego czasu
      ogrzewasz głowe suszarką.Potem myjesz-jak zwykle:
      Proporcje(na włosy długie)
      I sposób
      2 łyżki stołowe nafty, 5 kropelek olejku rycynowego-wymieszać i wetrzeć we
      włosy i skórę na 30 min.
      II sposób
      2 łyżki stołowe nafty + 1 łyżka olejku ze słodkich migdałów-wymieszać i wetrzeć
      we włosy i skórę na 30 min.
      Potem-mycie włosów jak zwykle.
      P.S.
      Ja mam włosy do łokci i naprawdę duzo już wypróbowałam specyfików i stwierdzam
      ze najlepiej działają kompresy olejowe na włosy.
      Monika
      • lolaboa Re: Jeszcze Jedno:) 14.02.05, 21:27
        A gdzie kupuje się taki olejek migdałowy i naftę? W aptece?
        • nadia16 Ale chodzi o to, zeby szybciej rosly! 14.02.05, 21:44
          Ale mi chodzi konkretnie o to, zeby szybciej rosly. Ktory z tych sposobow
          bedzie najlepszy? Czy wszystki dzialaja jednakowo?
          • mila25 Re: Ale chodzi o to, zeby szybciej rosly! 14.02.05, 22:16
            Tak,wszystkie są równie dobre.
        • mila25 Re: Jeszcze Jedno:) 14.02.05, 22:17
          naftę w aptece a olejek w sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością:)
    • oksana.zarewicz Re: NAFTA KOSMETYCZNA NA POROST WLOSOW? 07.03.05, 09:11
      Witam
      Istnieje kilka rodzajów nafty (m.in. lecznicza – naphta naphtalanum oraz tzw.
      kosmetyczna). Są one mieszankami różnych rodzajów płynnych węglowodorów i
      zawierają pewien procent siarki. Nafta „kosmetyczna” ma działanie zmiękczające
      włosy, nadaje im połysk poprzez natłuszczanie. Niestety ani nafta ani kompresy
      i maseczki na jej bazie nie mają żadnego wpływu na szybkość wzrostu włosów.
      Pozdrawiam
      Oksana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka