Dodaj do ulubionych

DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE

IP: 81.210.32.* 10.07.05, 11:53
Wiem, ze mozecie wyśmiac moje pytanie, ale mam wielką nadzieje ze znajdzie
sie ktos, kto mi doradzi.

Otóz mam bardzo tłustą cere i włosy. Codziennie je myje i prostuje twarz
muszę myć kilka razy dziennie, a tak na prawde to po 20 minutach jest cała 'w
tłuszczu'
Od nowego roku akademickiego przeprowadzam się i bede mieszkac z przyjaciółmi
[mam 21 lat], do tego bede sie uczyc i pracować. Bardzo bym chciała sobie
pomóc, bo nie mam zamiaru przy znajomych, rózniez chłopakach codziennie
spedzac tyle czasu na myciu włosów czy chodzeniu z tłustą twarzą i tym samym
ciągłym poprawianiem makijarzu. I tu moje pytanie- otóz moja kolezanka
powiedziała, ze na taki stan ginekolog przepisał jej diane 35 i jej to bardzo
pomogło. JA mam w doodtaku bolesne miesiączki i powiedziała, ze mi na to tez
pomoze. Mało tego- ona moze mi załatwic recepte. Poszłabym do ginekologa, ale
mieszkam w małej miejscowosci i tu sie czeka na wizyte kilka miesięcy a mi
zalezy na czasie. W zwiazku z tym pytanie- czy moge zaryzykowac i zacząc brac
diane 35? I jeszcze jedno- czy ta recepta to jest tylko na 1 opakowanie, jak
to jest? Prosze o porade!
Obserwuj wątek
    • Gość: black Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE IP: *.autocom.pl 10.07.05, 12:06
      Osobiście nigdy nie zażyłabym leków hormonalnych bez konsultacji z lekarzem. Być
      może mogły by ci te leki pomóc, ale jest też opcja, że zaszkodzą, i będzie
      gorzej niż jest. Moim zdaniem nie warto ryzykować. Jeśli nie uda ci się pójść do
      ginekologa, to idź choćby do lekarza pierwszego kontaktu. niech ci chociaż
      poradzi jakie badania zrobić, bo hormonów nie można zażywać ot tak, jak witamin.
      Powodzenia
      ps. recepta najczęsciej jest na 1 albo 3 opakowania
    • Gość: ola Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE IP: *.such.nat.hnet.pl 10.07.05, 12:08
      nie wyglupiaj sie! nie bierz diane 35 bez konsultacji z ginekologiem. to sa
      hormony i moze je przepisac tylko lekarz po uprzednio przeprowadzonych badaniach
      hormonalnych. nie mozna brac lekow ot tak sobie. to nie sa cukierki! tym
      bardziej ze sa to hormony! pamietaj o tym. jesli nie przekonuja Cie moje
      argumenty to wez ulotke zaloczona do opakowania od kolezanki i poczytaj o
      dzialaniach niepozadanych, jakie moga wystapic. tak na marginesie, ja bralam
      diane ok roku i dwa miesiace temu odstawilam ( wszystko pod kontrola lekarza).
      przepisano mi ten lek na problemy z miesiaczka i pryszcze ( wrecz wrzody ropne).
      teraz, po zaprzestaniu brania, miesiaczki jak nie bylo przed, tak i teraz nie ma
      a pryszcze rosna jak grzyby po deszczu. zreszta kilka juz wtkow o tych
      tabletkach istnieje wiec poszperaj troche to na pewno dowiesz sie bardzo wielu
      przydatnych rzeczy. Tylko nie rob nic bez konsultacji z lekarzem!! to podstawa!
      dbaj o siebie bo nikt za Ciebie tego nie zrobi, a biorac takie leki bez
      konsultacji z lekarzem na pewno sobie nie pomozesz. pozdrawiam i wierze ze
      postapisz wlasciwie!

ola
      • Gość: Mika Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 10.07.05, 12:20
        Nikt normalny nie bierze leków hormonalnych bez konsultacji z lekarzem i badań.
        Przecież mogą Ci zaszkodzić i rozwalić Ci organizm!
        To co pomaga jednej osobie, może zaszkodzić drugiej.
    • Gość: len Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.07.05, 13:29
      No to masz poważny problem, ale nie znasz jego podłoża, dlatego nie możesz
      sobie sama zaordynować leku, który bierze Twoja koleżanka i jest z niego
      zadowolona. Powinnaś nie tylko skonsultować się z ginekologiem, co raczej z
      dermatologiem, ewentualnie endokrynologiem i w następnej kolejności
      ginekologiem. Diana pomoże albo i nie osobie, u której łojotok, czy co to Ci
      tam dolega, wynika z zaburzeń hormonalnych i to tych kobiecych.

Pozdrawiam!
      • Gość: mloda19 Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 13:37
        mam podobny problem, do tego jeszcze dochodzil tradzik, ale poszlam do dobrego
        dermatologa i pryszcze znikly - supracyclin tabs, cos takiego, doustny
        antybiotyk.
        cera jednak dalej mi sie przetluszcza strasznie (tak jak Tobie - pol godzinki i
        juz sie swiece), wlosy myje codziennie.
        ale jak uzyje dobrego kremu matujacego - polcam Soraya witaminowa terapia
        matujaca, krem na dzien, jest bardz dobry, i jakis podklad, Margaret Astor anti
        shine - naprawde skutkuja :) a poza tym oczywiscie bibulki matujace :)
        hormonow bez konsultacji z lekarzem nie bierz, naprawde mozesz sobie tylko
        zaszkodzic. poczekaj na te wizyte, a w miedzyczasie ratuj sie w/w sposobami.
        powodzenia!
    • asiaczek22 Idź do dobrego dermatologa. 10.07.05, 13:36
      Wiem, co przeżywasz, bo miałam dokładnie to samo.
      Co nieco pisałam o tym np. w wątku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=24710621&a=24713781
      Jeśli miałaby Ci coś polecić, to idź do DOBREGO lekarza. Jedź do większego
      miasta i zapisz się do państwowego lekarza, na pewno nie wszedzie trzeba długo
      czekać.

Lekarz powinien zadecydować (na podstaiwe badań), czy trzeba Cię leczyć
      hormonami czy retinoidami (roaccutane czy jego odpowiednik, izotek czy jakoś tak).

Następna sprawa to to, że Diane ma wiele skutków ubocznych, a w dodatku po
      zakoczeniu kuracji bardzo często problem powraca i to ze zwiększoną siłą.
      Poczytaj sobie opinie o Diane choćby na tym forum. Jeśli nawet w Twoim przypadku
      własciwe będzie lecznie hormonalne, to nie musi to być koniecznie Diane, ale np.
      Androcur.

Jeszcze raz podkreślę - poświęć trochę czasu na wizytę (lub kilka wizyt) u
      lekarzy dermatologów! Być może będziesz musiała przejść przez ręce kilku
      lakarzy, zanim trafisz na takiego, który zna się na rzeczy. Wierz mi, czas
      poświęcony na to bieganie po lekarzach nie jest czasem zmarnowanym.

Jeśli chcesz zacząc brać Diane na własną rękę, to sobie bierz. Tak naprawdę
      nawet jesli Ci ją przepisze ginekolog, to często dzieje się na tej zasadzie, że
      nie robi on żednych badań, tylko wypisuje receptę na prośbę pacjentki. Czyli
      prawie tak samo jakbyś wykombinowała receptę na własną rękę i leczyła się bez
      nadzoru lekarza. Nie polacam ani leczenia się na własną rękę, ale ufania
      lekarzom, którzy przepisują recepty na życzenia pacjenta, bez badań.

Mam nadzieję, skorzystasz z moich uwag, bo ja wiem co mówię, przechodziłam przez
      to samo i dziś żyję zupełnie inaczej!
      • Gość: maxi Re: Idź do dobrego dermatologa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 13:53
        Bolesne miesiaczki moze powodować endometrioza. Nieleczona prowadzi do
        niepłodności. Idź do dobrego lekarza. W tym mieście gdzie będziesz studiować.
        Nie czekaj- nie bierza sama hormonów.
        • Gość: MAGDA Re: Idź do dobrego GINEKOLOGA!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 14:08
          Prywatna wizyta to koszt 50zł. Możesz mieć jakies problemy hormonalne.
          ABSOLUTNIE nie bierz sama diane35. Te tabletki są wycofane w większosci krajów
          europy. Inne środki antykoncepcyje- nowocześniejsze z mniejsza dawką hormonów
          też reguliją łojotok. Ale zavcznij od wizyty u gina. Tylko nie takiego z małej
          miejscowości, bo to bez sensu. Zainwestuj w dobre (nie znaczy drogie)
          kosmetyki. Szampon z apteki, krem matujący i zbadaj poziom hormonów i powiedz o
          tych bolesnych miesiączkach. Endometrioza ma takie objawy.
          • Gość: dd Re: Idź do dobrego GINEKOLOGA!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 14:09
            Puder antybakteryjny manhattan za 30zł Ci pomoże.
    • karolina862 Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE 10.07.05, 14:19
      Odradzam to swinstwo!!! To nie sa tabletki, ktore mozna lykac jak cukiereczki.
      One pomagaja w jednym a niszcza inne rzeczy w organizmie np.watrobe. PS. Jezeli
      ktos w twojej rodzinie mial raka piersi, to czytalam ze biorac Diane przez rok
      to ryzyko zwieksza sie o 3%. Zastanow sie powaznie czy chcesz sie tym szpikowac...
      • Gość: Arleta Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE IP: 217.75.54.* 10.07.05, 15:55
        Ja mam tez kilka pytan.Mianowicie jakie wykonywane sa badania aby moc dostac
        tabletki anty.,czy sa one wykonywane w gabinecie czy tez gdzie indziej,czy sa
        bezplatne?I jeszcze jedno czy mozna tabletki np. zazywac przez 3 miesiace i
        przerwac a pozniej ponownie po 6 miesiacach?
        • Gość: Ivre Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 10.07.05, 17:46
          Wywiad; w gabinecie. Badanie piersi; w gabinecie. Cytologia; w gabinecie. Proba
          watrobowa; poza nim. To te najczesciej wykonywane. Nie wiem jak jest z proba
          watrobowa; reszta bezplatna. Niezbyt dobry to pomysl, zeby zazywac tabletki
          jakis czas, potem przerwac i, po dosc niedlugim czasie, znowu zazywac. Co
          innego, gdybys chciala przerwac na rok czy dluzej. W innym wypadku robisz sobie
          niefajna hustawke w organizmie. Innymi slowy; nic dobrego z tego nie wyniknie,
          kiedy co kilka miesiecy Twoj organizm bedzie musial przestawiac sie na rozna
          dawke hormonow.
    • Gość: AgaU Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE IP: *.acn.waw.pl 10.07.05, 16:27
      NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!
      to sa hormony a nie cukierki. to powazna decyzja. nie obejdzie sie bez badan i
      dobrego ginekologa (najlepiej gin.-endokrynologa).
      • Gość: Arleta Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE IP: 217.75.54.* 10.07.05, 16:55
        Czy niema doswiadczonych dziewczyn na tym forum,ktore bylyby w stanie
        odpowiedziec na moje wczesniej zadane pytania??
        • Gość: jbcuyg Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE IP: *.pool80181.interbusiness.it 10.07.05, 17:31
          tu masz same odpowiedzi na twoje pytania, a jezeli nie sa takie jakie chcialas
          uslyszec to masz problem. Jak jestes durma to bierz Diane albo co tam chcesz,
          mozesz tez na trzy zdrowaski do pieca wlesc-tak leczyli Rozalke i ponoc to
          pomaga, tyle ze jej jakos nie pomoglo. A rob co chcesz
          • bzzzk Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE 10.07.05, 21:01
            ale to nie ona założyła wątek, tylko pytała jakie badania itp.:)
            a więc- idziesz do ginekologa i on Ci mówi jakie badania masz wykonać. jak nie
            zleca badań, to uciekaj. badania robi się albo ambulatoryjnie (komplet 4 testów
            chyba, nie wiem dokładnie, na pewno testosteron i prolaktyna i jeszcze inne
            hormony) albo dostajesz skierowanie do szpitala i tam Cię badają, dokładniej, z
            tym, że to się rzadko zdarza, bo lekarze są, jacy są... ja leczyłam się pół
            roku, potem musiałam zrobić przerwę (2 miesiące) i znowu biorę, ale co innego
            (Evra), potem, na jesieni już wrócę do Androcuru i Bromergonu znowu. tak więc
            pewnie przerwać można, nic się nie stanie, ale po prostu na efekt dłużej trzeba
            będzie czekać, więc bez wyraźnej potrzeby lepiej nie odstawiać i stosować się
            do zaleceń lekarza.
            pzdr.
            • bzzzk Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE 10.07.05, 21:03
              a, sprostowanie, chodziło Ci o anty:) w tym przypadku też dobrze jest hormony
              zbadać.
              pzdr.
    • Gość: Ivre Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 10.07.05, 17:43
      Radze wizyte u dermatologa- to a propos tlustej cery i problemu z wlosami. A
      jesli interesuja Cie hormonalne srodki antykoncepcyjne (ktore faktycznie czesto
      lagodza 'przechodzenie' miesiaczki), to i u ginekologa. Takie tabletki musza
      byc dobrane 'specjalnie' do Ciebie. Masz inny organizm niz kolezanka i biorac
      Diane bez konsultacji mozesz sobie nie tylko nie pomoc, ale niesamowicie
      zaszkodzic. Przy doborze hormonalnych srodkow anty wazne sa bowiem nie tylko
      predyspozycje genetyczne (ktos juz pisal na temat raka piersi), ale i chocby
      tak prozaiczna, wydawaloby sie, rzecz jak to czy nosisz soczewki kontaktowe.
      • Gość: cudogonia Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE IP: *.devs.futuro.pl 11.07.05, 08:55
        NIGDY PRZENIGDY DIANE 35!!! NIGDY!!! Moze ja jestem indywiduum jakies, ale
        przytyłam 11 kg, w sumie rok po odstawieniu udalo mi sie to zrzucic, ale kiedys
        brzuch mialam plaski, kiedys wlosy mi nie wyadaly i kiedys az tylu pryszczy nie
        mialam.... co po odstawieniu tego... ze nie wspomne o cellulicie, o
        wspomnialam :-) To jest moze i tansze, ale bardzo bardzo niezdrowe, jak sie ma
        problemy z krazeniem (jak ja), to juz w ogole lepiej nie ryzykowac... Kiedys
        bralam Femoden, ale cena mnie zrazilam i rzerzucilam sie na diane, femoden to
        cudo jakies nie z tej ziemi, a diane... eeech...
        • Gość: ona21 Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE IP: 81.210.32.* 11.07.05, 10:50
          Wiec jaki lek polecacie ktory dziala na skore włosy itd. ale nie diane 35?
          • gocha221 Re: DO WSZYSTKICH DZIEWCZYN PROSZE O PORADE 11.07.05, 10:59
            Idź do lekarza, nikt na forum nie powie Ci, ze taki lek Ci pomoże i masz go
            brać. Nie bez powodu sa one na receptę!
            Co do Diane: ja biorę od początku grudnia, po konsultacji z gin i endo.
            Diane 35 to przede wszytkim lek, który przy okazji jest także antykoncepcją.
            Ja po niej nie przytyłam, włosy mi sie mniej przestłuszczaja, cerę miałam i mam
            OK (nie z tego powodu ja biorę).
            jeśli masz az tak tłustą cerę i włosy to może powinnaś przebadać hormony. Idź do
            lekarza. Najlepiej endo-gin i jeśłi musisz aż tak długo czekac na wizyte, to
            może odłoż sobie na prywatną wizytę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka