Gość: kasienka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 21:43 sory ze tak troche nie na temat... mam 17 lat i nigdy nie uzywałam tamponow, ale chcialabym to zmienic i .. troche sie boje... co mozecie mi polecic na początek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imoe Re: tampony... 24.11.05, 22:06 ob rozmiar mini. jakiś czas temu je wypuścili. właśnie na pierwszy raz są reklamowane. postępuj zgodnie z ulotką i nic się nie bój :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: tampony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 22:07 Moze to kogoś zbulwersuje, ale mnie za pierwszym razem pomogła mama. A potem z przyjaciólką na obozie nad morzem byłysmy tak stuknięte, że zrobiłyśmy instruktaż dla połowy obozu (żeńskiej oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
f_emmefatale Re: tampony... 24.11.05, 22:27 Nie musi to byc zaden rozmiar mini. Rozmiary tamponow dobiera sie do intensywnosci krwawienia. Ja stosuje w 3 dniach rozmiar Regular-taki sredni-nie najwiekszy,a potem mini do przedostatniego dnia miesiczki. Ostatni dzien to samo plamienie,wiec uzywam wkladek. Bolna dziewicza-tak samo wejscie do pochwy sa elastyczne i rozmiar nie gra tu roli. Tampony uzywam na przemian z podpaskami-to zalezy czy wychodze z domu-bo boje sie wstrzasu toksycznego i nadzerki,na noc podpaski. W pierwszych dniach najlepiej wymieniac tampony okolo co 3/4 godziny,potem mozna juz co 6. Dostalam miesiaczke majac prawie 16 lat i 6 miesiecy po tym zaczelam stosowac tampony. Pozyczylam od mamy- byly to najwieksze i nic sie nie stalo. teraz uzywam dwoch rozmiarow. Jestem od Ciebie nieco starsza i nie rozpoczelam jeszcze wspolzycia,wiec nie martw sie czy to ma jakis wplyw na blone jezeli jestes jeszcze dziewica. Tak poza tym...duzo moich rowiesniczek jeszcze nie stosowala tamponow,bo sie boi. W sumie nie ma czego. to duza wygoda. trzeba pamietac tylko o higienie-ale podczas okresy-nawet z podpaskami-ciezko jest o niej zapomniec. Mam nadzieje,ze rozwialam Twoje watpliwosci. Pozdrawiam i zycze powodzenia! P.S. Jak dziewczyny napisaly...teraz na rynek wyszly tampony O.B. o nazwie 'moje pierwsze tampony'. Jest to rozmiar mini,ale jak napisalam...nie sugeruj sie rozmiarem. To naprawde roznica gora 3 mm w srednicy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasienka Re: tampony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 22:54 dzieki:* kochane jesteście:) chyba jutro wybiore sie do sklepu... Odpowiedz Link Zgłoś
f_emmefatale Re: tampony... 24.11.05, 22:56 Powodzenia! Jak masz jakies pytania/watpliwosci to pytaj:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werciula Re: tampony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 01:16 A mnie ginekolog powiedziała, że tampony to ostateczność i zaleciła stosowanie w wyjątkowych okolicznościach, baaardzo rzadko. Powód: mogą spowodować nadżerkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michelinka Re: tampony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 09:57 Też słyszałam że tampony powodują nadżerki i zapalenia i nie chodzi tu o higienę czy częste zmnienie tamponu lekarka tłumaczyła że przylegajcy kawałek "ligniny" do delikatnej ściany pochwy moze dużo złego narobić po za tym wkładanie i wyciądanie powoduje ranki itp. wiele kobiet skarzy sie za zapalenia i grzybice podobno to m.in zasługa tamponów u kobiet ze skłonnościami. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasienka Re: tampony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 12:03 co to jest nadżerka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luca3105 Re: tampony... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 12:08 Nie zgadzam się! Używałam całe życie tamponów, czasami nawet na noc w ekstremalnych warunkach i nic się nie działo. Wszystko zależy od higieny.Używałam, bo już nie muszę, jestem po operacji, ale z innych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werciula Re: tampony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 15:23 > Nie zgadzam się! Używałam całe życie tamponów, czasami nawet na noc w > ekstremalnych warunkach i nic się nie działo. Wszystko zależy od > higieny.Używałam, bo już nie muszę, jestem po operacji, ale z innych powodów. Cieszy mnie, że się cieszysz ze swojej higieny:P Nie osłabiaj wagi ostrzeżenia. Mam świetną ginekolog, z którą można sobie tak po ludzku pogadać. Chyba można sobie wyobrazić, że jeden organizm reaguje tak a drugi inaczej, prawda? A z doświadczeń mojej ginekolog (a ma ona do czynienia z większą liczbą doświadczeń niż Ty, zgodzisz się?) wynika, że zwolenniczki tamponów nadżerka nęka zdecydowanie częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menina Re: tampony... IP: *.catv.net.pl 25.11.05, 05:25 Jeżeli obawiasz się bólu, to zastosuj lubrykant.Ułatwia on apilkację tamponów, ja stosuję teraz firmy Durex, ale lepszy jest chyba tradycyjny KY.Dostępny w aptekach.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
f_emmefatale Re: tampony... 25.11.05, 15:48 To,ze u Ciebie nie wystapily powiklania to powod do radosci,ale nie do nie zgadzania sie z tym... Tampony jak najbardziej moga spowodowac nadżerke,grzybice i wstrzas toksyczny(wszystko jest w ulotce,trzeba ja tylko DOKLADNIE przeczytac),kiedy wzielam od mamy pierwsze tampony,to bardzo mnie ostrzegala i mowila o nadzerce,dlatego stosuje je tylko jak wychodze z domu i to nie zawsze,bo boje sie wlasnie tych objawow i powiklan. A pani ginekolog powiedziala,ze to ostatecznosc,bo jej zadaniem jest leczyc,a to jest uchronienie przed ewentualna choroba,to tak jak nie kazdy okulista podchodzi z checia do soczewek kontaktowych. Kwestia lekarza. Mysle,ze tampony sa bezpieczne jesli uzywa sie ich rozsadnie (i zadne nocne zakladanie nie wchodzi w gre-to niebezpieczne). Nie obawiaj sie chorob,ale miej swiadomosc o zagrozeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jolajola1 Re: tampony... 25.11.05, 17:55 moja 14 letnia córka od drugiej miesiączki używa tampaxów, ja zresztą też, od lat po pierwszym instruktaży, jak wkładać i kiklakrotnym przeczytaniu całej ulotki radzi sobie bez kłopotów a tampaxy uważam za wygodniejsze niź ob, bo przynajmniej się dłonie, palce nie brudzą i ja i córka chadzamy do jednej ginekolożki, ja u niej córkę rodziłam, to doktorka z wielkim doświadczeniem i dużą praktyką, pytałam kiedyś o zagrożenia związane z tamponami ... powiedziała, że jedyne zagrożenie występuje, gdy się tampon wyciaga zbyt suchy, bo wtedy prawie zawsze obcierają się ścianki pochwy, dała mi taka rade, by tampony wymieniać w momencie, gdy brzeg sznureczka zaczyna być "kolorowy" Odpowiedz Link Zgłoś