dendzera 19.05.09, 00:33 zastanawiam sie czy ktos z was bral lub bierze lorafan i czy ciezko go przerwac?i jak najlepiej to zrobic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olga_w_ogrodzie Re: czy ktos bral lorafan 19.05.09, 02:21 raz mi lorafen przepisano. ale przedtem łaziło się na terapię grupową, gdzie była jedna laska uzależniona od lorafenu. opowiadała o swych próbach na własną rękę czynionych, by z tego wyjść - koszmar - lęk, niepokój przeogromny, do tego objawy fizyczne - bardzo przykre, silne. samej też to później widziało,tj. ją, gdy dawkę próbowała zmniejszać - bardzo jej ciężko było. nie zdecydowałam się więc na łykanie tego lorafenu, choć była pokusa. potem moja psychiatra powiedziała, że bardzo dobrze zrobiłam, bo to jeden z łatwiej i silniej uzależniających leków. ostatnio jednak, mój brat cioteczny, po 20. latach ciężkiego uzależnienia od mieszanki opiatów i leków uspokajających, wyszedł był z uzależnienia. ale do tego trzeba było wielomiesięcznego pobytu w szpitalu. niemniej, i z tak ciężkiego uzależnienia - można wyjść, jak się okazało. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: czy ktos bral lorafan 19.05.09, 09:59 bardzo ciężko, najlepiej nie zaczynać go brać, Odpowiedz Link Zgłoś
tlenoterapia Re: czy ktos bral lorafan 20.05.09, 02:00 jezeli doszlas do sytuacji ze juz jedna tabletka nie dziala to znak ostrzegawczy ze sie wytworzyla tolerancja. Jesli chce sie przerwac branie benzodiazepin w tym lorafenu najlatwiej to zrobic przed wystapieniem tego objawu.Wowczas sa mniejsze dolegliwosci o ile w ogole by wystapily. Pacjentom ktorym trudno jest przestac brac benzo ,nie daja rady...psychiatrzy zapisuja lek , najczesciej antydepresyjny , by oslabic efekty uboczne w trakcie stopniowego odstawiania benzo. Zrobilam te glupote ze stracilam kontrole nad przyjmowanymi benzo- wbrew oczekiwaniom lekarzy nie mialam problemu z odstawienim,ale to kwestia osobniczej sklonnosci lub jej braku do nalogow. Odpowiedz Link Zgłoś
rumpelswilskil Re: czy ktos bral lorafan 20.05.09, 09:31 bralem to gowno kilka lat tzn musialem brac z powodu silnego uzaleznienia. przez takie prochy latwo stracic zdrowie a nawet zycie. tylko dzieki antydepresantom wrocilem do swiata "normalnych" :) moja rada : lorafen to smierc !!! jest duzo innych , lepszych lekow. szkoda zycia... Odpowiedz Link Zgłoś
dendzera Re: czy ktos bral lorafan 21.05.09, 01:27 dziekuje wszystkim za odpowiedz na szczescie jakos skonczylam z tym lorafanem ,nie bylo tak najgorzej,poprostu staralam sie wogole o tym nie myslec,ze mi czagos brakuje i poszlo,w przyszlosci nigdy nie wezme tego leku:)))strasznie wciaga:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mich.z Re: czy ktos bral lorafan 05.06.09, 17:17 brałem w liceum przez cztery lata. cholernie uzależnia. straszne męczarnie przeżyłem odstawiając to gó.... tylko teraz mam inny problem po 10 latach przeżywał kolejny silny epizod depresyjny. biorę 40 mg paromercku (paroksetyna) i do 5 mg zomirenu (alprazolamu). i nie wiem jak z tego wyjść. czy dam radę sam, czy uwalić się na oddział? jak długo potrwa oddtruwanie i jak ono wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: czy ktos bral lorafan 21.06.09, 14:35 wklailam Ci już linka do najbardzioej wyczerpującego temat opisu odstawiania benzo, jaki kiedykolwiek czytałam, a Ty olaleś sprawę no to się bujaj. Odpowiedz Link Zgłoś