Dodaj do ulubionych

braki w uzębieniu

17.07.05, 10:40
proszę o radę...mam pważne problemy z uzębieniem...
-jaka metoda uzupełniania ubytków w uzębieniu jest najskuteczniejsza-najtrwalsza-i w miare przyzwoita cenowo
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: braki w uzębieniu IP: *.chello.pl 17.07.05, 10:43
      ja nie mam 4 po lewej stronie i cholernie się tego wstydzę (jak tu się
      uśmiechać)stać mnie na zrobienie sobie nowej ale cholernie boję się iść wyrwać
      korzeń. Powiedzcie czy to boli przy znieczuleniu bo męczę się już tak rok.
      • Gość: agni. Re: braki w uzębieniu IP: *.chello.pl 17.07.05, 10:58
        skonsultuj się z dentystą, bo jezeli ten korzen jest leczony kanałowo albo da
        się go tak przeleczyć, to nie musisz usuwać. Wiem, że jak sam ząb jest za
        slaby, żeby utrzymac koronkę, wtedy do korzenia wwiercają specjalny sztyft i na
        nim sie korona trzyma wtedy...
        pzdr
      • Gość: kk Re: braki w uzębieniu IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 17.07.05, 21:55
        ja nie mam szoski dolnej, chodzilam z korzeniem dluuuugo, az w koncu poszlam do
        chirurga szczekowego na usuniecie. i ze znieczuleniem wcale nie bolalo.
        naprawde zaden problem, nie masz sie co bac.

po usunieciu trzeba dbac zeby sie nie zrobil tzw. suchy zebodol ktory jest
        podobno bardzo bolesny. zapytaj lekarza co robic po zeby bylo OK. i nie chodz
        juz dluzej z zepsutym korzeniem, bo Ci sieje bakteriami po calym organizmie,
        lacznie z korzeaniami innych zebow i sercem.
        • black_magic_women Re: braki w uzębieniu 20.07.05, 12:56
          moj brat mial suchy zebodol-choc byl u najlepszego specjalisty/tak wszyscy
          mowili/zwijal sie z bolu tak,ze...a dorosly facet!
    • Gość: monika Re: braki w uzębieniu IP: *.acn.waw.pl 17.07.05, 10:59
      pare lat temu mialam ten sam problem: duze braki w uzebieniu spowodowane
      wieloletnimi zaniedbaniami; zalozylam sobie 2 mosty, koszt w porównaniu z
      implantami sporo niższy, ale i tak trzeba sie przygotowac na spory wydatek, nie
      pamietam dokladnie ile wydalam, ale bylo to dla mnie sporo; mosty zakladalam
      jdnak nie w warszawie gdzie mieszkam, ale w moim rodzinnym miescie pod
      warszawą, gdzie ceny byly o ok. 30% niższe;
      mimo wszystko mam z nimi problem: pierwszy to czyszczenie przestrzeni miedzy
      mostem a dziąsłem, stosuje specjalne nici, ale nigdy nie da sie tego dokladnie
      wyczyscic - skutek jest taki, ze mam obsesję nieswieżego oddechu; drugi problem
      to odslaniajace sie szyjki zębów na których zamocowane są mosty (chyba początki
      paradontozy) wyglada to nieciekawie
      • Gość: katka Do kasi IP: *.olsztyn.mm.pl 17.07.05, 12:45
        Usunięcie korzenia przy znieczuleniu w ogóle nie boli. Miałam usuwane resztki
        zęba (pokruszył się) w znieczuleniu (zastrzyk) i nic mnie nie bolało. Dodam, że
        mam straszną obsesję na punkcie wizyt u dentysty, zwyczajnie się boję. Dlatego
        wszystkie wizyty u stomatologa połączone były z podaniem znieczulenia, nawet w
        przypadku niewielkiego borowania. Miałam zakładaną porcelanową koronę, w
        miejsce usuniętego zęba, koszt ok. 800 zł 2 lata temu. Nie widać, że nie jest
        to prawdziwy ząb, bo ma kolor identyczny z pozostałymi zębami. Jeśli chodzi o
        czyszczenie przestrzeni międzyzębowych, to używam zwykłej nitki dentystycznej w
        sposób, jaki pokazał mi mój stomatolog.
    • Gość: Ewa Re: braki w uzębieniu IP: *.warpol.net 20.07.05, 12:51
    • Gość: Ewa Re: braki w uzębieniu IP: *.warpol.net 20.07.05, 13:05
      Sprawa wyglada tak mniej wiecej ze sposoby uzupelnienia braków w uzebieniu
      zaleza od tego co ci jeszcze zostalo. Jeśli masz jeszcze swoje zeby to sa dwie
      metody (poza implantami). Jedna to mosty (mankamenty opisane wczesniej) ale do
      tego niestety dochodzi szlifowanie zebów sasiednich bo most (jak sama nazwa
      wskazuje) ma przeslo (brakujace zeby) + filary (oszlifowane twoje zeby).
      Mankament ze szlifowaniem jest taki ze jesli te zeby sa zywe to moze sie zdarzyc
      ze obumra i wtedy jest problem bo trzeba taki zab pod korona przeleczyc kanalowo
      a jesli nie zadbalo sie o higiene i taki zab zje prochnica to juz nic w zasadzi
      poza zdjecem mostu zrobic sie nie da. Koszt takiego mostu to 500 x liczba
      brakujacych zebow. Cena jest orientacyjna.
      Druga możliwosc to protezka szkieletowa. Polega ona na tym ze na modelu twojego
      uzebienia robi sie metalowy szkielet i do niego przyczepione sa zeby. Jest
      przerzut przez podniebienie (jesli proteza gorna) ale maksymalnie wyazurowany.
      proteza trzyma sie na idealnie dopasowanych do zebowzamkach i nie osada na
      sluzówce. W przypadku dolnej protezy jest jeszcze mozliwosc stabilizowania zebow
      ruszajacych sie (co sie zdarza przy paradontozie). Zaleta jest taka ze nie
      trzeba niszczyc zebow wlasnych i zdrowych. Proteza jest fizjologiczna i
      estetyczna. Mimo ze jest to uzupelnienie ruchome to nie ma problemu z moczeniem
      w szklance bo w niej sie i spi i je i co tam jeszcze chcesz. Napewno latwiej
      jest zadbać o higiene takiego rozwiazania bo nawet jak cos gdzies wejdzie to
      mozna zdjac i umyc :)Koszt to okolo 900 + bez znaczenia ile zebow.
      No i jeszcze trzecie rozwiazanie: najtańsze i najgorsze. Proteza akrylowa -
      unikac jesli nie ma absolutnie niezbednej potrzeby. Koszt to ok 50 x liczba
      zebów + 150.
      Trzeba oczywiscie zasiegnac rady jakiegos zaufanego dentysty zeby nie naciagneli
      i doradzili.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka