Dodaj do ulubionych

Nareszcie mam piekna cere! odzylam :)

08.04.05, 18:57
Dziewczyny czuje sie wspaniale. Od dwoch tygodni nie uzywam podkladu, buzie
mam jak niemowlak. W moim przypadku sprawdzilo sie wiele porad z forum, a
nade wszystko dyskusje o odstawieniu wiekszosci kosmetykow. Oto "sekrety"
1. maseczki z platkow owsianych, nawet codziennie
2. glinka zielona - maseczki i nakladanie pojedynczo na czajace sie pryszczyki
3. codzienna pielegnacja = srodek do mycia twarzy + krem nawilzajacy
(wylacznie!!!)
4. ZERO (!!!) GMERANIA ŁAPKAMI PRZY TWARZY(!!!)
5. odstawienie podkladu
Nie wiem, czy gdyby nie dluga choroba zdecydowalabym sie na tak diametralna
zmiane jak calkowita rezygnacja z podkladu. Lezac w lozku moglam jednak
doleczyc buzke. Warto, naprawde warto pozbyc sie mazidel. Moja buzka jest
zdrowa i ladna juz od tylu dni, ze decyduje sie na sprzedaz podkladow - dla
bialasow. Gdyby ktoras byla zainteresowana, oto moja propozycja:
1. true match, C1, uzyty dwa, moze trzy razy - 35zl.
2. max factor Lasting Performance, uzyty w polowie, odcien 101, - 20 zl.
Obserwuj wątek
    • szalona_kredka Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 19:03
      > 4. ZERO (!!!) GMERANIA ŁAPKAMI PRZY TWARZY(!!!)
      moze rzeczywiscie jakbym chora byla i przez 2 tyg nigdzie nie wychodzila...
      a tak? lece w pon po kolejny specyfik tyle ze tym razem doradzony przez pania
      dermatolog...
    • szalona_kredka Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 19:03
      a! a skad jestes? jeszcze sie spytam...
      • szalona_kredka Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 19:04
        tak w ramach tego podkladu bo ja jeszcze "gmeram" :/
      • aknee Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 19:08
        Jestem z Jeleniej Gory, ale b. czesto bywam we Wroclawiu. Co do gmerania
        łapkami - chodzilo mi o wyciskanie i "skubanie" roznych nieczystosci na buzi.
        Baaaaaardzo trudno mi bylo sie od tego powstrzymac, i z tym akurat lezenie w
        łózku nie mialo nic wspolnego. Choroba pomogla mi jedynie w odstawieniu
        kosmetykow do makijazu. Z wielka uciecha obserwuje w lustrze jak znikaja mi nie
        tylko pryszcze, ale i zaskorniki, z ktorymi najzacieklej walczylam, wyciskajac
        je niestety. Wszystko nic, ale zaprzestanie wyciskania to jednak absolutna
        podstawa! Pozdrowionka.
        • aknee Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 19:11
          Za koszt ewentualnej wysylki podkladu moge zaplacic - jestem tak szczesliwa, ze
          moge sie tego pozbyc. Nie lubilam sie malowac. Zostawiam sobie tylko jeden
          podkladzik - Translucide, lekki, nawilzajacy, na jakies wyjscia.
        • szalona_kredka Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 19:20
          wiem wiem co to gmeranie niestety:/ ja mam z tym baaaaaaaardzo wiele problemu i
          do tego cera wrazliwa to sobie chyba mozesz wyobrazic... tez niecierpie sie
          tapetowac nie trawie tego "poczekaj na mnie przeciez tak nie pojde" tego
          wstawania 10 minut wczesniej... MASKAKRA!!!!!!!
          co do podladu - teraz popatrzylam ze to 101 jest czyli dla mnie niestety bedzie
          za ciemny...
          no ale - pogratulowac sukcesu!!!
          • aknee Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 19:31
            A probowalas pasty cynkowej albo masci cynkowej z kwasem salicylowym?? ladnie
            wysusza, szybko goi strupki, mnie to pomoglo, nakldalam nie tylko na noc, ale i
            w dzien, mialam tego gruba warstwe (oczywiscie punktowo) i to odciagalo mnie od
            majstrowania przy buzi. Takie skrobanie jest wielkim problemem. Szybciej i
            latwiej odzwyczailam sie od... obgryzania paznokci, niz od "gmerania" przy
            twarzy. Nie zrozumie ten, kto nie doswiadczyl. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
            • valkiria1 Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 19:46
              co do true match-jaka to nazwa odcienia??
              • aknee Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 19:49
                Rose ivory
                • valkiria1 Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 20:03
                  to dlaczego tu jest ivory dore??
                  www.perfumy.pl/x_C_Dz__P_7013218__R_T.html
                  wiesz, ale to nie najlepszy interes, bo to z opłatą 37, 50 a za 44 jest nowy

• szalona_kredka Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 20:12
              dzieki:) pasta i masc sa podstawami na mojej polce... niestety na gmeranie nic
              nie pomaga, mimo iz mowie sobie "od dzis dosc"!!! widze takie paskudztwo na
              twarzy i zaraz rece do buzi... koszmar :/
    • szalona_kredka Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 20:14
      a wez jeszcze powiedz <bo u mnie najwiekszym problemem tez sa zaskorniki>
      platki owsiane sa bardziej na pryszcze czy wlasnie na wagry? i jak je robilas?
      mielilas i co dalej?
      • fairy5 Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 20:36
        a mi zniknely pryszcze jak sie zaczelam wysypiac porzadnie - jak reka odjal :-)
        • czekoladka-pistacjowa Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 20:45
          A brałaś w tym czasie jakieś antybiotyki??
          Albo leki przeciwzapalne lub witaminy?
        • szalona_kredka Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 08.04.05, 21:22
          fairy5 napisała:

> a mi zniknely pryszcze jak sie zaczelam wysypiac porzadnie - jak reka odjal :-
          )

a wiesz ze i to moze byc problemem... tyle tylko ze ja juz na szczescie
          pryszczy jako takich nie mam.
    • Gość: Asia jak wykorzystujesz płatki ??????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 15:26
      Wiem zepłtkami zainteresowałaś sie dzieki watkowi " najdziwniejsze metody..."
      lecz tam podawali kilka rodzajów uzycia płatkó, jak ty z nich konkretnie
      korzystasz?? tę wode odsączpna uzywasz ?
      Asia

ps. uzywasz jeszcze jakiegos toniku do buzki ??
      • Gość: Akne Re: jak wykorzystujesz płatki ??????????? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.04.05, 15:55
        A wiec po kolei.
        1. Podklad chce sprzedac za 35.00, bo jest NOWY. Poza tym zaznaczylam, ze za
        przesylke place JA. Mysle wiec, ze to dobry interes.
        2. Co do platkow - rozgniatam je nieco drewnianym tluczkiem, zalewam goraca
        woda, nakldadam na buzie. Nie sa one zmielone, ale wygodniej sie je naklada,
        nie spadaja z twarzy.
        Reszte "owsianki" przecieram sobie przez drobne sitko. Mam wtedy gesty kleik i
        tym kleikiem myje sobie jeszcze buzie tego samego dnia. Platki naprawde
        fantastycznie oczyszczaja.Tylko trzeba uwazac zeby nie trzymac zbyt dlugo. Dzis
        na przyklad wzielam sie za sprzatanie i trzymalam je niemal godzine. Podraznilo
        mi skore na policzkach. Zwykle trzymam tyle co glinke - 20 minut.
        POLECAM.
        • Gość: Do Asi Re: jak wykorzystujesz płatki ??????????? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.04.05, 15:58
          Nie uzywam juz toniku. W czasie dnia odswiezam buzke woda termalna Iwostin.
          • Gość: Akne Re: Do Asi i Kredki IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.04.05, 16:00
            Oczywiscie temat poprzedniego postu mial brzmiec "Do Asi", autorem jestem wciaz
            Ja - Akne. Cosik mi sie pomerdalo. Kredeczko, jak czytam twe posty, to jakbym
            sama siebie czytala. Powodzenia Ci zycze goraco.
            • verhextekw Makijaż a cera 09.04.05, 16:26
              Ja na ładną cerę poleca rezygnację z pudrów, fluidów i tym podobnych płynnych
              preparatów. Zrobiłam tak 2 lata temu - przerzuciłam się na matujący podkłąd w
              kamieniu, transparentny - i od 2 lat nie ma pryszczy!
              • Gość: Aknee Re: Makijaż a cera IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.04.05, 16:37
                Cos w tym jest i chyba zgadzam sie z Toba.
              • Gość: kola Re: Makijaż a cera IP: *.246.jawnet.pl 09.04.05, 18:16
                A jaki to podklad? Hmmm... moze tez sobie zafunduje taka kuracje, ale nie wiem,
                czy wyjde bez makijazu na ulice...
            • Gość: ASIA Do Akne :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 17:09
              DZIKUJE ZA WYCZERPUJĄCA ODPOWIEDZ
              Dzis sama juz stram si nie gberac przy buzce, narzie jest ok, dzis zaczynam
              metody płatkowe :D
              ppaa
            • szalona_kredka Re: Do Asi i Kredki 10.04.05, 20:40
              ja dzieki wielkie:/ ale ja ci zazdroszcze!!!
    • super.kinia Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 09.04.05, 17:37
      jak nazywa sie ta maseczka z zieloną glinką? droga jest?
      • Gość: spoko_agniesia Pomocy :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 18:23
        mam straszliwy problem, właśnie przez wyciskanie pryszczy i dobieranie sie do
        zaskórników (pozostały mi okropne blizny, w miejscu niektórych znów robią mi
        sie pryszcze) potrzebuje jakiegos sprawdzonego srodku do mozliwie szybkiej
        kuracji, na pryszcze, zaskorniki i blizny. macie cos sprawdzonego?

p.s. tylko nie proponujcie acne-derm, bo strasznie wysusza mi skore, ktora sie
        potwornie luszczy..
        • Gość: Aknee Re: Pomocy :( IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.04.05, 18:34
          Pasta cynkowa lub masc cynkowa z kwasem salicylowym. Nakladasz na noc,
          PUNKTOWO, i do rana masz ladnie wysuszone. Mi tylko to pomoglo. A! jeszcze
          glinka zielona. Robisz paste - troche glinki na jakis spodeczek, pare kropel
          wody mineralnej,i powstala, gesta maz nakldasz albo na cala buzke, albo tez
          punktowo. Najpierw "wyciaga" nieczystosc, potem wysusza. Powodzenia. Trzymam
          kciuki,to drapanie jest koszmarnym problemem. Ale wiedz, ze nie ty jedna sie z
          tym borykasz, marna to pociecha, ale zawsze jakas. Co do nazwy maseczki- nie
          jest to maseczka z glinka, tylko sama glinka, np. Dermaglinu, kupowana w
          saszetkach, w drogerii. Droga. Ok. 5-6 zl. za saszetke, ale moim zdaniem warto.
          • Gość: spko_agniesia:Akne Re: Pomocy :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 18:42
            maści cynkowej uzywam odkad siegam pamiecia. co do zielonej glinki masz racje,
            kiedys uzywalam co tydzien, ale zbyt krotko zeby zpbaczyc efekty. postaram sie
            do tego wrocic. a uzywalas kiedys bialej glinki?
            Pozdro :)
    • fairy5 Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 09.04.05, 18:29
      a ja sie w tym tygodniu nie wyspalam i mam 5 pryszczy przy weekendzie :-( wiec
      popieram moj poprzedni post
      • Gość: Aknee Re: Do Spoko Agnesi IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.04.05, 18:51
        Nie uzywalam bialej. Do jakich cer ona jest?? na jakie problemy?? chyba gdzies
        o niej slyszalam, chyba to byly pochlebne opinie, ale zupelnie nie pamietam. A
        co do masci cynkowej, wiem, ze istnieja 3 rodzaje tego specyfiku, o roznym
        stopniu "doskonalosci" ;)
        1. masc cynkowa - najslabsza, najlagodniejsza
        2. PASTA cynkowa - mocniejsza
        3. masc cynkowa z kwasem salicylowym - najmocniejsza, nawet pani w aptece
        pytala, po co mi tak silny specyfik. Moze mialas pierwszy rodzaj i dlatego
        niezbyt pomaga??
        • Gość: spoko_agniesia Re: Do Akne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 18:58
          biała glinka ma szczególne funkcje oczyszczające, do szczególie zmęczonej i
          szarej cery. wiem tylko, że jest bardzo droga. a co do maści cynkowej, to
          niestety cały czas używałam masci, teraz kupilam paste, bo masci nie bylo, a ze
          istnieje z kwasem to nawet nie wiedzialam. dzieki za rade!
          Pozdro :)

p.s. jeśli chcesz sobie popatrzeć na różne specyfiki do twarzyczki i o
          maseczkach z biała glinka poczytac to poniezej zalaczam link do drogerii
          internetowej:
          www.esentia.pl
          • Gość: spoko_agniesia Re: Do Akne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:00
            www.esentia.pl/servlet/SNFProduct?p_pid=24854&session=7b04c67ef3e7a548
            tu jest konkretny link na strone o białej glince
        • kalooo Gratulujemy aknee;) 09.04.05, 18:58
          I życzymy utrzymania takiej pięknej cery!;D
          <zdrówko>! <pijemy szampana>;)
          • Gość: Aknee Re: Gratulujemy aknee;) IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.04.05, 19:08
            Kalooos! Slonko! ale sie stesknilam! chorobsko mnie powalilo, wiec tygodniami
            do Was nie zagladalam :) Pozdrowka gorace.
            Agniesia - dzieki za rade. Co do tej masci cynkowej z kwasem - dodam jeszcze,
            ze ten kwas delkatnie zluszcza np. owego strupka, ktorego usiluje sie wyeczyc.
            Fajna sprawa, ale nie wolno na cala buzie stosowac.
            • kalooo Re: Gratulujemy aknee;) 09.04.05, 19:11
              ano własnie śmy się pytały o Cię i nic...;/
              Co tam pani u dworu słychać?Zdrówko już gra?;D
            • Gość: spoko_agniesia do Akne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:24
              dzieki :) mam nadzieje ze uda mi sie go kupic.
              Pozdrowinka :)
              spoko_agniesia
        • Gość: gogo Re: Do Spoko Agnesi IP: *.mt.pl / *.mt.pl 09.04.05, 19:09
          u mnie to gmyranie najbardziej psuje wszystko ;{{
          , caly dzien za czyms sie lata a ostatnio byly czuwania za Papieza wiec nie
          bylo kiedy i cera o procent lepsza, a dzis juz popelnilam znow ten grzech ;[[
          i podchodza ropa jak zaradzic ?
          • Gość: spoko_agniesia Do GoGo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:27
            w moim przypadku acne-derm nie leczy zbyt dobrze, bo bardzo wysusza, ale moja
            isostra ktora ma takie problemy jak ty ma coraz lepsza cere. Polecam Ci acne-
            derm. wadama moze byc cena - zalezna od apteki oraz dlugosc stosowania, efekty
            widzisz po 4 tygodniach, a efekt utrzymuje sie po stosowaniu wielomiesiecznym.
            A tak to narazie proponuje Ci benzacne - tonik.
            Pozdro
            • Gość: gogo dziekuje Ci pieknie IP: *.mt.pl / *.mt.pl 10.04.05, 13:33
              mam krem czy to masc i troche podleczylo nie wiedzialam ze jest tez tonik,
              jutro kupie, a zapytam tez o cene tego i moze kupie
              Dzieki i Pozdrawiam
    • Gość: Asia jeszcze jedno pytanie co do płatków :)) ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 08:36
      Nałożyłam płatki, jak je utarłam wczesniej takim kołkiem drewnianym, to sie
      ladnie buzki trzymały, lecz problem w tym: czym je potem zmyc, czy tylko woda,
      czy woda+ płynem do mycia twarzy, ( niestety samą wodą nie dalam rady :((
      Asia
      • Gość: Asia Re: jeszcze jedno pytanie co do płatków :)) ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 18:44
        up
        • Gość: Aknee Re: Do Asi IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 10.04.05, 18:53
          Pewnie juz do tej pory zmylas te platki, i moja odpowiedz przychodzi za pozno,
          ale mimo to podziele sie wiescia, ze ja zmywam platki woda, sama woda, nie chca
          schodzic, wiec je delikatnie odklejam; sa ostre i spelniaja role peelingu.
          • Gość: Asia do Akne :) dziekuje za odp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 21:24
            i sory ze tyle CIE mecze :D hehe :) jescze raz dzieki!!
    • jasna_79 Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 10.04.05, 14:19
      Hej, co do podkładów to ja rękami i kopytkami popieram... Ja używam tylko przy
      wielgachnym mrozie, a od marca do listopada chodzę bez i mam super cerę...

A ostatnio tak gorąca woda prysnęła mi na policzek. Byłam i tak zadowolona, że
      nie w oko (właśnie - nie wrzuca się makaronu do wrzącej wody z metra od góry,
      he he). Po rance została blizna, a bliznę właśnie ładnie usuwa CEPAN -
      rewelacyjny krem, choć pachnie niespecjalnie.
      Więc Koleżance, która wyżej napisała, że ma na buzi różne przygody, ja mogę
      polecić CEPAN właśnie, w aptece chyba za mniej niż 10 zł.
      • Gość: woszka Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) IP: *.wisla.chomont.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 18:53
        niestety:
        -cepan kosztuje ok 18 pln
        -mi nic nie pomogl
        -strasznie smierdzi...
        • szalona_kredka Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 10.04.05, 20:45
          bo sepan jak ma wlasciwosci gojace razy takie jaki nasza szanowna pani cebula
          wiec cebula pachnie :)
    • szalona_kredka Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 10.04.05, 20:46
      dziewczyny a powiedzcie mi jeszcze cos o tym podkladzie w kamieniu... dobrze
      toto kryje??? ja sie serio boje bez podkladu na ulice wyjsc:( ale jest szansa
      bo sie lato zaczyna i jeszcze jeden promyczek - od jutra kuruje sie differinem,
      moze mi pomoze...
    • szalona_kredka zas do aknee 10.04.05, 20:49
      aha:) co to za woda termalna??? ja wlasnie za namowa mamy <mojej kochanej>
      odstawilam toniki... przemywam tylko jak sobie mocno pogmeram w buzi ale o
      dziwo ostatnio raczej kurz zbieraja:) wiec - podziel sie nowina co to za woda
      termalna i czy zmywa to cos zanieczyszczenia z twarzy?
    • Gość: karti Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.04.05, 14:14
      ja miałam wielki problem z cerą, ale nie pomagało doslownie nic! Nie były to
      zwykłe zaskórniaki, tylko ropne wypryski - zawsze w konkretnych miejscach,
      szczególnie na linii miedzy policzkami a szyją. U mnie pomogła tylko kuracja
      hormonalna, tzn. diane 35. Wszystko zniknęło jak ręka odjął. dziękuje mojemu
      ginekologowi!!! Niestety, trzy miesiace temu (po dwóch latach zażywania Diany)
      stwierdziłam, ze jestem za stara na wypryski- mam 28 lat- i odstawiłam Dianę.
      wszystko powróciło;-( martwię się tylko, ajk będę wygladac w ciązy;-)
      • szalona_kredka Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 11.04.05, 14:19
        Gość portalu: karti napisał(a):

martwię się tylko, ajk będę wygladac w ciązy;-)

ponoc w ciazy wszystko mija :p wiec moze i tobie malo bobo pomoze :D
        • Gość: Aknee Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 11.04.05, 16:30
          Stosuje wode termalna Iwostin. Do kupienia w aptece. Nie myje nia buzi, tylko
          przecieram PO normalnym myciu. Skora jest mniej sciagnieta. Przecieram tez gdy
          jest mi goraco, gdy chce sie odswiezyc, gdy sie zmecze, a nie mam warunkow,
          zeby sie umyc. Dziala doskonale - buzka jest czysta, swieza, matowa, gladka. Po
          toniku, nawet najlepszym, wciaz mialam wrazenie, ze sie kleje.Codziennie
          zabieram do pracy. Taka woda przede wszystkim lagodzi podraznienia, nadaje sie
          do wrazliwych cer, cyt:"łagodzi świad i wszelkiego rodzaju podraznienia,
          poprawia zdolnosci obronne skory, posiada wyjatkowe wlasciwosci kojace,
          przynosi ukojenie i zapewnia uczucie komfortu, odsieza po wysilku fizycznym,
          dziala oczyszczajco i tonizujaco". Fajna sprawa ogolnie :)Ma jedna wade - jest
          idealna gdy nasaczy sie nia wacik i przeciera buzie, ale szczypie w oczy, gdy
          sie nia buzke spryska. Mimo to polecam. Do toniku juz nie wroce.
          • szalona_kredka Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 11.04.05, 16:38
            a ja chcialam zastapic tonik woda termalna ale LRP ale sie jeszcze waham... a
            dzis dostalam probki kremu z iwostinu jak poprosilam pania aptekarke o jakies
            cos co ma niewiele chemii no i mi sie iwostin dostal, moze sie skusze, na razie
            sie ciekawie uzywa :)
            • Gość: spoko_agniesia no zaczynam terapie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 19:24
              wlasnie kupilam sobie "pasta lassari". nie bylo w aptece zwyklej masci
              cynkowej, ale to jest to samo, znaczy tez sa tu substancje cynku i kwas
              salicylowy. co do glinki -nigdzie nie moge jej znalezc :(. znacie moze jakies
              konkretne miejsce, gdzie moge ja kupic?
              • szalona_kredka Re: no zaczynam terapie :) 11.04.05, 20:54
                jasne:) www.esentia.pl :) glinka argiletz jest rewelacyjna
                a co do pasty - po prostu kupilas jej silniejsza wersje o nieco innej
                konsystencji:) ja mam i to i to i w zaleznosci od potrzeby sobie wybieram :)
                • Gość: spoko_agniesia do kreeeedeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 22:01
                  dziekuje Ci bardzo :). zycze wygranej z pryszczami na zawsze :)
                  pozdro
                  • szalona_kredka Re: do kreeeedeczki 11.04.05, 22:05
                    mam tansza alternatywe www.naturella.pcom.pl tylko nie wiem jakie sa tu koszty
                    transportu...
                    dzieki za zyczonka i wzajem zycze:)
                    • Gość: anik Re: do Aknee IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.04.05, 23:56
                      Witaj! Ja właściwie mam dwa pytanka - z trądzikiem borykam się od lat, często
                      niestety rozdrapuję krostki, wyciskam pryszcze itd. - 1. czy znasz może jakąś
                      alternatywę dla podkładu, korektora i pudru, których niestety używam, gdy muszę
                      wyjść z domu; nie wyobrażam sobie po prostu chodzić po mieście, na uczelnię z
                      taką okropną twarzą, a z drugiej strony jestem pewna, że te wszystkie świństwa
                      zatykają moje pory; 2. co robić w przypadku ropnych pryszczy - jednak wyciskać,
                      ale starać się to robić w bardziej higieniczny sposób czy chodzić z taką ropną
                      gulą?
                      Z góry dziękuję za odpowiedź.
                      • szalona_kredka Re: do Aknee 11.04.05, 23:59
                        2. co robić w przypadku ropnych pryszczy - jednak wyciskać,
                        >
                        > ale starać się to robić w bardziej higieniczny sposób czy chodzić z taką
                        ropną
                        > gulą?
                        na to ja ci moge odpisac - dermtolog zawsze mowi - nie meczyc!!! smarowac
                        antybiotykiem, wysuszac byle nie meczyc!!!
                        ja sie dorzucam do pytania nr 1.
                        no i niechze mi ktos odpowie o tym podkladzie w kamieniu prosze!!!
                      • chimerrra Re: do Aknee 12.04.05, 00:58
                        Co do zastąpienia podkładu czymś innym - moja pani dermatolog zakazała mi
                        używania tego typu mazideł,pozwoliła jedynie na puder sypki (za każdym razem
                        powinno się nakładać nowym wacikiem,bo na pędzlu ponoć przenosi się
                        bakterie).Zamiast podkładu przepisała mi emulsję Aknefug z estradiolem.Emulsja
                        jest koloru brązowego i trochę kryje niedoskonałości cery (choć pewnie nie tak
                        bardzo jak podkład),jednocześnie lecząc ją.Trzeba jednak uważać,by nie nałożyć
                        zbyt dużo,należy dokładnie rozsmarować,żeby nie było smug.Obecnie tuba 25g
                        kosztuje ponad 50 zł,zależy od apteki.

Co do pytania nr 2 - na pewno nie można rozdrapywać pryszczy (!!!)zwłaszcza
                        ropnych,bo rozniesie sie bakterie i zrobią się blizny.Jeśli podeszło ropą,to
                        można delikatnie nakłuć zdezynfekowaną (!) igłą i BARDZO delikatnie wycisnąć
                        ropę (np przez chusteczkę),a następnie posmarować jakimś antybiotykiem albo
                        innym lekiem.Oczywiście ten zabieg zawsze musi być poprzedzony dokładnym
                        umyciem twarzy i rąk :)

Akurat teraz nastały lepsze czasy dla mojej cery :) więc staram sie utrzymać
                        ten stan.Najchętniej nie używałabym żadnych mazideł,ale pozostały jeszcze
                        blizny i ciężko mi się jakoś przełamać wychodząc na miasto bez makijażu :(
                        chociaż podobno to już wymysł mojej psychiki - niby nie widać tych śladów po
                        trądziku - tak mi mówi sporo osób.
                        W każdym razie myslę,że warto odstawić fluid np. na rzecz korektora
                        antybakteryjnego i pudru sypkiego.A jeśli używasz pudru w kamieniu,to pamiętaj
                        o częstym myciu gąbki do nakładania.

życzę wygranej w walce z pryszczami! :)

• paputerek Re: do Aknee, Chimerra i dziewczyn 12.04.05, 06:39
                          no to teraz o mnie:

1. Nie używam podkładu bo nie lubię i jak się robiły dziadostwa na mojej buźce
                          tak się robią dalej więc ja nie widzę jakiegoś wilekiego związku, choć może
                          wtedy miałam rzeczywiście gorszą cerę (nie pamiętam bo używałam podkładu jakieś
                          5 lat tamu)

2. Czasami coś wyciskam w taki sposób jak napisała chimerrra bo poprostu muszę
                          i pomimo stosowania antybiotyku cos tak dojrzewa że muszę to wycisnąć,
                          ni wysciskam natomiast syfów niespecyficznych, bo to zawsze kończy się źle.

3. Mam zamiar zacząć regilarnie stosować glinke i płatki owsiane by utrzymac
                          cerę w lepszej kondycji, i może wówczas zmniejszy się ilosc zaskórników.

4. Chimerra jak długo stosujesz Aknefug i czy nie masz jakiś efektów ubocznych?
                          • Gość: zanzare Re: do Aknee, Chimerra i dziewczyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 09:44
                            up
                          • chimerrra Re: do Aknee, Chimerra i dziewczyn 12.04.05, 12:02
                            Witam :)

1.Zaobserwowałam to samo co Aknee napisała w pierwszym poście - podczas 1,5tyg
                            choroby nie wychodziłam z domu,więc też niczym sie nie smarowałam, i buźka była
                            piękna,wypoczęta,bez syfów.Dlatego jestem pewna,że im mniej kładę czegokolwiek
                            na twarz,zwłaszcza fluidu,tym lepiej dla mojej cery.Staram sie ograniczac te
                            mazidła,a po przyjsciu do domu od razu usuwam makijaż.

2. Z tym wyciskaniem to jest tak,że jak robi sie ropny pryszcz,to w koncu moze
                            bardzo podejść ropą i w końcu pęknie,wiec lepiej wcześniej go nakłuć i
                            delikatnie usunąć ropę,a potem koniecznie zdezynfekowac rankę.Natomiast
                            szczerze odradzam wyciskanie tzw podskórnych wulkanów ;) bo tylko wymęczymy
                            niemiłosiernie skórę,bedzie czerowna,a i tak niec nie wyciśniemy,stan skóry
                            tylko sie pogorszy.

3.Glinkę też stosuję od jakiegoś czasu,na samym początku prawie codziennie,bo
                            chciałam uzyskać jak najlepszy efekt ;) teraz juz 2 razy w tyg,a częściej np na
                            nos,zeby zaskórników sie pozbyć.A codziennie przemywam sobie twarz płatkami
                            owsianymi,tzn tym "kleikiem :) jest fajny! czasem też maseczka z miodu-skóra
                            jest bardzo przyjemna w dotyku.Zupełnie zrezygnowałam z kupnych maseczek.

4. Emulsję Aknefug stosowałam już pewien czas temu,kiedy miałam większe
                            problemy z cerą i lekarka nakrzyczała na mnie,że używam podkładów do maskowania.
                            Efektów ubocznych nie zauważyłam,oprócz tego,że wyglądałam w środku zimy jak po
                            solarium (a jestem raczej bladolica) - po prostu za dużo nałożyłam na twarz ;)

Czas stosowania Aknefugu jest jednak ograniczony (chyba 6 tyg),wiec nie jest to
                            wyjście na stałe.Ale można w tym czasie podleczyć buźkę i potem starac sie
                            utrzymac ten stan nie męcząc skóry chemią kosmetyczną.Ponieważ Aknefug jest
                            środkiem z hormonami,to nie dla każdego może okazać się odpowiednia.Wszystko
                            zależy co powie na ten temat dermatolog.Lek ten polecany jest raczej w trądziku
                            hormonalnym.Przeznaczony jest do stosowania tylko dla kobiet.Nie można stosować
                            tego leku będąc w ciąży.Nie wiem jak jest w przypadku zażywania pigułek anty,to
                            na pewno trzeba skonsultować z lekarzem. Estradiol szybko przenika przez skórę
                            do krwi.Stosując emulsję należy w miarę możliwości unikać słońca.

Ja postaram sie przemóc i używać podkładu tylko na większe wyjścia (ojjj!) co i
                            Wam polecam! :) pozdrawiam serdecznie!

ps. A może wiecie dziewczyny jak się pozbyć zaskórników? do kosmetyczki na
                            wyciskanie na pewno nie pójdę,to mam zbyt delikatną skórę i goi się bardzo
                            długo :( myślę o stosowaniu Effaclaru K tylko na nos i brodę,bo boję się używać
                            na całą twarz - czytałam tu na forum bardzo przychylne opinie,ale inne były też
                            bardzo negatywne - stąd moje obawy..
                            • Gość: monique_krak Re: do Aknee, Chimerra i dziewczyn IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.05, 14:48
                              WITAM, co do kosmetyków i preparatów na tradzik, to wiele ich miałam.Teraz
                              stosuje kosmetyki La Roche POssay, miedzy innymi Effaclar K i Effaclar IA. na
                              miejscowe stany zapalne. I działa, nie mam podraznien, tak gdzie były pryszce
                              skóra sie lusczy ale niewiele. Stosuje tez doustnie, UWAGA NOWOŚĆ preperat
                              minerałowo-witaminowy z Pharmy Nord ACNO na trądzik, dopiero tydzięn, wiec
                              trudno mowic o efektach. Popieram odstawienie podkładów. Ewentualnie mozna uzyc
                              jakiegos kremu koloryzującego , np Vichy Luminesse, nie robia sie po nim
                              zaskorniki.
                            • paputerek Re: do Aknee, Chimerra i dziewczyn 12.04.05, 16:45
                              :)
                              je też mam problem z zaskórnikami i właściwie tylko ten problem i jak dotąd nie
                              znalazłam rozwiązania, effaclaru k nie musisz się bać mam super wrażliwą buźę i
                              nic mi się szczególnego nie działo, ale tez i za bardzo nie pomogło.
                              Mogę natomiast polecic effaklar do mycia, który też jest z kwasami ale jakąś
                              mikroskopijną ilością, ładnie wygładza cerę trochę wysusza.

pzdr
                            • szalona_kredka Re: do Aknee, Chimerra i dziewczyn 12.04.05, 16:46
                              a ja od wczoraj smaruje sie differinem:) moje pierwsze spostrzezenie to ze nie
                              mam zadnych zaczerwien no i zadnego uczucia pieczenia nic a nic wiec poki co
                              sie ciesze niemilosiernie bo moze mi w koncu cos pomoze:)
                              no i obiecalam sobie <jako ze do CALKOWITEGO zaprzestania "gmerania" nie dam
                              sie rady zmusic> ze jak juz bede gmerac to tylko tak gdzie zaskornik jest juz
                              bardzo widoczny, a pozostale - niestety pod podklad :/
                        • Gość: anik Re: do Chimerry IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.05, 23:24
                          dzięki wielkie za odpowiedź. Mam już ostatnie pytanko - czy znasz może jakiś
                          godny polecenia podkład sypki, antybakteryjny i kryjący jednoczesnie? Na razie
                          znalazłam w necie Manhattanu Clearface Compact Cream Make up, ale nie wiem czy
                          się zdecydować - są tylko 2 odcienie.
      • Gość: Gutek Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 13.04.05, 12:50
        Miałam ten sam problem - jestem teraz w ciąży i bez podkładu nie wychodzę :(((
        • Gość: asia Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) IP: *.consilium.eu.int 13.04.05, 13:16
          a co zrobic z malymi kropeczkami wokol skrzydelek nosa??? ja praktycznie za
          kazdym razem jak nacisne te okolice to od razu wychodza malutkie zolto biale
          kropeczki. czy cos z tym robicie? i czy to sa slawne zaskorniki?:) dzieki!
    • wikula24 Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) 13.04.05, 13:46
      witam wsztstkie Panie,
      ja jakis czas temu doszłam do wniosku, że żałuje dnia, w którym po raz pierwszy
      uzyłam podkładu ... potem doszedł puder,korektory i inne mazidła ... zaczeły sie
      problemy z cera...chyba wszystkie wiemy o co chodzi .... mialm dosc widoku
      kolejnych krostek,wyprysków...stopniowo odstawiłam te wszystkie kosmetyczne
      świnstwa..na poczatku było ciezko...zanim sie oswoiłam z brakiem kompletnego
      makijarzu ...teraz ograniczam sie do podkreslania oczu i ust... stosowałałam
      rozne naturalne metody oczyszczania skóry... najskuteczniejsze okazały sie
      wspominane juz przez was glinki...
      ...a od siebie dodam jeszcze ze rewelacyjne na wszelkie skorne schorzenia(
      krostki, wypryski,trądziki itp.) są algi morskie ..i bynajmniej nie te w
      kosmetykach, a naturalne ...czyli wyhodowane w domowych warunkach ..codzienne
      wcieranie alg w skore twarzy( i nie tylko, reszte ciała tez) daje naprawde
      rewelacyne efekty ... ja algi dostałam akurat od kolezanki i teraz sama je
      hoduje ( nie sa wymgajace ;) ale widziałam ze mozna dostac kilka łyżek alg na
      allegro za ok 5 zł. Polecam również na krosty i wypryski maść Tormentiol ( do
      dostania w kazdej aptece za ok 5 zł ) - jest naprawde skuteczna i szybko działa.
      powodzenia i pozdrawiam
    • Gość: asia Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) IP: 80.48.249.* 13.04.05, 19:03
      To fakt. Kiedy jestem chora i np. przez 8 dni nie wychodzę z domu a w związku z
      tym nie smaruję twarzy tymi chemicznymi świństwami (kremami, podkładami itp)
      moja cera wygląda super, gładziudka, zero przyszczy.Potem wraca wszystko do
      normy.Generalnie nigdy nie lubiłam podkładów (czułam jakby skóra nie oddychała)
      i stosowałam rzadko. Niestety tej zimy używałam codziennie(za namową koleżanki,
      niby ładniej wyglądałam tzn. nie tak blado, cieni pod oczami nie było widać
      itp) aż tu nagle zauważyłam,że w pewnych miejscach na twarzy zrobiły mi się
      takie placki, jakby liszaje. Na czole już zeszły , ale najgorzej pod okiem
      skóra ściągnięta, pomarszczona,szara, okropność. Odstawiłam ten podkład, ale
      jak teraz zregenerować skórę???
    • zolwik do wszystkich,ktorym po chorobie polepszyla sie ce 13.04.05, 19:16
      Dziewczyny, napiszcie czy podczas swoich chorob bralyscie antybiotyki. Z
      wlasnego doswiadczenia wiem ze jakikolwiek antybiotyk swietnie dziala na cere.
      Pozdrawiam i zycze zycia bez pryszczy:)
      • Gość: Aknee Re: do wszystkich,ktorym po chorobie polepszyla s IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 13.04.05, 19:37
        Owszem, bralam antybiotyki, nawet duzo, ale wczoraj przekonalam sie o
        prawdziwej przyczynie moich klopotow. Po chorobie jestem juz trzeci tydzien,
        cera byla wciaz idealna.Wczoraj jednak musialam naprawde dobrze wygladac w
        pracy,i to przez wiele godzin. Nalozylam podklad. Efekt - dzis wielki pryszcz,
        jakby kosmetyk po prostu nabijal sie ze mnie. A wiec - TO WINA PODKLADU. Przez
        wiele tygodni bylo super, raz nalozony podklad i znow siedzenie z mascia
        cynkowa na twarzy. Nie dam sie juz nabrac, chocbym szla z wizyta do angielskiej
        krolowej !!!!
        • zolwik Re: do wszystkich,ktorym po chorobie polepszyla s 13.04.05, 19:56
          Z tradzikiem walcze od ponad 10 lat, antybiotyki bralam latami, teraz od 4 lat
          biore diane (z jedna przerwa) oraz stosuje zel isotreksin (goraco polecam).
          Moja cera po przestaniu brania diane wytrzymala miesiac, po antybiotykach
          wytrzymywala ze 2 tygodnie. 10 lat temu nie stosowalam zadnych kosmetykow
          kolorowych (wlasciwie uzywam ich dopiero 4 miesiac) nie liczac tuszu do rzes.
          Nie ludzilabym sie, ze to wszytsko zawdzieczasz odstawieniu podkladu. Mi tez
          sie robia pryszcze po kilkudniowym nakladaniu kremu koloryzujacego wiec robie
          to sporadycznie, ale wyleczenie twarzy moim zdaniem zawdzieczasz antybiotykom.
          Prawdopodobnie nie jedzenie czekolady tez pomaga, ale takie wyrzeczenie
          przerasta moje mozliwosci:)))
          Pozdrawiam:)
          • szalona_kredka Re: do wszystkich,ktorym po chorobie polepszyla s 13.04.05, 23:07
            oj moje rowniez choc goraco sobie obiecywala:) no i pikantne potrawy i inne
            takie tez mialy isc w odstawke...
          • Gość: Asia zel isotreksin ??????????? do zolwik :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 07:33
            TO zeldomycia buzi, punktowy,czy jak ? :) Napisz jescze prosze ile kosztuje?,
            czy czy w aptece mozna go dostac, papa
            • zolwik Re: zel isotreksin ??????????? do zolwik :) 14.04.05, 08:20
              punktowy zel na pryszcze, na recepte, kosztuje okolo 40 zł, ale starcza na
              bardzo dlugo.
          • bzzzk do zolwika:) 15.04.05, 01:14
            mam do Ciebie pytanie, a raczej parę pytań:) czy diane bierzesz z powodu
            ciągłych (przez całe te 4 lata) zaburzeń hormonalnych, czy teraz już z cerą
            jest ok. i mogłabyś odstawić, a stosujesz to jako antykoncepcję? też zaczęłam
            się leczyć hormonalnie pół roku temu, bo też od 10 lat walczę z trądzikiem,
            brałam sterydy, antybiotyki i nic, dopiero okazało się że z hormonami coś nie
            tak i że to była przyczyna. jak szybko zaczęłaś zauważać jakieś trwałe efekty,
            tzn. jakieś nowe pryszcze pojawiały się dosyć rzadko? i czy nie masz żadnych
            blizn, że się nie malujesz i czy może używasz czegoś specjalnego, żeby się nie
            robiły?
            pozdrawiam!
            • zolwik Re: do zolwika:) 15.04.05, 07:43
              Biore diane bo jak odstawilam w zeszlym roku to pryszcze powrocily. Daje mi tez
              zabezpieczenie przed ciaza. Cere mam ladna, sporadycznie czasem jakis pryszcz
              sie pojawi. Nie mam zadnych blizn, nawet plecy wygladaja ladnie. Jak mialam
              pryszcze to mialam obsypana buzie, plecy i dekolt - jeden przy drugim.
              Od pierwszej tabletki diane do poprawy trzeba poczekac nawet trzy miesiace, ale
              mozna wtedy leczyc sie tez mazidlami i wtedy wszytko ladnie i calkiem szybko
              schodzi.
              Pozdrawiam!
        • Gość: Aknee Powracam do watku, poniewaz... IP: *.jgora.dialog.net.pl 29.04.05, 18:45
          poniewaz to jednak NIE ANTYBIOTYKI SPRAWILY, ZE POLEPSZYLA MI SIE CERA. Jestem
          zdrowa, od wielu tygodni nie bire juz lekow, a cera nadal kwitnie, poza
          momentami, gdy chocby na jeden dzien naloze podklad. NATYCHMIAST mi cos
          wyskakuje. Pisze o tym, by zapewnic niektore z Was, ze niewielka ilosc
          kosmetykow naprawde moze zdzialac cuuuuda! Pozdrowka.
    • Gość: Meg Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) IP: *.chello.pl 01.05.05, 16:42
      Mam pytanie co do podkładu Lasting performance. Czy kolor nie jest bardzo
      różowy? Zawsze mam z tym problem. I do kiedy ma termin ważności? Nie jest
      wyschnięty już? Z góry dziękuję:)
      • Gość: Aknee Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.05.05, 19:38
        Przepraszam Cie ogromnie, ale juz ten podkladzik sprzedalam. Chetnie odsprzedam
        teraz True Match.
    • Gość: margitta Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) IP: *.chello.pl 03.05.05, 23:18
      Jestem zainteresowana True Match. Czy jest to kolor ciepły? I jasny? (właśnie
      takiego potrzebuje) C1 to Ivory dore, tak? czy cena jest z wysyłką?
      • Gość: Aknee Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.05.05, 23:29
        To kolor ivory rose, C1 (czyli niby zimny), trudno mi ocenic, jaki to naprawde
        odcien, czy zimny czy cieply, bo on po prostu wtapia sie w skore, wcale nie
        widac go na twarzy. Dodam moze, ze jestem sztynka, o bardzo jasnej cerze i
        doskonale mi pasowal, tzn. zupelnie nie byl widoczny. Jest nowiutki, ja place
        za przesylke. Jesli jestes zainteresowana, podaj prosze albo adres mailowy,
        albo nr gg. Ja swego gg nie podaje, poniewaz mam je tak ustawione, aby nie
        pokazywalo wiadomosci od nieznajomych. Pozdrawiam.
        • Gość: Aknee Re: Nareszcie mam piekna cere! odzylam :) IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.05.05, 23:31
          Na forum bede jutro, wtedy odbiore ewentualna wiadomosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka