benita14 03.10.05, 19:40 Czy pszysługuje refundacja na perukę dla osobe która cierpi na łysienie androgenowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiam74 Re: refundacja peruki? 03.10.05, 22:31 Nie wiem ale w środę mam wizytę u lekarki więc spróbuję zapytać. U Ciebie stwierdzono łysienie androgenowe?, możesz mi powiedzieć jakie badania robiłaś, żeby stwierdzić,że to ten typ łysienia? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
benita14 Re: refundacja peruki? 04.10.05, 16:39 Badania- wszystkie jakie są możiwe i wszystkie w porzadku. Stwierdzono (chyba) na podstawie miejsc jakie wypadają, tzn.typowo męskich. ponadto wystepuje duże ścieńczenie wlosów, przetłuszczanie. Ale tak naprawde to nie wiem, moi lekarze nie sa niestety zbyt wylewni. Odpowiedz Link Zgłoś
oksana.zarewicz Re: refundacja peruki? 24.10.05, 08:45 niestety nie ma refundacji peruk dla osób z łysieniem androgenowym. Zresztą, w twoim przypadku zbyt wcześnie myśleć o peruce. Radzę rozpocząć jednak leczenie przyczynowe. Najlepiej aby specjalista rozpoznał i wreszcie powiedział ci z jakiego powodu włosy wypadają. Na podstawie twojego opisu (nadmierne przetłuszczanie się i ścieńczenie włosów) mogę podejrzewać męski typ łysienia, ale ponieważ cię nie badałam, nie jestem tego na 100% pewna. W tej sytuacji należy zastosować leczenie doustne polegające na normalizacji zaburzeń hormonalnych. Wymaga ono dokładności i dłuższego czasu kuracji (kilka miesięcy/lat). Im wcześniej rozpocznie się prawidłowe leczenie specjalistyczne tym wcześniej dochodzi do zahamowania dalszego wypadania włosów oraz ich odrostu. Po osiągnięciu tego stanu należy kontynuować leczenie podtrzymujące (np. leki do stosowania miejscowego) oraz prawidłowo codziennie pielęgnować włosy (nie obciążać ich zbytnio kosmetykami i nie narażać na działanie czynników uszkadzających) Oksana Odpowiedz Link Zgłoś