Dodaj do ulubionych

JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI?

24.11.05, 19:46
SORY ,ZE NIE NA TEMAT,ALE NA FORUM ANTYKONCEPCJA NIKT MI NIE ODP. Jestem z
chlopakie od ponad roku,jestem pewna,ze cche to juz z nim zrobic, ale bardzo
boje sie ciazy.. NIe mam jeszcze regularnego cyklu,chociaz miesiaczkuje od 3
lat.. Jakie zabezpieczenie bylo by dla mnie najlepsze? Tabletki? Jakie
tabletki sa najlepsze dla nastolatek? Slyszalam,ze jakies jednofazowe,ale nie
orintuje sie w tym zbyt dobrze, moze ktos mi pomoze?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 24.11.05, 19:47
      zajrzyj na forum zdrowie kobiety i poszukaj w innych watkach zanim zadasz pytanie.
    • aquarius1980 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 24.11.05, 19:51
      Hmm załóżmy, że rzucę Ci jakąś nazwę tabletek, a Ty pójdziesz do "sklepu" i
      zaczniesz je sobie brać. Tak??
      Takie pytania powinnaś zadać lekarzowi - ginekologowi. To lekarz powinien
      ustalić z Tobą optymalną dla Ciebie metodę antykoncepcji.
      pozdrawiam i życzę udanego i bezpiecznego "pierwszego razu"
      • mikams75 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 24.11.05, 20:13
        lekarze czesto przepisuja tabletki bez calego procesu dobierania (badania) po
        prostu na podstawie ukladow z firmami farmaceutycznymi. Dlatego dobrze jest,
        zeby dziewczyna poszla do lekarza z jakimkolwiek pojeciem i mogla z lekarzem
        podyskutowac i nie dac sobie wcisnac byle czego a pozniej cierpiec i zmieniac
        znowu w ciemno itd.
        Wydaje mi sie, ze w tej chwili na rynku wszystkie tabletki anty sa dobre jesli
        tylko sa dobrze dobrane.
        Zaloze sie rowniez, ze dziewczyna zakladajaca watek nie ma zadnego sprawdzonego
        lekarza. Dlatego polecam formu zdrowie kobiety - tam bylo duzo na ten temat,
        jest tez lista sprawdzonych ginekologow.
    • zajefanapanna Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 24.11.05, 20:15
      ale ja nie mam mozliwosci jechac do Wawy tylko do ginekologa.... Skoro wiecie
      to napizcie jakie tabletki sa odpowiednie dla nastolatek..Bo naprawde nie mam
      pojecia... A w mojej okolicy jest bardzo malo ginekologow..
      • Gość: dwa_buciki Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 20:29
        I tak musisz je kupić na receptę...
        • zajefanapanna Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 24.11.05, 20:41
          wiem,ja zamierzam isc do ginekologa, ale jak juz ktos napisal wczesniej lekaze
          wystawiaja recepty glowinie w wyniku umow z firmami farmaceutycznymi, a nie
          chcialabym, zeby ginekolog wcisnal mi tabletki przeznaczone dla kobiet
          dojrzalych..
          • mikams75 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 24.11.05, 20:55
            ja na twoim miejscu nie obawialabym sie, ze lekarz przepisze cos dla kobiet
            dojrzalych, bo na rynku jest bardzo duzo tabletek przeznaczonych dla mlodych
            dziewczyn. Dobranie tabletek na podstawie wieku to zadna filozofia ale dobranie
            do profilu hormonalnego to juz jest trudniejsze i do tego potrzebne sa badania
            hormonalne.
            • Gość: zajefanapanna Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 21:06
              a co to sa te badania hormonalne i na czy one polegaja? sory, ale naprawde za
              bardzo sie w tym nie orientuje
              • mikams75 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 24.11.05, 21:12
                to sa badania z krwi, ale juz nie pamietam dokladnie na jakie hormony.
                Poszukaj w necie, albo na forum zdrowie kobiety - jest naprawde mnostwo
                szczegolowych informacji.
                • chicarica Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 01.12.05, 22:51
                  TSH i prolaktyna, ale wg lekarzy nie są potrzebne jeśli wszystko jest w
                  porządku, robi się je dopiero jeśli po pigułkach są jakieś problemy.
                  Przed rozpoczęciem brania pigułek powinno się zrobić ALAT, ASPAT i bilirubinę
                  oraz USG piersi, takie badania trzeba też powtarzać co roku.
    • Gość: Jaskierka Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 20:52
      ja nie wiem , ale podtrzynuje watek
    • Gość: . Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 20:55
      no w sumie nalepiej w twoim wypadku było by brac tabl. jak masz niereg.
      miesiączke. ja osobiście nie nie biore i nie brałam a przy pierwszym razie to
      globulki i prezerw. stosowałam. jestem z moim chłopakiem prawie cztery lata i
      tez po roku zaczeliśmy :) on nie chciał zebym brała tabl. a ja miałam mieszane
      uczucia co do tego. póki jeszcze chodziłam do szkoły to bardzo uważaliśmy nigdy
      nie robiliśmy tego bez ... ;) a od dwóch lat już prawie sie nie zabezp. i nie ma
      to jak bez niczego :))
      tak ze choc nie jestem za tabl. to w twoim przypadku wybierz sie do dobrego
      ginekologa on powinien ci zrobic badania i dobierze tabl. wtedy bo nie wszyscy
      moga brac jednofazowe (one sa najlepsze) zalezy od organizmu.
    • Gość: feme Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 13:17
      życze powodzenia!!!
      • Gość: Nimfa Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 19:25
        Już widzę jak lekarz da jej skierowanie na badania hormonalne skoro nawet
        kobietom z np. hirsutyzmem czesto nie chca ich wypisywac :/
    • Gość: efka2 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.brochow.net 25.11.05, 20:05
      ludziska dajcie dziewczynie jakąś poradę,wesprzyjcie.Ja przez 8 lat brałam
      tabletki , nigdy żaden lekarz nie zaproponował mi badań na hormony,nawet
      odpłatnie.Ja owszem słyszałam że tak powinno byc ale sami wiecie że nasza
      służba zdrowia pozostawia wieeeeeeeele do życzenia.Tak jak ktoś pisał wcześniej
      na początek przepisano mi tabletki starej daty, jak drugi lekarz się dowiedział
      złapał się za głowę.Ja ci droga autorko tematu nic nie polecę bo tabletki są
      różne ,ja zaczęłam je brać po urodzeniu dziecka więc wiadomo że sytuacja
      byłainna.Ale pochwalam że jako młoda decydująca się na ten ,,krok" nie liczysz
      na łut szczęścia tylko starasz się zabezpieczyć.Nie poddawaj się i nie słuchaj
      krytk.
    • zajefanapanna Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 25.11.05, 20:16
      Dzieki za wsparcie..Jak na razie nie otrzymalam zadnych konkretow,ale i tak
      dzieki, bede jeszcze czekala na kolejne posty i zyczliwe osoby,moze sie
      doczekam..
      • kwiatuszek999 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 25.11.05, 21:02
        jesli pojdziesz do lekarza powinnas dostac (przed przepisaniem tabletek)
        skierowanie na badania poziomu hormonow i proby watrobowe i jesli sam Ci nie
        da, upomnij sie.
        poza tym co do tabletek to nie tylko wiek ma zanaczenie, ale rowniez masa
        ciala, tabletki typu harmonet, mercilon nie moglyby byc przepisane dziewczynie
        z nadwaga (tak mi przynajmniej mowil lekarz)
        lekarz powinien Cie tez poinformowac o wszystkich niebezpieczenstwach
        zwiazanych z braniem tabletek, jesli palisz, pamietaj, ze bierzesz je na wlasna
        odpowiedzialnosc.
        moze tak na poczatek wart byloby skorzystac z innych metod, np
        prezerwatywa+globulka, ale wiadomo tabletki daja duzy komfort psychiczny,
        wysokie zabezpieczenie.
        najlepiej wybierz sie do lekarza i jesli bedzie to kompetentna osoba poradzi Ci
        cos.
      • aquarius1980 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 25.11.05, 21:17
        Niestety, trudno wykładać tu na forum całą teorię o tabletkach anty.
        Tabletka, która będzie dobra dla Twojej rówieśniczki, Tobie może w ogóle nie
        odpowiadać.
        Poczytaj sobie w necie o antykoncepcji, np tu:
        www.forumginekologiczne.pl/txt/s,0,0,21
        www.federa.org.pl/publikacje/ulotki/antykul.htm
        www.amwaw.edu.pl/antykoncepcja/
        i tak przygotowana idź na wizytę do lekarza.
        O wszystko wypytaj, nie daj się spławić szybkim wypisaniem recepty. Niech wie,
        ze jesteś świadoma, że ingerujesz hormonami w swój organizm i chcesz by Twoja
        pigułka była dobrana jak najlepiej.
        powodzenia :)
    • patriiciia Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 26.11.05, 01:27
      Najlepsza wizyta u ginekologa. Tabletki Diana 35 - lepszy wyglad cery, piersi i spadek wagi. Sa tanie i dobre. Polecam :)
      • kwiatuszek999 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 26.11.05, 01:35
        naprawde polecasz Diane-35, zaraz skocze do apteki i kupie skoro sa takie dobre.
        bez przesady, jak mozna polecac tabletki anty??? polecic to mozna szampon do
        wlosow. przeciez to lekarz decyduje o ich doborze, a o Diane-35 krazy akurat
        niezbyt pozytywna opinia.
        • kamsi Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 29.11.05, 16:17
          Brałam Diane, dołączam się do krążącej niezbyt pozytywnej opinii. Brałam też
          Mercilon, Cilest i jeszcze jedne, których nazwy nie pomnę. Żadne się nie
          sprawdziły, tzn. przed ciążą uchroniły, ale wszystkie miały sporo skutków
          ubocznych w moim przypadku. Co wskazuje jasno i wyraźnie, że reakcja na dane
          tabletki jest bardzo indywidualna, jedni są zachwyceni, drugim wręcz szkodzą.
          Jeśli już chce się brać tabletki, to moim zdaniem koniecznie trzeba się
          skosultować z ginekologiem i domagać się od niego przeprowadzenia wszelkich
          badań przed dobraniem owych tabletek.
        • laura27 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 30.11.05, 19:03
          potwierdzam, ja po Dianie wylądowałam w szpitalu, a do tego absolutnie nie
          pomogła mi na problem, dla którego zaczęłam ją brać, czyli trądzik, wręcz
          odwrotnie powiedziałabym...
    • Gość: len Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.11.05, 01:48
      Słuchaj, forum nie działa na tej zasadzie, ze Ty zadajesz pytania, a po drugiej
      stronie siedzą babki, których zadaniem jest Tobie udzielać wyczerpujących
      informacji na interesujące Cię zagadnienie. Dostałaś naprawdę cenną informację:
      gdzie znaleźć dużo wiadomości na tema antykoncepcji, na jakim forum kobiety
      dzielą się swoimi doświadczeniami. Tutaj nie ma osób, które Tobie mogą udzielić
      bezpiecznej, rzetelnej, odpowiedzialnej porady. Na żadnym forum zresztą nie ma,
      ale na poleconym wyzej forum sama na podstawie przeczytanych tekstów możesz
      nabyć pewną wiedzę, dzięki cudzym doświadczeniom. To tyle - tak działają fora.
      Jeżeli nie jesteś w stanie na tyle się zaangażować w swoją antykoncepcję, żeby
      przejrzeć właściwe forum i przeczytać kilkanaście wątków - to sorry batory, ale
      nie spodziewaj się życzliwości i zainteresowania swoim problemem.
    • beataanna1 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 26.11.05, 11:46
      Wybierz się do ginekologa, na nieregularny okres i zabezpieczenie może Ci
      zaproponować Diane 35 chyba tak się nazywają te tabletki, one nie są ciężkie i
      przede wszystkim, są tanie...a jeśli zaczniesz ich urzywać teraz to będziesz
      mogła bardzo długo. Wiem że jeśli ktoś zaczyna od innych tabletek to na diane
      już przejść nie może ale dlaczego to nie wiem. Diane poprawia też cerę, włosy,
      i przede wszystkim reguluje okres. Pozdrawiam.
      • Gość: Nimfa Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 11:49
        ''one nie sa ciezkie''? No chyba zartujesz...
      • Gość: dwa_buciki Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:04
        Chyba mylicie pojęcia. Diane 35, to w ogóle NIE SĄ tabletki antykoncepcyjne. To
        są leki. One nie nadają się dla zdrowych osób, mówiąc w uproszczeniu. Ponieważ
        zawierają dużą dawkę hormonów stosuje się je w przypadku zaburzeń hormonalnych-
        nadprodukcji testosteronu lub niedoboru estrogenów, wynikającego np. z powodu
        złego funkcjonowania jajników. Ale najpierw trzeba dokładnie zdiagnozowac
        problem i zrobić inne badania. Czy wiesz, że w przypadku zwykłych zrostów,
        włókniaków czy jakichś mini cyst na jajnikach, które zdażają się młodym
        dziewczynom, np. tym które mają nieregularny okres i mocne krwawienie, możesz
        stać się bezpłodna, lub doprowadzić do konieczności usunięcia jajników, jeżeli
        będziesz brać Diane??? Nawet w przypadku zupełnie zdrowej osoby, z regularnym
        cyklem, przy stosowaniu takiej dawki hormonów może wystąpić potem brak okresu,
        czasowa bezpłodność, zaburzenia hormonalne, czy konieczność leczenia przez wiele
        lat. Jesteście moim zdaniem zupełnie bezmyslne, doradzając sobie na forum
        stosowanie różnych środków, mimo że się na tym zupełnie nie znacie. I potarzam
        jeszcze raz, że Diane to nie są środki antykoncepcyjne. Działanie
        antykoncepcyjne jest "skutkiem ubocznym" dawki zastosowanych tam hormonów oraz
        ich rodzaju. Ale te tabletki mają zastosowanie medyczne, a do antykoncepcji
        stosuje się środki o niższej zawartości hormonóów. To tak samo, jakby wyrwać
        gwóźdź ze ściany razem ze ścianą... Trochę nieadekwatne środki do zamierzonego celu.
        • Gość: Nimfa Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:13
          Ty tez mylisz pojecia, dwa_buciki. Bezplodne sa kobiety, ktore nie maja np.
          macicy. Ona moze byc co najwyzej nieplodna. Dzialanie antykoncepcyjne Diane nie
          jest skutkiem ubocznym, jest dzialaniem dodatkowym. Co do reszty jak
          najbardziej sie zgadzam. Lekarze chyba bardzo lubia Diane, bo przepisuja ja bez
          umiaru, bez badan i bez potrzeby. Niedlugo to nawet na przeziebienie bedziemy
          dostawac Diane ;)
          • Gość: dwa_buciki Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 18:49
            Spoko. Jeżli nie zauważyłaś, skutek uboczny jest w cudzysłowie... Wiem, że
            zasady interpunkcji obecnie wychodzą z użycia, ale bez przesady.

A jaka jest różnica między nieposiadaniem jajników a nieposiadaniem macicy dla
            przeciętnej "nieposiadaczki"? Obydwie nie mogą mieć potomstwa. Kwestia
            nomanklatury jest tutaj umowna...
            • Gość: Nimfa Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 19:19
              Zauwaz, ze okreslenie ''bezplodna'' moze byc dla niektorych krzywdzace. Ja np.
              jestem nieplodna. Jest duza roznica pomiedzy nieplodnoscia a bezplodnoscia.
              Nieplodnosc mozna leczyc, wcale nie przekresla przyszlego macierzynstwa.
              • Gość: dwa_buciki Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 19:33
                O rany... Przeciez to nie ma nikogo obrażać, tylko chcę przestrzec przed
                konsekwencjami tę "osiemnastkę"... Jest to tylko i wyłącznie kwestia
                nomenklatury. Używam określenia "bezpłodna" jako niezdolna do posiadania
                potomstwa. Jeżeli ktoś ma np. kłopoty horomnalne, lub mechaniczne uszkodzenia
                jajników, jest bezpłodny czasowo. Czyli przez jakiś okres nie jest zdolny do
                posiadania potomstwa. Przecież odróżnia się bezpłodność czasową. Niepotrzebnie
                czujesz się urażona, bo przecież nie wiem nic o Twojej sytuacji i nie miałam
                zamiaru jej komentować. tylko tłumaczę, że jest to kwestia tylko i wyłącznie
                nomenklatury. Zresztą zażywanie hormonów może doprowadzic do rozrotu włókniaków
                jejnika, lub innych narośli/zmian, może też spowodować "zezłośliwienie"
                nowotworów, a przez to doprowadzić np. do konieczności usunięcia jajnika albo
                nawet dwóch...
                • Gość: Nimfa Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 19:59
                  Nie napisalam ze czuje sie urazona, nie staram sie o dziecko, ale wiem ze osoby
                  NIEPLODNE, starajace sie, czesto czuja sie urazone, zdenerwowane slyszac ze sa
                  bezplodne. Chcialam tylko uswiadomic ze nalezy rozrozniac pojecia. A
                  bezplodnosc czasowa to wlasnie nieplodnosc. Generalnie wkurza mnie to ze
                  kobiety i dziewczyny (nie sugeruje ze ty tez) sa tak nieuswiadomione w kwestii
                  wlasnego zdrowia. Ma taka dwa pryszcze na czole, druga powie jej ze na tradzik
                  (!?) dobra jest Diana i idzie do lekarza po tabletki. Lekarz, bez zadnych badan
                  wypisuje jej, a potem sa problemy. Gdyby wczesniej uzyla troche rozumu i
                  poczytala moglaby tego uniknac. To tez wina lekarzy. Ja trafilam na takiego
                  ktory zrobil mi badania (plus dla niego), postawil diagnoze, przepisal leki i
                  powiedzial ze wszystko przejdzie po 7 cyklach brania tabletek. Z natury chce
                  wszystko wiedziec wiec poczytalam w necie o mojej chorobie i okazalo sie ze
                  lekarz sciemnial, dowiedzialam sie ze bede chora do konca zycia, ze bede miala
                  problemy z zajsciem w ciaze. Jest takie przyslowie: '' ufaj lekarzom, ale miej
                  swoj rozum'' . Dziewczyny, czytajcie i interesujcie sie swoim wlasnym zdrowiem.
                  • Gość: dwa_buciki Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 23:36
                    Ej, spoko. Nie sugeruję, że jesteś nadwrażliwa na tym punkcie;) A co do brania
                    Diany- zgadzam się. Przecież napisałam to już wcześniej. Sama też się leczyłam,
                    bo musiałam. tylko, że ja miałam dokładne badania cyklu, robione w szpitalu, w
                    konkretnych dniach i dwóch fazach cyklu. I leczę się u porządnego lekarza. Bo
                    kiedy nie miałam okresu przez ponad trzy miesiące, trochę mnie wqrzało, kiedy
                    jakieś konowały wciskały mi progesteron. I liczyły na to, "że mi się ułoży". Po
                    badaniach okazało się, że nic się nie ułoży i że jestem w totalnej rozsypce:/ A
                    teraz wszystkie hormony są w porządku. Chociaż to jest jeszcze gorsze, bo niby
                    wszystko w porządku a okresu nie mam nadal... No, ale mam nadzieję, że kiedyś
                    jeszcze będę go mieć. Nie to, żebym to lubiła, ale nie lubię ciągle brać tabletek.
            • nglka Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 26.11.05, 23:23
              Gość portalu: dwa_buciki napisał(a):

> A jaka jest różnica między nieposiadaniem jajników a nieposiadaniem macicy dla
              > przeciętnej "nieposiadaczki"? Obydwie nie mogą mieć potomstwa. Kwestia
              > nomanklatury jest tutaj umowna...

Nie wiem, czy się dobrze orientuję, ale chyba "nieposiadaczka" jajników może
              zajść w ciążę nosząc w sobie zarodek -> płód -> dziecko powstałe z połączenia
              plemnika i komórki innej kobiety, zgadza się?
              Bo jeśli się zgadza - to różnica jest zasadnicza;-)
              • Gość: dwa_buciki Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 23:30
                Ale wtedy to nie jest jej dziecko. Może to być dziecko jej partnera i jakiejś
                innej kobiety.
                • nglka Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 27.11.05, 00:38
                  To zależy jak się na to patrzy.
                  Niektórzy twierdzą, że matką jest tak, która wychowała a nie ta, która zaszła.
                  Z medycznego punktu widzenia nie jest biologiczną matką dziecka.
                  Z psychologicznego punktu widzenia - jest.
                  Rozumiem też, że to dorum to "zdrowie kobiety" czyli dziedzina czysto medyczna
                  (żeby nie pwoiedzieć - fizyczna) jednak aspekt, który został poruszony - nie
                  dotyczy wyłącznie tej dziedziny.
                  • nglka Poprawiam się ;-) 27.11.05, 01:00
                    Eeee oczywiście, pomyliłam fora.
                    W takim razie moje uzasadnienie jest jak najbardziej na miejscu ;)

Pozdrawiam i przepraszam za niecelowe wprowadzenie w błąd.
      • Gość: dwa_buciki Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:11
        A tak w ogóle, to:

beataanna1 napisała:

> Wybierz się do ginekologa, na nieregularny okres i zabezpieczenie może Ci
        > zaproponować Diane 35 chyba tak się nazywają te tabletki, one nie są ciężkie i
        > przede wszystkim, są tanie...a jeśli zaczniesz ich urzywać teraz to będziesz
        > mogła bardzo długo. Wiem że jeśli ktoś zaczyna od innych tabletek to na diane
        > już przejść nie może ale dlaczego to nie wiem. Diane poprawia też cerę, włosy,
        > i przede wszystkim reguluje okres. Pozdrawiam.

Po pierwsze- używać pisze się przez Ż.

Tanie są, ponieważ są refundowane. Refundowane są, ponieważ nie są środkiem
        antykoncepcyjnym, tylko lekiem zmniejszającym produkcję testosteronu u kobiet i
        podnoszacym poziom estrogenów. Ja się nie dziwię, że potem narzekacie, że
        tabletki antykoncepcyjne, to syf. A jakiś wsiowy lekarz zapisuje wszystkim,
        które się dopominają Diane, bo nic lepszego nie zna. Potem wypisujecie na forum,
        że skóra wam się przetłuszcza, że te leki nikomu nie pomagają, po odstawieniu
        jest tragedia, trądzik, wypadają włosy, tyjecie... Po to się kończy medycynę i
        pracuje jako lekarz przez lata, żeby jednak mieć większą wiedzę od przeciętnej
        nastolatki. A że wolicie korzystać z rad "wyedukowanych" użytkowniczek, wasza
        sprawa.
      • chicarica Diane to tabletki 01.12.05, 11:18
        o b. wysokiej zawartości hormonów. Polecam tabelkę:
        www.kobietaintymna.atupartner.pl/antykoncepcja/ilosc%20hormonow.html
        Porównaj sobie Diane/Jeanine (to praktycznie to samo) z np. Logestem czy
        Harmonetem. Szok!
        Mojej koleżance ginekolog przepisał Jeanine, dziewczyna czuła się jak w ciąży,
        plus bóle głowy i zaburzenia widzenia. A nie przepisał jej tego na trądzik,
        tylko jako lek antykoncepcyjny. Skończyło się opuchnięciem połowy twarzy i
        jakimś problemem z naczynkami w oku.
        Sama biorę Logest i bdb się po nim czuję.
    • Gość: m Szklanka zimnej wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 22:01
      albo droga do lekarza a nie na forum.
      pozdr
      • Gość: mała Mi Re: Szklanka zimnej wody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 23:24
        słyszałam dużo dobrego o Cilest;jednofazowych nie razdzę,bo trzeba brać z
        dokładnością do kilku godzin
        • chicarica Re: Szklanka zimnej wody 01.12.05, 13:22
          Kochana, nie myl jednofazowych z jednoskładnikowymi.
          Logest jest jednofazowy, dwuskładnikowy, a nie trzeba brać z dokładnością. I
          jeśli już to nie do kilku godzin, tylko do godziny.
    • zajefanapanna Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 29.11.05, 20:27
      a co myslicie o takim polaczeniu:
      prezerwatywa+globulki dopochwowe, wtym jeszcze te naturalne sposoby
      zapobiegania? Doszla do wniosku,ze jeszcze jestem za mloda, aby truc sie tymi
      tabletkami..
      • dagny1001 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 30.11.05, 17:36
        Według mnie bardzo dobrym połączeniem jest NPR + prezerwatywa, tylko trzeba
        dobrze znać zasady.
      • Gość: emi Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 20:10
        uwaza ze spokojnie mozesz spróbowac glob plus prezerwatywa i jeszcze niepłodne dni.
        i zobaczysz jak Ci bedzie, bo akurat moze sie tak zdarzyc czego ci nie zycze ze
        wam peknie no i potem nerwówka i bedziesz juz zrazona do tego typu zabespieczenia

fakt faktem jest taki ze przy tabl. nie msz takiego obiązenia psychicznego

no jeszcze musisz zobaczyc jak na twój org działaj aglobulki bo nie wszytskim
        siadaja one. mnie akurat spasowały nic mi sie nie pieniło nie piekło.
        najlepiej dla urozmaicenia popros partnera o wpprwadzenie globulki do pochwy :)
        pozdrawiam!!!
    • zajefanapanna Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 30.11.05, 20:47
      Zadam glupie pytanie.. ale niestety nie wiem..Mam nadzieje, ze mnie
      zrozumiecie..
      To slychac/czuc jak taka prezerwatywa peknie?
      a jak peknie to chyba pobiegne szybko do ginekologa po postinor...
      • dagny1001 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 01.12.05, 11:06
        Jak się nauczysz NPR, to na początek możesz dla pewności współżyć tylko po
        owulacji. Wtedy nawet jeśli gumka pęknie, ciąża Ci na 100% nie grozi.
        • Gość: nitka Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.autocom.pl 01.12.05, 11:11
          PO OWULACJI(10-14 dzień cyklu) to ciąża "grozi" z największym prawdopodobieństwem!!!
          Dagny chodzilo prawdopodobnie o współżycie po miesiączce,której 1szy dzień
          rozpoczyna następny cykl!!!
          • chicarica Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 01.12.05, 11:19
            Chyba jednak nie.
            2 dni po owulacji jest b. bezpieczny czas. Na pewno bardziej bezpieczny niż po
            miesiączce. Proponuję się dokształcić.
            Dodam też dla wyjaśnienia, że nie jestem fanką NPR i sama używam pigułek.
            • nglka Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 01.12.05, 11:54
              chicarica napisała:

> Chyba jednak nie.
              > 2 dni po owulacji jest b. bezpieczny czas. Na pewno bardziej bezpieczny niż po
              > miesiączce. Proponuję się dokształcić.
              > Dodam też dla wyjaśnienia, że nie jestem fanką NPR i sama używam pigułek.

Z tego co ja się uczyłam (jeszcze w szkole, bez specjalnego douczania) komórka
              po wydostaniu się z jajniczka żyje jeszcze w kobiecie do 72 godzin. Czyli do 3
              dni po owulacji JAK NAJBARDZIEJ prawdopodobna jest ciąża.
              • nglka Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 01.12.05, 12:04
                Przesadziłam z tymi 72 godzinami ale znalazłam coś innego:

"Uważa się, że okres płodny (i możliwość zapłodnienia) u każdej zdrowej i młodej
                kobiety trwa tylko 5 dni (podczas każdego cyklu). Z czego trzy dni przed i
                najwyżej dwa dni po owulacji."

Z czego wynika, że gdybyś współżyła wg własnego założenia (2 dni po owulacji -
                bezpiecznie), ryzyko ciąży byłoby bardzo duże.
                • chicarica Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 01.12.05, 13:27
                  Owszem, żyje, ale najczęściej jest już za nisko by się zagnieździć, więc nawet
                  jeśli dojdzie do zapłodnienia, to zapłodniona komórka jajowa i tak już zostanie
                  wydalona.
                  W NPR zakłada się 2-3 dni po wystąpieniu owulacji, dla bezpieczeństwa i dla
                  dobrego rozpoznania objawów. W rzeczywistości najnowsze badania wskazują, że
                  faktycznie do zapłodnienia i zagnieżdżenia w macicy dojść może przez około 24 h
                  od owulacji, inne badania mówią wręcz o 12 godzinach. Reszta to margines
                  bezpieczeństwa. Ale już mówienie o 10-14 dniu cyklu jako najniebezpieczniejszym
                  czasie jest bzdurą, bo NPR nie powinno się opierać na wyliczankach, tylko na
                  obserwacji konkretnych objawów.
                  Nie stosuję NPR, ale uważam że takie podstawy to każda kobieta powinna wiedzieć,
                  choćby po to, żeby móc określić z grubsza najlepszy czas na zajście w ciążę gdy
                  już zdecyduje się mieć dziecko.
                  • chicarica Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 01.12.05, 13:28
                    Aha - jeszcze jedno. 3 dni przed owulacją też masz spore szanse na zajście w
                    ciążę, bo plemniki spokojnie przeżyją tyle w drogach rodnych kobiety.
            • dagny1001 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 01.12.05, 11:58
              Dzięki, Chicarica. Naprawdę czasem ręce opadają, do jakiego stopnia kobiety nie
              znają własnej fizjologii. Oczywiście, że po owulacji jest bezpiecznie, a ściślej
              - od 3 lub 4 dnia wyższych temperatur - to w wielkim skrócie. Po szczegółowe
              informacje zapraszam do książek lub forum o NPR. I broń Boże nie "wyliczać dni"
              - w stylu 10-14 dzień cyklu, jak napisała koleżanka wyżej. NPR to nie kalendarzyk.
              • dagny1001 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 01.12.05, 12:08
                Do Nglka - siedem dni przed i dwa dni po jest możliwa ciąża. Dlatego napisałam -
                od 3., dla pewności 4. dnia.
                • nglka Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 01.12.05, 12:46
                  dagny1001 - ale ja nie piłam do Ciebie, tylko do chicaricy, która woła o
                  douczenie a sama zapewnia że stosunek 2 dni po owulacji jest CAŁKOWICIE
                  bezpieczny ;-)

Pozdrawiam
                  • chicarica Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 01.12.05, 13:36
                    OK, pardą, źle to sformułowałam. Nie napisałam CAŁKOWICIE bezpieczny, bo
                    całkowicie bezpieczne to jest - sorry - nieuprawianie seksu (ZAWSZE uprawiając
                    seks musisz zakładać, że w konsekwencji może dojść do ciąży). Jest to natomiast
                    znacznie bezpieczniejsze, niż zakładając czas niepłodny w 1 dzień po miesiączce.
                    Generalnie współżycie 2 dni PO owulacji jest bezpieczniejsze niż PRZED, jeśli
                    wiemy na 100% że owulacja wystąpiła tego i tego dnia, bo 2 dni po owulacji
                    komórka jajowa powinna już być w takim miejscu, że nie powinno dojść do
                    zagnieżdżenia jej w macicy po zapłodnieniu.
                    Najniebezpieczniejszy jest 1-2 dni przed owulacją. A coś takiego właśnie może
                    zdarzyć się w 1 dniu po miesiączce. Najwięcej nieplanowanych ciąż z NPR jest
                    właśnie z niepłodności względnej - przed owulacją.
                    W ogóle wydaje mi się, że sam NPR jako metoda antykoncepcyjna to nie najlepszy
                    pomysł, natomiast świetny gdy chce się zaplanować ciążę. Pigułki dla młodej
                    dziewczyny, która będzie współżyć sporadycznie, to też trochę bez sensu. Ja bym
                    spróbowała NPR (czyli współżycia tylko w niepłodności poowulacyjnej) plus gumka.
                    Plus ewentualnie globulki. Ja tak robiłam i było ok.
    • Gość: zajefanapanna Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 21:25
      a CO MYSLICIE O POSTINORZE??
      • chicarica Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? 01.12.05, 22:58
        Postinor zawiera mniej więcej tyle progesteronu co 10 tabletek Logest (0,75 mg a
        0,075 mg), a do tego przyjmowane w jednej dużej dawce, co znacznie bardziej
        rozstraja organizm niż tabletki anty.
    • Gość: anida Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 22:05
      postinor?? Jakby mi prezerwatywa pekla, to na pewno pobieglabym do ginekologa,
      ze by mi je przepisal.. A tak na marginesie, to oni tak od reki przepisuja
      postinor? czy raczej niechetnie? robia jakies badania albo co? a i czy
      postinor jest bezpieczny? czy mozna go czesto uzywac?
    • Gość: bianka1278 Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 22:21
      no mi na szczescie postinor jescze nie byl potrzebny, ale mysle, ze niektorzy
      lekarze moga go nie przepisac. Nie wiem czemu, ale tak mysle. NIektorzy
      twierdza, ze to srodek wczesnoporonny,ale ja sie chyba z tym nie zgadazam
    • Gość: emi Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 13:30
      apropo tego co pyatłas czy to słychac czy peka prezerwatywa i czy to czuc

nie słychac i nie czuć. Mnie tzn :) mojemu partnerowi raz pękła kiedys i nic nie
      czuł po prostu wyciagnął a prezerwatywa była zwinięta
      niekiedy sie tak zdarza ze całkiem spadnie i w ogóle tego nie czuc.
      a co do postinoru to learze taego nie chcą przepisywac
      postinor to tabletki poronne i nigdy nie ma na 100 pewności czy zadziałają tak
      jak maja zadziałac. A jak masz zamiar czesto brac postinor to lepiej i zdrowiej
      dla Twojego organizmu jest brac tabletki anty. Bo zprezerwatywami róznie jest
      niektórym nigdy nie pęka a inny juz za pierwszym razem
      • chicarica Postinor to nie są tabletki poronne. 02.12.05, 22:16
        Głównym działaniem Postinoru jest niedopuszczenie do jajeczkowania PO stosunku,
        gdy plemniki żyją kilka dni w drogach rodnych kobiety. Owo mityczne
        przeciwdziałanie zagnieżdżeniu się zarodka jest wielce sporne i gdzieś niedawno
        czytałam, że jeśli by do zapłodnienia doszło, to Postinor może wręcz zadziałać
        odwrotnie, ułatwiając zagnieżdżenie i podtrzymując ciążę. Oczywiście producent
        nie napisze tego w ulotce...
    • Gość: n Re: JAKIE ZABEZPIECZENIE DLA 18STKI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 19:55
      n

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka