emu27 29.05.05, 16:55 Pomocy!!!! Na czole coś niby piegi/plamy mi się zrobiło, ale w ogóle twarz to koszmar... bez makijażu nie do pokazania. Czy są jakieś środki lub działania wybielające? Może jakieś złuszczanie? Ktoś miał podobny problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kioto Kilka pytan 29.05.05, 18:13 Podaj kilka dodatkowych informacji: 1. Opalałaś się albo chodziłaś na solarium? 2. Bierzesz pigułki anty? 3. Stosujesz kremy z filtrem anty-UV? Jeśli tak, to filtr o jakiej mocy, jak czesto i jak sie dokładnie nazywa kosmetyk? 4. Pijesz jakies zioła, zwłaszcza dziurawiec? 5. Masz jakies problemy zdorowotne? Wątroba, zaburzenia hormonalne? 6. Kupiłaś sobie ostatnio jakiś nowy kosmetyk, który Cię uczulił? Jak odpowiesz, to może będę Ci w stanie pomóc, bo o przebarwieniach sporo wiem (niestety z własnego doświadczenia). Odpowiedz Link Zgłoś
emu27 Re: Kilka pytan 30.05.05, 08:35 Hej Kioto, oto moje odpowiedzi: 1. Tak opalałam się na solarium...:( 2. Używam pigułek antykoncepcyjnych. 3. Nie uczulił mnie żaden kosmetyk. 4. Nie stosuje kremów z filtrem. 5. Piję herbatke figura z senesem. 6. Wydaje mi się, że nie mam zaburzeń hormonalnych ani problemów z wątrobą. I co Ty na to? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kioto Odpowiedz 02.06.05, 13:48 Przepraszam za dlugie nieodpowiadanie-musialam wyjechac i nie mialam dostepu do komputera. Moze jeszcze moje rady Ci sie przydadza. Podejrzewam przebarwienia posolaryjne zwiazane z przyjmowaniem tabletek antykoncepcyjnych. Dziewczyny, ktore biora pigulki anty nie powinny intensywnie sie opalac ani na sloncu, ani na solarium, bo wiekszosc pigulek moze w takiej konfiguracji wywolac przebarwienia na skorze. Pigulki moga tez przebarwic skore i bez slonca, ale to zdarza sie duzo rzadziej. Tak czy inaczej pigulki + UV = potencjalne problemy ze skora. Jezeli chcesz pomoc skorze, to wyskokie fotostabilne filtry sa KONIECZNOSCIA. Jak juz masz przebarwienia na twarzy, wszystko jedno czy po tabletkach, czy sloncu/solarium i chcesz zatrzymac pojawianie sie nowych, to MUSISZ nakladac codziennie, bez wzgledu na pogode kremy z filtrami UV. Jak jest goraco i slonecznie, to SPF minimum 30, jak pochmurno, to SPF 20. Lato zapowiada sie upalane i w zwiazku z tym zainwestuj w dobre kosmetyki ochronne. Ja polecam serie sloneczna firmy Bioderma albo La ROche Posay Anthelios 60+. Te filtry przy wlasciwym uzywaniu (to jest pol godziny przed wyjsciem z domu, odpowiednia ilosc kremu wklepana w skore i przy dlugim pobycie na sloncu, cala operacja powtorzona w ciagu dnia) sprawia, ze nie bedziesz miala opalonej twarzy. Aby uniknac efektu opalone cialo+jasna twarz, stosuj na buzie kremy samoopalajace albo pudry brazujace. Dobrze Ci radze, uwazaj teraz na twarz. Jezeli zaniedbasz ochrone skory, to po wakacjach, jak opalenizna zejdzie, bedziesz mialam GIGANTYCZNY problem z przebarwieniami. Przebarwienia po pigulkach, albo tylko po niewlasciwym opalaniu sa baaaardzo trudne do usuniecia, zabiegi kosztuja krocie, a efekt najczesciej nie jest trwaly do konca zycia, bo przebarwienia lubia wracac. Ja z tym problemem walcze od 8 lat. Podobnie jak i Ty bralam pigulki i chodzilam na solarium, bo nigdy mi sie nie podobala moja blada karnacja. 8 lat temu informacje o szkodliwosci solarium nie byly tak powszechne i po prostu nie wiedzialam, ze robie sobie krzywde. Jak nabawilam sie przebarwien, to dopiero zrozumialam co sobie zrobilam. Od 8 lat walcze z przebarwieniami, mniej lub bardzej bezskutecznie i wydalam na te walke mnostwo pieniedzy. Mialam juz mikrodermabrazje, kwasy, nawet zabiegi laserowe i efekt nie do konca jest dobry. I caly rok nakladam kremy z mocnym filtrem UV-blokerem, latem SPF 60 albo 100, pozostale pory roku 30. Ale wiem, ze juz nigdy nie bede sie opalac ani na plazy ani na solarium, bo zdrowie moja skory jest dla mnie wazniejsze od czasowej opalenizny. Z pigulek nie moge zrezygnowac, a do nakladania samoopalaczy mozna sie przyzwyczaic i w srodku lata nie straszyc bladoscia. Zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta14 Re: Mam okropne przebarwienia na twarzy - co zrob IP: 213.199.252.* 29.05.05, 18:36 cześć! Mam podobny problem moja twarz jest pokryta szeregiem piegów, brązowych plam, a ostatnio sen z powiek spędza mi pojawienie się trzech białych plamek w okolicy ust, boję się że to może byc bielactwo! Owszem brałam tabletki antykoncepcyjne ale już od trzech miesięcy przestałam. Poradźcie co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: Mam okropne przebarwienia na twarzy - co zrob IP: 213.241.34.* 29.05.05, 21:51 coś niby piegi, tak? codziennie zawsze i wszędzie porzadny filtr (fotostabilny, chroniące przed pełnym spektrum UV, PPD od 20 w górę)- bez niego nic się nie uda. dodatkowo wybielanie i/lub złuszczanie. w zależności od głębokości na jakie powstało przebarwienie- albo w domu np. svr clairal, melora D4, żel neutrogeny. albo w gabinecie u lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
madai Re: Mam okropne przebarwienia na twarzy - co zrob 29.05.05, 22:07 a ja mam plamy na nogach. biale plamy! zawsze wydawalo mi sie, ze sa one z tego, ze kiedys po swiezej opaleniznie potarlam nogi ostrym piaskiem i zeszla mi skora i do tej pory te miejsca sa jasniejsze, ale moze to cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alice Re: Mam okropne przebarwienia na twarzy - co zrob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 08:40 Emu-opalaj się dalej na solariu..na pewno od tego plamy ci zejda.Albo wiesz co- opal się jeszcze mocniej-tak, aby ciemna opalenizna zakryła te plamy??To jakies wyjscie, nie????Jaj mnie wkku..aja głupie laski które uwazaja ze opalenizna doda mi urody-smazą się na solarium.Dobrze ci tak-bedziesz wyglądac brzydko-z plamami i zmarchami!!Wcale mi cie nie zal!! Odpowiedz Link Zgłoś
emu27 Re: Mam okropne przebarwienia na twarzy - co zrob 30.05.05, 08:43 W tym sęk, że już przestałam się tam opalać, jak tylko mi popaprała się twarz i za dopłatą tam nie pójdę... i strasznie mi żal i ostrzegam wszystkich... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alice Re: Mam okropne przebarwienia na twarzy - co zrob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 09:01 Szkoda że tak póżno się opamietałas.I co najlepszego narobiłas???Musisz teraz bardzo dbac o twarz-bedzie Cię to kosztowało wiele-czasu i kasy.Ale mam nadzieje że uporasz się z tym wszystkim-i wyciągniesz wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś