Dodaj do ulubionych

grzybica paznokci u nóg

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.05, 23:15
Ostatnio zauważyłam, że mam grubsze, trochę pofałdowane i zażółcone paznokcie
u nóg (poniewaz nie malowałam paznokci ciemnymi lakierami, to napewno nie
jest to przebarwienie). Jestem pewna, że złapałam po prostu grzybicę.
Słyszałam, że dermatolodzy przepisują kilkumiesięczne terapie antybiotykowe, a
ja nie zamierzam sobie rujnować watroby i całego organizmu kilkumiesięcznym
zazywaniem tego świństwa. Podobno są inne metody, np. drogi, ale skuteczny
preparat w lakierze, jakieś płyny. Czy znacie jakieś skuteczne metody?
Obserwuj wątek
    • Gość: iza Re: grzybica paznokci u nóg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 23:31
      Lakiery to możesz sobie od razu podarować, grzyba trzeba atakować od środka, bo
      tam właśnie siedzi. Działanie powierzchniowe jest chyba tylko dla lepszego
      samopoczucia osoby zagrzybionej, taka samościema. Ja żarłam Lamisil przez
      prawie 10 miesięcy. Jeśli nie zamierzasz "sobie rujnować itd..." to możesz
      pożegnać się z szansą wyleczenia, bo nawet przy tabletkach nie jest to prosta
      sprawa.
      • Gość: gonia Do Izy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 13:48
        koniecznie idź do dermatologa bo z grzybicą to nie żarty i możesz zarażać
        innych! Słyszałam, że na grzybicę dobry jest Orungal, ale to też na receptę,
        więc bez lekarza się nie obejdzie
    • zuzaba Re: grzybica paznokci u nóg 14.11.05, 16:32
      Też mam:(
      Najkrótsza i najskuteczniejsza jest kuracja lekiem o nazwie Orungal, jest też
      mniej obciążająca dla wątroby, bo lek bierzesz w cyklach: tydzień bierzesz,
      trzy tygodnie przerwy, Orungal kumuluje się w macierzy paznokcia. I tak 4 cykle.
      Lakiery nie są, jak słyszłam, za dobre, a płyn i tak stosujesz, dodatkowo.
    • Gość: Ja Re: grzybica paznokci u nóg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 16:50
      Już to kiedys tu pisałam, więc teraz tylko wklejam :) " .....nie wiem czy mi
      uwierzysz, ale mnie pomogło, po 3 latach leczenia grzybicy chyba już wszystkim
      czym, tylko możliwe, kawa naturalna oraz ocet winny. Trzeba zrobić napar z kawy
      naturalnej i moczyć paznokcie (dłonie lub
      stopy) ok 20 min, po tym najlepiej nie płukać w zwykłej wodzie, pojawia sie
      lekki brązawy kolorek ale da sie przeżyc, na noc wacikiem napoczonym w occie
      winnym i tylko winnym posmarować paznokcie i miejsca zakażone grzybicą, udało
      mi sie zatrzymać grzybice w dwa tygodnie systematycznej kuracji i teraz
      paznokcie odrastaja juz całkiem inne, proste zarózowione i ładne" , aha i do
      tej pory nie mam z grzybicą zadnego problemu, potrzeba systematyczności. No i
      jest to tania i nie ingerująca w zdrowie (np. nie obciaża wątroby jak tabletki)
      metoda.
      • Gość: aga Re: grzybica paznokci u nóg IP: 62.233.250.* 15.11.05, 13:59
        Wielkie dzięki! Na pewno wypróbuję, bo ... co mi szkodzi. Koleżanka próbowała
        walczyć za pomocą wyciągu z pestek grapefruita, ale podobno u niej to nie
        działało. Nie wiem, czy smarowała systematycznie, bo nie jest zbyt
        zorganizowana, ale tak czy owak Twoją metodę mam zamiar zacząć wdrażać jeszcze
        dzisiaj.
        • Gość: Ja Re: grzybica paznokci u nóg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:19
          Moze dodam, ze te dwa tygodnie to był mój przypadek, ale jeżeli grzybica jest
          bardzo zaawansowana to może trzeba dłużej. Metodę te wynalazłam w jakieś
          książce z medycyną niekonwencjonalną. Spróbować na pewno nie zaszkodzi, ale tak
          jak już pisałam potrzebna systematycznosć :) pozdrawiam i życzę powodzenia w
          kuracji
          • Gość: aga Re: grzybica paznokci u nóg IP: 62.233.250.* 15.11.05, 14:31
            Jeszcze raz dziekuję:-)! Mam nadzieję, że mi pomoże ta metoda, grzyb nie jest
            chyba jakiś starsznie ekspansyny, bo mąż na razie nie ma żadnych problemów.
            Poza tym ja jestem narażona bardziej, niż inni na grzybice paznokcia u nóg, bo
            mam słabe krążenie. Słyszałam, ze w związku z tym od pewnego wieku( hehe) ma
            się ten problem często, a ja nie wyobrażam sobie, zebym za kazdym razem miała
            brać jakieś preparaty doustne.
            Pozdrawiam!
        • Gość: Ja Re: grzybica paznokci u nóg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:19
          Moze dodam, ze te dwa tygodnie to był mój przypadek, ale jeżeli grzybica jest
          bardzo zaawansowana to może trzeba dłużej. Metodę te wynalazłam w jakieś
          książce z medycyną niekonwencjonalną. Spróbować na pewno nie zaszkodzi, ale tak
          jak już pisałam potrzebna systematycznosć :) pozdrawiam i życzę powodzenia w
          kuracji
          • Gość: alunia Re: grzybica paznokci u nóg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:28
            mam rozumieć ,że w tym czasie nie mozna malować paznokci lakierem?
      • Gość: Ona_ja Re: grzybica paznokci u nóg IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.11.05, 14:29
        Mozesz podac proporcje kawy na ilosc wody?zainteresowalo
        mnei to tylko ze ja takie zolte i grube paznokcie mam juz
        od dluzszego czasu,weic nei wiem czy mi pomoze:/
        • Gość: Ja Re: grzybica paznokci u nóg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:33
          Ja sie nie bawiłam w żadne proporcje, zresztą tego nie wyczytałam w książce, po
          prostu kupiłam najtańszą kawę naturalną mieloną, robiłam bardzo mocna kawę w
          kubku ok. 3-4 łyżeczek, zaparzałam, wlewałam do miski dolewałam ciepłej wody i
          to wszystko. Tylko to mie moze być bardzo ciepła woda, tak żeby można było
          spokojnie moczyc nogi, gdy stygnie można dolewać cieplejszej, w końcu trzeba to
          pomoczyc ok. 15 - 20 min.
          Też miałam zazółcony paznokieć, aha ta metoda dotyczy też skóry, też pomaga.
          Nie malowałam paznokci wówczas, i nie wiem czy jest jakieś przeciwskazanie,
          moze warto sie wstrzymać te dwa tygodnie.
          • Gość: Ona_ja Re: grzybica paznokci u nóg IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.11.05, 14:42
            I o takie "proporcje" mi chodzilo;)
            dzieki,tez wyprobuje:D
          • Gość: aga Re: grzybica paznokci u nóg IP: 62.233.250.* 15.11.05, 14:42
            Jeżeli tę kurację trzeba przeprowadzać codziennie ( tak zrozumiałam, ale
            jeszcze wrócę do Twojej pierwszej wiadomości), to malowanie chyba nie wchodzi w
            grę, tzn. mi nie chciałoby się codziennie zmywac i malowac paznokci:-). Zresztą
            jest prawie zima, a ja paznokcie u nóg maluje prawie wylącznie do sandałków.
            Poza tym wydaje mi się, że pod lakierem grzybki mają doskonałe środowisko do
            rozwoju, dlatego nie sądzę, żeby ich "zamalowywanie":) było dobrym pomysłem.
            • Gość: Kamila Re: grzybica paznokci u nóg IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:44
              Ja bym jednak poszła do lekarza, że by się dowiedzieć czy to na pewno grzybica,
              nie każdy żółty paznokieć jest zaatakowany grzybem. Też z wiekiem po prostu
              paznokcie robią się grubsze i żółkną. No chyba że ta zmiana wystąpiła tak nagle.
              Gdyby się okazało że to jednak grzybica to pamiętaj że czeka się wywalenie
              skarpetek, rajstop i powinnaś też rozstać się z obecnie noszonymi butami.

Co do metod naturalnych to na pewno warto spróbować jeśli grzybek się jescze
              nie roznósł. Na forum Zdrowie bodajże czytałam swego czasu zachwyty kilku osób
              które wyleczyły grzybicę paznokci polewając je spirutusem salicylowym (ew. +
              olejek z drzewa herbacianego 100%).
    • Gość: Ida Re: grzybica paznokci u nóg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 18:50
      Ja nie mialam ani paznokci zoltych, ani pogrubionych, tylko z jednej strony tak
      jakby coraz wieksza przestrzen sie robila miedzy paznokciem a skora pod nim
      (jakby powietrze tam sie dostawalo), wiec poszlam na badanie plytki pazn. pod
      kątem grzybicy (manikurzystka mi polecila)i okazalo sie, ze to wlasnie
      grzybica. Biore teraz od miesiaca Lamisil (o ktorym wspominala inna kolezanka),
      ale jest tez Trebisil (ta sama subs.czynna) - tanszy, ale i tak za 28 tabl. 90
      zl... Mam brac 3-5 miesiecy. Lek jest bezpieczny dla watroby. Lakier, spray
      powierzchinowy podobno mogą byc tylko dodatkiem do lecz.tabletkami. Ale jak Wam
      sie uda innymi cudami to zycze szczerze powodzenia!
    • Gość: Ona_ja Re: grzybica paznokci u nóg IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.11.05, 13:14
      Ocet winny 6%-owy?
      • ciachozkremem skąd wiadomo, że to grzybica?? 18.11.05, 13:30
        ja podobnie jak Kamila uważam, że to nie musi być grzybica/ też kiedyś miałam
        problem z nienajpiękniejszymi paznokciami: żółte były, w fałdy, po bokach były
        takie jakby przestrzenie (tylko u dużych palców) - i wcale to nie była
        grzybica, tylko zaburzenia troficzne. Mam kiepskie krązenie i przypuszczam, że
        z tego to się brało (że niewystarczająca ilość substancji docierała do
        paznokci). Może również od chodzenia z za ciasnych butach - kiedys miałam takie
        dziwne przyzwyczajenie, że kupowałam te ciasne, zamiast wygodne o numer
        większe.
        • ulaola1 Re: buty? 18.11.05, 13:39
          Wlasnie koncze 6 opakowanie Lamisylu, to byla kuracja 6 miesieczna. Dopiero
          teraz moje paznokcie zaczynaja wygladac normalnie (co za ulga!). Wczesniej
          bawilam sie z olejekiem herbacianym, spirytusem, kremami (Lamisyl, Dactarin).
          Dopiero Lamisyl doustnie zalatwil sprawe.
          Mam jednak pytanie, co robic z butami ktore nosilam przed rozpoczeciem kuracji?
          Musze wyrzucic? Podobno ten cholerny grzyb tkwi nawet kilka lat w obuwiu. Czy
          musze wyrzucic kozaki???
          • ulaola1 up n/t 19.11.05, 12:28
            • ulaola1 Dziewczyny, prosze o odpowiedz, moze Iza? 21.11.05, 18:12
              Co z butami? Czy po kuracji Lamisylem trzeba je wyrzucic? Bardzo prosze o odpowiedz!
    • Gość: Mała Mi Re: grzybica paznokci u nóg IP: *.aster.pl 21.11.05, 21:09
      Przed przepisaniem Lamisilu itd. lekarz koniecznie powinien wysłać na badania
      enzymów wątroby (żeby sprawdzić stan tejże). Kuracja trwa 6-9 miesięcy, potem
      jeszcze ewentualnie lakier. Jest to kuracja bardzo droga i potencjalnie
      obciążająca wątrobę (jednak moja wątroba ma się doskonale, grzyb zniknął i nie
      pojawił się już więcej), dlatego trzeba przeprowadzić ją konsekwentnie do
      końca! Moim zdaniem nie warto próbować "kuracji babuni". Buty można
      zdezynfekować mieszaniną przepisaną przez lekarza, zawierającą formalinę i
      mentol (lub roztworem formaliny, jesli ma się do niej dostęp) w następujący
      sposób: szmatki albo watę nasącza się lekko (żeby jednak nie ciekło, bo można
      zniszczyć buty) roztworem i wkłada do każdego buta, buty do worka foliowego,
      szczelnie zamyka i wynosi na 3-4 dni do piwnicy, na balkon itd. (formalina jest
      szkodliwa i śmierdzi, ale tłucze grzyby i zarodniki). Potem buty się wietrzy i
      gotowe. Skarpety można też włożyć do tego worka, ale w zasadzie wystarczy kilka
      razy porządnie wyprać. Wszystko to wypróbowałam i działa. Po wyleczeniu grzyba
      trzeba pilnować nóg - najlepiej zaopatrzyć się w staromodną maść Undecylenową
      (ok. 11 zł, bez recepty) i mieć w pogotowiu. Jak tylko na skórze pojawią się
      podejrzane pęcherzyki - zaraz smarować. Moim zdaniem, są osoby mniej i bardziej
      podatne na grzyby. Powodzenia.
      • Gość: Iza Re: grzybica paznokci u nóg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 23:54
        Zgadza się, buty trzeba potraktować formaliną. Można kupić w butelkach w
        aptekach, gdzie na miejscu robione są leki. Nie pamiętam ile kosztuje, ale dość
        tanio. Tylko nie wolno wkładać wilgotnego od formaliny buta na stopę, nawet w
        skarpetce. Ja to zrobiłam dosłownie na pół minuty, żeby dojść do samochodu i
        potem miałam stopę jak z wosku, skóra się zrobiła taka "plastikowa", lśniąca, i
        po jakimś czasie złuszczyła się chyba, nie pamiętam dokładnie...
        • ulaola1 Re: grzybica paznokci u nóg 22.11.05, 17:12
          Dziekuje bardzo za Wasze odpowiedzi, wydrukuje sobie wszystko. Jaka ulga ze nie
          musze wyrzucac kozakow.
          Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka