Dodaj do ulubionych

Ból stawów

01.11.14, 16:31
Dziewczyny, od jakiegoś czasu bardzo bolą mnie kolana. Nie wiem czym jest to spowodowane. Mam lekką nadwagę, ale nigdy nie doskwierały mi tego typu dolegliwości. Jak myślicie, czy konieczna jest wizyta u ortopedy? Może jakieś specyfiki? Dieta? Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • halinnam Re: Ból stawów 01.11.14, 17:38
      Przede wszystkim wizyta u dobrego ortopedy. Radzę schudnąć co się da, ale nie ćwicz, bo obciążysz kolana. Ze sportu radzę jedynie pływanie i to niezbyt intensywne. Na regenerację stawów kolagen naturalny, ja stosowałam noble medica, koszt około 50 zł. Zrezygnuj ze szpilek.
    • kasia_l28 Re: Ból stawów 04.11.14, 08:43
      Ból stawów może być spowodowany Twoją lekką nadwagą, ale nie tylko tym. Najlepiej skonsultuj się z ortopedą. Możliwe też, że brakuje Ci minerałów. Wzbogać swoją dietę w buraki i marchewkę- pamiętam, że mają pozytywne działanie właśnie na stawy. Co do nadwagi- jeżeli chciałabyś schudnąć wybierz dyscypliny, które odciążają stawy, takie jak pływanie albo nordic walking.
    • kluzeczka Re: Ból stawów 12.11.14, 08:52
      Powinnaś udać się do lekarza. nie wiadomo czym spowodowany jest u Ciebie ból. Jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć.
    • robsso Re: Ból stawów 13.11.14, 19:45
      Ból kolan może mieć wiele przyczyn. Nadwaga na pewno będzie go wzmagać. Najczęstszą przyczyną są zmiany reumatyczne czy zwyrodnieniowe w okolicy stawu. Jeśli są to początki choroby to świetnie pomoże na to okład z borowiny lub inny zabieg fizykoterapeutyczny. Mimo wszystko dobrze najpierw udac się do lekarza.

Gabinet Kosmetyczny Kielce
    • fizjo123 Re: Ból stawów 11.12.14, 13:56
      Ja polecam maści konopne w wersji rogrzewającej, pod warunkiem że w stawach nie ma objawów zapalenia- wówczas należy sięgnąć po maść chłodzacą. Rozgrzewająca z olejem z konpoii indyjskiej mi pomaga zawsze przy silnych bólach- polecam. Można kupić np tutaj www.ltp-pharma.pl/rozgrzewajacy-krem-z-olejem-z-konopi
    • gazetna Re: Ból stawów 02.09.15, 17:27
      Przede wszystkim zrób sobie usg kolan
      I wszystko będzie jasne.
    • wellness11 Re: Ból stawów 23.09.16, 10:31
      No najlepiej iść na wizytę do lekarza. To może byc wina nadwagi, złego obuwia, źle wykonywanych ćwiczeń. Ja mam tak od ćwiczeń niestety :(

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      100club.pl/search
    • wikjank Re: Ból stawów 21.10.16, 18:22
      Idź koniecznie do lekarza, to może być zarzucanie nogi na nogę przy siedzeniu a może być coś poważnego , koniecznie idź do lekarza rozwieje Twoje wątpliwości
    • kabalowa Re: Ból stawów 28.10.16, 18:12
      polecam ci suplement z alg morskich firmy Alg Borje, rewelacyjny na kosci, ścięgna i stawy właśnie . Litho Max się nazywa. Tu dostaniesz wysyłkowo sklep.alg-borje.pl/
    • monict1 Re: Ból stawów 07.06.17, 20:25
      Miałam podobny problem, dlatego polecam zapytać w aptece o specjalny suplement diety działający tylko na stawy. Nie pamiętam nazwy, ale przy systematycznym stosowaniu u mnie ból minął:) Pozdrawiam:)
    • prymulec Re: Ból stawów 30.08.17, 13:08
      Dieta ma na pewno znaczenie, chodzi tez o to żeby stawom dostarczać potrzebnych składników. Zawsze to może być związane z przeciążeniami, choć tak naprawdę nigdy nie wiadomo. Ja wiem że akupunktura spoko działa na takie rzeczy akupunkturapokrywka.pl/ może być tak że akurat Tobie tez pomoże.
      • siegaj_po_zdrowie Re: Ból stawów 01.12.17, 10:09
        W walce z bólem stawów bardzo skuteczny jest też olej z nowozelandzkich małży zielonych, potrafi on znacznie zwiększyć ruchomość stawów. Jest to możliwe m.in. dzięki unikalnej kompozycji rzadkich kwasów Omega-3, które działają przeciwzapalnie! Polecamy nasz Lyprinol, który jest odpowiednim uzupełnieniem diety w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów.
        • maxmo5 Re: Ból stawów 18.09.18, 09:06
          U mnie identycznie, najpierw ból w stawach, później doszło strzelanie, kilku roumatologów, wynik roumatoidalny OK, tabletki i zastrzyki przeciwzapalne, podejrzenie łuszczycowego zapalenia stawów wkroczył Metotab, Depomedrol i zastrzyki, coraz większe dawki leków reakcji zero, załamany szukałem pomocy w medycynie naturalnej leki diety (od diety optymalnej która w sumie mi jeszcze bardziej zaszkodziła), po przeczytaniu wielu artykułów to co mi pomogło (nie mówię że każdemu pomoże, jeżeli stawy są już zniszczone ze zmianami i zwyrodnieniami tego już nic nie cofnie) ale chorobę można opanować,a na każdego działa co innego) na mnie akurat zadziałała dieta PALEO prehistorycznego człowieka:

- nawadniaj organizm, woda pomaga leczyć wystarczy sprawdzić w ilu % się z niej składamy, oczyszcza stawy i to naturalne smarowanie, w internecie przeliczniki ile trzeba wypić wody wedle masy ciała bo zbyt duża ilość wody też może zaszkodzić (ja 95 kg wypijam 3 litry dziennie) pijemy systematycznie małymi porcjami przez cały dzień (nie na raz 1 litr)

- odstawiłem całkowicie cukier w każdej postaci, zero słodyczy, zero napojów gazowanych, ani cukier biały ani jego pochodne

- dieta bezglutenowa, całkowicie odstawione wszystko co z mąki, produkty mączne zatruwają nasz organizm, zero chleba, ciastek, pyz, no wszystkiego co z mąki, chleb tylko bezglutenowy,

- zero alkoholu (raz w tygodniu lub raz na 2 miesiącu pozwalam sobie na lampkę szampana lub wina wyłącznie wytrawnego)

- zero papierosów (ja akurat nie palę)

- kolagen na stawy, najlepiej naturalny zawsze w niedzielę zajadam się nóżkami świńskimi

- zero kawy

- masa herbatek ziołowych, czystek, pokrzywa, zielona herbata (tu z imbirem świeżym działa przeciw zapalnie) itp

- zero kawy

- ćwiczenia, basen, rower, gimnastyka w domu, uwaga nie ćwiczymy jak stawy nas bolą, sa chore, lub stan zapalny bo to pogorszy chorobę, dopiero jak choroba ustąpi

poprawa nastąpiła po 3 tygodniach !!!!! najpierw zmniejszyło się strzelanie w kolanach i stawach, później nastąpiła poprawa z bólem, zmniejszyła się opuchlizna stawów, w kolanie miałem wodę zeszła całkowicie.....

Kolega mi się pyta jak ty żyjesz, zero przyjemności, no nie jest łatwo ale albo zatruwanie siebie albo życie w bólu, wybrałem zdrowe odżywianie, cholernie trudno wytrwać, ostatnio załamałem się i nażarłem słodkiego na imieninach po 3 dniach rano odczułem to w stawie kolanowym, powrót do diety wracam do siebie to upewniło mnie że dieta pomaga nie wiem czy leczy w 100% ale na pewno łagodzi objaw ból ustąpił całkowicie, mogę normalnie chodzić, nie bolą mnie stopy pod spodem, całkowicie udało się odstawić leki przeciwzapalne i sterydowe.

Walczę dalej, jestem 7 dzień po usunięciu migdałków (nie siały po wymazie były czyste) ale ich stan zapalny też w jakimś % wpływa na chorobę stawów, zdecydowałem się wywaliłem cholerstwo, zapalne lub co gorzej przerośnietę migdałki ropne w niczym już nie spełniają swojej roli a nam stawowcom tylko jeszcze bardziej szkodzą...

Trzyma dietę, nie zatruwam już swojego organizmu, zdrowo żyję czuje się w 100% lepiej ! Teraz czeka mnie jeszcze komora krioterapia wyproszona u mijej roumatalog... tez podobno bardzo pomaga na stawy

P.S warto unikać stresu, w dzisiejszych czasach niemożliwe, ale czasami warto zrobić odech policzyć do 10, pomyslec o czymś miłym niż się denerować na wyrost :)
    • marcin5644 Re: Ból stawów 08.10.19, 12:27
      Warto pomyśleć o wizycie u lekarza, ale także zadbać o odpowiednią suplementację. Forumowiczka wyżej poleciła Pure Collagen od Noble Medica (noblemedica.pl/produkt/pure-collagen-120-kapsulek-kolagen-morski-z-elastyna-i-antyoksydantami-kopia/) i ja podpisuję się pod jej opinią. Stosuję ten produkt regularnie i problemów ze stawami i ścięgnami już nie mam, a doskwierały mi naprawdę latami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka