IP: 212.182.97.* 31.08.02, 22:42
diechmann-sklep z niemieckimi
butami,jak mam wymawiac to nazwe ??
Obserwuj wątek
    • Gość: nene deichmann IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 31.08.02, 22:49
      wym. dajchman :) niezłe buty, ale asortyment w niemczech ciekawszy
    • silie Re: diechmann 31.08.02, 22:51
      Hmmm, ja mówię "diszman"; jakos nie słyszałam innej wymowy.
      s.
    • Gość: XXX Re: diechmann IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.08.02, 22:53
      bardzo nie lubie tego sklepu, buty są okropne i na dodatek nie wytrzymują zbyt
      długo.Wymawia się "daiśmian" albo "deiśmian".
    • Gość: XXX Re: diechmann IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.08.02, 22:58
      mam jeszcze inne propozycje: deiśman, daiśman, diśmian
      • g_andzia Re: diechmann 31.08.02, 23:05
        jako germanistka autorytatywnie informuje, że firma nazywa się deichmann,a
        wymawiamy tylko i wyłacznie "dajśman":)
        • Gość: Kim Re: diechmann IP: 213.77.91.* 02.09.02, 12:23
          Jako koleżanka po fachu popieram
          • Gość: kasiulek Re: diechmann IP: 195.145.215.* 02.09.02, 12:38
            A ja jako przebywajaca sluzbowo w kraju na zachod od Odry:))) rowniez popieram
            i dodam, ze rzeczywiscie w Polsce w Deichmannie jest wyjatkowa tandeta, ale w
            Niemcach mozna znalezc calkiem fajne buty (kolezanka ostatnio kupila niezle
            sandalki za jedyne 20 Euro)
            • g_andzia Re: diechmann 02.09.02, 20:22
              Gość portalu: kasiulek napisał(a):

> A ja jako przebywajaca sluzbowo w kraju na zachod od Odry:))) rowniez
              popieram
              > i dodam, ze rzeczywiscie w Polsce w Deichmannie jest wyjatkowa tandeta, ale w
              > Niemcach mozna znalezc calkiem fajne buty (kolezanka ostatnio kupila niezle
              > sandalki za jedyne 20 Euro)

no właśnie, ja jako kiedyś pomieszkująca w kraju na zachód od odry:) kojarzyłam
              deichmanna z niezłymi butkami oraz sloganem z tv "deichmann, markenschuhe so
              gunstig":) i kiedy w polsce zobaczyłam ich sklep (w centrum M1) o mało nie
              padłam z rozczarowania:(
          • malgosia_m Re: diechmann 02.09.02, 19:38
            Zgadzam się, "dajśman"
            • Gość: Anka Skad bierzecie ch jako "ś"? IP: 207.35.240.* 03.09.02, 18:35
              Poprawka, ch wymawiane jako "ś" jest typowym bledem robionym przez Polakow. W
              czystym, ladnym niemieckim ch jest po prostu zmiekczone, wymiane cos w
              stylu "hi".
              Podobne problemy sa z wymowa "the" po angielsku...

• g_andzia Re: Skad bierzecie ch jako 'ś'? 03.09.02, 18:51
                nie wiem, jakie "błędy robią polacy", skończyłam germanistykę tu i w
                niemczech.w języku polskim nie ma "miękkiego ch". nasze "ś" jest najbliższe
                temu, jak powinno brzmieć "ch" w "deichmann" w wykonaniu osoby nie znającej
                niemieckiego. to nie jest forum o zawiłościach transkrypcji fonetycznej - było
                pytanie o wymowę, więc odpowiadamy.
                • Gość: Anka Re: Skad bierzecie ch jako 'ś'? IP: 207.35.240.* 03.09.02, 19:08
                  w takim razie wydaje mi sie ze lepiej jest wymowic po prostu dajchman.. dajśman
                  brzmi smiesznie, nie uwazasz?
                  • Gość: agul Re: Skad bierzecie ch jako 'ś'? IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 03.09.02, 20:53
                    Ja też trochę czasu spędziłam w niemczech i wydaje mi się, że wymowa 'ch'
                    czy 'ś' zależna jest od regionu Niemiec. Ale generalnie większość Niemców
                    wybrałaby jednak 'ś', to na pewno.
                  • g_andzia Re: Skad bierzecie ch jako 'ś'? 03.09.02, 21:24
                    Gość portalu: Anka napisał(a):

> w takim razie wydaje mi sie ze lepiej jest wymowic po prostu dajchman..
                    dajśman
                    >
                    > brzmi smiesznie, nie uwazasz?

dla mnie śmieszniej brzmi "dajchman". "dajśman" to uproszczona wymowa, imo
                    najbliższa prawidlowej - pisemnie nie da się osobie nie znającej języka
                    przekazać, jak wymawia się niemieckie "ch".
                    • Gość: katrina Re: Skad bierzecie ch jako 'ś'? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.02, 21:32
                      a ja nie uczyłam się nigdy niemieckiego, a instynktownie mówiłam sama z siebie
                      prawidłowo, jak sie teraz dowiaduję! Ma się ten instynkt lingwistyczny, jestem
                      z siebie dumna :)
                    • Gość: maria Re: Skad bierzecie ch jako 'ś'? IP: *.ipt.aol.com 03.09.02, 21:32
                      A ja stara Niemka jestem, prosze skonczcie to, bo juz nigdy nie beda chciala
                      mowic po polsku, prosze....
                      • g_andzia Re: Skad bierzecie ch jako 'ś'? 03.09.02, 21:42
                        trudno, jakoś przezyjemy:)
    • Gość: mala Re: diechmann IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.09.02, 10:58
      jesli uwazacie ze "ch" mowi sie jako "ś" to czy "ich"-wymowicie moze "iś"-nie
      to nie tak, to "ch" to jest miekkie "ch" i wymawia sie je z jezykiem przy
      podniebieniu(cos jak "hi",sprobujcie powinno wyjsc "dajchman".
      • Gość: gAndzia Re: diechmann IP: *.se.com.pl / 10.0.200.* 04.09.02, 11:36
        czy ty nie umiesz czytać? przejrzyj wątek, bo powtarzanie czegoś setny raz
        naprawde jest nudne. myslę, że wyłozyłam to dośc łopatologicznie:)
        • Gość: mala Re: diechmann IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.09.02, 11:45
          ja czytac umie za to Ty nie potrafisz mowic!!ja po prostu tak uwazam ze jest
          dobrze i jest germanistko od siedmiu bolesci!mow swoje a ja zostane przy
          swoim,ok?!
          • Gość: gAndzia Re: diechmann IP: *.se.com.pl / 10.0.200.* 04.09.02, 12:09
            hahaha, "ja czytać umię"? ale chyba nie po polskiemu?
            nie wiem, po kiego licha wyciagasz ten wątek? chcesz mnie i innym osobom
            udowodnić, że nie znają niemieckiego? no to próbuj dalej, tylko może przenies
            się na priva, bo to troche nudne dla osób nie znajacych tego języka, i mało ma
            wspólnego z tematyką forum.
          • Gość: gAndzia Re: diechmann IP: *.se.com.pl / 10.0.200.* 04.09.02, 12:11
            Gość portalu: mala napisał(a):

jest germanistko od siedmiu bolesci!

tak, mam dyplom magistra germanistyki, studiowałam także i mieszkałam w
            niemczech, a jakie TY masz kwalifikacje, żeby się wypowiadac w sprawie
            niemieckiej pisowni?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka