szwedka_kredka 13.06.05, 14:07 czy to straszny syf? widzę go i w kosmetykach i w żywności pozdrawiam Was Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asica74 Re: Kwas cytrynowy 20.08.05, 01:18 to jeden z najbezpieczniejszych konserwantow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bananova Re: Kwas cytrynowy 09.10.05, 14:24 swego czasu byla afera dotyczaca kwasu cytrynowego w zywnosci, bo podobnoz ma dzialanie rakotworcze. niby bylo to oskarzenie jakichs nieodpowiedzialnych dziennikarzy ktorzy nie mieli na to rzetelnych dowodow. ale jednak mimo wszystko kw. cytrynowy miesci sie do dzisiaj na liscie "podejrzanych" substancji. a znajduje sie na tej liscie bo rzekomo tylko "W związku ze swoimi licznymi właściwościami jest często dodoawany w nadmiarze, co może powodować miejscowe uczulenia"- taka odpowiedz uzyskalam od absolwenta kierunku Technologia Zywnoscie i Zywienie Czl. moje zdanie jest takie, ze jesli rzeczywiscie kwas cytrynowy miesci sie na czarnej liscie, to na pewno nie z takiego blahego, moim zdaniem, powodu. miejscowe uczulenie moze wywolac kazda substancja chemiczna. przychylam sie raczej do tezy "nieodpowiedzialnych dziennikarzy". staram sie go unikac, ale jako ze kwas ten jest regulatorem kwasowosci to mozna go znalezc praktycznie wszedzie... jak jest w kosmetykach, to nie bardzo sie orientuje. nie wiem czy kwas cytrynowy ma cos wspolnego z cytrynianem sodu, bo ten to wywoluje kontaktowe zapalenie skory i zaostrza objawy tradziku Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: Kwas cytrynowy 10.10.05, 09:55 Bananova, ale na tych listach nie mieści się niemal żadna substancja zwalczana na tym forum, chociaż dowody są:) Sam kwasek jest mi obojętny, używam do czyszczenia czajnika z kamienia. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
bananova Re: Kwas cytrynowy 10.10.05, 21:45 wiadomo,ze wiekszosc konserwantow, barwnikow, emulgatorow,aromatow... jest pozyskiwanych synetycznie, w procesach chemicznych. ale nie kazda z tych substancji wywiera taki sam szkodliwy wplyw na organizm ludziki. jedne sa rakotworcze, inne wywoluja zaburzenia np.trawienia a jeszcze inne jakies wysypki. ale pod symbolem E kryja sie tez substancje nieszkodliwe. tutaj np: zdrowezywienie.w.interia.pl/zasady.htm w punkcie 17 sa wypisane te NAJBARDZIEJ "podejrzane" wg autora informacji ktore posiada autor tej strony Odpowiedz Link Zgłoś