Dodaj do ulubionych

Wiwisekcja - oznaczenie na produktach

IP: *.chello.pl 05.09.02, 14:38
Tak z ciekawości - obejrzałam prawie wszystkie kosmetyki pielęgnacyjne, które
mam w domu, z róznych półek cenowych, polskie i zagraniczne, pod kątem
oznaczeń i symboli. Na większości jest znaczek dwóch strzałek (recycling), na
niektorych PE lub PP. Natomiast znaczek "nie testowany na zwierzętach"
znalazłam tylko na polskich produktach Bielendy i Ziaji (króliczek w kółku)
Co wy na to? Czy na jakichś zagranicznych produktach tez znalazłyście te
znaczki (chyba powinny być takie same, tzn. królik), czy tez może to PP lub
PE oznacza, że nie testowany na zwierzętach?
Obserwuj wątek
    • Gość: agul Re: Wiwisekcja - oznaczenie na produktach IP: *.pl 05.09.02, 14:45
      To dziwne.. ja znalazłam na maseczce AA oceanic napis, że nie testowane na
      zwierzętach, tylko na alergikach (już sama nie wiem, co gorsze;-) Avon i nivea,
      które podobno nie testują nie wspominają ani słowem na opakowaniach. Pozostałe -
      shiseido, dior, chanel itp też nie, ale one podobno testują. Ale czemu te,
      które nie testują, nie podają tej informacji na opakowaniu??
      • Gość: Ada Re: Wiwisekcja - oznaczenie na produktach IP: *.chello.pl 05.09.02, 15:10
        Dokładanie o to mi chodzi - informacji o nie testowaniu nie znalazłam m.in. na
        Nivea, Avon, Well, Chanel, Clinique...
        • agul1 Re: Wiwisekcja - oznaczenie na produktach 05.09.02, 15:12
          Noo, sprawdziłam jeszcze clinique i chanel i też nic, tylko ten jedyny oceanic.
          Prześledziłam nawet opisy na siedmiu produktach body shopu i tam też ANI SŁOWA.
          Nie rozumiem tego..
          • Gość: gAndzia Re: Wiwisekcja - oznaczenie na produktach IP: *.se.com.pl / 10.0.200.* 05.09.02, 15:20
            hm, to dziwne, co prawda nie mam tu nic z body shopu, ale czy u nich nie ma na
            opakowaniach napisu 'against animal testing"?
          • Gość: gAndzia Re: Wiwisekcja - oznaczenie na produktach IP: *.se.com.pl / 10.0.200.* 05.09.02, 15:20
            hm, to dziwne, co prawda nie mam tu nic z body shopu, ale czy u nich nie ma na
            opakowaniach napisu 'against animal testing"?
            • Gość: Syrenka Re: Wiwisekcja - ...... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.02, 19:01
              Hej babki :-)))

Nie wiem jak w Polsce, ale w Niemczech w sklepach body shopu wisza takie
              plakaty (chlopiec trzyma na rekach kozke) i zaznaczone, ze sa przeciw
              wiwisekcji w kosmetyce. Zas mam w domu produkty gdzie wlasnie jest napisane na
              tubce czy butelce "against animal testing".

Natomiast czemu Chanel i Clinique oraz Avon itd nie oznaczaja, to niestety nie
              wiem, ale na homepage Body shopu i niektorych innych sa wzmianki wlasnie o tym,
              ze firma nie przeprowadza wiwisekcji. W kazdym razie grunt, ze sa te firmy
              w "cruelty free shopping guide" - a zeby znalezc sie na takiej oficjalnie
              liscie, potrzebne pisemne oswiadczenie, ze dana firma od min. 5 lat nie
              testowala swych produktow na zwierzetach ani nie poddawala komponentow testom,
              ani nie zlecala za pieniadze takich testow innym laboratoriom. Jesli wiem
              Clinigue czy Ester Laudee itd.. zlozyli takie oswiadczenie, nie sadze aby byl
              to jakis przekret, bo odszkodowania za takie skladanie falszywych oswiadczen to
              miliony $. Poza tym organizacja Peta, ma nawet swoj kanal tv w Usa
              (www.peta.de) i mysle, ze mozna wydawanej przez nich liscie zaufac...
              Tak jak obiecalam, przepisze na komp te wszystkie firmy przyjazne kroliczkowi
              (hihi) i podam.
              Wogole dziewczyny, ciesze sie, ze sie interesujecie tym problemem, tym
              bardziej, ze wiem, jak jest trudno zrezygnowac z ulubionych perfum czy kremow.
              No, mi sie jakos udalo, a jak mnie diabel kusi, to poprostu zagladam do sieci,
              i wystarczy, ze obejrze jakies jedno foto zwierzaka i trace nawet ochote na
              dany produkt. pozdrowka !!!
              • Gość: Syrenka Re: Wiwisekcja - ...... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.02, 19:03
                kurde, ten link mial byc : www.peta.tv :-))) Cos mi sie pomerdalo.
    • agul1 Body Shop - poprawka 05.09.02, 19:13
      No więc sprawdziłam i mam na jednym sticku z tea tree body shopu ten napis, ale
      na pozostałych produktach - peelingach, butterach, maseczkach i kremach już nie
      ma, dziwne nie?
      A na clinique i chanel nie ma na pewno.
      • ptasia Re: Body Shop - poprawka 05.09.02, 19:43
        Ja na Body Butterze mam against animal testing, tylko, że po francusku +
        niemiecku, trzeba się przyjrzeć, myślę, że mogą być w innych językach... z tym,
        że po franc. jest dokładnie "contre les test..", a po niemiecku jakoś to inczej
        chyba jest sformułowane (na tyle na ile znam niemiecki - a raczej nie znam :-).
        Na lip balmie nic nie ma. A Avon zamieszcza info o zwierzątkach na katalogu
        (tylna okładka). Na kremie Erisu też dopatrzyłam się króliczka.
        • ptasia Re: Body Shop - poprawka 05.09.02, 19:43
          na body butterze info jest od spodu pudełka :-)
          • Gość: agul Re: Body Shop - poprawka IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 05.09.02, 19:49
            Ptasia, ja znam i francuski i niemiecki i naprawdę, oprócz tego na opakowaniu
            tea tree nigdzie mnie body shop nie zaszczyca swoją informacją.
            Zresztą, i tak nie ominę kupowania firm, które testują:-( Ale zawsze fajnie
            wiedzieć, że część tych, które kupuję jednak tego nie robią:)
          • basia_kwiat Re: Body Shop - poprawka 05.09.02, 19:52
            z polskich firm nie testuje:
            eris, Femi, Bielenda, Pollena-Ewa, Oceanic,Herbe, Inter-fragrances,
          • g_andzia Re: Body Shop - poprawka 05.09.02, 19:59
            no więc zrobiłam przegląd w lazience i tak:
            na body shopie jest (butter, shower gel, neck gel, maseczka z tea tree itp) -
            nie ma tylko an malutkich. na butterze wręcz zachęcają do przeczytania
            broszurki o testowaniu na zwierzętach.

poza tym znalazłam napis TYLKO na toniku w spray dermika spa:) "nie badany na
            zwierzętach".

wsztstkie lancome'y, ysl, shiseido, diory - null.
            avon też nie ma (ale pamiętam, że jest o tym w katalogu)

• Gość: Ada Re: Body Shop - poprawka IP: *.chello.pl 05.09.02, 20:05
          No tak, w katalogach i na stronach internetowych rzeczywiście sa informacje.
          Ale jak ktoś chciałby kupić nowy produkt w sklepie - to już sie nie dowie czy
          testowany czy nie. A przeciez to tylko taki malutki króliczek :)
          Ponawiam też pytanie o PE i PP z produktów zagranicznych.
          • basia_kwiat Re: Body Shop - poprawka 05.09.02, 20:23
            PE, PS, PP dotyczy rodzaju tworzywa z jakiego zostalo wykonane opakownie
            kosmetyku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka