Dodaj do ulubionych

Strasznie tlusta cera i ogromne pory

IP: *.range217-43.btcentralplus.com 11.06.05, 22:24
Mam wielki problem- pomimo skonczonej 30ki mam straa..asznie tlusta skore i i
olbrzymie pory ( kraterki!) Stosowalam juz chyba wszystko co mozliwe i
zadnego rezultatu. Moja buzia zaczyna sie sie swiecic... 10 minut po
nalozeniu bazy przeciwko przetluszczaniu. Mialam juz zabiegi zluszczania
kwasami kilka razy, blue peel, mikrodermabrazje x 4 - wszystko to, moim
zdaniem pieniadze wyrzucone w bloto ( choc za kazdym razem daje sie nabierac
na wszelkie nowosci kosmetyczno - dermatologiczne).Moja cera jest fatalna-
tlusta, ziemista i do tego pory i czasmi syfki. A ja naprawde dbam o nia,
stosuje kosmetyki z gornej polki ( Clinique, Neostrata, Clarins)i NIC,
kompletnie NIC. Moze ktoras z Was ma lub miala podobny problem? Dzieki za
wszystkie rady
Obserwuj wątek
    • Gość: kate Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory IP: 80.51.242.* 11.06.05, 22:53
      madzia koniecznie zajzyj na ten wątek
      :forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=19492750
      przeczytaj uważnie miej wiecej w połowie jest mowa o witaminie C w płynie, moze
      i to nie jest lek sam w sobie ale jak ci drogie kosmetyki nie pomagaja to może
      to. Niedrogie i całkiem naturalne. Powodzenia
      Acha a jeżeli ta witamina C cie nie przekonuje to moze taki zestaw:
      -krem do oczyszczania twarzy z firmy Nu skin (300ml ok 22zł) tym oczyszczasz
      twarz codziennie
      - po oczyszczeniu twarzy tym kremem , przemywasz ja wacikiem z przegotowana wodą
      - na to żel z 41% zawartoscią aloesu (aloes ma bardzo dobre właściwości ogólnie
      jest świetny)
      Ja ostatnio wałśnie kupiąłm sobie ten zestaw z Nu skin. Niestety nie wiem gdzie
      jest sklep taj firmy , ja kupowałam przez internet www.kosmetyki.istore.pl
      A jeżeli to tez cie nie przekonuje to Nu skim na jeszzce taki balsam nazywa sie
      Solaris , poszukaj opisu an tej stronie ci podasłam tez dość ciekawe. Przy tym
      solarisie musiałbyś używac do mycia twarzy sól morska która tez jest w ich
      ofercie. Na tej stronie jest też podany numer gg konsultanta od którego można
      kupić te kosmetyki, on właśnie kiedyś doradził mi balsam solaris+ sól, ale na
      szczeście dla mnie po ciazy bardzo poprawiął mi sei cera i używam tego drugiego
      zestawu. Na pierwszy jestem troszke za młoda ale po 30-tce napewno wezmę sie za
      tą witaminę C. :-) Powodzenia
      • Gość: Luna Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory IP: *.ghnet.pl 11.06.05, 22:57
        Radziłabym wybrać się dobrego dermatologa i zbadać poziom hormonów.Badałaś
        poziom testosteronu i siarczanu DHEA??
    • lilly10 Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory 12.06.05, 00:29
      Mam to samo. Niestety też stosowałam prawie wszystko i nic:( Najlepszą cerę
      miałam po urodzeniu dziecka pierwsze 2-3 miesiące. Ciekawe dlaczego - hormony?
    • Gość: jumbala Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 01:48
      Ja proponuje badania hormonow i ogolne- cholesterol cukier i inne ukladu
      pokarmowego. Jak uCiebie z jedzeniem??? Moze to cos z tego - ale skoro juz tyle
      lat probujesz to pewnie diete tez zmienialas.
      MOje propozycje to:
      - drozdze- albo do picia - byly watki na ten temat- albo maseczki
      -mycie buzi platkami owsianymi
      - maseczki regulujace
      - zwykly krem nawilzajacy na dzien- ja bym sprobowala teraz moze polskiej ziaji???
      - moze test typu odpoczynek od duzej ilosci kosmetykow?
      - noi proponuje po prostu to polubic- pomysl sobie ze Twoja skora pozniej sie
      starzeje- bardzo mozliwe
      Jak cos jeszcze wymysle to napisze. Ale ja mam dosc podobna cere i zauwazylam ze
      poprawia sie jak uzywam wcale nie tych drogich kosmetykow- szczegolnie
      matujacych- a tych najzwyklejszych nawilzajacych- oczywiscie i tak sie
      swiece...no ale mniej- sproboj o ile juz nie probowalas moze cos Ci pomoze, ale
      najwazniejsze to te badania podstawowe- jakos zdaje mi sie ze skoro tyle lat z
      tym walczysz to jest to raczej z Twoim organizmem zwiazane:)
      A moze sport, dotlenienie???
      Juz dalej pomyslow nie mam:)
    • Gość: vikaaa Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory IP: 217.97.250.* 12.06.05, 06:59
      Polecam przez jakiś czas MINIMALIZM KOSMETYCZNY czyli odsawienie wszystkich
      tych kosmetyków a uzywanie tylko jednego zeu do mycia twarzy i kremu
      nawilzajacego. Żadnych toników, mleczek itp. I wydaje mi sie ze poprawa
      nastapi. No i polecam tez łykanie wiesiłka w tabletkach np. Oeparol (całe
      opakowanie 16-18zł, ale mozna na pojedyncze listki kupowac i wtedy listek
      kosztuje 3,50zł)
    • Gość: Nell Nawilzaj!! IP: *.devs.futuro.pl 12.06.05, 11:10
      Zamiast mycia twarzy plynami oczyszczajacymi-kojacy tonik, do demakijazu
      odzywcze mleczko, i nietlusty krem nawilzajacy o lekkiej konsystencji. Twoja
      skora odpocznie od ciaglego wysuszania i pozbawiania jej naturalnego plaszcza
      lipidowego , poczuje sie ukojona, nawilzona i odzywiona. Produkcja łoju sie
      unormalizuje.
      • Gość: agapa2 Re: Nawilzaj!! IP: *.chello.pl 12.06.05, 11:40
        Mam dokladnie taka cere jak ty Magda.Po dzidziusiu 2 miesiace cudowna cera a
        teraz z powrotem to samo.Zauwazylam tez,ze najgorsza jest w czasie wilgotnej
        deszczowej pogody-co to moze oznaczac ? W jesieni wybieram sie do gabinetu
        dermatologi estetycznej-moze wreszcie tam mi cos pomoga-bo jak nie to chyba w
        koncu oszaleje tak juz jestem zmeczona ta cera.
      • Gość: agapa2 Re: Nawilzaj!! IP: *.chello.pl 12.06.05, 11:46
        Czasem pomaga mi tez emulsja z apteki acne-sulf (4zl.),,mycie twarzy lodowata
        woda tez na jakis czas zweza pory,maseczka z jogurtu naturalnego bez cukru,no i
        oczywiscie nawilzanie zawsze.
    • Gość: magda2005 Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory IP: *.range81-153.btcentralplus.com 12.06.05, 13:18
      Wielkie dzieki za wszystkie posty. Wiekszosc porad juz stosowalam- drozdze
      pilam jakies 11-13 lat temu, kiedy mialam najwieksze problemy z tradzikiem.
      Robilam rowniez badania poziomu testosteronu- w normie ( nawet troche
      zanizony), badania tarczycy- wszystko OK. Moze faktycznie sprobuje minimalizm
      kosmetyczny ale nie wiem czy dam rade bo moja buzia to moj wielki problem.
    • Gość: Hanka Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory IP: *.osh.swh.mhn.de / *.lrz-muenchen.de 12.06.05, 13:24
      Dziewczyno, ty jestes chora, taka cera to nie jest kilka pryszczy i swiecacy
      nos -to znak ze twoimi hormonami jest cos nie tak! Cytujac endokrynologa;
      trzeba zrobic dokladne badania (to wcale nie musi byc wina testosteronu, ale
      wiele na to wskazuje), ustabilizowac poziom hormonow i kontrolowac go! I to
      wszystko nie dlatego, zeby cera ci sie poprawila, ale przede wszystkim by
      uniknac innych szkod w organizmie, ktore takie nieleczone nieprawidlowosci
      hormonalne powodują!
      • mango-123 Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory 12.06.05, 20:00
        Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest wizyta u dermatologa, ale jeśli nie chce Ci się iść, wypróbuj Retin-A. Miałam podobny problem. Retin częściowo go rozwiązał: pory są malutkie, ale skóra nadal tłusta. I na to już tylko bibułki w hurtowych ilościach. Łykam też tabletki, ale one tylko na pryszcze pomogły. Pozdrawiam i życzę powodzenia w zmaganiach z wredną skórką!

• Gość: Kamila Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 10:51
      A powiedz czy bierzesz tabletki antykoncepcyjne? I czy wtedy jest poprawa stanu
      cery? A jeśli nie bieżesz czy łuszczy ci się okresowo skóra na twarzy? Czy
      syfki to raczej zaskórniki czy ropne guzki i gdzie głównie zlokalizowane?
      • Gość: Magda2005 Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory IP: *.range81-153.btcentralplus.com 13.06.05, 11:37
        W chwili obecnej nie biore tabletek- bralam przez bardzo dlugi okres Diane 35 (
        ok. 5 lat) i przeralam, choc moja Pani gin. twierdzila ze nic mi nie bedzie.
        Przerwalam juz dawno, jakies 2 lata temu. W czasie brania nie widzialam
        znaczacej poprawy. Do tego wszystkiego zapomnialam dodac, ze wypadaja mi wlosy,
        oraz mam owlosnienie naokolo sutkow i bardzo obfite na nogach ( z tego powodu
        badalam poziom testosteronu, ktory jest w normie oraz tarczyce - jestem rowniez
        bardzo nerwowa). Jezeli chodzi o syfki to pojawiaja mi sie nieoczekiwanie(
        wieczorem nic nie ma a rano wulkanik...) najczesciej z boki na policzkach i na
        lini zuchwy ( z boku)oraz kolo uszow, czasami na brodzie. Dodam ze chodze do
        lekarzy, bylam nawet u endokrynologa, ktory powiedzial ze taka moja uroda (
        ogladal sutki, nogi) i NIE zaproponowal ZADNYCH dodatkowych badan
        (testosteron i hormony tarczycy robilam na "wlasna reke" jeszcze przed wizyta u
        niego). Bardzo dziekuje wszystkim za rady i pozdrawiam
        • Gość: Kamila Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 12:50
          To masz nadmierne owłosienie i testosteron w normie? Dziwne. A jak tam z
          estrogenem i progesteronem, hę? A masz krostki na pupie? To jest też objaw
          nadprodukcji testosteronu.
          Cóż, ja niewielki trądzik miałam i mam do tej pory (31 l). Niewiele zmieniło
          branie tabletek najpierw leczniczo (b. nieregularne miesiączki, szwankujące
          jajniki, nadmiar testosteronu,więc nie było wątpliwości że to hormony)potem
          jako regularna antykoncepcja. Ale nie miałam zadmiernego owłosienia, mam
          niewielkie nawet jak na kobietę. Trądzik też jakiś straszny nie był. Aż tu jak
          miałam 28 lat zaczął mi przez około półtora roku pojawiać taki grudkowaty
          właśnie na linii żuchwy ale bardzo radykalnie zniknął w zasadzie nie wiem
          dokładnie po czym. I teraz mam lekki trądzik który się ma NARESZCIE widoczną
          tendencję do zmniejszania się. Właściwie tylko zaskórniki, ropne sprawy i guzki
          sporadycznie ,generalnie mam tłustą cerę i te hormony niestety jeszcze nie
          takie jak mają być.
          Na pupie już nie mam krost.

Reasumując:
          Te grudki po linii żuchwy to raczej hormonalne sprawy - u mnie wyskawiwały
          przed miesiączką. Może powtórz te hormony (czy robiłaś kilka badań w cyklu bo
          tak trzeba?) - ja też brałam Diane co mi bardzo poprawiło profil hormonalny,
          ale brałam nie cały miesiąc tylko w określone dni cyklu. To wg lekarza zmuszało
          jajniki do pracy a nie maskowało problem.

W czasie kiedy przestały mi się pojawiać (odpukać) te wykwity grudkowate
          męczące mnie przez półtora roku wprowadziłam takie zmiany. Może któreś sprawdzą
          się i u Ciebie:
          Przeszłam na trójfazowe tabletki hormonalne (dwuskładnikowe) Triminulet w
          regularnej antykoncepcji. Dobrze mi robią te z większą zawartością hormonów.
          Mam wtedy lepszą cerę i mniej mi się włosy przetłuszczają. No ale ja mialam
          kiepskie wyniki badania hormonów jako takich o czym pisałam,

Łojotok mi się ewidentnie zmniejsza, jak cera jest dobrze nawilżona. Na noc
          używam najczęściej dwu warst różnych preparatów i mojej cerze to wybitnie
          odpowiada. Przy czym kremy nie powinny być w żadnym razie odtłuszczające,
          agresywne. Ja mam to szczęcie że moja cera akceptuje większość kosmetyków, więc
          sobie je bardzo często zmieniam. Używam non stop na dzień i na noc po kilka i
          wtedy zauważam że skóra jest dobrze nawilżona. Na noc są dobre nie zatykające
          porów: physiogel, balneum intensive do suchej skóry czy np. Eris forte 35.
          Te dwa pierwsze nigdy nie wchłaniają do końca, ale naprawdę efekt nawilżenia i
          zmniejszenia zaskórników po kilku tygodniach był b. dobry.
          Bardzo polecam kremy i emulcje z wit. c.

Stan skóry się poprawił gdy zaczęlam rok temu używać kremów z wys. filtrem na
          twarz. Poniżej faktiora 60 nie schodzę cały rok.

Dla mnie na dłuższą metę fatalne okazały się kremy z kwasami (stosowalam glyco-
          A z kwasem glikolowym). Na twoim miejscu bym zrezygnowala z Neostraty.
          A zaczęłam je używać bo po złuszczaniu kwasami twarzy u kosmetyczki zauważyam
          korzystne zmiany jeśli chodzi o zaskórniki. No ale: złuszczania było raz na
          tydzień (częściej nie można) efekt dobrzy przez 3 dni po .... A tak w ogóle to
          zabiegi u kosmetyczki miały zlikwidować przbarwienia i tu się okazały
          kompletnie nieskuteczne.

Przychylam się do rady o branie Retin-A w kremie w wersji wilniejszej. Ja go
          dopiero zaczęłam stosować, ale wygląda to ciekawie.

Cio do mycia twarzy myję jak myłam czy gł. woda i żel.

No i banały które wie każdy :-), czyli: trzeba utrzymywać w normie masę ciała,
          ćwiczyć, jeść jarzynki i owoce. Bo mniej toksyn to lepsza skóra
          Bierz też kwasy omega3 z ryb, mi służą.
          • Gość: Kamila Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 12:59
            Piszesz, że ci się twarz świeci. Po kremach z wys. faktorem też będzie, ale
            mówię Ci spróbuj ich jeśli nie używasz. Takiej cerze jak nasza bardziej szkodzi
            słońce niż się powszechnie uważa. Nie używaj bazy matującej jak się u Ciebie
            nie sprawdza bo będzie za dużo warstw. Pod krem z filtrem jakiś nawilżający
            koniecznie. Świecenie eliminuj najlepiej pudrem sypkim, potem jakieś bibułki.
            Spróbuj się obejść bez podkładów.
            • Gość: Magda2005 Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory IP: *.range81-154.btcentralplus.com 13.06.05, 19:50
              Sedeczenie dziekuje za wszystkie odpowiedzi, szczegolnie Kamili. Mam nadmierne
              owlosienie i testosteron w normie. Jak juz pisalam zrobilam sobie badania
              prywatnie, bo wiedzialam ze cos nie jest tak jak powinno. Wyniki wyszly dobre.
              Tez sie zastanawialam dlaczego, bo wlasnie nadmiar testosteronu to nadmierne
              owlosienie!
              Gdy poszlam do endokrynologa ( rowniez prywatnie, poogladal mnie, ja mu
              powiedzialam o dobrym testosteronie i tarczycy i on nie poradzil zadnych innych
              badan ) W chwili obecnej przebywam za granica i bede w Polsce na poczatku lipca
              i daltego pytam, bo na pewno znow udam sie na badania hormonalne
              prywatnie,tylko nie wiem jakie ( moze prolaktyna i estrogen ). Jezeli chodzi o
              skore to na noc uzywam od dluzszego czasu, na przemian ojejek Lotusa ( Clarins)
              i 8% krem nawilzajacy Neostrata. Na dziek Clinique nawilazajacy do cery
              tlustej, baza pod podklad i puder sypki bleneded face powder- Clinique. Na co
              dzien chusteczki matujace w ogromnej ilosci. A do mycia uzywam zelu do cery
              tlustej Clarins. Moze faktycznie te kwasy nie sa dla mnie dobre. Jezeli chodzi
              o odzywainie to odzywiam sie bardzo dobrze (tak uwazam) Jem duzo owocow i
              warzyw. Od jakis 2 m-cy lykam preparat z omaga-3 i wit A, oraz Wit B. Nie widze
              zadnej poprawy. Ale widocznie kazda skora i kazdy organizm jest inny.Jeszcze
              raz dzieki i pozdrawiam.
              • elf Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory 13.06.05, 21:12
                Nie doradze Ci nic nowego, ponad to, że idź do INNEGO endokrynologa - lekarz
                lekarzowi nierówny. Może popytaj w mieście z którego pochodzisz o jakiegoś
                sensownego? Bo to lekarz, a nie koleżanki powinien Ci powiedziec, które hormony
                konkretnie trzeba zmierzyć. Niestety, endokrynolog też trafia się raz lepszy,
                raz gorszy. Podobnie jak dermatolog. A BTW żaden lekarz nie proponował Ci leków
                na trądzik? Przecież są na polskim rynku, tu są opisane dość dokładnie:
                kobieta.gazeta.pl/wysokie_obcasy/1,53661,2604546.html
                • Gość: Magda2005 Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory IP: *.range81-154.btcentralplus.com 13.06.05, 22:00
                  Lekow na tradzik maialm kupe( differin, skinoren, papke robiona na zamowienie z
                  neomycyna, cynkiem i czyms jeszcze- juz nie pamietam. To bylo tak dawno temu.
                  Teraz jako takiego olbrzymiego tradziku nie mam - wyskakuja mi tylko czsdto
                  pojedyncze syfki po kilka na twarzy w okolicach policzkow i zychwy- jak juz
                  pisakam. Ale stan mojej cery jest fatalny- olbrzymie pory i straszne
                  przetlszczanie. Na te pojedyncze syfki stosuje tee oil , choc niewiele pomaga.
                  Na pewno zrobie sobie badania prolaktyny ( moze nawet wszystkich hormonow,
                  ktore maga byc odpowiedzialne za taki stan rzeczy) jak bede w kraju. To jest
                  niemozliwe, zeby majac 32 lata miec taki problem. Boje sie tylko, ze jak tutaj
                  juz ktos pisal, moge miec problemy z hormonami - jezeli mam to na pewno od
                  dlugiego czasu, bo od dawna mam taka skore. Mam nadzieje ze to nie zrobilo
                  jakiegos "spustoszenia" w moim organizmie. Dzieki i pozdrawiam
                  • bzzzk Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory 13.06.05, 22:15
                    jeśli jesteś z Wawy to mogę dać Ci namiar na bardzo dobrego ginekologa-
                    endokrynologa. bo to jednak wygląda na hormony... czasem to nie wychodzi na
                    zwykłym ambulatoryjnym badaniu, najlepsze są badania w szpitalu, gdzie
                    pobierają krew parę razy w ciągu doby, dzięki temu widać wszystko dokładnie- bo
                    poziom może się zmieniać w ciągu doby i to może być powodem problemów.
                    pozdrawiam i życzę powodzenia, bo wiem jak się z tym czujesz...
                  • bzzzk Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory 13.06.05, 22:16
                    a, no i co do prolaktyny, to jeśli to może być powodem problemów z cerą to zrób
                    koniecznie- ja mam testosteron podwyższony i prolaktynę też i twarz koszmarną...
                    pzdr.
                    • Gość: ktos Re: Strasznie tlusta cera i ogromne pory IP: *.net / *.net 13.06.05, 22:51
                      ja kiedys mialam okropnie tlusta cere ale zaczelam uzywac zelu iwostin do cery
                      wrazliwej do tego krem tez do cery wrazliwej nakladany na noc i na dzien krem
                      biodermine i po jkaims miesiacu lojotok ustal naprawde sama bylam zaskoczona bo
                      o to chyba chodzi zeby nawilzac a nie wysuszac zelami zantybakteryjnymi typu
                      niebieski garnier
              • samosia75 Dihydrotestosteron! 13.06.05, 23:38
                Czasem zdarza się tak, że testosteron jest w normie natomiast jego metabolit
                DHT jest znacznie podwyższony i to on odpowiada, ze kłopoty ze skóra i
                nadmiernym owłosieniem. Lekarze jakos zapominają o oznaczaniu tego metabolitu.
                Dihydrotestosteron jest bardzo aktywny, wzmaga produkcje łoju, pobudza
                receptory androgenowe. Można DHT oznaczyć w laboratorium(chyba w postaci
                siarczanu DHT) i polecam to badanie. Być może konieczne będzie lecznie
                antyandogenowe.
                • bzzzk Re: Dihydrotestosteron! 14.06.05, 00:11
                  Samosiu, czyli jak już się bierze leki na obniżenie testosteronu (Androcur), to
                  ten jego metabolit też się unormuje?
                  pzdr.
                  • samosia75 Re: Dihydrotestosteron! 14.06.05, 10:20
                    Bzzyku Androcur zawiera tą sama substancje w większej dawce która jest w Dianie
                    35. Ma działanie antyandrogenne- znosi niekorzystny wpływ testosteronu i jego
                    metabolitów wykazujących to same działanie wiec DHT też. To działanie utrzymuje
                    sie podczas przyjmowania leku, jak bedzie po odstawieniu -tego nie jest sie w
                    stanie do konca przewidziec. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka