Dodaj do ulubionych

mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :)

20.08.05, 23:02
w książce o ziołach wyczytałam, że można myć włosy białkiem, a potem nałożyć
żółtko jako odżywkę i spłukać. czy któraś z Was ma za sobą takie
doświadczenie może?;)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kwiatek223 Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 21.08.05, 18:13
      Ja mam zamiar umyc glowe jutro żóltkiem, a nie bialkiem, bo sama pomysl
      przeciez bialko pod wplywem cieplej wody sie zetnie, a to ciezko sie zmywa. Mam
      tylko obawy co do tego jak ja pozniej rozczesze wlosy. Slyszalam ze mycie glowy
      zoltkiem daje dobre efekty wiec sprobuje
      • visenna2 dawno temu 21.08.05, 20:48
        Za młodu, jak mnie nie było kompletnie stać na żadne kosmetyki, myłam głowę
        żółtkiem i płukałam rumiankiem. Wspominam to jak najlepiej, włosy były potem
        śliczne. Tylko strasznie mi było trudno wypłukać resztki żółtka z włosów,
        jeszcze po wysuszeniu je wyczesywałam:)Może jajka były felerne...
    • very_martini Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 21.08.05, 21:01
      ej, a jakby to żółtko z czymś wymerdać? Tzn z czymś takim, żeby się łatwiej
      spłukiwało? Miód czy coś takiego? O ile miód się spłukuje. Niestety, na mnnie
      nie możecie liczyć, bo moje wlosy nie trawią jakichkolwiek prób polepszenia poza
      rumiankiem:) Na tylu naturalnych sposobach się przejechałam, że już nie będę
      eksperymentować.

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
      • kwiatek223 Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 22.08.05, 18:54
        Witam! Dzisiaj po raz pierwszy umylam glowe dwoma żółtkami z dodatkiem kilku
        kropel cytryny i....moje wlosy sa mieciutkie, puszyste i troszeczke sie
        pofalowaly. Najlepsze jest to ze w ogole nie rozczesywalam wlosow tylko
        rozdzielalam je palcami i nie sa nawet poplatane a przede wszystkim
        zaoszczedzilam moim wloskom cierpienia w postaci czesania. Glowa tez mnie nie
        swedzi, bo wlasnie ostatnio mnie swedziala i nie mam pojecia od czego. Do tej
        pory uzywalam szamponu Bambi i Waxu wiec sama juz nie wiem. Na razie zostane
        przy myciu glowy zoltkiem, bo chyba warto. Moja ciotka ktora ma teraz 78 lat
        zawsze myla glowe tylko zoltkiem, nigdy nie uzywala zadnego szamponu- nawet jak
        byla za granica, gdzie ludzie bardzo sie temu dziwili. Do tej pory ma piekne
        wlosy.
        • very_martini Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 22.08.05, 22:12
          ej, a błyszczą? Bo jak dla mnie to mogą być mega twarde, byle błyszczały.
          Nie kuś...

16%VOL
          22%VAT
          • visenna2 Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 23.08.05, 07:49
            Pamiętam, że mnie po żółtku błyszczały przepięknie. A może to zasługa
            kombinacji żółtko+rumianek?
            Kurczę, zachęciłyście mnie, chyba powrócę do dawnych zwyczajów...
            • melba_piszczykowa Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 23.08.05, 13:52
              eee a nie waniaja tym jajem pozniej??? bo moze i ja bym sie przymierzyla... na
              razie mam za soba liczne maseczki na wlosy z rycyny i zoltek ale pozniej to
              wszystko zmywalam szamponem Physiogel...
              • visenna2 Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 23.08.05, 15:27
                Nie przypominam sobie żebym waniała jajcem:-D
                • kwiatek223 Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 23.08.05, 15:37
                  Moje tez nie smierdza, moze dlatego ze dodalam kilka kropel cytryny. Mysle ze
                  naprawde warto myc glowe zoltkiem dlatego mam zamiar odstawic wszystkie
                  szampony i przejsc na jajeczka
                  • very_martini Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 23.08.05, 15:42
                    namówiłyście mnie. co prawda znalazłam w domu tylko jakieś byle co z
                    supermarketu, więc chyba się jednak przejdę do sklepu po coś normalnego.

16%VOL
                    22%VAT
                    • visenna2 Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 23.08.05, 15:54
                      A jajca z supermarketu są niedobre? Czemu? Ja nieświadoma jestem.
                      • very_martini Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 23.08.05, 16:07
                        po pierwsze primo, pochodzą w większości z ferm, które zajmują się produkcją
                        jajek tylko dla supermarketów - czyli byle szybko i byle tanio.
                        po drugie primo, z jajkami się różne rzeczy wyczynia, na przykład tuż przed
                        utratą terminu ważności są mrożone i wystawiane wtedy, kiedy kończą się świeże.
                        Nie mówię, że mrożone jajko niezdrowe, ale niewiele warte.
                        Ale mną się nie trzeba aż tak przejmować, bo ja ogólnie mam na temat marketowej
                        świeżej żywności (chleb, mięcho itd) bardzo złe zdanie, może nawet
                        przewrażliwiona jestem. Może za rzadko bywam:)

16%VOL
                        22%VAT

--
                        • visenna2 o rany 23.08.05, 16:29
                          :-O
                          Szczęka mi - za przeproszeniem - opadła...
                          O mrożeniu jajec nie miałam pojęcia, w marketach się zaopatruję niestety z
                          powodów logistyczno-finansowych. O tych wszystkich przekrętach np z nieświeżym
                          mięsem wolę nie myśleć, bo mi się niedobrze robi. A tu jeszcze jajka:(
                          Dzięki za info.
                          • very_martini Re: o rany 23.08.05, 16:39
                            Don't worry, pozostają Ci jeszcze proszki do prania i dżemy:)

16%VOL
                            22%VAT

--
                            • kwiatek223 Re: jaki proszek? 23.08.05, 17:42
                              HEHE!! no wlasnie jakiego proszku i plynu do prania uzywac??? Dżemem sie nie
                              pzrejmuje bo nie przepadam za nim, a zreszta teraz jest moda na robienie
                              domowych przetworów, wiec do tego zachecam. Ja uzylam jajek ze sprawdzonego
                              zródla- kury mojej ciotki. Jak juz napisalam wczesniej jestem zachwycona tym
                              jak wygladaja od wczoraj moje wlosy i na serio mam zamiar to kontynuowac.
                              Ciekawa jednak jestem jak to bedzie zima kiedy wlosy strasznie sie elektryzuja,
                              a ja zawsze musialam wtedy uzywac odzywek. hmmmm....
                        • deczi Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 23.08.05, 22:26
                          Niedawno kupiłam jajka wyraźnie zalatujące rybą. Jeśli ktoś by miał jakieś
                          złudzenia co do menu fermianych kur, to po czymś takim na pewno by je utracił.

Kiedy byłam dzieckiem, mama myła mi włosy żółtkiem, ale pozostał mi uraz, bo
                          mam kręcone włosy, których nienawidzę, a te jajca miały je właśnie utrzymać w
                          stanie takiej kręcono-puszystej kondycji.
                          Pamiętam jeszcze, że zmywa się to chłodną wodą, żeby nie zrobiła się jajecznica.

pozdr.
                          D.
                          • kwiatek223 Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 27.08.05, 14:15
                            Dziewczyny jak myslicie czy jajka pomoga na wypadanie wlosów, bo mam z tym
                            problem. Nie mam niedoborów witamin wiec nie wiem od czego wypadają. Wiec czy
                            mycie żółtkiem pomoże? Zauwazylam ze odkad zaczelam myc glowe jajkiem to góra 2
                            dni są ładne,ale potem szybko sie przetluszczją i są matowe
                            • kwiatek223 Re: czy to mozliwe 05.09.05, 14:57
                              Odkad myje glowe żółtkiem to wlosy mam ładne tylko pierwszego dnia, natomiast
                              juz 2 sa oklapniete i jakby przetluszczone. czy to moze byc spowodowane
                              żółtkiem?
                            • kleopatryx Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 06.09.05, 08:29
                              Proponuję kurację żółtkowo - naftową. Do 2 żółtek dodaj kilka kropli nafty
                              kosmetycznej zakupionej w aptece. POtem zmyj to szamponem radical - najlepszy.
                              Nie proponuję pozostawienia bez zmywania szamponem bo to obciąża tylko włosy.
                              ŻÓŁTKO MA NIE DZIAŁAĆ NA POŁYSK WŁOSA. Żółtko służy do odżywiania cebulek włosa
                              (zawiera bardzo dużo siarki, która stymuluje i poprawia wzrost włosa). W
                              ostatecznym rozrachynku rosna nam błyszczące włosy po stosowaniu tej kuracji
                              przez dłuższy czas.
                              • kwiatek223 Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 06.09.05, 15:38
                                aaaaaaaaaaaaaaaaaa. To teraz wszystko jasne. Dzieki. Przyznam ze spodobalo mi
                                sie to mycie zoltkiem i chyba przy tym zostane. Mam tylko pytanie, czy mi to
                                nie zaszkodzi? czy np skora glowy sie nie przyzwyczai? Ten szampon Radical tez
                                polecala mi jedna osoba wiec moze go kupie i wyprobuje.
                                • magmaggo Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 04.10.05, 22:30
                                  Szampon Radical niestety nie jest produktem naturalnym (dlatego też z niego
                                  zrezygnowalam) a nafta jest w calosci produktem ropopochodnym. Nie polecam
    • inecita Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 29.09.05, 10:07
      ja próbowałam i zle mi to zrobiło- moja łojotokowa skóra znow zaczęła się
      łuszczyc i swędziec a włosy były koszmarnie splątane
      • paczus7 Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 01.10.05, 09:28
        Jak wy to robicie,ze wam 1 czt 2 żółtka na całą glowę wystarczają???????Mi tak
        srednio na jakąś 1/10..://////mam gęste włosy,ale moze ja cos nie tak
        robię....już sama nie wiem...chciałabym przesc na taki szamponik ajeczny bo na
        normalny naturalny to mnie nie stac narazie ale uzywać co 2-3 dni 10 ajek to
        tez chyba niezbyt dobry pomysł...://///
        • effi Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 01.10.05, 12:11
          dodaj do nich np. sok z cytryny, to nei beda takie geste i starcza na cala
          glowe. ale ja nie myje wlosow jajkiem tylko robie maseczki.
    • basiunia7-80 Re: mycie włosów jajkiem- czy ktoś próbował? :) 08.10.05, 15:35
      Dziś pierwszy raz umyłam głowę żółtkami :D jestem zadowolona wreszcie nie piecze
      mnie skóra głowy od tych szmponów sama chemia;/ myślę ze zacznę myc głowę tylko
      już teraz zółtkami zobaczymy efekty ja mam gęste długie włosy ale spox 3 duże
      zółtka mi wystarczyły wmasowałam je w mokre włosy póżniej jeszcze lekko
      zmoczyłam i spieniłam:D i spłukałam polecam :Dfajne uczucie te zółtka takie
      miękkie lepsze wrażenie dotykowe niż reklamowany szampon po którym babki mają
      orgazm:P nie pamietam jaki to był szampon z reklamy chyba coś na herb...cos
      tam POZDRAWIAM ciesze się ze tu trafiłam FAJNE Z WAS DZIEWCZYNY :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka